pontosnews.gr
Παρασκευή, 18/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

18 τοξικά συστατικά στα καλλυντικά σας

30/03/2014 - 9:00πμ
18 τοξικά συστατικά στα καλλυντικά σας
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Σας παρουσιάζουμε τις 18 τοξικές ουσίες που περιλαμβάνουν τα περισσότερα προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς.

Τη λογική “αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου” φαίνεται να ακολουθούν πολλές (γνωστές) εταιρείες καλλυντικών. Εκτός αν μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται σε προϊόντα ομορφιάς έχει αποδειχθεί ότι είναι επιβλαβής για την ανθρώπινη υγεία, είναι γενικά αναγνωρισμένη ως ασφαλής.

Ακόμη και οι ετικέτες “βιολογικό” μπορούν να είναι παραπλανητικές. Οι επιχειρήσεις συχνά χρησιμοποιούν τέτοιες περιγραφές στα προϊόντα που περιέχουν τουλάχιστον 70% πιστοποιημένα βιολογικά συστατικά. Το υπόλοιπο 30% του “φτιαγμένου με βιολογικά” προϊόντος όμως εξακολουθεί να αφήνει πολλά περιθώρια για τις τοξίνες.

Το καλύτερο που ως καταναλωτές μπορούμε να κάνουμε είναι να διαβάζουμε προσεκτικά τη σύσταση του κάθε προϊόντος, αφήνοντας πίσω στο ράφι αυτά που εμπεριέχουν τις εξής τοξίνες:

1. DEA/TEA/MEA: Ύποπτες καρκινογόνες ουσίες που χρησιμοποιούνται ως γαλακτωματοποιητές και παράγοντες αφρισμού σε σαμπουάν, αφρόλουτρα, σαπούνια.

2. Αιθοξυλιωμένες επιφανειοδραστικές ουσίες και 1,4-διοξάνιο: Ποτέ δεν αναφέρονται επειδή είναι ένα υποπροϊόν που κατασκευάζεται από την προσθήκη καρκινογόνους οξειδίου του αιθυλενίου για να κάνει άλλες χημικές ουσίες λιγότερο επιβλαβείς. Η Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι το 1,4-διοξάνιο βρέθηκε σε 57% των αφρόλουτρων για μωρά στις ΗΠΑ. Αποφύγετε οποιοδήποτε συστατικό που περιέχει το πρόθεμα “αιθ”.

3. Αρωματικές ουσίες: Πολλά από τα αρωματισμένα προϊόντα κρύβουν χημικές ουσίες, όπως φθαλικές ενώσεις που προκαλούν κεφαλαλγίες, ζάλη, άσθμα και αλλεργίες.

4. Υδροκινόνη: Χρησιμοποιείται για τη λεύκανση του δέρματος. Είναι απαγορευμένη στη Μεγάλη Βρετανία και συνδέεται με τον καρκίνο και την αναπαραγωγική τοξικότητα.

5. Μόλυβδος: Γνωστό καρκινογόνο που βρέθηκε σε κραγιόν και βαφές μαλλιών, αλλά ποτέ δεν αναφέρεται επειδή είναι ένας μολυσματικός παράγοντας.

6. Υδράργυρος: Γνωστό αλλεργιογόνο που παρεμποδίζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Βρέθηκε σε μάσκαρες και μερικά κολλύρια.

7. Ορυκτέλαιο: Υποπροϊόν του πετρελαίου που χρησιμοποιείται σε βρεφικά λάδια, κρέμες, τζελ για τα μαλλιά. Δημιουργεί μια ταινία που μειώνει την ικανότητα του δέρματος να απελευθερώσει τις τοξίνες.

8. Οξυβενζόνη: Δραστικό συστατικό σε χημικά αντηλιακά που συσσωρεύεται στους λιπώδεις ιστούς και συνδέεται με αλλεργίες, ορμονικές διαταραχές, κυτταρικές βλάβες, χαμηλό βάρος νεογέννητων.

9. Παραβένια: Χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά και υπάρχουν σε πολλά προϊόντα. Συνδέονται με τον καρκίνο, τις ενδοκρινικές διαταραχές και την τοξικότητα στην αναπαραγωγή.

10. Παραφαινυλενοδιαμίνη (PPD): Χρησιμοποιείται σε βαφές μαλλιών και σε άλλα προϊόντα περιποίησης μαλλιών, αλλά είναι τοξική για το δέρμα και το ανοσοποιητικό σύστημα.

11. Φθαλικές ενώσεις: Έχει απαγορευτεί στην ΕΕ η χρήση τους στα παιδικά παιχνίδια, αλλά υπάρχουν σε πολλά αρώματα, αποσμητικά και λοσιόν. Συνδέεται με ενδοκρινικές διαταραχές, ηπατικές βλάβες, παθήσεις νεφρών και πνευμόνων, ενώ προκαλεί και τον καρκίνο.

12. Εκχύλισμα πλακούντα: Χρησιμοποιείται σε ορισμένα προϊόντα για την επιδερμίδα και τα μαλλιά, αλλά συνδέεται με τις ενδοκρινικές διαταραχές.

13. Πολυαιθυλενογλυκόλη (PEG): Ενισχυτής διείσδυσης που χρησιμοποιείται σε πολλά προϊόντα, είναι συχνά μολυσμένος με τη 1,4-διοξάνη και το οξείδιο του αιθυλενίου, δύο γνωστά καρκινογόνα.

14. Μαλακτικές ουσίες που προέρχονται από τη σιλικόνη: Χρησιμοποιούνται για να κάνουν ένα προϊόν να το αισθανόμαστε μαλακό, όμως δεν βιοδιασπώνται και εμποδίζουν το δέρμα να αναπνέει. Συνδέονται με ανάπτυξη όγκων και ερεθισμό του δέρματος.

15. Λαουρυλοθειικό νάτριο (SLS, SLES): Πρώην βιομηχανικό απολιπαντικό τώρα χρησιμοποιείται για να κάνει τα σαπούνια αφρώδη, απορροφάται από τον οργανισμό και ερεθίζει το δέρμα.

16. Τάλκη: Παρόμοια με τον αμίαντο στη σύνθεση, υπάρχει στο ταλκ, στις σκιές ματιών, το ρουζ και τα αποσμητικά. Συνδέεται με τον καρκίνο των ωοθηκών και τα αναπνευστικά προβλήματα.

17. Τολουόλιο: Γνωστό για τις διαταραχές που προκαλεί στο ανοσοποιητικό και το ενδοκρινικό σύστημα, ενώ επηρεάζει και την ανάπτυξη εμβρύων. Χρησιμοποιείται στα προϊόντα μαλλιών.

18. Τρικλοζάνη: Βρέθηκε σε αντιβακτηριακά προϊόντα, απολυμαντικά χεριών και αποσμητικά. Συνδέεται με τον καρκίνο και τις ενδοκρινικές διαταραχές.

Πηγή: econews.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Οι τοίχοι της Μονής Βαζελώνα που στέκουν ακόμα (φωτ.: Anadolu)
ΠΟΝΤΟΣ

Οι μονές Περιστερεώτα και Βαζελώνα στο τουριστικό πλάνο της Τουρκίας – Η Σουμελά έδειξε το δρόμο

17/09/2026 - 8:47μμ
Επιστολή γραμμένη στα καραμανλίδικα, από το Κιρκχαρμάν της Αμάσειας, περίπου το 1910.
(πηγή: Wikimedia Commons, Public Domain)
ΠΟΝΤΟΣ

Μια επιστολή από την Αμάσεια: Οι Πόντιοι που έγραφαν τουρκικά με ελληνικά γράμματα, τα καραμανλίδικα

17/09/2026 - 3:17μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου/Facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μακροχώρι: Ο Αγιασμός και δύο θεατρικές βραδιές άνοιξαν τη νέα χρονιά για τον Σύλλογο Ποντίων

17/09/2026 - 2:21μμ
Η οικοδέσποινα Θεσσαλονίκη προετοιμάζεται και αυτή, χορευτικά, για το 20ό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ. Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Katerina Bili)
ΠΟΝΤΟΣ

Σε ρυθμούς Φεστιβάλ: Πρόβες για το 20ό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ

16/09/2026 - 6:44μμ
(Φωτ.: facebook.com/105.8alexpolis?locale=el_GR)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αγιασμός και έναρξη νέας πολιτιστικής χρονιάς για τον Μορφωτικό Σύλλογο Ποντίων Νομού Έβρου «Αλέξιος Κομνηνός»

16/09/2026 - 3:34μμ
(Εικ.: facebook.com/spfsth?locale=el_GR)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης αποκτά φωνή στα ερτζιανά

16/09/2026 - 1:30μμ
(Φωτ.: poe.org.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος: Δυναμική η πρώτη παρουσία της στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

16/09/2026 - 12:16μμ
Η Βίλα Καπαγιαννίδη (φωτ.: Κώστας Κατσίγιαννης)
ΠΟΝΤΟΣ

Τραπεζούντα: Η ιστορική Βίλα Καπαγιαννίδη που πέρασε στα χέρια του Μουσταφά Κεμάλ, οι θρύλοι γύρω από αυτή και η σημερινή της εικόνα

16/09/2026 - 10:36πμ
Πορτρέτο της Γκιουλ Μπαχάρ από Ιταλό ζωγράφο του 17ου αι. (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΠΟΝΤΟΣ

Γκιουλ Μπαχάρ: Η «Μαρία της Λιβεράς» ανάμεσα στην ποντιακή παράδοση και τις οθωμανικές πηγές

15/09/2026 - 9:50μμ
(Φωτ.: facebook.com/syllogospontionedessas.gavras)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Έδεσσας «Ο Άγιος Θεόδωρος Γαβράς»: Αρχίζουν οι εγγραφές – Ποια τμήματα θα λειτουργήσουν

15/09/2026 - 9:22μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Νέα Ορλεάνη: Επαναλειτουργεί το επίτιμο προξενείο της Ελλάδας – Ιστορική η διαδρομή της Ορθοδοξίας στην περιοχή

5 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: pixabay.com)

Επίθεση σκύλων με τρεις τραυματίες στη Βούλα

5 ώρες πριν
Συζήτηση στη Βουλή και ψήφιση για την άρση ασυλίας της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλουκαι των βουλευτών Λευτέρη Αυγενάκη και Μακάριου Λαζαρίδη (φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)

Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής: «Ναι» στην άρση ασυλίας της Κωνσταντοπούλου, «όχι» για Αυγενάκη και Λαζαρίδη

6 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ιωάννης Καποδίστριας: Αποκατάσταση του Μεγάρου του στην Κέρκυρα με κονδύλι 5,5 εκατ. ευρώ

6 ώρες πριν
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (φωτ.: Γραφείο Τύπου Τουρκικής Προεδρίας)

Τουρκία: Νέα παρέμβαση AKP και MHP για την επανεκλογή Ερντογάν

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)

Europa League: Κουζούλανε την… Ευρώπη ο ΟΦΗ

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV