pontosnews.gr
Κυριακή, 28/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Βίκτωρας Σαρηγιαννίδης: Μία μεγάλη απώλεια για τον Ποντιακό Ελληνισμό

2/01/2014 - 8:56πμ
Βίκτωρας Σαρηγιαννίδης: Μία μεγάλη απώλεια για τον Ποντιακό Ελληνισμό
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Βίκτωρας Σαρηγιαννίδης: Μία μεγάλη απώλεια για τον Ποντιακό Ελληνισμό

Γράφει ο Χρήστος Γαλανίδης*

Μέ τόν Θεόν θά καλατσεύομε…

«Ἐγώ πα ποίος εἶμαι καί εὐτάς ὅλα ἀτά γιά τ’ ἐμέν;» από το ερώτημα αυτό της πρώτης γνωριμίας μας, που διατύπωσε είκοσι περίπου χρόνια πριν, όταν τον τιμήσαμε ως Ποντιακός Ελληνισμός στη μεγάλη αίθουσα του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται – Κομνηνοί» στην Καλλιθέα, δηλ. «εγώ ποιος είμαι και κάνεις όλα αυτά για μένα» που χαρακτήρισε την απλότητα και σεμνότητα του Βίκτωρα Σαρηγιαννίδη, ενός από τους μεγαλύτερους αρχαιολόγους της σύγχρονης εποχής, ο οποίος ήταν επίτιμο μέλος της Ελληνικής Ανθρωπολογικής Εταιρείας, μέλος της Αμερικανικής Εταιρείας Επιστημών, διδάκτωρ της ιστορικής επιστήμης της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών και είχε εκδώσει 20 και πλέον βιβλία στα ρωσικά, τα οποία έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γερμανικά και ιαπωνικά και δύο από αυτά στα ελληνικά, έως την πρόσκλησή του να συμμετέχω στο παγκόσμιο συνέδριο που έγινε στην πόλη Μαρί του Τουρκμενιστάν το 2007 λέγοντάς μου «Χρήστο, ἔλα γιά ὁλίγα ἡμέρας μέτ’ ἐμᾶς νά ἐλέπ’ς ντό δουλείαν εὐτάμε σ’ ἀνασκαφάς ἐκές ΄ς σήν ἔρημον Καρακούμ, θά εἶμες μαζί καί τό βράδον θά τερούμε ‘ς σόν οὐρανόν καί θά καλατσεύομε μέ τόν Θεόν».

Και πήγα, έμεινα αρκετές ημέρες , παρακολούθησα το επιστημονικό συνέδριο στο οποίο συμμετείχαν επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο και στο οποίο  ο Βίκτωρας Σαρηγιαννίδης τεκμηρίωσε ότι, εκεί στη σημερινή έρημο αναπτύχθηκε ο πέμπτος μεγαλύτερος πολιτισμός της αρχαιότητας μεταξύ του 2200 π.Χ. και του 1.800 π.Χ. και το ανάκτορο Γκονούρ με τους 3.000 περίπου τάφους που ανέσκαψε και τους ναούς της φωτιάς και του νερού που ανακάλυψε επιβεβαίωσε, ότι εκεί υπήρξε η κοιτίδα της πρώτης θρησκείας του κόσμου, του Ζωροαστρισμού. Μας ξενάγησε σαν άριστος οικοδεσπότης στο χώρο των ανασκαφών, μας έδειξε την είσοδο του ανακτόρου που έχει ομοιότητα με το ανάκτορο της Κνωσού, για να καταλήξει ότι, ο εκεί πολιτισμός είχε σχέσεις με τον αρχαίο Κρητομινωϊκό πολιτισμό. «Ἐψαλάφεσα  τόν  Θεόν ἐκεῖνο τό βράδυν ‘ς σόν οὐρανόν, ἅμαν τόν Θεόν κ’ ἐπορεῖς νά εὐρίκσ’ ἀτόν ἄν καί κουβαλεῖς ἀτον ἀπές ‘ς σήν ψῆς καί ‘ς σήν καρδίας».

Ανάμεσα λοιπόν σ’ αυτές τις δύο περιόδους της γνωριμίας μας μεσολάβησε μεγάλο χρονικό διάστημα γεμάτο γεγονότα, ταξίδια, ανασκαφές και νέα ευρήματα, γεμάτο αγωνίες και προσπάθειες να βρει χρήματα να συνεχίσει το έργο του, γεμάτο χαρές και ικανοποίηση για τις νέες ανακαλύψεις του και για τις δίκαιες τιμές και βραβεύσεις που του απονέμονταν και δεν ήταν λίγες, από το φθινόπωρο του 1968 όταν ξεκίνησε τις πρώτες ανασκαφικές έρευνες στη Βακτρία, όπου αργότερα έφερε στο φως τα περίπου 20.000 χρυσά κτερίσματα από τους τάφους του βασιλικού νεκροταφείου του λόφου  Τιλλιά Τεπέ (Χρυσού Λόφου) στο Αφγανιστάν.

Και τώρα!! Δεν μπορώ να το συνειδητοποιήσω, ακόμη αγαπημένε μου φίλε και αδελφέ Βίκτωρα, κι ας γνώριζα πως τα τελευταία χρόνια, μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο που σ’ έπληξε, δυσκόλευε όλο και περισσότερο η μετακίνησή σου και η ζωή σου. Παρ’ όλα αυτά δεν σταμάτησες να επισκέπτεσαι το χώρο των ανασκαφών στο ανάκτορο Γκονούρ μέχρι πρόσφατα και να χαίρομαι νά καλατεύω ‘ς σό τηλέφωνο μέ τ’ ἐσέν σ’ ἐμέτερον τήν καλατήν, ‘ς σά ποντιακά, καί νά λές με τά νέα σ’. Δεν μπορώ να το πιστέψω ότι, αυτός ο καλός μου φίλος, αυτός ο σπουδαίος Άνθρωπος, αυτός ο μεγάλος επιστήμων, αυτός ο ποντιακής καταγωγής Έλληνας που τίμησε την πατρίδα μας και τιμήθηκε με το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας, με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και είχε ανακηρυχτεί Πρεσβευτής του Ελληνισμού το 1998, έφυγε από κοντά μας, αφήνοντας την τελευταία του πνοή την Κυριακή 22.12.2013 στη Μόσχα. Το άγγελμα του θανάτου του μεταδόθηκε ακαριαία σ’ όλο τον κόσμο, συγκλόνισε το πανελλήνιο, αλλά και τον επιστημονικό κόσμο σ’ όλη την Οικουμένη που είχε αμέτρητους φίλους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, της οποίας υπήρξε επίλεκτο και επίτιμο μέλος, συνήλθε εκτάκτως και αποφάσισε ομόφωνα:

•    Να εκφράσει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.
•    Να ενημερώσει τα μέλη του και όλους τους φορείς και τα έντυπα του ποντιακού ελληνισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό για τη μεγάλη απώλεια.
•    Να διοργανώσει ειδική εκδήλωση-μνημόσυνο στη  μνήμη του το Φεβρουάριο του 2014, το περιεχόμενο της οποίας θα αποτελέσει αντικείμενο ειδικής έκδοσης.
Αιωνία σου η μνήμη αξέχαστε δάσκαλε

*Για το Δ.Σ. της Ε.Π.Μ.
Ο πρόεδρος
Χρήστος Γαλανίδης

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού/Facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέα διοίκηση στην Ένωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού – Συγκρότηση σε σώμα για τη διετία 2026–2028

28/06/2026 - 12:04πμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Αιγάλεω/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

70 χρόνια ιστορίας και μνήμης στο Αιγάλεω – Μια ανεπανάληπτη ποντιακή βραδιά στο θέατρο «Αλέξης Μινωτής»

27/06/2026 - 11:08μμ
Η νεολαία σε πρώτο πλάνο στον 29ο «Ακριτικό Κύκλο», Πέμπτη 25 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Ράδιο Ακρίτες / Νίκος Αλβανούδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο «Ακριτικός Κύκλος» μπαίνει στο πιο δυνατό του διήμερο: Γλέντι, χορός και ποντιακό αντάμωμα στο Καρατάσιου

27/06/2026 - 5:22μμ
Στιγμιότυπο από το συναπάντημα που έγινε το 2024, στα παρχάρια του Αγίου Δημητρίου Κοζάνης (πηγή: YouTube / 
Tsam's Sky)
ΠΟΝΤΟΣ

«Το λάλεμαν τη παρχαρομάνας» επιστρέφει στα παρχάρια του Αγίου Δημητρίου Κοζάνης – Μια γιορτή παράδοσης, γεύσεων και δημιουργίας

27/06/2026 - 1:39μμ
(Φωτ.: facebook.com/EvxinosLesxi)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Εύξεινος Λέσχη Αθηνών: Με ποντιακή ορμή στο 9ο Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού στον Διόνυσο

27/06/2026 - 10:46πμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Σουρμένων/Facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέα διοίκηση στην Ένωση Ποντίων Σουρμένων

26/06/2026 - 10:40μμ
Τουρκικές σημαίες και ταμπέλα του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, κάτω από την Πλατυτέρα. Η φωτογραφία είναι από την επίσκεψη μελών της Ένωσης Ποντίων Φθιώτιδας στην Παναγία Σουμελά, στις 17 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Κατερίνα Δουβλέκα)
ΠΟΝΤΟΣ

Τουρκία: Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των εργασιών στην Παναγία Σουμελά – «Θα την μεταφέρουμε στο μέλλον», λέει ο υπουργός Πολιτισμού

26/06/2026 - 6:58μμ
Από ψηλά, πυρρίχιος χορός σέρρα στο προαύλιο του ναού του Αγίου Αναστασίου στο Ναύπλιο, Πέμπτη 25 Ιουνίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΠΟΝΤΟΣ

Ναύπλιο: Για τα 30 χρόνια του Εργαστηρίου «Ελληνικού Χορού» στήθηκε μεγάλη γιορτή για τον Πόντο

26/06/2026 - 6:34μμ
Από τη Λαμία στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα, 17 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Φθιώτιδος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Φθιώτιδας: Χορός στην Παναγία Σουμελά και επιστροφή στις ρίζες του Πόντου

26/06/2026 - 3:34μμ
Η νεολαία σε πρώτο πλάνο στον 29ο «Ακριτικό Κύκλο», Πέμπτη 25 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Ράδιο Ακρίτες / Νίκος Αλβανούδης)
ΠΟΝΤΟΣ

29ος Ακριτικός Κύκλος: Με χιλιάδες επισκέπτες και τη νεολαία στην πρώτη γραμμή άνοιξε η μεγάλη γιορτή του ποντιακού ελληνισμού

26/06/2026 - 2:20μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού/Facebook)

Νέα διοίκηση στην Ένωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού – Συγκρότηση σε σώμα για τη διετία 2026–2028

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Συμφωνία Ισραήλ–Λιβάνου: Ο Νετανιάχου μιλά για «πλήγμα στο Ιράν και τη Χεζμπολάχ», αντιδράσεις από τον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας

3 ώρες πριν
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Αιγάλεω/Facebook)

70 χρόνια ιστορίας και μνήμης στο Αιγάλεω – Μια ανεπανάληπτη ποντιακή βραδιά στο θέατρο «Αλέξης Μινωτής»

3 ώρες πριν
(Φωτ.: ΚΟΕ)

Sette Colli: Πρώτος με ρεκόρ ο Χρήστου, τρίτη η Ντοντουνάκη

4 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Βενεζουέλα: Πάνω από 1.400 νεκροί και χιλιάδες αγνοούμενοι μετά τους φονικούς σεισμούς – Συνεχίζονται οι διεθνείς επιχειρήσεις διάσωσης

4 ώρες πριν
(Φωτ.: Κολάζ - Πέννυ Παυλάκη απο SBS Greek και Μαρινέλλα από Eurokinissi)

Η Μαρινέλλα «ζωντανεύει» στο Σίδνεϊ μέσα από μια μεγάλη συμφωνική μουσική παράσταση

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign