pontosnews.gr
Πέμπτη, 12/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Όταν η ΑΕΚ αψήφησε τον πόλεμο και βρέθηκε στο Βελιγράδι για φιλικό με την Παρτιζάν!

7/04/2015 - 2:34μμ
Όταν η ΑΕΚ αψήφησε τον πόλεμο και βρέθηκε στο Βελιγράδι για φιλικό με την Παρτιζάν!
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σαν σήμερα, το 1999, η ΑΕΚ έστελνε ένα παγκόσμιο μήνυμα ειρήνης. Ήταν Μεγάλη Τετάρτη 7 Απριλίου 1999, όταν η Ένωση αψήφησε τον πόλεμο και ταξίδεψε στο Βελιγράδι που βομβαρδιζόταν από το ΝΑΤΟ, για να παίξει φιλικό παιχνίδι με την Παρτιζάν και να φωνάξει «Όχι στον πόλεμο»! Εμπνευστής εκείνης της ιδέας ήταν ο Δημήτρης Μελισσανίδης.

Και με τη σύμφωνη γνώμη του ποδοσφαιρικού τμήματος, η ΑΕΚ πραγματοποίησε ένα ταξίδι γεμάτο κινδύνους.

Όσος φόβος όμως κι αν υπήρχε, τα πέντε πούλμαν της ελληνικής αποστολής, που ταξίδεψε μέσω Βουδαπέστης, ήταν γεμάτα! Μέσα σε αυτά βρίσκονταν το ποδοσφαιρικό τμήμα, φίλαθλοι, συνοδοί και δημοσιογράφοι, αλλά και εξέχουσες προσωπικότητες εκτός ποδοσφαίρου, όπως ο Μανώλης Γλέζος.

Η αποστολή της ΑΕΚ έφτασε στην πρωτεύουσα της Σερβίας εν μέσω συγκινητικών εκδηλώσεων από τους Σέρβους που πρόσφεραν στους Έλληνες ψωμί και αλάτι, σύμβολο της σερβικής φιλοξενίας. Οι Σέρβοι ακόμα θυμούνται εκείνη την ημέρα. Πώς να την ξεχάσουν άλλωστε… Στο βομβαρδισμένο Νόβισαντ ανέμιζαν μαζί ελληνικές και σερβικές σημαίες.


Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων

Η κιτρινόμαυρη αποστολή έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο της Σερβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς. Το παιχνίδι ουσιαστικά είχε πάρει μορφή αντιπολεμικού συλλαλητηρίου και διεξήχθη μπροστά σε σχεδόν 15.000 φιλάθλους. Πάντως, είχαν πουληθεί και τα 40.000 εισιτήρια που είχαν τεθεί στην κυκλοφορία, αλλά πολύς κόσμος δεν κατάφερε να δώσει το παρών κυρίως λόγω καυσίμων, καθώς υπήρχαν τεράστιες ελλείψεις εκείνες τις μέρες και οι μεταφορές ήταν από δύσκολες έως αδύνατες.

Οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων μπήκαν μαζί στο γήπεδο, κρατώντας ένα πανό που έγραφε «NATO stop the war, stop the bombing».


Η είσοδος των ομάδων στο γήπεδο, κρατώντας πανό που έγραφε: «NΑΤΟ stop the war. Stop the bombing»

Το παιχνίδι ολοκληρώθηκε στο 68΄ καθώς οι Γιουγκοσλάβοι φίλαθλοι εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο με ελληνικές και σερβικές σημαίες και φωνάζοντας «Ελλάς, Ελλάς, ΑΕΚ, ΑΕΚ». Οι παίκτες του Δικεφάλου πνίγηκαν στις αγκαλιές του κόσμου και οι στιγμές ήταν εξαιρετικά συγκινητικές και φυσικά έκαναν το γύρο του κόσμου.


Οι οπαδοί της Παρτιζάν μπήκαν στο γήπεδο και αγκάλιασαν τους παίκτες των δύο ομάδων

Για την ιστορία το ματς έληξε 1-1, με σκόρερ τους Κέζμαν (13΄) και Ζουμπούλη (26΄). Στο ημίχρονο η ελληνική αντιπροσωπεία φύτεψε συμβολικά μια ελιά από την Αρχαία Ολυμπία στο κέντρο του γηπέδου, ενώ οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ στα αποδυτήρια έδωσαν κόκκινα αυγά, τσουρέκια και λαμπάδες στους συναδέλφους τους.

Αμέσως μετά, η ελληνική αποστολή μπήκε στα πούλμαν για να προλάβει να περάσει τα σερβοουγγρικά σύνορα πριν νυχτώσει. Την ίδια ώρα οι ντόπιοι προετοιμάζονταν για μια ακόμα νύχτα στα καταφύγια, αφού οι βομβαρδισμοί άρχιζαν όταν έπεφτε το σκοτάδι… Η ΑΕΚ ήταν η μοναδική ομάδα που αψήφησε τις βόμβες και το θάνατο, και με εκείνη την επιλογή της, στις 7 Απριλίου του 1999, κέρδισε την αιώνια εκτίμηση του αδερφού σερβικού λαού.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΠΑΡΤΙΖΑΝ (Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς): Νταμιάνοβιτς, Κράσοβιτς, Σάβιτς, Σανόγεβιτς, Στογιάνοβιτς, Βούκοβιτς, Ιλιτς, Ιβιτς, Μπιέκοβιτς, Τόμιτς, Κέζμαν.
ΑΕΚ (Όλεγκ Μπλαχίν): Ατματσίδης (29΄ Μιχαηλίδης – 40΄ Κουρκούνας), Κοπιτσής (40΄ Κωστένογλου), Μπαμπούνσκι, Μιλοβάνοβιτς (42΄ Καψής), Τσέκολι (45΄ Ζήκος), Κατσαβός, Σαβέβσκι (32΄ Κασάπης), Μαλαδένης, Καλιτζάκης, Ζουμπούλης, Νικολαΐδης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στα σύνορα Ευρυτανίας και Καρδίτσας

12/03/2026 - 12:49μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου (φωτ.: Λάμπρος Ζαχαρής)
ΕΛΛΑΔΑ

Υποβρύχιο «Πρωτεύς»: Τέσσερα χρόνια από τον παροπλισμό του – Η τελευταία τορπίλη είναι «χάρτινη»

12/03/2026 - 12:24μμ
Ηλεκτρονικές πινακίδες στον σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα (φωτ.: EUROKINISSI/Μιχάλης Παπανικολάου)
ΕΛΛΑΔΑ

Αθήνα: Κλείνει ο σταθμός του μετρό «Σύνταγμα» σήμερα από τις 17:30

12/03/2026 - 10:53πμ
Στιγμιότυπο από την Αθήνα, Δευτέρα 9 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Ανοιξιάτικος καιρός την Πέμπτη, με ήλιο και έως 19 βαθμούς

12/03/2026 - 8:00πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Τρυψάνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: 10χρονο παιδί υπέστη ανακοπή στο Ποσειδώνιο Κολυμβητήριο

11/03/2026 - 9:56μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

ΗΣΑΠ: Άγνωστοι πέταξαν πέτρα σε συρμό τραυματίζοντας επιβάτη

11/03/2026 - 8:32μμ
Από την τελετή παράδοσης της νέας χάραξης της εθνικής οδού Πατρών-Πύργου, Πέμπτη 31 Ιουλίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Χριστοδουλόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Διόδια με βάση τα χιλιόμετρα στον Πατρών-Πύργου από την Παρασκευή

11/03/2026 - 8:03μμ
Η Ελένη Ζαρούλια μιλάει στην Ολομέλεια της Βουλής, 21 Σεπτεμβρίου 2016 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)
ΕΛΛΑΔΑ

Στη φυλακή η Ελένη Ζαρούλια για τη Χρυσή Αυγή – Ποινή 5 ετών από το Εφετείο

11/03/2026 - 6:28μμ
Στιγμιότυπο από την κατεδάφιση της γέφυρας του Πανοράματος, τον περασμένο Ιανουάριο λόγω των εργασιών του FlyOver (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Κλείνει για 48 ώρες η ανατολική εσωτερική περιφερειακή – Θα κατεδαφιστεί η γέφυρα του Αγίου Παύλου

11/03/2026 - 5:40μμ
Συνεδρίαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών για την ανακοίνωση των ποινών στους κατηγορούμενους για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή. Τετάρτη 11 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ίδιες ποινές σε Ρουπακιά και «διευθυντήριο» – Η απόφαση του Εφετείου

11/03/2026 - 4:52μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από την παρέλαση που έγινε για την 25η Μαρτίου στο Τορόντο, το 2025 (φωτ.: Greek Community of Toronto)

Καναδάς: Ο Μάρτιος είναι Μήνας Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Οντάριο

55 δευτερόλεπτα πριν
Το «Mayuree Naree», με σημαία Ταϊλάνδης, φλέγεται στο Στενό του Ορμούζ έπειτα από πλήγμα ιρανικών πυραύλων, 11 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Royal Thai Navy / EPA)

Ο Περσικός μετατρέπεται σε «ναρκοπέδιο» για τη ναυσιπλοΐα – Φόβοι για παγκόσμιο ενεργειακό σοκ

26 λεπτά πριν
Από την αφίσα της ημερίδας

Ημερίδα στην Οινόη Καστοριάς για τον Στάθη Πελαγίδη – Τιμούν τον σπουδαίο ιστορικό του ποντιακού ελληνισμού

50 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

«Έπεσαν οι υπογραφές» μεταξύ της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και του Καυτανζογλείου παρουσία του Γιάννη Βρούτση

1 ώρα πριν
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας από ψηλά (πηγή: Facebook / Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs)

Η Τουρκία ανεβάζει ξανά τους τόνους για τα νησιά του Αιγαίου – Ενοχλούν οι Patriot στην Κάρπαθο

2 ώρες πριν
Το ελληνόκτητο «Zephyros» στις φλόγες, Πέμπτη 12 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Glomex)

Τάνκερ στις φλόγες μετά από επίθεση στον Περσικό – Συγκλονιστικό βίντεο από το ελληνόκτητο «Zephyros»

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign