pontosnews.gr
Πέμπτη, 5/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ανταλλαγή πληθυσμών: Η μεγαλύτερη καταστροφή της Ελλάδας

Γράφει ο Παντελής Σαββίδης

30/01/2015 - 9:13πμ
Προχωρά η καταγραφή των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής του 1922 από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Αθήνα: Προσφυγικός καταυλισμός στο Θησείο

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στις 30 Ιανουαρίου 1923 υπογράφηκε στη Λοζάνη το πρώτο μέρος της ομώνυμης Συνθήκης η οποία αποτέλεσε την κατάληξη της μεγαλύτερης καταστροφής που υπέστη η Ελλάδα.

Με τη Συνθήκη αυτή αποφασίστηκε η υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα, με την εξαίρεση των Ελλήνων που ήταν εγκατεστημένοι στην Κωνσταντινούπολη και των μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης.

Η μαζική άφιξη των προσφύγων δημιούργησε ανυπέρβλητες, σχεδόν, δυσκολίες στο ελληνικό κράτος. Περίπου 1.200.000 Έλληνες του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης ήρθαν στην Ελλάδα λίγο μετά την Καταστροφή, και ακολούθησαν περίπου 250.000 μέχρι το 1924, στο πλαίσιο της εφαρμογής της Σύμβασης που αφορούσε την ανταλλαγή των πληθυσμών.

Η Συνθήκη της Λοζάνης υπογράφεται

Η ανταλλαγή των πληθυσμών αποτέλεσε το πιο λεπτό ζήτημα από όσα συζητήθηκαν στη Λοζάνη. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος (επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας) διαφώνησε στην αρχή με την πρόταση της κεμαλικής αντιπροσωπείας για την ανταλλαγή, γιατί πίστευε ότι ο εκπατρισμός της ελληνικής μειονότητας της Κωνσταντινούπολης θα αποτελούσε βαρύ πλήγμα για το μέλλον του ελληνισμού.

Στις συνεδριάσεις της Επιτροπής πήρε μέρος και ο εκπρόσωπος της Κοινωνίας των Εθνών για τους πρόσφυγες δρ Νάνσεν, στον οποίο αποδόθηκε η πρόταση για την υποχρεωτική ανταλλαγή, αλλά τα πράγματα δεν είναι έτσι. Η ιδέα αποτελούσε τουρκική πρόταση και εμμονή.

Ο δρ Φρίντγιοφ Νάνσεν με ορφανά στην Αρμενία, το 1925

Η κατάσταση επιδεινώθηκε όταν οι Τούρκοι έθεσαν θέμα απομάκρυνσης του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Με τη μεσολάβηση των Μεγάλων Δυνάμεων αποσοβήθηκε η ρήξη και αποφασίστηκε η παραμονή του Πατριαρχείου, το οποίο θα είχε μόνο θρησκευτικά καθήκοντα.

Η επίσημη αποδοχή της υποχρεωτικής ανταλλαγής των πληθυσμών δημιούργησε στην Ελλάδα κύμα διαμαρτυριών. Παρά τις διαμαρτυρίες αυτές, όμως, η λύση που δέχτηκε ο Βενιζέλος στη Λοζάνη δεν ήταν μόνο η καλύτερη δυνατή σε σχέση με το τετελεσμένο γεγονός της Μικρασιατικής Καταστροφής, αλλά και η μόνη που μπορούσε να εξασφαλίσει, με την αναχώρηση των μουσουλμάνων κατοίκων της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Κρήτης, τη δυνατότητα αποκατάστασης των προσφύγων και εθνικής ομογενοποίησης του βορειοελλαδικού χώρου.

Το πλαίσιο της συνδιάσκεψης
Η Συνδιάσκεψη άρχισε το κυρίως έργο της στις 21 Νοεμβρίου 1922 (με το νέο ημερολόγιο) με την ψήφιση του κανονισμού και της διαδικασίας των εργασιών της.

Ορίστηκαν τρεις επιτροπές: η Πολιτική και Εδαφική, η Επιτροπή για όλα τα θέματα που είχαν σχέση με το θεσμό των διομολογήσεων και η Οικονομική Επιτροπή.

Επελέγη το τέλος Ιανουαρίου του 1923. Οι Σύμμαχοι θα παρουσίαζαν στον Ισμέτ Ινονού (τον επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας) τους γενικούς όρους της ειρήνης, όπως κατά την κρίση τους είχαν διαμορφωθεί κατά τις έως τότε διαπραγματεύσεις, με το αίτημα ή να τους αποδεχτεί ή να τους απορρίψει.

Η ανταλλαγή των πληθυσμών συμφωνήθηκε στο χρονικό στάδιο που προαναφέρθηκε και η σχετική συμφωνία υπογράφηκε στις 30 Ιανουαρίου. Οι περισσότερες όμως συμφωνίες υπογράφηκαν στις 24 Ιουλίου 1923.

Η Συνθήκη της Λοζάνης είναι ένα σύνολο συμφωνιών που ρυθμίζουν ευρύτερα ζητήματα που δεν έχουν σχέση μόνο με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Οι ομαδικές μετακινήσεις μειονοτικών πληθυσμών δεν ήταν καινούριο φαινόμενο στα Βαλκάνια. Είχαν όμως μια διαφορά με την περίπτωση της Λοζάνης – δεν ήταν υποχρεωτικές.

Ανθρώπινα ράκη
Οι Έλληνες του εσωτερικού της Μικράς Ασίας ήταν τα πρώτα θύματα της Ανταλλαγής. Μακριές ουρές από ανθρώπινα ράκη σε ένα ταξίδι οκτακοσίων περίπου χιλιομέτρων από τα μετόπισθεν των Τούρκων εθνικιστών ως τα παράλια. Παρόλο που οι περισσότεροι από αυτούς ζούσαν σε περιοχές οι οποίες απείχαν πολλές εβδομάδες δρόμο από τη ζώνη των πολεμικών επιχειρήσεων, είναι ευνόητο ότι οι Τούρκοι εθνικιστές δεν χαίρονταν καθόλου νιώθοντας στα νώτα τους τους μακρινούς συγγενείς των Ελλήνων εχθρών τους.

Έτσι, λοιπόν, το διάστημα 1920-1921 το κύμα των προσφύγων προχωρούσε αδιάκοπα ανάμεσα στα χιονισμένα βουνά και τις κατακαμένες έρημες πεδιάδες της Μικράς Ασίας, αφήνοντας πίσω του αναρίθμητους νεκρούς.

Όπως πολύ εύστοχα γράφει σε σχετικό αφιέρωμά του το National Geographic, «για περισσότερο από δύο χιλιάδες χρόνια στα βάθη της Μικράς Ασίας ανατράφηκαν πολλοί απόγονοι των ανήσυχων εκείνων πνευμάτων που είχαν ακολουθήσει τον Μέγα Αλέξανδρο στις εκστρατείες του στην Ασία. Χίλια χρόνια ακόμα νωρίτερα οι ακτές της είχαν εξελληνιστεί από τους πρωτοελλαδίτες που εγκατέλειπαν βιαστικά τη γενέθλια γη τους μετά την κάθοδο των Δωριέων.

»Διωγμένοι τώρα από τις αγροικίες τους με τις κληματαριές και από τα παραπήγματα των παζαριών τους, συνωθούνταν μισόγυμνοι στις αγορές των παραλίων, σαν ναυαγοί που καλούσαν απεγνωσμένα οποιοδήποτε περαστικό πλεούμενο για να τους σώσει από τα διογκούμενα κύματα της προσφυγιάς».

Έτσι, οι πρώτοι 100.000 πρόσφυγες του μεγαλύτερου μεταναστευτικού κύματος της ανθρώπινης ιστορίας πέρασαν σιγά-σιγά στην Ελλάδα.

Ο Πόντος και η Θράκη
Από διάφορα σημεία της ποντιακής ενδοχώρας, μέχρι και σε 800 χλμ. απόσταση από τα παράλια, χωρικοί και κάτοικοι των πόλεων μαζεύονταν και με τις πλάτες κυρτές από το βάρος των σκεπασμάτων και των μωρών τους έριχναν μια τελευταία ματιά στο σπίτι και στ’ αμπέλι τους και ξεκινούσαν να διασχίσουν την παγωμένη πεδιάδα.

Τον Ιανουάριο του 1923 80.000 πρόσφυγες, το ένα δέκατο δηλαδή του τέταρτου αλλά πιο ορμητικού κύματος της μεγάλης αυτής προσφυγιάς, έφτασαν στην Ελλάδα. Η χώρα υπέφερε από την ατελείωτη εισροή προσφύγων, που στο τέλος έγινε τόσο δυσβάστακτη ώστε η Αθήνα αναγκάστηκε να κλείσει επισήμως τις πύλες της, διαμαρτυρόμενη για τις συνεχιζόμενες «απελάσεις».

Η Ανταλλαγή στο λιμάνι της Λήμνου

Εναλλακτική λύση ήταν, όπως φάνηκε, οι αχρηστευμένοι στρατώνες και οι στάβλοι γύρω από την Κωνσταντινούπολη: Μια μεγάλη «χωματερή» για να στοιβαχτεί το πλήθος των 100.000 Ελλήνων της Ανατολίας, όπου η θνησιμότητα ξεπερνούσε τις 300 ψυχές την ημέρα.

Στην Ελλάδα
Επρόκειτο για μια μικρή χώρα, με όχι σπουδαίο φυσικό πλούτο, που είχε μόλις βγει από μια δεκαετία επιστρατεύσεων και πολέμων με αποκορύφωμα την πρόσφατη ήττα, μόνο και μόνο για να ξαναβυθιστεί σ’ ένα ακόμη τεράστιο πρόβλημα: το προσφυγικό. Η Ελλάδα υποδέχτηκε 1.250.000 πρόσφυγες σε διάστημα ενός μόνο έτους από την καταστροφή της Σμύρνης.

Πρόσφυγες του Πόντου στην Κέρκυρα

Αυτή η κατά 25% αύξηση του πληθυσμού της σήμαινε ότι σε κάθε τέσσερις κατοίκους αναλογούσε τώρα άλλος ένας, άπορος, άστεγος και δυστυχισμένος πρόσφυγας.

Το χειμώνα του 1924 τα παλιρροϊκά κύματα των προσφύγων, που κράτησαν δύο χρόνια, κόπασαν. Τώρα μπορούσες να περπατήσεις στις ακτές της Εγγύς Ανατολής σαν ύστερα από μεγάλη καταιγίδα και να παρατηρήσεις τις αλλαγές που είχαν επέλθει.

Στη Θεσσαλονίκη η προκυμαία ήταν γεμάτη δεμένα στη σειρά καλοφτιαγμένα τουρκικά σκαριά, που θα μετέφεραν τους τελευταίους επιβάτες της Ανταλλαγής.

Μουσουλμάνοι πρόσφυγες φεύγουν από την Ελλάδα

Οι τελευταίοι χριστιανοί έφηβοι, που μόλις είχαν φτάσει, κοιτούσαν με γουρλωμένα μάτια προς τη μεριά των τελευταίων μωαμεθανών εφήβων που έφευγαν.

Ο χάρτης της Τουρκίας όπως διαμορφώθηκε μετά τη Συνθήκη της Λοζάνης

Βενιζέλος και Ινονού στην Αθήνα, σε μεταγενέστερη φωτογραφία

Πρόσφυγες στο λιμάνι της Κέρκυρας

Συσσίτιο προσφύγων στη Μυτιλήνη

Συσσίτιο προσφύγων

Επιμέλεια: Παντελής Σαββίδης.

Βιβλιογραφία
• Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, τόμος ΙΕ΄, εκδοτική Αθηνών.
• Α. Αλεξανδρής, Θ. Βερέμης, Π. Καζάκος, Β. Κουφουδάκης, Χ. Ροζάκης, Γ. Τσιτσόπουλος, Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις 1923-1987, εκδ. Γνώση (συγκεκριμένα, το κείμενο του πρέσβη Αλέξη Αλεξανδρή).
• Πράξεις που υπογράφηκαν στη Λωζάνη στις 30 Ιανουαρίου και 24 Ιουλίου 1923, εκδ. Σάκκουλα.
• National Geographic – 1922: Ο Μεγάλος Ξεριζωμός.
_______
Σημείωση: Δόθηκε έμφαση στο ιστορικό, διπλωματικό και ανθρώπινο πεδίο, και δεν τονίστηκαν οι τουρκικές εμμονές και δολοπλοκίες σε σχέση με τους εγκατεστημένους Έλληνες στην Κωνσταντινούπολη.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τεύχη της Μικρασιατικής Σπίθας, της περιοδικής έκδοσης της Αδελφότητας Μικρασιατών Ν. Σερρών «Ο Άγιος Πολύκαρπος» (φωτ.: Αδελφότητα Μικρασιατών Ν. Σερρών)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η «Μικρασιατική Σπίθα» γίνεται ψηφιακό αρχείο

5/03/2026 - 4:24μμ
Πρόσφυγες από τον Πόντο στην Κέρκυρα, 20 Ιανουαρίου 1923 (πηγή: Αρχείο Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ξεκινά το Σπουδαστήριο Ποντιακής Ιστορίας και Πολιτισμού στην Αθήνα

5/03/2026 - 2:48μμ
(Φωτ.: Εύξεινος Λέσχη Βέροιας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Εύξεινος Λέσχη Βέροιας: Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του «Αργοναύτη»

5/03/2026 - 12:47μμ
(Πηγή: facebook.com/Ποντιακός Σύλ. Καλλιθέας-Συκεών/Νίκος Αλβανούδης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

45 χρόνια προσφοράς και ιστορίας γιόρτασε ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Καλλιθέας-Συκεών – Χοροί και μουσικές του Πόντου συνεπήραν τον κόσμο

5/03/2026 - 10:19πμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής

4/03/2026 - 7:45μμ
Ο Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί μιλά σε παλιότερη συγκέντρωση της ΠΟΕ για την επέτειο της 19ης Μαΐου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (φωτ.: Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Ένωση Ποντίων Αιγάλεω εκφράζει την απόλυτη στήριξή της στον Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί

4/03/2026 - 5:13μμ
(Φωτ.: facebook/Ένωση Ποντίων Πανοράματος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Γενική συνέλευση για νέο ΔΣ στην Ένωση Ποντίων Πανοράματος

4/03/2026 - 3:16μμ
Μέλη του Συλλόγου έψαλαν τα κάλαντα στη διάρκεια της εκδήλωσης (φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Χαϊδαρίου Αττικής «Ποντιακή Λύρα«)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σχέδια για αποκατάσταση του Ηρώου του Πόντιου Βυζαντινού Ακρίτα στη βασιλόπιτα του Συλλόγου Ποντίων Χαϊδαρίου

4/03/2026 - 9:50πμ
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Ρίζες που ηχούν» και μουχαμπέτι από τους Πόντιους φοιτητές και σπουδαστές Θεσσαλονίκης

3/03/2026 - 10:55μμ
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού στο βήμα του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής (φωτ.: YouTube)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Παρέμβαση της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού στο περιφερειακό συμβούλιο για τον Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί και τους πολιτιστικούς συλλόγους της Αττικής

3/03/2026 - 8:00μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Κιρ Στάρμερ λίγο προτού ξεκινήσει η συνέντευξη Τύπου για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, Πέμπτη 5 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Tolga Akmen / POOL)

Η Βρετανία ενισχύει την Κύπρο εν μέσω του πολέμου στη Μέση Ανατολή

1 ώρα πριν
Ένα ακόμα συγκλονιστικό ντοκουμέντο από τη 
«Συλλογή Χόιερ». Κομμουνιστές μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, την Πρωτομαγιά του 1944 (φωτ.: αντιγραφή Τατιάνα Μπόλαρη / EUROKINISSI)

Το τελευταίο βλέμμα πριν από την εκτέλεση: Νέα φωτογραφία από την Καισαριανή, που συγκλονίζει

2 ώρες πριν
Tα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Αγροτικές επιδοτήσεις με… λευκά χαρτιά: Τι αποκαλύπτει η δίκη για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

2 ώρες πριν
Η περιοχή της λεγόμενης Μέσης Ανατολής (φωτ.: Pixabay)

Γιατί μετά το Ιράν απειλείται πόλεμος ανάμεσα στο Ιράκ και το Κουβέιτ

3 ώρες πριν
Τεύχη της Μικρασιατικής Σπίθας, της περιοδικής έκδοσης της Αδελφότητας Μικρασιατών Ν. Σερρών «Ο Άγιος Πολύκαρπος» (φωτ.: Αδελφότητα Μικρασιατών Ν. Σερρών)

Η «Μικρασιατική Σπίθα» γίνεται ψηφιακό αρχείο

3 ώρες πριν
Άποψη του κρηναίου οικοδομήματος στους Φιλίππους (φωτ.: ΥΠΠΟ)

Από τη Μικρά Ασία στους Φιλίππους: Τα μυστικά μιας μνημειακής κρήνης

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign