pontosnews.gr
Πέμπτη, 15/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αρχαίος ελληνικός οικισμός στον Εύξεινο Πόντο περιμένει να αποκαλύψει τα μυστικά του (βίντεο)

20/09/2014 - 11:00πμ
Αρχαίος ελληνικός οικισμός στον Εύξεινο Πόντο περιμένει να αποκαλύψει τα μυστικά του (βίντεο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Αρχαιολογική ανασκαφή μείζονος ενδιαφέροντος επισκέφτηκε το pontos-news.gr. Ο δημοσιογράφος και ιστορικός Βασίλης Τσενκελίδης κατέγραψε την εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα τα έργα και μίλησε με ερευνητή της περιοχής. 

Νέες ανακαλύψεις φέρνουν στο φως οι ανασκαφές στη χερσόνησο Ταμάν του Καυκάσου, η οποία βρίσκεται απέναντι από την Ταυρική (την Κριμαία). Σε αυτό το σημείο ο Πορθμός Κερτς (Κιμμέριος Βόσπορος) χωρίζει την Ευρώπη από την Ασία.  Και από τις δύο πλευρές του  πορθμού του Κερτς δέσποζαν κάποτε αρχαίες και βυζαντινές πόλεις. Ιδιαίτερη σημασία είχαν οι μακρινές αποικίες που έφερναν σε επαφή την ενδοχώρα του Καυκάσου  με τον Ελληνικό κόσμο.


Η χερσόνησος του Ταμάν στον χάρτη

Ο συνεργάτης του  Pontos-news Βασίλης Τσενκελίδης κατά την αποστολή του στην περιφέρεια του Κράσνονταρ της Νότιας Ρωσίας  επισκέφτηκε το χώρο των ανασκαφών που φέρει την ονομασία «Βολνά 1»  (Κύμα 1). Μια ονομασία κωδική μια και οι αρχαιολόγοι δεν μπορούν μέχρι στιγμής να διαπιστώσουν ποια ελληνική πόλη κρύβεται κάτω από το βαθύ στρώμα της γης. Η έκτασή της είναι τόσο μεγάλη, που κινεί συνέχεια την επιστημονική περιέργεια.


Αρχαιοελληνικά αγγεία που φιλοξενούνται στο μουσείο

Όπως δήλωσε στο Βασίλη Τσενκελίδη, ο Βιτάλι Μπόνταρ, γνωστός ιστορικός και ερευνητής της περιοχής Ταμάν «στο ξεκίνημα των ανασκαφών  οι ειδικοί μιλούσαν για ένα μικρό οικισμό, χαρακτηριστικό για την περιοχή. Και όμως όσο προχωρούν οι ανασκαφές οι αρχαιολόγοι δεν μπορούν με σιγουριά να πουν ποιο είναι  το μέγεθός του. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μπροστά μας βρίσκεται ένας αρχαίος ελληνικός οικισμός, πολύ μεγάλος για τα δεδομένα της περιόδου στην οποία αυτός ανήκει. Χρονολογείται μεταξύ 4ου και 2ου αιώνα π. Χ. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι πρόκειται για μια αρχαία πόλη. Σε αυτόν τον τόπο ζούσαν συνεχώς άνθρωποι για τουλάχιστον 500 χρόνια ίσως μέχρι και 1.000. 

»Η γύρω περιοχή είναι πλούσια σε αρχαία και μεσαιωνικά  ελληνικά ευρήματα. Πολύ κοντά είναι οι πόλεις Ερμώνασσα,  Φαναγορεία και πολλές άλλες. Από τον Πορθμό του Κερτς προς την ενδοχώρα υπάρχουν αρκετοί τόποι ανασκαφών με αρίθμηση. Πιστεύω πως στο κοντινό μέλλον εμείς θα ξέρουμε και τις ονομασίες των νέων μας ανακαλύψεων.» 

Δείτε βίντεο από τον αρχαιολογικό χώρο αλλά και το μουσείο:


Του Βασίλη Τσενκελίδη για το pontos-news.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: facebook.com/epmatsoukas)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Ματσούκας: Αναβίωσε το έθιμο «Τ’ αποθαμενίων το κερίν» και έκοψε βασιλόπιτα

15/01/2026 - 5:17μμ
Στιγμιότυπο από το 3ο Παιδικό-Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στη Σκύδρα (φωτ.: Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Μέγας Αλέξανδρος Νέων» Αρσενίου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σκύδρα: Ανακοινώθηκε το 4ο Παιδικό-Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών – Πού αφιερώνεται

15/01/2026 - 12:24μμ
Παραμονή Πρωτοχρονιάς με το παλαιό ημερολόγιο με μεταμφιεσμένους στο κέντρο της Τραπεζούντας. Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: Sabah / Meltem Yılmaz Karakurum)
ΠΟΝΤΟΣ

Ένα ποντιακό έθιμο που δεν χάθηκε στην Τουρκία: Καλαντάρ’ στο κέντρο της Τραπεζούντας

15/01/2026 - 10:10πμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο, Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2026 (πηγή: thriassio.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Ασπρόπυργος: Κινητοποίηση για το στεγαστικό των Ποντίων

14/01/2026 - 9:43μμ
Ο Νίκος Ζουρνατζίδης στην εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο της Σκύδρας, Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.:  Εδεσσαϊκή)
ΠΟΝΤΟΣ

Παρουσιάστηκε στη Σκύδρα το έργο του Νίκου Ζουρνατζίδη: Η έρευνα που χαρτογραφεί τον χορευτικό Πόντο

14/01/2026 - 8:04μμ
(Πηγή: facebook.com/PontioiGlyfadas)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Πόντιοι, Μικρασιάτες και Κρήτες στη Γλυφάδα έκοψαν βασιλόπιτα με χορό και τραγούδια – Η συνεργασία στα καλύτερά της

14/01/2026 - 6:06μμ
(Εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

Μαθαίνω ποντιακά: Το ρήμα νεράσκουμαι και μια …αρχαία παρεξήγηση

14/01/2026 - 12:35μμ
Στιγμιότυπο από τη βράβευση (φωτ.: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών βράβευσε τον Δ. Τομπουλίδη – «Θα συνεχίσω να προσφέρω σε ό,τι προωθεί τον πολιτισμό των προγόνων μου»

14/01/2026 - 10:52πμ
Ο Κόλιας - Νικόλας Ιωαννίδης πρωταγωνιστής της ιστορίας της «Καρφίτσας από την Αργυρούπολη» (εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Η καρφίτσα από την Αργυρούπολη» της Αλεξίας Ιωαννίδου στο Μουσείο «Κεντώντας τη Μνήμη» της Μέριμνας Ποντίων Κυρίων

13/01/2026 - 9:20μμ
Ευθύμιος Ζήλων και Γερμανός Καραβαγγέλης (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ευθύμιος Αγριτέλης προς Γερμανό Καραβαγγέλη: «Η Κερασούς πνέει τα λοίσθια υπό της πτέρνας του κακούργου»

13/01/2026 - 5:16μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πυροσβέστες επιχειρούν στο κτήριο όπου ξέσπασε φωτιά μετά από ισχυρή έκρηξη (φωτ.: EPA/JEROEN JUMELET)

Ολλανδία: Ισχυρή έκρηξη σε κτήριο στο κέντρο της Ουτρέχτης

11 λεπτά πριν
(Πηγή: imma.edu.gr)

Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα: Παρουσιάζεται το Ημερολόγιο 2026 με τίτλο «Θεσσαλονικέων Ενθυμήματα. Εικονογραφημένα επιστολικά δελτάρια της Θεσσαλονίκης (1896-1912)»

37 λεπτά πριν
Η βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας και η πριγκίπισσα Ειρήνη της Ελλάδας, σε εκδήλωση στο Βασιλικό Θέατρο της Ισπανίας, το 2017 (φωτ.: EPA/Javier Lopez)

Πέθανε η πριγκίπισσα Ειρήνη στη Μαδρίτη

1 ώρα πριν
Ο πρώην υπουργός Σήφης Βαλυράκης που έχασε τη ζωή του στην Ερέτρια (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Σήφης Βαλυράκης: Διαπληκτισμό του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ με άνδρες σε αλιευτικό σκάφος την ημέρα που πέθανε ανέφερε μάρτυρας στο ΜΟΔ

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook.com/epmatsoukas)

Ένωση Ποντίων Ματσούκας: Αναβίωσε το έθιμο «Τ’ αποθαμενίων το κερίν» και έκοψε βασιλόπιτα

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Γραφείο Τύπου Υπουργείου Εθνικής Άμυνας)

ΓΕΕΘΑ: Δελτίο απογραφής πρέπει να καταθέσουν όσοι γεννήθηκαν το 2008-2009 και είναι στρατεύσιμοι των κλάσεων 2029-2030

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign