pontosnews.gr
Τρίτη, 1/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Φόρος ακινήτων: Νέο σενάριο, νέες αλλαγές

16/10/2013 - 8:31πμ
Φόρος ακινήτων: Νέο σενάριο, νέες αλλαγές
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Κάποια μέρα, ενδεχομένως σύντομα, θα ανακοινωθεί. Μέχρι τότε όμως οι εντυπώσεις που κυριαρχούν είναι τα απανωτά λίφτινγκ σε ένα σχέδιο νόμου το οποίο είναι αντικείμενο επεξεργασίας και γκρίνιας στην κυβέρνηση εδώ και περίπου δύο χρόνια και το γεγονός ότι ένας έκτακτος φόρος όπως ήταν το ειδικό τέλος ακινήτων όταν ανακοινώθηκε, γίνεται μόνιμος και βαρύς αλλάζοντας μορφή και όνομα.

Σε αυτό το φόντο, το υπουργείο Οικονομικών έστειλε, σύμφωνα με πληροφορίες, στην τρόικα ένα ακόμα σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων με αλλαγές στους συντελεστές υπολογισμού του φόρου, τόσο για τα κτίσματα (εντός και εκτός σχεδίου) όσο και για τα οικόπεδα που βρίσκονται εντός σχεδίου ή εντός οικισμού.

Το προηγούμενο σενάριο διαπιστώθηκε ότι παρα ήταν βαρύ, ιδίως για κτίσματα σε περιοχές με χαμηλή αντικειμενική αξία και οικόπεδα που βρίσκονται κυρίως σε χωριά και οικισμούς. Έτσι, άρχισε ένα ακόμα λίφτινγκ που οδηγεί σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών σε ελαφρύνσεις για τους φορολογούμενους με κατοικίες σε περιοχές με αντικειμενική αξία από 501 έως 1.750 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Για να βγει ο λογαριασμός, από την άλλη πλευρά διευρύνθηκαν οι επιβαρύνσεις σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο για τους φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους κατοικίες σε περιοχές αντικειμενικής αξίας από 3.251- 4.250 ευρώ.

Νέοι συντελεστές υπολογισμού του φόρου καθιερώνονται και για τα οικόπεδα εντός σχεδίου ή εντός οικισμού. Με τους νέους συντελεστές προκύπτει μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης, σε σύγκριση με το προηγούμενο σχέδιο, για τα οικόπεδα με μοναδιαία αξία από 2 ευρώ έως 150 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ενώ για τα οικόπεδα μεγαλύτερης αντικειμενικής αξίας υπάρχει σημαντική αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο του ενιαίου φόρου ακινήτων.

Συγκεκριμένα στο τελευταίο σενάριο προβλέπεται:

1. Κτίσματα εντός σχεδίου ή εντός οικισμού. Το πρώτο κλιμάκιο για τιμή ζώνης έως 500 ευρώ παραμένει αμετάβλητο. Για κτίσματα με τιμή ζώνης από 501 έως 1.750 ευρώ προβλέπεται μείωση του συντελεστή, ενώ στα ίδια επίπεδα διατηρείται ο βασικός φόρος για τα κτίσματα αντικειμενικής αξίας από 1.751 έως 3.250 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Για κατοικίες αξίας από 3.251 έως 4.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο αυξάνονται οι συντελεστές ενώ μικρές διορθώσεις γίνονται για τα κτίσματα μεγαλύτερης αντικειμενικής αξίας.

2. Οικόπεδα εντός σχεδίου και εντός οικισμού. Με το νέο σχέδιο ο φόρος ξεκινά από 2 λεπτά του ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και φθάνει τα 30 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για οικόπεδα αξία άνω των 5.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Οι συντελεστές φόρου μειώνονται από 18% έως και 60% για τα οικόπεδα με μοναδιαία αξία από 2 ευρώ έως 100 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Για οικόπεδα μεγαλύτερης αξίας, άνω των 200 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, οι συντελεστές αυξάνονται από 20% έως 67% με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να εντοπίζονται στα οικόπεδα – φιλέτα που βρίσκονται σε ακριβές περιοχές με αντικειμενική αξία 3.000 έως 5.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Το νέο σχέδιο προβλέπει τη βεβαίωση εσόδων ύψους 3,5 δισ. ευρώ από 3,85 δισ. ευρώ που ήταν το αρχικό σχέδιο. Η μείωση των επιβαρύνσεων κατά 350 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα προέλθει 250 εκατ. ευρώ από την νέα κλίμακα φόρου για τα οικόπεδα και 100 εκατ. ευρώ με τις αλλαγές στους συντελεστές υπολογισμού του φόρου στα κτίσματα.

Euro2day.gr

Πηγή: madata.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Οι κεντρικές εγκαταστάσεις της ΑΑΔΕ (φωτ.: EUROKINISSI/Κώστας Τζούμας)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Ποιοι χρωστάνε πάνω από 150.000 ευρώ στο Δημόσιο – Δείτε όλα τα ονόματα και τα «φέσια»

30/06/2025 - 11:00μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΠΕΚΑ: Τα επιδόματα που θα καταβληθούν τη Δευτέρα 30 Ιουνίου – Τι ισχύει για όσους δεν έχουν προπληρωμένη κάρτα

27/06/2025 - 1:44μμ
(Φωτ.: eppo.europa.eu)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Βαρύτατες κατηγορίες στους Έλληνες συλληφθέντες για τη μεγάλη απάτη τελωνειακών δασμών

27/06/2025 - 9:06πμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΛΑΣ: Έφοδος στο Γ’ Τελωνείο Πειραιά – Οκτώ συλλήψεις – Κατασχέθηκαν 4,5 εκατ. ευρώ

25/06/2025 - 11:56μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Επτά στους δέκα έχουν ήδη υποβάλει φορολογική δήλωση – Έρχονται στοχευμένοι ψηφιακοί έλεγχοι

14/06/2025 - 3:17μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Ποια επιδόματα θα καταβληθούν έως τις 20 Ιουνίου

13/06/2025 - 6:43μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεκάδες χιλιάδες κατοικίες σχεδιάζει να βγάλει στην αγορά η κυβέρνηση

9/06/2025 - 9:30πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Ποια επιδόματα καταβάλλονται έως τις 13 Ιουνίου

8/06/2025 - 4:58μμ
Οι εγκαταστάσεις της ΑΑΔΕ (φωτ.: EUROKINISSI/ Γιάννης Παναγόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Αρχίζει η επιχείρηση «καθαρό μητρώο» – Στόχος ληξιπρόθεσμες οφειλές 108,4 δισ. ευρώ

7/06/2025 - 10:19πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει η συζήτηση για 13ο-14ο μισθό και για τις αντίστοιχες συντάξεις

30/05/2025 - 9:56πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από τη σύλληψη των Ρώσων δημοσιογράφων στο Αζερμπαϊτζάν (φωτ.: Χ/BrashNews)

Αζερμπαϊτζάν: Συλλήψεις Ρώσων δημοσιογράφων κλιμακώνουν την ένταση με τη Μόσχα

43 λεπτά πριν
Το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην παραλία της Θεσσαλονίκης (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Γιώργος Κωνσταντινίδης)

ΑΠΘ: Ιδρύεται έδρα σπουδών για τον Μέγα Αλέξανδρο

1 ώρα πριν
Οι κεντρικές εγκαταστάσεις της ΑΑΔΕ (φωτ.: EUROKINISSI/Κώστας Τζούμας)

ΑΑΔΕ: Ποιοι χρωστάνε πάνω από 150.000 ευρώ στο Δημόσιο – Δείτε όλα τα ονόματα και τα «φέσια»

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Εύξεινος Λέσχη Σερβίων)

Με ποντιακό γλέντι θα υποδεχθεί τον Χορτοθέρτς η Εύξεινος Λέσχη Σερβίων

2 ώρες πριν
Η ομάδα του απερχόμενου προέδρου Μπιλ Παπαστεργιάδη σε αναμνηστική φωτογραφία (φωτ.: facebook/Bill Papastergiadis)

Ψήφισε για το νέο δ.σ. η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης – Σε δύο εβδομάδες το νέο σώμα

3 ώρες πριν
Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της Τουρκίας Οζγκιούρ Οζέλ κινδυνεύει με καθαίρεση το δικαστήριο κρίνει άκυρο το συνέδριο μέσω του οποίου εξελέγη επικεφαλής του κόμματος (φωτ.: EPA/Erdem Sahin)

Τουρκία: Αναβλήθηκε για τον Σεπτέμβριο η δίκη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign