pontosnews.gr
Τετάρτη, 10/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μεγάλη απάτη στο Διαδίκτυο – Έλληνες χάκερ «μόλυναν» χιλιάδες υπολογιστές

4/07/2014 - 8:43πμ
Tούρκοι χάκερ υποστηρίζουν ότι «έριξαν» τη σελίδα του Έλληνα πρωθυπουργού
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μεγάλη απάτη στο Διαδίκτυο – Έλληνες χάκερ «μόλυναν» χιλιάδες υπολογιστές

Στα χέρια των αρχών βρίσκονται δύο Έλληνες, οι οποίοι δημιούργησαν και χρησιμοποίησαν με άνομους σκοπούς (Cracking), το παγκοσμίως διαδεδομένο κακόβουλο λογισμικό με την κωδική ονομασία «Lecpetex».

Πρόκειται για δύο άνδρες 31 και 27 ετών, οι οποίοι συνελήφθησαν με την αυτόφωρη διαδικασία, προχθες (2-7-2014) το πρωί, σε περιοχές της Αττικής.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία, για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση-συμμορία, απάτη με υπολογιστή, παραβίαση απορρήτου υπολογιστών, καθώς και παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Υπολογίζεται ότι «μόλυνα» πάνω από 250.000 ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε όλο τον πλανήτη αναγκάζοντας ακόμη και την εταιρεία Facebook να αλλάζει συνεχώς τα πρωτόκολλα προστασίας τους απορρήτου της.

Ειδικότερα, η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε μετά από κατάλληλη αξιοποίηση διαδικτυακών αναρτήσεων και πληροφοριών σχετικά με τη δραστηριότητα Ελλήνων hackers στο διαδίκτυο, οι οποίοι τους τελευταίους μήνες, με την χρήση κακόβουλου λογισμικού, είχαν παραβιάσει μεγάλο αριθμό υπολογιστικών συστημάτων, κυρίως μέσω ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης (social media).

Πώς δρούσαν οι δύο «κράκερ»

Η μεθοδολογία δράσης τους συνίστατο στην αποστολή προσωπικών μηνυμάτων στους χρήστες της σελίδας κοινωνικής δικτύωσης (social media), στα οποία επισύναπταν το κακόβουλο λογισμικό ως συνημμένο αρχείο. Με αυτόν τον τρόπο, αποσκοπούσαν στην εξαπάτηση των χρηστών, ώστε να ανοίξουν το αρχείο, το οποίο στη συνέχεια μόλυνε τον υπολογιστή τους.

Σημειώνεται ότι οι δράστες χρησιμοποιούσαν – αξιοποιούσαν τη διαδικτυακή πλατφόρμα της σελίδας κοινωνικής δικτύωσης, καθώς το κακόβουλο λογισμικό τους, μέσω της ικανότητας που είχε να αυτοδιαδίδεται, κατάφερνε να μολύνει όλες τις επαφές – φίλους του αρχικά προσβαλλόμενου χρήστη αποστέλλοντας τους αυτόματα, παρόμοια κακόβουλα μηνύματα.

Με αυτόν τον τρόπο επεκτεινόταν γεωμετρικά ο αριθμός των μολυσμένων υπολογιστών, σε παγκόσμια κλίμακα.

Εναλλακτικά, οι δράστες διαμοίραζαν το κακόβουλο λογισμικό με τη χρήση ειδικών προγραμμάτων διαμοιρασμού αρχείων Peer 2 Peer, μέσω των οποίων διέθεταν δωρεάν «σπασμένες» εκδόσεις δημοφιλών παιχνιδιών, τραγουδιών και κινηματογραφικών ταινιών, στις οποίες όμως είχαν επισυνάψει το κακόβουλο λογισμικό.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, οι χρήστες που «κατέβαζαν» (free download) τα αρχεία αυτά, να μολύνουν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές τους.

Όπως προκύπτει από διεθνή έρευνα, η παραπάνω παράνομη δραστηριότητα που πλέον παρατηρείται στο μεγαλύτερο μέρος των χρηστών του διαδικτύου και μέσω της οποίας οι χρήστες αυτού κατεβάζουν δωρεάν από διάφορες ιστοσελίδες παιχνίδια, λογισμικό, τραγούδια, ταινίες, προκαλεί ετησίως ζημιά στα υπολογιστικά τους συστήματα (PC, Laptop, κ.α.) η οποία ξεπερνά το 1,5 δις ευρώ και αυτό οφείλεται σε διάφορες δυσλειτουργίες (ζημιές) που προκαλούνται στα υπολογιστικά τους συστήματα από το κακόβουλο λογισμικό.

Σημειώνεται ότι είναι μεγάλος ο αριθμός των χρηστών του διαδικτύου, οι οποίοι δελεάζονται από τις ευκαιρίες που τους παρέχει το «ελεύθερο κατέβασμα αρχείων» (free downloading) και αγνοούν τους ενδεχόμενους κινδύνους και τις ζημιές που μπορεί να προκαλέσουν στα υπολογιστικά τους συστήματα.

Τι έκαναν με τον «ιό»

Όπως προέκυψε από την εξέλιξη της έρευνας, οι δράστες χρησιμοποιούσαν τον ιό για συγκεκριμένους ιδιοτελείς σκοπούς, που αφορούν κυρίως:

    Στη χρήση της υπολογιστικής ισχύος των μολυσμένων μηχανημάτων (εκατοντάδων χιλιάδων) για την παραγωγή εικονικού διαδικτυακού χρήματος (bitcoin mining). Συγκεκριμένα το κακόβουλο λογισμικό, μετά την εγκατάσταση του, χρησιμοποιούσε τους προσβαλλόμενους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, για να παράγουν ψηφιακά-εικονικά νομίσματα (bitcoin) και
    Στην υποκλοπή ηλεκτρονικών πορτοφολιών (wallets). Οι δράστες με τη χρήση του ιού, υπέκλεπταν τους κωδικούς πρόσβασης ηλεκτρονικών πορτοφολιών τα οποία περιείχαν ψηφιακά-εικονικά νομίσματα (bitcoins) και τα μετέφεραν σε άλλα ηλεκτρονικά πορτοφόλια, τα οποία βρίσκονταν υπό τον έλεγχό τους.

Τα διαδικτυακά εικονικά νομίσματα (bitcoins) που συνέλεγαν οι δράστες: α) τα προωθούσαν σε εξειδικευμένες υπηρεσίες μείξης (mixing services), μέσω ειδικού δικτύου (TOR) στο οποίο οι χρήστες του διαδικτύου αποκτούν πρόσβαση μόνο με τη χρήση εξειδικευμένου λογισμικού.

Με τον τρόπο αυτό απέκρυπταν τα ίχνη προέλευσης των παράνομων κερδών που είχαν προέρθει από την παραγωγή bitcoins και από τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια που είχαν υποκλέψει και β) τα μετέτρεπαν σε ευρώ με τη χρήση των υπηρεσιών ειδικών ηλεκτρονικών ανταλλακτηρίων τα οποία διατίθενται στο διαδίκτυο, εισπράττοντας, τελικώς, τα παράνομα κέρδη.

    Στην υποκλοπή κωδικών πρόσβασης πάσης φύσεως. Συγκεκριμένα με τη χρήση του ιού υπέκλεπταν τους κωδικούς πρόσβασης από ηλεκτρονικά ταχυδρομεία και λογαριασμούς πάσης φύσεως (e-banking, Paypal κ.ά.) και τους καταχωρούσαν σε βάση δεδομένων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η υποκλοπή από τους δράστες, κωδικού ασφαλείας (password) διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, στο οποίο οι δράστες απέκτησαν πρόσβαση στο περιεχόμενό του.

Επισημαίνεται ότι από την εξέλιξη της έρευνας, οι δράστες το τελευταίο χρονικό διάστημα, σχεδίαζαν την υλοποίηση δικής τους υπηρεσίας νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, με τη μείξη ψηφιακών-εικονικών νομισμάτων (bitcoin mixing service), την οποία σκόπευαν να διαθέτουν μέσω του δικτύου TOR.

Τα ευρήματα

Σε συντονισμένες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες των δύο ημεδαπών, παρουσία Εισαγγελικού Λειτουργού και ειδικότερα από τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές τους, βρέθηκαν:

    ο πηγαίος κώδικας του κακόβουλου λογισμικού, τον οποίο χρησιμοποιούσαν προκειμένου να μολύνουν τα υπολογιστικά συστήματα των θυμάτων,
    ο λογαριασμός που διατηρούσαν στην υπηρεσία μείξης ψηφιακών εικονικών νομισμάτων (bitcoin mixing services) “bitcoin fog” (στην TOR διεύθυνση), με σκοπό να αποκρύψουν τα ίχνη προέλευσης των ψηφιακών εικονικών νομισμάτων (bitcoins),
    ο λογαριασμός που διατηρούσαν στο ηλεκτρονικό ανταλλακτήριο “Kraken” (στη διεύθυνση “www.kraken.com”) για τη μετατροπή των bitcoins σε κανονικό νόμισμα (π.χ. ευρώ), καθώς και το ιστορικό αναλήψεων από την εν λόγω υπηρεσία,
    φάκελος στον οποίο ήταν αποθηκευμένα είκοσι έξι χιλιάδες εξακόσια δέκα (26.610) αρχεία με κλεμμένους διάφορους κωδικούς πρόσβασης χρηστών του διαδικτύου από διάφορες υπηρεσίες που αυτοί χρησιμοποιούσαν,
    φάκελος στον οποίο ήταν αποθηκευμένα 114 αρχεία με υποκλαπέντα ηλεκτρονικά πορτοφόλια,
    δείγμα του πηγαίου κώδικα τον οποίο ανέπτυσσαν για την κατασκευή δικής τους υπηρεσίας μείξης ψηφιακών εικονικών νομισμάτων (bitcoin mixing service).

Tα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, για περαιτέρω εργαστηριακή τους εξέταση, από την οποία αναμένεται να προκύψουν με ακρίβεια τα υπολογιστικά συστήματα τα οποία είχαν υπό τον έλεγχο τους, καθώς και τα οικονομικά οφέλη που είχαν αποκτήσει.

Οι δύο συλληφθέντες με δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγούνται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Πηγή: imerisia.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σε έναν συρμό με εσωτερικό όγκο 90 κυβικά μέτρα και γεμάτο με κόσμο, η συσκευή μείωσε το μικροβιακό φορτίο κατά 90% μέσα σε μόλις 15 λεπτά (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

«Εξολοθρευτή» μικροβίων δημιούργησε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής – Τι έδειξε το πείραμα σε βαγόνι του μετρό

9/09/2025 - 5:34μμ
To «Ματωμένο Φεγγάρι» πάνω από την Ακρόπολη (φωτ.: EUROKINISSI)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μαγεύει το «Ματωμένο Φεγγάρι» του Σεπτεμβρίου – Live η ολική έκλειψη σελήνης

7/09/2025 - 10:59μμ
(Εικ.: ΧΚ)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τεχνητή νοημοσύνη: Με τη βοήθειά της, ακόμα και το πένθος έγινε προσοδοφόρο!

14/08/2025 - 4:41μμ
Mικρή και απατηλά χαριτωμένη, αλλά σίγουρα όχι ακίνδυνη η προϊστορική φάλαινα (εικ.: Museums Victoria / Ruairidh Duncan)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Στην Αυστραλία ανακαλύφθηκε προϊστορική φάλαινα – Τρομερός θηρευτής που ζούσε πριν από 26 εκατ. χρόνια

13/08/2025 - 12:49μμ
(Φωτ.: facebook.com/GreeceinNY)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μενέλαος Ράπτης: Από τη Θεσσαλονίκη στα πέρατα του σύμπαντος και μια απίστευτη ανακάλυψη

11/08/2025 - 10:19μμ
(Φωτ.: NASA)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

NASA: Πλήρης ημερών άφησε τα εγκόσμια ο Τζιμ Λόβελ – Ένας από τους σπουδαιότερους αστροναύτες

9/08/2025 - 7:25μμ
«Υπερρεαλιστικές» ανακατασκευές των προσώπων των γυναικών που ήταν αδελφές και εργάτριες σε προϊστορικό ορυχείο πυριτόλιθου στην περιοχή της Νότιας Μοραβίας (φωτ.: F. Fojtík)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αυτά είναι τα πρόσωπα δύο προϊστορικών εργατριών ορυχείου στη σημερινή Τσεχία

5/08/2025 - 11:26πμ
(Φωτ.: Emilian Robert Vicol / Pixabay)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Βρέθηκαν οι γονείς της πατάτας – Μητέρα της είναι η… ντομάτα

2/08/2025 - 7:47μμ
Αναμνηστική φωτογραφία από την ενημερωτική επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της Prisma Electronics (φωτ.: facebook/Πρίσμα Ηλεκτρονικά)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Έτοιμος για το Διάστημα ο ελληνικός νανοδορυφόρος από την Αλεξανδρούπολη

28/07/2025 - 10:16μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/geralt-9301/)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Υγεία και ψηφιακή τεχνολογία: Το στοίχημα για ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στην ιατρική περίθαλψη

27/07/2025 - 10:42πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στο μνημείο που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του ναού Αγίου Γεωργίου Ελευθερίου (φωτ.: Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως)

Μνήμη Μικρασίας στο Ελευθέριο-Κορδελιό – Τιμή στα θύματα της Γενοκτονίας

36 δευτερόλεπτα πριν
(Φωτ.: Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία)

Θρίαμβος για το ελληνικό σκάκι: Ο Θεοδώρου νίκησε τον παγκόσμιο πρωταθλητή Ντομάρατζου!

25 λεπτά πριν
Σύγκρουση λεωφορείου του ΟΑΣΑ με συρμό του τραμ στον Πειραιά (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Σύγκρουση λεωφορείου με τραμ στον Πειραιά: Τι λέει η ΣΤΑΣΥ

49 λεπτά πριν
Γεωτρύπανο στην Ανατολική Μεσόγειο (φωτ.: EPA / STRINGER)

Έρευνες για υδρογονάνθρακες: Προσφορά της Chevron για τα θαλάσσια οικόπεδα νοτίως της Κρήτης

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

89η ΔΕΘ: Ποντιακοί ρυθμοί και γεύσεις πατρίδας στο περίπτερο 5, σε εκδήλωση της ΠΟΠΣ

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook.com/sinopisillogos)

Ποντιακό πανοΰρ από το Σύλλογο Ποντίων Νέας Ιωνίας «Σινώπη»

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign