pontosnews.gr
Πέμπτη, 26/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Όταν η ΑΕΚ αψήφησε τον πόλεμο και βρέθηκε στο Βελιγράδι για φιλικό με την Παρτιζάν!

7/04/2015 - 2:34μμ
Όταν η ΑΕΚ αψήφησε τον πόλεμο και βρέθηκε στο Βελιγράδι για φιλικό με την Παρτιζάν!
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σαν σήμερα, το 1999, η ΑΕΚ έστελνε ένα παγκόσμιο μήνυμα ειρήνης. Ήταν Μεγάλη Τετάρτη 7 Απριλίου 1999, όταν η Ένωση αψήφησε τον πόλεμο και ταξίδεψε στο Βελιγράδι που βομβαρδιζόταν από το ΝΑΤΟ, για να παίξει φιλικό παιχνίδι με την Παρτιζάν και να φωνάξει «Όχι στον πόλεμο»! Εμπνευστής εκείνης της ιδέας ήταν ο Δημήτρης Μελισσανίδης.

Και με τη σύμφωνη γνώμη του ποδοσφαιρικού τμήματος, η ΑΕΚ πραγματοποίησε ένα ταξίδι γεμάτο κινδύνους.

Όσος φόβος όμως κι αν υπήρχε, τα πέντε πούλμαν της ελληνικής αποστολής, που ταξίδεψε μέσω Βουδαπέστης, ήταν γεμάτα! Μέσα σε αυτά βρίσκονταν το ποδοσφαιρικό τμήμα, φίλαθλοι, συνοδοί και δημοσιογράφοι, αλλά και εξέχουσες προσωπικότητες εκτός ποδοσφαίρου, όπως ο Μανώλης Γλέζος.

Η αποστολή της ΑΕΚ έφτασε στην πρωτεύουσα της Σερβίας εν μέσω συγκινητικών εκδηλώσεων από τους Σέρβους που πρόσφεραν στους Έλληνες ψωμί και αλάτι, σύμβολο της σερβικής φιλοξενίας. Οι Σέρβοι ακόμα θυμούνται εκείνη την ημέρα. Πώς να την ξεχάσουν άλλωστε… Στο βομβαρδισμένο Νόβισαντ ανέμιζαν μαζί ελληνικές και σερβικές σημαίες.


Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων

Η κιτρινόμαυρη αποστολή έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο της Σερβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς. Το παιχνίδι ουσιαστικά είχε πάρει μορφή αντιπολεμικού συλλαλητηρίου και διεξήχθη μπροστά σε σχεδόν 15.000 φιλάθλους. Πάντως, είχαν πουληθεί και τα 40.000 εισιτήρια που είχαν τεθεί στην κυκλοφορία, αλλά πολύς κόσμος δεν κατάφερε να δώσει το παρών κυρίως λόγω καυσίμων, καθώς υπήρχαν τεράστιες ελλείψεις εκείνες τις μέρες και οι μεταφορές ήταν από δύσκολες έως αδύνατες.

Οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων μπήκαν μαζί στο γήπεδο, κρατώντας ένα πανό που έγραφε «NATO stop the war, stop the bombing».


Η είσοδος των ομάδων στο γήπεδο, κρατώντας πανό που έγραφε: «NΑΤΟ stop the war. Stop the bombing»

Το παιχνίδι ολοκληρώθηκε στο 68΄ καθώς οι Γιουγκοσλάβοι φίλαθλοι εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο με ελληνικές και σερβικές σημαίες και φωνάζοντας «Ελλάς, Ελλάς, ΑΕΚ, ΑΕΚ». Οι παίκτες του Δικεφάλου πνίγηκαν στις αγκαλιές του κόσμου και οι στιγμές ήταν εξαιρετικά συγκινητικές και φυσικά έκαναν το γύρο του κόσμου.


Οι οπαδοί της Παρτιζάν μπήκαν στο γήπεδο και αγκάλιασαν τους παίκτες των δύο ομάδων

Για την ιστορία το ματς έληξε 1-1, με σκόρερ τους Κέζμαν (13΄) και Ζουμπούλη (26΄). Στο ημίχρονο η ελληνική αντιπροσωπεία φύτεψε συμβολικά μια ελιά από την Αρχαία Ολυμπία στο κέντρο του γηπέδου, ενώ οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ στα αποδυτήρια έδωσαν κόκκινα αυγά, τσουρέκια και λαμπάδες στους συναδέλφους τους.

Αμέσως μετά, η ελληνική αποστολή μπήκε στα πούλμαν για να προλάβει να περάσει τα σερβοουγγρικά σύνορα πριν νυχτώσει. Την ίδια ώρα οι ντόπιοι προετοιμάζονταν για μια ακόμα νύχτα στα καταφύγια, αφού οι βομβαρδισμοί άρχιζαν όταν έπεφτε το σκοτάδι… Η ΑΕΚ ήταν η μοναδική ομάδα που αψήφησε τις βόμβες και το θάνατο, και με εκείνη την επιλογή της, στις 7 Απριλίου του 1999, κέρδισε την αιώνια εκτίμηση του αδερφού σερβικού λαού.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΠΑΡΤΙΖΑΝ (Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς): Νταμιάνοβιτς, Κράσοβιτς, Σάβιτς, Σανόγεβιτς, Στογιάνοβιτς, Βούκοβιτς, Ιλιτς, Ιβιτς, Μπιέκοβιτς, Τόμιτς, Κέζμαν.
ΑΕΚ (Όλεγκ Μπλαχίν): Ατματσίδης (29΄ Μιχαηλίδης – 40΄ Κουρκούνας), Κοπιτσής (40΄ Κωστένογλου), Μπαμπούνσκι, Μιλοβάνοβιτς (42΄ Καψής), Τσέκολι (45΄ Ζήκος), Κατσαβός, Σαβέβσκι (32΄ Κασάπης), Μαλαδένης, Καλιτζάκης, Ζουμπούλης, Νικολαΐδης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Αμπελόκηποι: Επίθεση με τσεκούρι σε αστυνομικό κατά τη διάρκεια επιχείρησης

26/03/2026 - 5:18μμ
Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Θανάσης Καλλιάρας)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Στη Δικαιοσύνη 77χρονη για επίθεση στον 82χρονο σύζυγό της

26/03/2026 - 3:55μμ
(Φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Αυστηρότερα πρόστιμα για όσους δεν πληρώνουν εισιτήριο στα λεωφορεία

26/03/2026 - 2:31μμ
Tα κτήρια στην περιοχή του Αγίου Όρους είναι μνημειακά, ιστορικά, που δεν έχουν τα εχέγγυα της δομικής επάρκειας (φωτ.: EUROKINISSI/Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμολόγοι για Άγιο Όρος: «Δεν μπορεί να εκτιμηθεί, ούτε να αποκλειστεί αν θα υπάρξει ισχυρότερος σεισμός» – Τα δύο προβλήματα της περιοχής

26/03/2026 - 12:01μμ
(Φωτ.: Facebook / PAOK BC)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

ΠΑΟΚ: Σαν σήμερα το 1991 κατακτούσε τον πρώτο του ευρωπαϊκό τίτλο στη Γενεύη

26/03/2026 - 11:30πμ
Το υποκατάστημα των ΕΛΤΑ όπου σημειώθηκε η ένοπλη ληστεία (φωτ.: korinthostv.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Λουτράκι: Ληστεία με καλάσνικοφ και βαριοπούλα στα ΕΛΤΑ με λεία 32.000 ευρώ

26/03/2026 - 10:58πμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Συννεφιές και σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας – Σε μικρή άνοδο η θερμοκρασία

26/03/2026 - 8:00πμ
(Φωτ.: seismoi.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός 4.9 Ρίχτερ στο Άγιο Όρος – Αισθητός σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Καβάλα

25/03/2026 - 9:35μμ
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στα Λιμανάκια Βουλιαγμένης: Νεκρός ο 34χρονος δύτης

25/03/2026 - 8:48μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γιώργος Μαργαρίτης: Μικρασιατικής καταγωγής, αυθεντικός και διαχρονικός – Σήμερα γιορτάζει τα γενέθλιά του

25/03/2026 - 6:10μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Βασίλης Βασίλας με τη Ντίνα Φάκα φτιάχνουν σπανακόπιτα (φωτ.: facebook/Syndesmos Connecting People and Their Stories)

Ομογένεια: Σεμινάριο… σπανακόπιτας στο Σίδνεϊ

18 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Αμπελόκηποι: Επίθεση με τσεκούρι σε αστυνομικό κατά τη διάρκεια επιχείρησης

45 λεπτά πριν
Λεπτομέρειες από γυναικείες μορφές και πτηνά σε διάχωρα ψηφιδωτά δαπέδου της αίθουσας 3δ1085 (πηγή: Εφορεία Αρχαιοτήτων Φλώρινας)

Φλώρινα: Δρομολογείται στο Αμύνταιο η αποκατάσταση και ανάδειξη ρωμαϊκής έπαυλης με ψηφιδωτά και τοιχογραφίες

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείου)

Ο Αραγτσί δεν αποτελεί πλέον στόχο του Ισραήλ – Τραμπ: «Ιρανοί διαπραγματευτές ικετεύουν για συμφωνία»

2 ώρες πριν
Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Θανάσης Καλλιάρας)

Θεσσαλονίκη: Στη Δικαιοσύνη 77χρονη για επίθεση στον 82χρονο σύζυγό της

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας)

200 χρόνια από την Έξοδο του Μεσολογγίου: Μεγάλη επετειακή εκδήλωση μνήμης στην Καλλιθέα

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign