pontosnews.gr
Τετάρτη, 17/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Από την Προποντίδα μέχρι τον Πόντο με ένα ποδήλατο – Η έκθεση φωτογραφίας του Συλλόγου Ποντίων Σύρου

2/08/2014 - 9:55πμ
Από την Προποντίδα μέχρι τον Πόντο με ένα ποδήλατο – Η έκθεση φωτογραφίας του Συλλόγου Ποντίων Σύρου
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Εικόνες από τη διαδρομή της Αργοναυτικής Εκστρατείας, που αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους μύθους της ελληνικής αρχαιότητας, κατέχοντας την ίδια θέση με τα ομηρικά έπη και τους άθλους του Ηρακλή, κατέγραψε στο φακό του ο φωτογράφος Γιάννης Γερόπουλος από τον Βόλο, μεταφέροντας το κοινό σ’ έναν χωροχρόνο που βρίσκεται μακριά, αλλά πιο κοντά από όσο θα περίμενε κανείς.

Το δύσκολο κατόρθωμα του κ. Γερόπουλου, ο οποίος ταξίδεψε για 68 ημέρες 6.150 χιλ. με το ποδήλατό του ως τον Εύξεινο Πόντο και απαθανάτισε τους σταθμούς της Αργούς, ενέπνευσε το Σύλλογο Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου, ο οποίος έδωσε τη δυνατότητα στους φίλους του να γνωρίσουν μέσα από τις φωτογραφίες του άλλη μία περιοχή, όπου μεγαλούργησε ο ελληνισμός.

Η έκθεση «Αργοναυτική εκστρατεία και ναυτοσύνη των αρχαίων Ελλήνων» παρουσιάστηκε την Πέμπτη 10 Ιουλίου στον Ταρσανά, στο πλαίσιο του Cyclades Classic Yacht Race και του 4ου Σεμιναρίου Λαογραφίας και Ιστορίας του Συλλόγου.


Ο μύθος της Αργοναυτικής Εκστρατείας αποτελεί κατασκεύασμα του οποίου ο ιστορικός πυρήνας ανάγεται σε περιπέτειες εμπορικών ελλαδικών πλοίων στον Εύξεινο Πόντο, μετατρέποντας τον μέχρι τότε Αξενο (αφιλόξενο) Πόντο σε φιλόξενη θάλασσα (Πόντος = θάλασσα). Η Αργοναυτική Εκστρατεία αποτελεί μια ανάμνηση των πρώτων θαλασσινών εξερευνήσεων των αρχαίων, για την ανακάλυψη χρυσωρυχείων σε μακρινές χώρες και την ανάπτυξη του εμπορίου τους, που άρχισαν μετά την ανακάλυψη και τη χρησιμοποίηση του σκληρού μετάλλου και τη ναυπήγηση πλοίων.

Από την Προποντίδα μέχρι τον Εύξεινο Πόντο με ένα ποδήλατο

Ο κ. Γερόπουλος για να συναντήσει την Αργώ στην Κολχίδα το 2009 πραγματοποίησε το μύθο μόνο με την ανθρώπινη δύναμη, επαναλαμβάνοντας την Αργοναυτική Εκστρατεία με το ποδήλατό του. Περνώντας από την Προποντίδα, την Κωνσταντινούπολη, τη Βιθυνία, την Παφλαγονία, τη Σινώπη, τη γη των Αμαζόνων, τον Πόντο, την Κολχίδα, την Καππαδοκία, το Δρόμο του Μεταξιού, τη Μαγνησία, την Ιωνία, στη διαδρομή του ανακάλυψε διαχρονικά σημάδια του μύθου, της ιστορίας και του πολιτισμού της Μικράς Ασίας. Με τη φωτογραφική του μηχανή κατέγραψε τόπους και ανθρώπους και αποτύπωσε το παρόν όπως το αντικρίζει στα μάτια που συναντά στην πολιτιστική του διαδρομή. Μόνος, χωρίς καμία υποστήριξη ή βοήθεια, σε 68 ημέρες διένυσε 6.150 χιλ. στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας (Εύξεινο Πόντο) και στα βάθη της Ανατολής μέχρι την επιστροφή στην Ιωλκό, με μια χούφτα γη της Κολχίδας.


Επιπλέον, στην έκθεση το κοινό είχε την ευκαιρία να θαυμάσει την Αργώ, μια αληθινή Αργώ έτσι όπως την κατασκεύασαν στον Βόλο πριν από μερικά χρόνια (σύμφωνα μ΄ ένα ερευνητικό πρόγραμμα με ναυπηγό και καπετάνιο τον κ. Απόστολο Κούρτη και καραβομαραγκό τον κ. Νίκο Ρέπο), τον Ελλήσποντο όπου έπεσε η Ελλη, η αδελφή του Φρίξου καθώς διέσχιζαν την περιοχή στη ράχη ενός κριαριού (Χρυσόμαλλο Δέρας), τα άλογα του Αιήτη, το ακρωτήρι του Ιάσονα, κοσμήματα της περιοχής, τα καταπράσινα ποντιακά όρη, τις πέτρινες πολιτείες της Καππαδοκίας, την Ιωνία κτλ.

Πηγή: koinignomi.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: facebook/Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Μαρίνας «Η Ρωμανία»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αγιασμός και δραστηριότητες για τη νέα χρονιά από την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Μαρίνας «Η Ρωμανία»

16/09/2025 - 10:57μμ
Τα λάβαρα των σωματείων στο 1ο Πανόραμα Ποντιακών Χορών Δυτικής Αθήνας (φωτ. αρχείου: Facebook / Ανδρέας Παχατουρίδης)
ΠΟΝΤΟΣ

3o Πανόραμα Ποντιακών Χορών Δυτικής Αθήνας

16/09/2025 - 8:30μμ
Φωτογραφία ελληνικής οικογένειας από το Προκόπι Καππαδοκίας. Την έφεραν στην Ελλάδα πρόσφυγες που κατοίκησαν στη Νέα Ιωνία (πηγή: Αδελφότητα Προκοπιέων «Όσιος Ιωάννης ο Ρώσσος»)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ο ξεριζωμός των Καππαδοκών, ένα από τα λιγότερο γνωστά κεφάλαια της Μικρασιατικής Καταστροφής

16/09/2025 - 7:07μμ
(Φωτ.: facebook.com/panpontianfederation)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ-Καναδά: Απαιτούμε από τη FIBA την τιμωρία του Alperen Şengün για «τη γεμάτη μίσος, ιστορικά αναίσθητη συμπεριφορά του»

16/09/2025 - 2:02μμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποντιακή διάλεκτος και βωμολοχία – Ή, πώς χωρούν τα κάκκαλα σε μια έκρηξη τρυφερότητας

16/09/2025 - 10:11πμ
«Χορεύουμε για τον Ηλία» ο τίτλος της εκδήλωσης που ήταν αφιερωμένη στον Ηλία Ιορδανίδη (φωτ.: Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης)
ΠΟΝΤΟΣ

Για τον Ηλία – Η μνήμη του Ιορδανίδη στην Αργυρούπολη, στο δημαρχείο αλλά και παντού

15/09/2025 - 10:15μμ
(Φωτ.: facebook / Ένωση Ποντίων Χαλανδρίου «Ο Ακρίτας»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Χαλανδρίου «Ο Ακρίτας»: Πόντιοι και μη, ευπρόσδεκτοι στα μαθήματα που ξεκινούν

15/09/2025 - 7:37μμ
Στιγμιότυπο από την παράσταση «Αφορισμένο ινιάτ», στο Μακροχώρι Ημαθίας (πηγή: «Περίμετρος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Αφορισμένον ινιάτ’», ή όταν η ποντιακή διάλεκτος πάει… θέατρο

15/09/2025 - 6:38μμ
Εντυπωσιακή ήταν η προσέλευση του κόσμου στο γλέντι της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων (φωτ.: Δήμος Ωραιοκάστρου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Γεμάτο νεολαία και κέφι το ποντιακό γλέντι της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων

14/09/2025 - 8:40μμ
(Φωτ.: facebook/Chrisa Vasiliadou)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Με εγγραφές και χορούς αρχίζει η χρονιά στον Πολιτιστικό Σύλλογο Αμπελοκήπων «Κωνσταντίνος Παλαιολόγος»

14/09/2025 - 12:35μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Φωτογραφίες του Τάιλερ Ρόμπινσον που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Αρχές μετά τη σύλληψή του

Δολοφονία Τσάρλι Κερκ: Ο εισαγγελέας ζητά τη θανατική ποινή για τον Τάιλερ Ρόμπινσον

7 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Μαρίνας «Η Ρωμανία»)

Αγιασμός και δραστηριότητες για τη νέα χρονιά από την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Μαρίνας «Η Ρωμανία»

8 ώρες πριν
Καπνός υψώνεται μετά το βομβαρδισμό των προαστίων της Γάζας από τις ισραηλινές δυνάμεις. 16 Σεπτεμβρίου 2025 (φωτ.: EPA / Atef Safadi)

Καραβάνια αμάχων εγκαταλείπουν την πόλη της Γάζας – Κόλαση πυρός από το Ισραήλ

8 ώρες πριν
O Γενικός Γραμματέας ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες (φωτ.: EPA / Hannibal Hanschke)

Γκουτέρες: Είμαι αποφασισμένος για επανεκκίνηση των συνομιλιών στο Κυπριακό

8 ώρες πριν
Στην Πλατεία Μικρασιατών Προσφύγων της Νέας Περάμου Αττικής (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Περαμίων-Κυζικηνών)

Από την Πέραμο Κυζίκου στη Νέα Πέραμο Αττικής: Εκδήλωση τιμής και μνήμης

9 ώρες πριν
(Φωτ.: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ / Άρης Μαρτάκος)

Πτολεμαΐδα: Αποκαλύπτεται το μνημείο για τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign