pontosnews.gr
Τρίτη, 28/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Τουρκία, οι τζιχαντιστές και ο ρόλος του «Επιτήδειου Ουδέτερου»

6/04/2015 - 9:00πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τον Ιανουάριο του 2014 η τουρκική στρατοχωροφυλακή, μετά από σχετικές καταγγελίες, σταμάτησε για έλεγχο τριαξονικά φορτηγά τα οποία, όπως αποδείχτηκε, μετέφεραν όπλα και πυρομαχικά σε ισλαμιστές αντάρτες στη Συρία.

Οι επιχειρήσεις της στρατοχωροφυλακής έγιναν κατόπιν διαταγής αλλά και υπό την προσωπική επίβλεψη και παρουσία του αρμόδιου εισαγγελέα στους νομούς Αντιόχειας (Χατάι) και Αδάνων.

Τότε η τουρκική κυβέρνηση είχε έλθει σε πολύ δύσκολη θέση, αφού οι ίδιες οι αρμόδιες Αρχές του τουρκικού κράτους αποκάλυπταν την εμπλοκή της υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ), άρα της κυβέρνησης, στο θέμα της υποστήριξης των ισλαμιστών και συγκεκριμένα του Μετώπου Αλ Νούσρα, που είναι παρακλάδι της Αλ Κάιντα.

Τώρα, δεκατέσσερις μήνες αργότερα, ο Αρχιεισαγγελέας Προστασίας της Δημοκρατίας της Κωνσταντινούπολης διέταξε τη σύλληψη 34 εν ενεργεία στρατιωτικών, ανάμεσα στους οποίους και ένας ταγματάρχης, με το αιτιολογικό της «παράνομης υποκλοπής τηλεφώνων, κατασκοπείας, παραβίασης προσωπικών δεδομένων, παράνομης καταγραφής προσωπικών δεδομένων, ίδρυσης και διοίκησης τρομοκρατικής οργάνωσης, συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση, απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας ή παρεμπόδισης του έργου της».

Στη διαταγή αναφέρεται ότι οι συλληφθέντες θα παραπεμφθούν στο Κακουργιοδικείο Αδάνων, για να δικαστούν με βάση το παραπάνω κατηγορητήριο.

Η σύλληψη των στρατιωτικών έρχεται ως συνέχεια δραματικών αλλαγών που έκανε η κυβέρνηση Ερντογάν-Νταβούτογλου στη Δικαιοσύνη και της σύλληψης δεκάδων υψηλόβαθμων αξιωματικών της Αστυνομίας, για να «ξηλώσει» το λεγόμενο παράλληλο κράτος που ισχυρίζεται η τουρκική κυβέρνηση ότι λειτουργεί στελεχωμένο από μέλη της οργάνωσης του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, παράληλλα με το τουρκικό κράτος.

Ανεξάρτητα από τη βασιμότητα των ισχυρισμών της τουρκικής κυβέρνησης για τους μηχανισμούς της θρησκευτικής σέχτας του Γκιουλέν, την οποία, σημειωτέον, χρησιμοποίησε ο Ερντογάν για ανέλθει αλλά και για εδραιωθεί στην εξουσία, η υπόθεση των τριαξονικών της ΜΙΤ έχει μια ιδαιτερότητα.

Οι συλληφθέντες αξιωματικοί ήταν εκτελεστικά όργανα και διατάχθηκαν από τον αρμόδιο εισαγγελέα να διενεργήσουν έλεγχο σε φορτηγά τριαξονικά, τα οποία, όπως αποδείχτηκε, στο πλαίσιο κεκαλυμμένης επιχείρησης της ΜΙΤ, μετέφεραν όπλα και πυρομαχικά στην Αλ Κάιντα.

Οι στρατιωτικοί κατέγραψαν τα στοιχεία και τα πρόσωπα των ιδιωτών οδηγών αλλά και των στελεχών της ΜΙΤ που συνόδευαν διακριτικά με αυτοκίνητα που έφεραν συμβατικές πινακίδες τα φορτηγά με το στρατιωτικό υλικό και τα περέδωσαν στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Τώρα συλλαβάνονται και δικάζονται επειδή υπάκουσαν στις εντολές του αρμόδιου εισαγγελέα.

Όμως, το πραγματικό μήνυμα των συλλήψεων είναι το εξής: Η τουρκική κυβέρνηση στην ουσία παραδέχεται ότι μετέφερε φορτίο όπλων και πυρομαχικών στην Αλ Κάιντα, αφού μέρος του κατηγορητηρίου είναι η «απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας ή παρεμπόδισης του έργου της».

Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση Νταβούτογλου, παρά τις όποιες συμφωνίες υπέγραψε με τις ΗΠΑ για τη συμμετοχή της στη συμμαχία των χωρών που μάχονται εναντίον του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), συνεχίζει να στηρίζει τους ισλαμιστές στη Συρία, στην επικράτηση των οποίων βασίζεται για να αντιμετωπίσει τους Κούρδους της Ροζάβα (Β. Συρία), οι οποίοι έτσι θα βρεθούν ανάμεσα σε δύο πυρά.

Τέλος, συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται η Τουρκία το ζήτημα των τζιχαντιστών και του ΙΚ, στηρίζοντας από τη μια πλευρά τους τζιχαντιστές και υπογράφοντας συμφωνίες από την άλλη με τις χώρες που μάχονται εναντίον τους, μοιάζει πολύ με τη στάση που τήρησε η Τουρκία στη διάρκεια της περιόδου που διαμορφώνονταν οι συμμαχίες πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά και κατά τη διάρκειά του, τότε που η Τουρκία συνομιλούσε και υπέγραφε συμφωνίες και με τον Άξονα και με τους Συμμάχους, για να μπει στον πόλεμο την τελευταία ημέρα, φυσικά στο πλευρό των νικητών, και να λάβει δικαιωματικά (sic) τον τίτλο του «Επιτήδειου Ουδέτερου».

Μένει να δούμε αν θα καταφέρει και τώρα να σχοινοβατεί η Τουρκία ανάμεσα στους τζιχαντιστές και τους πολέμιούς τους.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η παραβολή των Δέκα Παρθένων διά χειρός της Ιρλανδής ζωγράφου Phoebe Anna Traquair, 1852-1936 (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στις δέκα παρθένους (Μέρος Α’)

28/10/2025 - 9:34πμ
Οπαδοί του Τουφάν Ερχιουρμάν, ο οποίος κέρδισε τον εκλεκτό του Ερντογάν στα Κατεχόμενα (φωτ.: EPA / Birol Bebek)
ΓΝΩΜΕΣ

Γιατί η Τουρκία ανησυχεί για την Κύπρο

26/10/2025 - 3:38μμ
Είσοδος του βασιλιά Γεωργίου Α' στην πόλη της Θεσσαλονίκης, το 1912 (πηγή: Ρωμαΐδης-Zeitz/ benaki.org/ΦΑ_9_949)
ΓΝΩΜΕΣ

Θεσσαλονίκη: Από την απελευθέρωση στην εγκατάλειψη

25/10/2025 - 9:59πμ
Μεγάλη η χαρά του Γερμανού ΥΠΕΞ Γιόχαν Βάντεφουλ στη συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν, στις 17 Οκτωβρίου, στην Άγκυρα (φωτ.: EPA/ TURKISH FOREIGN MINISTRY PRESS OFFICE HANDOUT)
ΓΝΩΜΕΣ

Η γερμανική αθλιότητα…

24/10/2025 - 4:12μμ
(Φωτ.: pickpik.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Εις προσοχήν των… αρμοδίων

19/10/2025 - 2:32μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΓΝΩΜΕΣ

Πού χρειάζεται επανεξέταση η εξωτερική πολιτική

18/10/2025 - 8:44πμ
Νετανιάχου και Ερντογάν το ...μακρινό 2023  (φωτ.: x.com/RTErdogan)
ΓΝΩΜΕΣ

Τι δέον γενέσθαι με το Ισραήλ

17/10/2025 - 4:25μμ
Η Βάπτιση. Ψηφιδωτό στο Καθολικό της Νέας Μονής Χίου (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στους νεοφώτιστους (Μέρος Δ’)

14/10/2025 - 9:45πμ
Ένα χαμογελαστό παιδί με φόντο ερείπια στη Λωρίδα της Γάζας (φωτ.: EPA / Mohammed Saber)
ΓΝΩΜΕΣ

Γάζα με Παλαιστίνιους, χωρίς τη Χαμάς

12/10/2025 - 6:27μμ
Παλαιστίνιοι περπατούν πάνω στα ερείπια σπιτιών, στη Λωρίδα της Γάζας (φωτ.: EPA/ MOHAMMED SABER)
ΓΝΩΜΕΣ

Η εκεχειρία στη Γάζα και το έλλειμμα της ελληνικής πολιτικής

11/10/2025 - 9:34πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Μιχάλης Καραγιάννης)

Θεσσαλονίκη: Η Αφροδίτη Νέστορα στη θέση του Παναγιώτη Σταμπουλίδη στο δ.σ. της ΟΛΘ ΑΕ

19 λεπτά πριν
Χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από την παρέλαση στη Γαύδο (φωτ.: neakriti.gr)

28η Οκτωβρίου: Χωρίς μαθητές η παρέλαση στη Γαύδο, πλήθος κόσμου στη Σαμαρίνα των 30 κατοίκων

54 λεπτά πριν
Πυροβολικό του Ελληνικού Στρατού στο ύψωμα Μοράβα – Ελληνοϊταλικός πόλεμος, 1940 (φωτ.: geetha.mil.gr)

Rino Carmine, ο «εχθρός»: Το μεγαλείο ενός Πόντιου έφεδρου ανθυπολοχαγού του Ιππικού, στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του ’40

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Instagram)

Τζίμης Μακούλης: Ο πρώτος Έλληνας τραγουδιστής που συμμετείχε στη Eurovision και η διεθνής καριέρα του

2 ώρες πριν
Ο Δημήτρης Παρασκευόπουλος από σχολική φωτογραφία που είχε παραχωρήσει στο pontosnews.gr ο Αψαλιώτης συγγραφέας Κοσμάς Τσίναλης (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

«Εμέν ακρίτα λέγνε με, τον Ντούτσε ’κί φογούμαι» – Το υψηλό φρόνημα των Ποντίων σε ένα ποίημα που γράφτηκε στις 21 Νοεμβρίου 1940

3 ώρες πριν
(Φωτ.: Χ/TEMO MAX)

Τουρκία: Πάνω από 330 μετασεισμοί μετά τα χθεσινά 6,1 Ρίχτερ – Στους 26 τραυματίες ο απολογισμός

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign