pontosnews.gr
Δευτέρα, 15/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κυπριακό: Η διαπάλη ισχύος-δικαίου και τα παρεπόμενα διλήμματα

3/09/2015 - 11:37πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ένα γεμάτο όπλο είναι πιο αποτελεσματικό από μια δικογραφία είχε πει κάποτε ο Χένρι Κίσινγκερ, υποδεικνύοντας πως ο νόμος και η ηθική υποχωρούν εκεί όπου υπάρχει έντονη ασυμμετρία δυνάμεων μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.

Φυσικά αυτό το ήξερε από πρώτο χέρι από την κυπριακή κρίση, την οποία διαχειρίστηκε με απόλυτο γνώμονα τη διασφάλιση των τουρκικών συμφερόντων και γεωπολιτικών επιδιώξεων. Αδιαφορώντας για τις συνέπειες: Χιλιάδες νεκροί, αγνοούμενοι, πρόσφυγες, φυσικός διαχωρισμός των κοινοτήτων κ.ά.

Αυτή η πραγματικότητα, η διαπάλη δικαίου και ισχύος, απεικονίζεται με τον πιο κυνικό και ξεκάθαρο τρόπο σε μεγάλα διεθνή προβλήματα, όπως το Κυπριακό και το Παλαιστινιακό. Στην υπό βρετανική εντολή Παλαιστίνη, οι γηγενείς Παλαιστίνιοι απώλεσαν την κυριαρχία επί του εδάφους όταν απέρριψαν το σχέδιο διχοτόμησης της Παλαιστίνης του 1947. Είχαν κληθεί να συναινέσουν στη διχοτόμηση της Παλαιστίνης σε ένα Αραβικό και Εβραϊκό Κράτος. Ούσα η πλειοψηφούσα εθνότητα (70% του συνολικού πληθυσμού) –και ενώ είχε προηγηθεί ο παράνομος εβραϊκός εποικισμός της γενέθλιας γης τους– ήταν αδύνατο να αποδεχτούν την παραχώρηση σε αυτούς μόνο του 44% του εδάφους και στους Εβραίους του 56%. Εν έτει 2015 βρίσκονται υπό κατοχή και σε αναζήτηση κράτους.

Και στην Κύπρο, όμως, η πολιτική ηγεσία και ο λαός καλούνται να αποδεχτούν την παρουσία χιλιάδων εποίκων που έγιναν χρήστες ελληνοκυπριακών περιοχών που προϊόντος του χρόνου «απέκτησαν δικαιώματα».

Συνεπώς το δίκαιο υποχώρησε έναντι της ισχύος, η οποία σε αρκετές περιπτώσεις παράγει δίκαιο. Η 4η Σύμβαση της Γενεύης του 1949, η οποία θεωρεί τον εποικισμό έγκλημα πολέμου, υποχωρεί μπροστά στην αδιαφορία των Μεγάλων Δυνάμεων που έπρεπε όλα αυτά τα χρόνια να πειθαναγκάσουν την Τουρκία σε υποχωρήσεις.

Συμπερασματικά, και στην περίπτωση της Κύπρου και της Παλαιστίνης (κατεχόμενη Δυτική Όχθη) λαμβάνει χώρα συνεχής παράνομος εποικισμός από ισχυρές δυνάμεις σε βάρος ασθενεστέρων χωρίς όλα αυτά τα χρόνια να καταστεί εφικτό να τερματιστεί. Παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις των ΗΠΑ κατά του εβραϊκού εποικισμού και τα καταδικαστικά ψηφίσματα του ΟΗΕ για τον τουρκικό εποικισμό στο κατεχόμενο βόρειο μέρος της Κύπρου, η παράνομη πράξη των κατοχικών δυνάμεων συνεχίζεται. Παράλληλα, μερικές από τις συνέπειες της προβολής της τουρκικής στρατιωτικής ισχύος το 1974 δύνανται να νομιμοποιηθούν και να μονιμοποιηθούν μέσα στο χρόνο.

Δυστυχώς δεν υπάρχει στο διεθνές σύστημα μια καταναγκαστική εξουσία –κατ’ αναλογία των εσωτερικών πολιτικών συστημάτων– η οποία να είναι πάνω και υπεράνω των κρατών μελών του και να τα αναγκάζει να συμμορφωθούν με τις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου. Όπως συναφώς παρατήρησε ο Άγγλος φιλόσοφος Thomas Hobbes: «Για να μπορέσουν να υπάρξουν τα ονόματα του δικαίου και του αδίκου, πρέπει πρώτα να υπάρξει μια καταναγκαστική εξουσία». Άρα, λοιπόν, τα ασθενή μέρη σε διεθνή προβλήματα όπως οι Παλαιστίνιοι και οι Κύπριοι ίσως αναγκαστούν να υποστούν ως σύγχρονοι Μήλιοι (βλ. Διάλογος Μηλίων και Αθηναίων στον Θουκυδίδη) τις συνέπειες της αδυναμίας τους.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Φεριντούν Σινιρλίογλου (φωτ. αρχείου: EPA / Maxim Shemetov)
ΓΝΩΜΕΣ

Αιχμάλωτοι του Σινιρλίογλου

14/12/2025 - 4:27μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Olivier Hoslet)
ΓΝΩΜΕΣ

Πολιτισμικός πόλεμος Ευρώπης-Αμερικής

13/12/2025 - 9:46πμ
Ο Λάζαρος στην πύλη του πλουσίου, διά χειρός Heinrich Aldegrever (πηγή: Metropolitan Museum of Art / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον πλούσιο και στον Λάζαρο (Μέρος Α’)

9/12/2025 - 9:36πμ
(Φωτ.: EPA / Erdem Sahin)
ΓΝΩΜΕΣ

Νέα Οθωμανία;

7/12/2025 - 3:38μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/dji-agras-12491421/)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο νέος φεουδάρχης

6/12/2025 - 9:45πμ
(Πηγή: imgflip.com/memetemplate/390114597/Clown-Erdogan)
ΓΝΩΜΕΣ

Πού οδηγούνται οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας;

5/12/2025 - 4:22μμ
Η παραβολή των παρθένων από τους Pieter Brueghel (πρεσβ.) / Philip Galle / Hieronymus Cock (πηγή: Metropolitan Museum of Art / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στις δέκα παρθένους (Μέρος Ε’)

2/12/2025 - 9:47πμ
Αντιμέτωπο με νέα διλήμματα το κυβερνητικό δίδυμο Μπαχτσελί-Ερντογάν (φωτ. αρχείου: EPA / Γραφείο Τύπου Τουρκικής Προεδρίας)
ΓΝΩΜΕΣ

Σε κρίσιμη καμπή το Κουρδικό

30/11/2025 - 5:27μμ
Ο Πάπας Λέων ΙΔ' και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη Νίκαια της Βιθυνίας, στο χώρο των ερειπίων της βασιλικής του Αγίου Νεοφύτου, Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2025 (φωτ.: EPA / Alessandro di Meo)
ΓΝΩΜΕΣ

Τα μηνύματα από την επίσκεψη του Πάπα στη Νίκαια

29/11/2025 - 10:03πμ
Στιγμιότυπο μετά την υπογραφή για την οριοθέτηση ΑΟΖ, μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου, 26 Νοεμβρίου 2025 (φωτ.: Facebook / Νίκος Χριστοδουλίδης - Nikos Christodoulides)
ΓΝΩΜΕΣ

Μεγάλη επιτυχία της Κύπρου

28/11/2025 - 3:54μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: news.tv4e.gr)

«Κρωμέτ’κα τραγωδίας»: Η μουσική κληρονομιά του μακαριστού μητροπολίτη Παύλου Αποστολίδη ζωντάνεψε στην Καλαμαριά

24 λεπτά πριν

Τουρκικά F-16 κατέρριψαν μη επανδρωμένο αεροσκάφος που πλησίαζε τον εναέριο χώρο από τη Μαύρη Θάλασσα

50 λεπτά πριν
Λίγα λουλούδια στη μνήμη των νεκρών που βρέθηκαν στον ομαδικό τάφο (φωτ.: Δήμος Νεάπολης-Συκεών)

Δήμος Νεάπολης-Συκεών: Προχωρούν οι διαδικασίες ταυτοποίησης των 47 σκελετών

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Facebookm Σύλλογος Ποντίων Αργοναύτες Waiblingen)

Μέχρι το Waiblingen της Γερμανίας φτάνουν οι Μωμόγεροι και φωνάζουν: «Οφέτος και τα Κάλαντα θ’ ευτάμε»!

2 ώρες πριν
Έτοιμη να αναλάβει τα ηνία και να φροντίσει το Ποντιακό Σπίτι για τα επόμενα 45 χρόνια η νέα γενιά του «Ποντοξενιτέα» (φωτ.: facebook/Syndesmos Connecting People and Their Stories)

«Ποντοξενιτέας»: Με χρονοκάψουλα και ποντιακά κάλαντα έκλεισαν οι εορτασμοί για τα 45 χρόνια του Ποντιακού Σπιτιού

2 ώρες πριν
(Φωτ.: seismos.gr)

Διπλή σεισμική δραστηριότητα σε Πέλλα και Κιλκίς – Αισθητοί οι σεισμοί και στη Θεσσαλονίκη

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign