pontosnews.gr
Τετάρτη, 28/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ένας χρόνος Χαλιφάτο: H εμφάνιση των τζιχαντιστών στη Μέση Ανατολή

28/05/2015 - 9:00πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

H εμφάνιση, η εδραίωση και η διαιώνιση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) –ή DAESH κατά το αραβικό ακρωνύμιο– στη Μέση Ανατολή εξελίσσεται σε μείζον στρατηγικό παίγνιο. Οι ακραίοι φονταμενταλιστές ισλαμιστές οι οποίοι έχουν κηρύξει χαλιφάτο (Ιούνιο 2014) σε μεγάλες περιοχές της Συρίας και του Ιράκ, εξελίσσονται σε μείζονα απειλή για την περιφερειακή αλλά και την παγκόσμια σταθερότητα, αφού επιτυγχάνουν να μεταφέρουν το κέντρο βάρους των στρατηγικών τους στόχων σε Ευρώπη και ΗΠΑ με τη διεξαγωγή τρομοκρατικών επιθέσεων. Ομολογουμένως δεν έχει υπάρξει παρόμοιο φαινόμενο στην ιστορία της σύγχρονης διεθνούς πολιτικής, μια οντότητα να καταφέρει να θέσει υπό τον έλεγχό της τόσο μεγάλο έδαφος που αντιστοιχεί σε μέγεθος περίπου με την έκταση της Μεγάλης Βρετανίας.

Οι τζιχαντιστές του ΙΚ έχουν εξασφαλίσει δύο από τα βασικά στοιχεία που χρειάζονται για την απόκτηση κρατικής οντότητας: το έδαφος και την αυτοδύναμη εξουσία. Μολονότι η λαϊκή νομιμοποίηση του εγχειρήματος δεν είναι μεγάλη, οι ισλαμιστές έχουν καταφέρει μέσω του εξαναγκασμού και της τρομοκρατίας να επιβάλουν με τη βία την εξουσία τους στους διαφωνούντες. Την ίδια ώρα, έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής μέχρι και την εκπαίδευση, από την οποία έχουν αφαιρέσει σχεδόν όλα τα μαθήματα –εκτός από τα μαθηματικά– εμπλουτίζοντας τα σχολικά προγράμματα αποκλειστικά με την ισλαμική διδασκαλία. Η απουσία κυρίαρχης ιδιότητας για το ΙΚ, με την έννοια της απόκτησης διεθνώς αναγνωρισμένης κυριαρχίας, είναι ακαδημαϊκής σημασίας.

Οι προσπάθειες της συμμαχίας υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν φαίνεται να αποδίδουν το αναμενόμενο, παρά τις χιλιάδες αεροπορικές επιδρομές. Αυτό καταδεικνύεται από την κατάκτηση της αρχαίας πόλης Παλμύρας στη Συρία και της Ραμαντί στο Ιράκ. Δύο τοποθεσίες στρατηγικής σημασίας για διάφορους λόγους. Βρίσκονται στο επίκεντρο του ισλαμικού εποικοδομήματος και εξασφαλίζουν τη μεταφορά, επικοινωνία και ανεφοδιασμό των μαχητών της οργάνωσης. Επιπρόσθετα, βρίσκονται κοντά στις δύο πρωτεύουσες, τη Δαμασκό και τη Βαγδάτη. Η κατάληψη της Δαμασκού θα οδηγήσει αναπόδραστα σε κατάρρευση την ήδη αποδυναμωμένη κυβέρνηση Άσαντ, ενώ η απειλή κατά της Βαγδάτης επιφέρει πολλαπλασιαστικά μύρια προβλήματα για το εθνοτικό εκμαγείο του Ιράκ με τις εύθραυστες ισορροπίες μεταξύ Κούρδων, Σουνιτών και Σιιτών.

Η παρουσία των τζιχαντιστών στη Μέση Ανατολή έχει ήδη επιφέρει ανακατανομές ισχύος και επαναπροσδιορισμό συμφερόντων στην περιοχή, αφού πολλοί δρώντες έχουν συνασπιστεί και έχουν συντονίσει τις ενέργειές τους για να αντιμετωπίσουν τον κοινό εχθρό. Το ότι το Ιράν μάχεται στο Ιράκ εναντίον τους και αναγκάζεται αν όχι να συνεργαστεί, τουλάχιστον να συντονίσει τις ενέργειές του με τις ΗΠΑ κατά των ισλαμιστών, είναι κάτι πρωτόγνωρο για την περιοχή.

Οι ισλαμιστές φαίνεται ότι έχουν επιβάλει τη βούλησή τους και στην περίπτωση της Συρίας, αφού ο Άσαντ φαίνεται να έχει αποδεχτεί την απώλεια των τριών τετάρτων του συριακού εδάφους, το οποίο ελέγχεται πλέον από το ΙΚ και τη –διασυνδεόμενη με την Αλ Κάιντα– Αλ Νούσρα. Γι’ αυτόν το λόγο το καθεστώς αρχίζει να υιοθετεί αμυντικές στρατιωτικές στρατηγικές κυρίως στατικής άμυνας σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει τον έλεγχο επί του άξονα Χομς-Χάμα στην παραλιακή Συρία και την πρωτεύουσα Δαμασκό. Αυτό είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει για να διασφαλίσει την επιβίωσή του.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Μαζλούμ Άμπντι επικεφαλης των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) (πηγή: commons.wikimedia.org/wiki/ File:Mazlum_Ebdî)
ΓΝΩΜΕΣ

H προδοσία των Κούρδων και η επίθεση στο Ιράν

25/01/2026 - 4:43μμ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πριν φύγει από το Νταβός, την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου (φωτ.: 
EPA/ Laurent Gillieron)
ΓΝΩΜΕΣ

Και ο άγιος φοβέρα θέλει

24/01/2026 - 10:02πμ
Η βάπτιση του Ιησού σε έργο των Andrea del Verrocchio και Leonardo da Vinci (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στα άγια Φώτα (Μέρος Γ’)

20/01/2026 - 9:32πμ
Ιρανός περπατάει μπροστά από ένα πυροσβεστικό όχημα που κάηκε κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, στην Τεχεράνη (φωτ.: EPA/ Abedin Taherkenareh)
ΓΝΩΜΕΣ

Γιατί ανησυχεί η Τουρκία για το Ιράν

18/01/2026 - 4:14μμ
Από διαδήλωση συμπαράστασης στον ιρανικό λαό, στην Ουάσινγκτον (φωτ.: Ted Eytan  / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Ιράν: Μπορεί να αλλάξει χωρίς κατάρρευση;

17/01/2026 - 9:34πμ
(Φωτ.: Paul Shaw / Crown Copyright / flickr.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Μέγιστη υποκρισία

16/01/2026 - 4:28μμ
Η βάπτιση του Ιησού – Τοιχογραφία στην Αγία Σοφία της Τραπεζούντας (πηγή: Dosseman /commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στα άγια Φώτα (Μέρος Β’)

13/01/2026 - 9:33πμ
Πρόσφυγας περπατά μπροστά από πορτρέτα του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, του Ναΐμ Κάσεμ και του εκλιπόντος Χασάν Νασράλα στο συγκρότημα Ιμάμ Αλί, στο Χερμέλ της κοιλάδας Μπεκάα στην Υεμένη. 8 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Wael Hamzeh)
ΓΝΩΜΕΣ

Ιράν: Πόσο κινδυνεύει το καθεστώς;

10/01/2026 - 9:33πμ
«Η Βάπτιση», Μονή Τιμίου Προδρόμου στον Ιορδάνη ποταμό (Φωτ.: David Bjorgen / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στα άγια Φώτα (Μέρος Α’)

6/01/2026 - 12:08μμ
(Φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)
ΓΝΩΜΕΣ

Το εκκρεμές του Ερντογάν

3/01/2026 - 9:26πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: spnx.gr)

Ο Σύλλογος Ποντίων ν. Ξάνθης έκοψε τη βασιλόπιτά του με αισιοδοξία για το μέλλον και υποσχέσεις για μια δημιουργική χρονιά

19 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI/Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Ραγδαία αύξηση των περιστατικών άνοιας στην Ελλάδα έως το 2050, σύμφωνα με νέα ευρωπαϊκή έκθεση

42 λεπτά πριν
Κεριά, λουλούδια και προσωπικά αντικείμενα έξω από το γήπεδο της Τούμπας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)

Τραγωδία στη Ρουμανία: Ταυτοποιήθηκαν οι 7 οπαδοί του ΠΑΟΚ – Ο μεγαλύτερος μόλις 30 ετών

1 ώρα πριν
Στιγμιότυπο από το επεισόδιο του ντοκιμαντέρ «Για τα Πανηγύρια», από την Παναγία Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο (πηγή: ΕΡΤ3)

Η Σουμελά στην ΕΡΤ3: Ένα πανηγύρι που ενώνει τους Πόντιους με τις ρίζες τους

2 ώρες πριν
Ο Γιάννης Μαρής στο γραφείο του και μερικοί από τους τίτλους των έργων του (φωτ.: Αρχείο ΕΡΤ· εικ.: Γεωργία Βορύλλα)

Γιάννης Μαρής: Ο πνευματικός πατέρας του «Αστυνόμου Μπέκα» (και όχι μόνο) είχε ζήσει μια εξίσου συναρπαστική ζωή

2 ώρες πριν
Η επόμενη ημέρα της πυρκαγιάς στην βιομηχανία μπισκότων «Βιολάντα» στα Τρίκαλα, Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Καλλιάρας)

Φονική έκρηξη στο Βιολάντα: Το υπόγειο του εργοστασίου μετατράπηκε σε «βόμβα» προπανίου

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign