pontosnews.gr
Κυριακή, 28/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ένας χρόνος Χαλιφάτο: H εμφάνιση των τζιχαντιστών στη Μέση Ανατολή

28/05/2015 - 9:00πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

H εμφάνιση, η εδραίωση και η διαιώνιση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) –ή DAESH κατά το αραβικό ακρωνύμιο– στη Μέση Ανατολή εξελίσσεται σε μείζον στρατηγικό παίγνιο. Οι ακραίοι φονταμενταλιστές ισλαμιστές οι οποίοι έχουν κηρύξει χαλιφάτο (Ιούνιο 2014) σε μεγάλες περιοχές της Συρίας και του Ιράκ, εξελίσσονται σε μείζονα απειλή για την περιφερειακή αλλά και την παγκόσμια σταθερότητα, αφού επιτυγχάνουν να μεταφέρουν το κέντρο βάρους των στρατηγικών τους στόχων σε Ευρώπη και ΗΠΑ με τη διεξαγωγή τρομοκρατικών επιθέσεων. Ομολογουμένως δεν έχει υπάρξει παρόμοιο φαινόμενο στην ιστορία της σύγχρονης διεθνούς πολιτικής, μια οντότητα να καταφέρει να θέσει υπό τον έλεγχό της τόσο μεγάλο έδαφος που αντιστοιχεί σε μέγεθος περίπου με την έκταση της Μεγάλης Βρετανίας.

Οι τζιχαντιστές του ΙΚ έχουν εξασφαλίσει δύο από τα βασικά στοιχεία που χρειάζονται για την απόκτηση κρατικής οντότητας: το έδαφος και την αυτοδύναμη εξουσία. Μολονότι η λαϊκή νομιμοποίηση του εγχειρήματος δεν είναι μεγάλη, οι ισλαμιστές έχουν καταφέρει μέσω του εξαναγκασμού και της τρομοκρατίας να επιβάλουν με τη βία την εξουσία τους στους διαφωνούντες. Την ίδια ώρα, έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής μέχρι και την εκπαίδευση, από την οποία έχουν αφαιρέσει σχεδόν όλα τα μαθήματα –εκτός από τα μαθηματικά– εμπλουτίζοντας τα σχολικά προγράμματα αποκλειστικά με την ισλαμική διδασκαλία. Η απουσία κυρίαρχης ιδιότητας για το ΙΚ, με την έννοια της απόκτησης διεθνώς αναγνωρισμένης κυριαρχίας, είναι ακαδημαϊκής σημασίας.

Οι προσπάθειες της συμμαχίας υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν φαίνεται να αποδίδουν το αναμενόμενο, παρά τις χιλιάδες αεροπορικές επιδρομές. Αυτό καταδεικνύεται από την κατάκτηση της αρχαίας πόλης Παλμύρας στη Συρία και της Ραμαντί στο Ιράκ. Δύο τοποθεσίες στρατηγικής σημασίας για διάφορους λόγους. Βρίσκονται στο επίκεντρο του ισλαμικού εποικοδομήματος και εξασφαλίζουν τη μεταφορά, επικοινωνία και ανεφοδιασμό των μαχητών της οργάνωσης. Επιπρόσθετα, βρίσκονται κοντά στις δύο πρωτεύουσες, τη Δαμασκό και τη Βαγδάτη. Η κατάληψη της Δαμασκού θα οδηγήσει αναπόδραστα σε κατάρρευση την ήδη αποδυναμωμένη κυβέρνηση Άσαντ, ενώ η απειλή κατά της Βαγδάτης επιφέρει πολλαπλασιαστικά μύρια προβλήματα για το εθνοτικό εκμαγείο του Ιράκ με τις εύθραυστες ισορροπίες μεταξύ Κούρδων, Σουνιτών και Σιιτών.

Η παρουσία των τζιχαντιστών στη Μέση Ανατολή έχει ήδη επιφέρει ανακατανομές ισχύος και επαναπροσδιορισμό συμφερόντων στην περιοχή, αφού πολλοί δρώντες έχουν συνασπιστεί και έχουν συντονίσει τις ενέργειές τους για να αντιμετωπίσουν τον κοινό εχθρό. Το ότι το Ιράν μάχεται στο Ιράκ εναντίον τους και αναγκάζεται αν όχι να συνεργαστεί, τουλάχιστον να συντονίσει τις ενέργειές του με τις ΗΠΑ κατά των ισλαμιστών, είναι κάτι πρωτόγνωρο για την περιοχή.

Οι ισλαμιστές φαίνεται ότι έχουν επιβάλει τη βούλησή τους και στην περίπτωση της Συρίας, αφού ο Άσαντ φαίνεται να έχει αποδεχτεί την απώλεια των τριών τετάρτων του συριακού εδάφους, το οποίο ελέγχεται πλέον από το ΙΚ και τη –διασυνδεόμενη με την Αλ Κάιντα– Αλ Νούσρα. Γι’ αυτόν το λόγο το καθεστώς αρχίζει να υιοθετεί αμυντικές στρατιωτικές στρατηγικές κυρίως στατικής άμυνας σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει τον έλεγχο επί του άξονα Χομς-Χάμα στην παραλιακή Συρία και την πρωτεύουσα Δαμασκό. Αυτό είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει για να διασφαλίσει την επιβίωσή του.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΓΝΩΜΕΣ

Η σιωπή της Αθήνας μπορεί να κοστίσει ακριβά

27/06/2026 - 10:21πμ
(Φωτ. αρχείου: freepik.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Ένας Τούρκος διδάσκει για το Αιγαίο

26/06/2026 - 9:30μμ
Οι γιοι του Ιακώβ τού δείχνουν το χιτώνα του Ιωσληφ (έργο του Giovanni Andrea de Ferrari, πηγή: Domenico Fiasella / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος Α’)

23/06/2026 - 9:47πμ
Από ψηλά, η 6η προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης 
(φωτ.: EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Θεσσαλονίκη στο μεταπολεμικό τοπίο της Μέσης Ανατολής

20/06/2026 - 10:05πμ
Η Ανάσταση του Κυρίου διά χειρός Κωνσταντίνου Παρθένη (πηγή: nationalgallery.gr)
ΓΝΩΜΕΣ

Κοντάκιο Αναστάσιμο (Μέρος ΣΤ’)

16/06/2026 - 10:09πμ
Εικόνα από την επίσκεψη του Κύπριου προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη στο Καζακστάν και την τιμητική διάκριση που του απονεμήθηκε στην Αστάνα (πηγή: youtube.com/euronews)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Τουρκία είναι επικίνδυνη αλλά και αντιμετωπίσιμη

13/06/2026 - 9:47πμ
Η εις Άδου κάθοδος σε μικρογραφία βυζαντινού χειρογογράφου. Ο Ιησούς απλώνει το χέρι στον Αδάμ
ΓΝΩΜΕΣ

Κοντάκιο Αναστάσιμο (Μέρος Ε’)

9/06/2026 - 9:32πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA)
ΓΝΩΜΕΣ

Η τριγωνική σχέση Τραμπ-Μπάρακ-Ερντογάν

7/06/2026 - 4:03μμ
Εικόνα από την τουρκική Εθνοσυνέλευση (φωτ. αρχείου: EPA / Necati Savas)
ΓΝΩΜΕΣ

Γιατί η Τουρκία πάγωσε τη «Γαλάζια Πατρίδα»;

6/06/2026 - 9:32πμ
«Η κάθοδος στον Άδη», άγνωστου Ρώσου αγιογράφου, 1200-1250 (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Κοντάκιο Αναστάσιμο (Μέρος Δ’)

2/06/2026 - 9:30πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού/Facebook)

Νέα διοίκηση στην Ένωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού – Συγκρότηση σε σώμα για τη διετία 2026–2028

5 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Συμφωνία Ισραήλ–Λιβάνου: Ο Νετανιάχου μιλά για «πλήγμα στο Ιράν και τη Χεζμπολάχ», αντιδράσεις από τον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας

6 ώρες πριν
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Αιγάλεω/Facebook)

70 χρόνια ιστορίας και μνήμης στο Αιγάλεω – Μια ανεπανάληπτη ποντιακή βραδιά στο θέατρο «Αλέξης Μινωτής»

6 ώρες πριν
(Φωτ.: ΚΟΕ)

Sette Colli: Πρώτος με ρεκόρ ο Χρήστου, τρίτη η Ντοντουνάκη

6 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Βενεζουέλα: Πάνω από 1.400 νεκροί και χιλιάδες αγνοούμενοι μετά τους φονικούς σεισμούς – Συνεχίζονται οι διεθνείς επιχειρήσεις διάσωσης

7 ώρες πριν
(Φωτ.: Κολάζ - Πέννυ Παυλάκη απο SBS Greek και Μαρινέλλα από Eurokinissi)

Η Μαρινέλλα «ζωντανεύει» στο Σίδνεϊ μέσα από μια μεγάλη συμφωνική μουσική παράσταση

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign