pontosnews.gr
Σάββατο, 31/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο προστάτης των Ποντίων, Λεωνίδας Ιασονίδης

Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή πάμφτωχος ο πολιτικός που αγωνίστηκε για την ελευθερία και αποκατάσταση των Ποντίων

29/07/2021 - 8:45πμ
Ο Λεωνίδας Ιασονίδης σε προσφυγικό συνοικισμό, το 1923. Συλλογή Άννας Θεοφυλάκτου (πηγή: Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού Δήμου Καλαμαριάς)

Ο Λεωνίδας Ιασονίδης σε προσφυγικό συνοικισμό, το 1923. Συλλογή Άννας Θεοφυλάκτου (πηγή: Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού Δήμου Καλαμαριάς)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

«Οι Πόντιοι εζήτησαν άρτον και έλαβον πέτραν, εζήτησαν ιχθύν και έλαβον όφιν, εζήτησαν την ζωήν και έλαβον τον θάνατον, εζήτησαν την ελευθερίαν και έλαβον την δουλείαν». Τον επιμνημόσυνο αυτό λόγο εκφώνησε ο πολιτικός Λεωνίδας Ιασονίδης, για τους σφαγιασθέντες Ποντίους, στις 24 Απριλίου 1922 κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο εντός του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου στον Γαλατά της Κωνσταντινούπολης.

Σαν σήμερα το 1959 έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος αυτός πολιτικός και αντιπρόσωπος του ποντιακού ελληνισμού, που σε όλη του τη ζωή αγωνίστηκε για την ελευθερία και αποκατάσταση των Ποντίων.

Γεννήθηκε στην Πουλαντζάκη του Πόντου. Μεγάλωσε και έμαθε τα πρώτα γράμματα στη γενέτειρά του και στη συνέχεια φοίτησε στο ημιγυμνάσιο Κερασούντας και αμέσως μετά στο Φροντιστήριο Τραπεζούντας. Σπούδασε νομικά στην Κωνσταντινούπολη, αποφοιτώντας με άριστα. Αργότερα σπούδασε πολιτικές και νομικές επιστήμες στο Παρίσι, απ’ όπου αποφοίτησε το 1915.

Στις 21 Σεπτεμβρίου 1921 καταδικάστηκε ερήμην σε θάνατο από τα Δικαστήρια Ανεξαρτησίας της Αμάσειας, για τον διεθνή αγώνα που είχε ξεκινήσει από το Παρίσι για την ανεξαρτησία του Πόντου, ως εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου των Ελληνικών Κοινοτήτων.

Επειδή, όμως, οι Τούρκοι δεν μπορούσαν να τον συλλάβουν, έπιασαν τον 27χρονο αδελφό του και τον έκαψαν ζωντανό. Στην Ελλάδα ήρθε το 1923.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, αλλά βοήθησε πολύ και στο έργο της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης.

Ο Λεωνίδας Ιασονίδης σε νεαρή ηλικία

Χρησιμοποιώντας την υπουργική του ιδιότητα, αλλά και με τη στήριξή του από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, κινούσε τα νήματα για την τύχη και το μέλλον των προσφύγων σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για τον ποντιακό ελληνισμό. Βοήθησε τους συμπατριώτες του να εγκατασταθούν στην Ελλάδα όσο πιο ομαλά γίνεται και να τους επιστραφούν οι περιουσίες που εγκατέλειψαν βεβιασμένα στα τουρκικά εδάφη.

Βέβαια, στις 26 Νοεμβρίου 1928 σε ομιλία του στη Βουλή κατήγγειλε ότι πολλά απ’ αυτά που έδωσε η Επιτροπή Αποκαταστάσεως Προσφύγων δεν έφτασαν ποτέ στους πρόσφυγες παρόλο που τους χρεώθηκαν: «Χρεώθηκαν ακόμη και δισκία κινίνης, ενώ η ιατρική περίθαλψις έπρεπε να παρέχεται δωρεάν, χρεώθηκαν τα ετοιμόρροπα σπίτια που άφησαν οι Τούρκοι και οι Βούλγαροι, αλλά που στη συνέχεια πήραν αξία από τους ίδιους τους πρόσφυγες. Τα προσφυγικά βιβλιάρια είναι γεμάτα ατέλειες. Αναγράφονται ποσά και είδη που δεν δόθηκαν καθόλου, σημειώνονται είδη χωρίς την τιμή τους ή με υπερβολική χρέωση. Γίνεται συμψηφισμός χρεών και αποζημιώσεων ερήμην των προσφύγων».

Ο Λεωνίδας Ιασονίδης στη θεμελίωση παιδικού σταθμού σε προσφυγικό συνοικισμό της Καλαμαριάς, το 1930. Συλλογή Άννας Θεοφυλάκτου (πηγή: Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού Δήμου Καλαμαριάς)

Το 1931 ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ισμέτ Ινονού, ανταποδίδοντας την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου στην Άγκυρα, επισκέφθηκε την Αθήνα. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ζήτησε από τον Ιασονίδη να προσφωνήσει τον Τούρκο πρωθυπουργό. Εκείνος εκφώνησε τότε έναν από τους λαμπρότερους λόγους, σε άπταιστη τουρκική λόγια γλώσσα.

Ο Ισμέτ Ινονού ενθουσιάστηκε τόσο πολύ που ρώτησε τον Έλληνα πολιτικό αν είχε κάποια επιθυμία, για να του την πραγματοποιήσει. Ο Λεωνίδας Ιασονίδης ζήτησε την άδεια για τη μεταφορά της ιστορικής εικόνας της Παναγίας Σουμελά από τον Πόντο στην Ελλάδα.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός δέχτηκε να εκπληρώσει την επιθυμία του, όπως είχε υποσχεθεί, και ο διακαής όλων των Ποντίων ικανοποιήθηκε. «Eν Eλλάδι υπήρχαν οι Πόντιοι, αλλά δεν υπήρχεν ο Πόντος. Mε την εικόνα της Παναγίας Σουμελά ήλθε και ο Πόντος», δήλωσε.

(Πηγή: Αρχείο Σωματείου «Παναγία Σουμελά»)

Αν και διατέλεσε επί δεκαετίες υπουργός και βουλευτής, αν και διαχειρίστηκε τα δισεκατομμύρια της αποκατάστασης των προσφύγων του 1923, ζούσε πάντα σε ένα ξενοδοχείο τρίτης κατηγορίας και δεν απέκτησε ποτέ ούτε ακίνητη ούτε κινητή περιουσία. Πέθανε φτωχός.

Αξέχαστη θα μείνει σε όλους η φράση του «Ξηρανθήτω ημίν ο λάρυγξ, εάν επιλαθώμεθά σου ω πάτριος Ποντία γη!».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Νίκος Κούρκουλος τον Μάιο του 2003, στον φυσικό του χώρο, το θέατρο (φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/Eurokinissi)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

19 χρόνια χωρίς τον Νίκο Κούρκουλο – Οι άγνωστες γλυκόπικρες ιστορίες της ζωής του και η γυναίκα που τον σημάδεψε

30/01/2026 - 3:04μμ
Ο Γιάννης Μαρής στο γραφείο του και μερικοί από τους τίτλους των έργων του (φωτ.: Αρχείο ΕΡΤ· εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γιάννης Μαρής: Ο πνευματικός πατέρας του «Αστυνόμου Μπέκα» (και όχι μόνο) είχε ζήσει μια εξίσου συναρπαστική ζωή

28/01/2026 - 3:00μμ
Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος στο ψηφιδωτό των Πατέρων της Εκκλησίας στην Αγία Σοφία (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα: Ανακομιδή λειψάνων Ιωάννου Χρυσόστομου – Ο ιεράρχης από την Αντιόχεια που έγινε Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινούπολης και μαρτύρησε

27/01/2026 - 8:32πμ
Ο Σίμων Καράς στους Δελφούς, το 1988, στη Διεθνή Μουσικολογική Συνάντηση (πηγή: Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σίμων Καρράς: Ο μουσικολόγος στον οποίο οφείλουμε τη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς

26/01/2026 - 3:59μμ
Χαλκογραφία του Giovanni Battista de'Cavalieri (πηγή: Biblioteca comunale di Trento / commons.wikimedia.org)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα πέθανε ο Μαρκιανός, ο αυτοκράτορας που έβαλε τέλος στην υποτέλεια του Βυζαντίου και σφράγισε την εποχή του με οικονομική σταθερότητα

26/01/2026 - 1:40μμ
(Φωτ.: facebook / Argiris Kampouris)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Αργύρης Καμπούρης: Σαν σήμερα γεννήθηκε ο αιώνιος «τίμιος γίγαντας» του ελληνικού μπάσκετ

24/01/2026 - 6:13μμ
(Φωτ.: Μotionteam / Γιάννης Μωυσιάδης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Η Νόρα Βαλσάμη γίνεται 78 ετών – Η φιλία με την Αλίκη, ο έρωτας της ζωής της και οι οικονομικές δοκιμασίες

24/01/2026 - 2:20μμ
(Φωτ.: Μ.Γ.Σ.Κ. "Ο Απόλλων")
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ένας αιώνας Απόλλων Καλαμαριάς: Η ομάδα του πόνου, της προσφυγιάς και του ξεριζωμού

24/01/2026 - 9:05πμ
(Φωτ.: pixabay.com)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα η Αγία Σοφία μετατράπηκε από τέμενος σε μουσείο – Οι μεγάλες αλλαγές και το ισχύον καθεστώς

24/01/2026 - 8:36πμ
Ο Αλέξανδρος Ωνάσης, το 1972, στο Οροπέδιο Μουσών στον Όλυμπο (πηγή: Αρχεία της Ολυμπιακής Αεροπορίας)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Αλέξανδρος Ωνάσης: Ο άνθρωπος που θα γινόταν ο συνεχιστής της αυτοκρατορίας

23/01/2026 - 12:26μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μέλη της ελληνικής και της τουρκικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο, στα ανοιχτά της Λέσβου (φωτ.: EPA / Erdam Sahin)

Τετελεσμένα δημιουργεί η Τουρκία με τις NAVTEX – Με τη σιωπή της κυβέρνησης

21 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / J.J. Guillen)

Ισπανία: Μεγαλώνει ο απολογισμός των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας

49 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook / UNFICYP / Peter Šulgan)

ΟΗΕ: Με 13 ψήφους υπέρ και 2 αποχές υιοθετήθηκε το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

1 ώρα πριν
Συννεφιά στην περιοχή του Ναυπλίου, Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)

Αστάθεια με βροχές και καταιγίδες σήμερα – Ενίσχυση των φαινομένων το βράδυ στα δυτικά

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Το έκανε θρίλερ, αλλά πήρε τη νίκη ο Παναθηναϊκός στη Λιόν

10 ώρες πριν
Η Κάθριν Ο’ Χάρα σε φωτογραφία του 2024 (φωτ.: EPA/Allison Dinner)

Κάθριν Ο’Χάρα: «Έφυγε» στα 71 η μαμά του Κέβιν, που τον άφησε «Μόνο στο σπίτι»

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign