pontosnews.gr
Τετάρτη, 1/02/2023
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά στη Βέροια εκεί πού ξαναστήθηκε ο Πόντος!

15/08/2013 - 9:07πμ
Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά στη Βέροια εκεί πού ξαναστήθηκε ο Πόντος!
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά στη Βέροια εκεί πού ξαναστήθηκε ο Πόντος!

Η ανιστόρηση του ιστορικού προσκυνήματος της «ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ» άρχισε το 1951, χρονιά που ενθρονίστηκε η ιστορική και σεπτή εικόνα στη νέα Της βίγλα. Την ιδέα της ανιστόρησης είχε ο αείμνηστος Φίλων Κτενίδης. Την εικόνα την είχε κομίσει από το Μοναστήρι του όρους Μελά του Πόντου ο αείμνηστος Αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος Σουμελιώτης το 1931.

Τα σεπτά κειμήλια

Στο Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα της «Παναγίας Σουμελά» φυλάσσονται ο βαρύτιμος και ευμεγέθης Σταυρός, που φέρει Τίμιο ξύλο, δωρεά του Αυτοκράτορα Εμμανουήλ Γ΄(1390-1417) του Μεγαλοκομνηνού προς την παλαίφατη Πατριαρχική Μονή της Παναγίας Σουμελά του Πόντου και το χειρόγραφο Ευαγγέλιο, του Οσίου Χριστοφόρου, Ηγουμένου της Μονής της Παναγίας Σουμελά του Πόντου(644) τα οποία είχε φέρει ο Αμβρόσιος Σουμελιώτης επίσης το 1931 καθώς και τον ενεπίγραφο χρυσοκέντητο Επιτάφιο της Μονής Σουμελά που παραχωρήθηκε στη Μονή από Μουσείο Μπενάκη το 1997. Στο σκευοφυλάκιο της Μόνης φυλάσσονται και άλλα κειμήλια όπου μπορούν οι ευσεβείς προσκυνητές να τα επισκέπτονται.

Από το 1952 και κατόπιν, χρόνο με το χρόνο, οι προσκυνητές της «ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ» στο νέο της θρόνο στο Βέρμιο πλήθαιναν διαρκώς, για να φτάσουν τα τελευταία χρόνια σε εκατοντάδες χιλιάδες ,ταυτόχρονα δε η συμπαράσταση επωνύμων και ανωνύμων ήταν και είναι συγκινητική. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η παρουσία των νέων γενιών που αγκαλιάζουν τις εκδηλώσεις με θρησκευτική κατάνυξη αλλά και με έντονη διάθεση να συμμετέχουν και να παρακολουθήσουν τις πολιτιστικές εκδηλώσεις ώστε να έρθουν σε στενότερη επαφή με τις παραδόσεις του Ποντιακού ελληνισμού.

Το έργο του Σωματείου και του Ιερού Προσκυνήματος

Ο Φίλων Κτενίδης , που ήταν ως το θάνατό του το 1963 Πρόεδρος του Σωματείου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ», παρέδωσε στους τότε συνεργάτες του τον μικρό ναό, τον ξενώνα «Κομνηνών Μέλαθρον», πέντε κελιά, γραφεία, αποθήκες, τον ξενώνα των Σανταίων , την έναρξη ανέγερσης του εστιατορίου και αρκετές δενδροφυτεύσεις.
Τη σφραγίδα του στην εκτέλεση μεγάλων έργων στη Μονή της Σουμελά έβαλε η προεδρία του αειμνήστου Παναγιώτη Τανιμανίδη, από το 1964 έως το 1995. Ανάμεσα στα έργα που έγιναν σε αυτό το χρονικό διάστημα περιλαμβάνονται:

Διαπλατύνσεις και ασφαλτοστρώσεις δρόμων στο Ιερό συγκρότημα και την Κοινότητα Καστανιάς , που παραχώρησε έκταση 500 στρεμμάτων στη Μονή, ηλεκτροδοτήσεις, ενίσχυση του υδρευτικού δικτύου από νέα πηγή και με τρείς καινούργιες δεξαμενές, δενδροφύτευση χιλιάδων καλλωπιστικών δένδρων, ανέγερση οκτώ ξενώνων με 500 κρεβάτια και πολλά ακόμη έργα στο εστιατόριο, στους χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων κλπ.

Ιδιαίτερα θα πρέπει να αναφερθούν η ανέγερση του μεγάλου ναού, με αγιογραφίες, ψηφιδογραφίες , μολυβδοσκεπή , ιερά σκεύη και άμφια. Στη Θεσσαλονίκη δημιουργήθηκε πνευματικό κέντρο , ενώ πνευματικό κέντρο λειτουργεί και στη Μονή στο Βέρμιο. Ταυτόχρονα δημιουργήθηκαν αξιόλογη βιβλιοθήκη και μουσειακή συλλογή.
Ο αείμνηστος Παναγιώτης Τανιμανίδης τονίζει σε σχετικό σημείωμά του:

«Πάνω εδώ στο Βέρμιο, γύρω από τις δύο εκκλησίες και τα τρία πολύτιμα κειμήλια που μας επιστράφηκαν ο πολύτιμος σταυρός με τίμιο ξύλο, το χειρόγραφο Ευαγγέλιο και τον ενεπίγραφο χρυσοκέντητο Επιτάφιο της Μονής Σουμελά, η νοσταλγία των Ποντίων εναποθέτει κάθε χρόνο, μαζί με τη σεπτή εικόνα της Σουμελιώτισσας Παναγίας, τη βαθιά προγονική ευσέβεια και την εμμονή του στα πατροπαράδοτα εθνικά, θρησκευτικά και κοινωνικά ήθη και έθιμα.

Εδώ πάνω, σ΄ ένα υψίπεδο του Βερμίου, ξαναστήθηκε ο Πόντος , με τις αναμνήσεις και τις άσβεστες μνήμες, που κρατούν το γένος πεισματικά δεμένο με τις ρίζες του και διαιωνίζουν την ύπαρξή του.

Ο νέος κόσμος, πάνω στο Προσκύνημα της «ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ», συναντά τον παλιό κόσμο, τον εαυτό του, πάντα αναγεννημένος και με ενισχυμένη την ιστορική του μνήμη και την ορθόδοξη πίστη του».

Το Σωματείο και το Ιερό Προσκύνημα «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ» βραβεύουν κάθε χρόνο μαθητές και φοιτητές, συμπαραστέκονται επί σειρά ετών σε ανήμπορους , ορφανά πλημμυροπαθείς, σεισμόπληκτους, σε αδελφά σωματεία , καθώς και σε ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση.

Δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη, η «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ» οργανώνει κατά τη διάρκεια του έτους διαλέξεις και εξορμήσεις, τη σημαντικότερη εκδήλωση ποντιακής νεολαίας τα «Συναπαντήματα», την καθιερωμένη «Γιορτή Γραμμάτων» προς τιμή των των Τριών Ιεραρχών, εκδίδει το περιοδικό «Ποντιακή Εστία», έχει εκδώσει επίσης 22 βιβλία αξιόλογου περιεχομένου τον ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΟ ΚΑΝΟΝΑ, το επιστημονικό έργο «ΤΑ ΙΕΡΑ ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ», ποικίλα αναμνηστικά δελτάρια και εικόνες – αντίγραφα της εικόνας της «ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ».
 
Πηγή: Από το Γραφείο του Σωματείου Παναγία Σουμελά

 

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΠΟΝΤΟΣ

Μαθαίνω ποντιακά: Γνωρίζεις από τι κινδυνεύει όποιος δουλεύει τα δύο τη Κουντούρ’, τη Παναΐας;

1/02/2023 - 2:34μμ
Κούντουρον, ο μήνας με την κομμένη ουρά - Cover Image
ΠΟΝΤΟΣ

Κούντουρον, ο μήνας με την κομμένη ουρά

1/02/2023 - 8:29πμ
Από αριστερά: ο πρόεδρος της Λέσχης Ποντίων Νομού Καβάλας Μιχάλης Τσουλφίδης, ο ομότιμος καθηγητής Κωνσταντίνος Φωτιάδης και η πρόεδρος του Ομίλου για τη Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας Μελίνα Παπακωνσταντίνου (φωτ.: Facebook / Λέσχη Ποντίων Νομού Καβάλας)
ΠΟΝΤΟΣ

Καθηλωτικός ο Κωνσταντίνος Φωτιάδης για τους κρυπτοχριστιανούς στον Πόντο

31/01/2023 - 1:40μμ
Αναμνηστική φωτογραφία με στελέχη του μικρασιατικού, αρμενικού, ασσυριακού, κωνσταντινουπολίτικου, κυπριακού και ποντιακού ελληνισμού μετά τη συνάντησή τους στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών στην Αθήνα (πηγή: facebook.com//stefanos.tanimanidis)
ΠΟΝΤΟΣ

Πρωτοβουλία για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής – Τι επιδιώκει η κίνηση για την ανασυγκρότηση του ποντιακού χώρου

31/01/2023 - 11:18πμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση (φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Ένωση Ποντίων Πιερίας έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα της

31/01/2023 - 9:43πμ
Φέτος η βασιλόπιτα στο Βάιμπλινγκεν είχε τρεις τυχερές (φωτ.: Facebook/ Argo WN)
ΠΟΝΤΟΣ

Διπλή γιορτή για τους «Αργοναύτες» του Βάιμπλινγκεν: Έκοψαν βασιλόπιτα και εξέλεξαν το νέο Διοικητικό Συμβούλιό τους

30/01/2023 - 6:26μμ
(Φωτ.: facebook / Ένωση Ποντίων Φθιώτιδος)
ΠΟΝΤΟΣ

Ένωση Ποντίων Φθιώτιδας: Με αγκαλιές και χαμόγελα έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα της

30/01/2023 - 1:30μμ
Εικόνισμα των Τριών Ιεραρχών στο Βυζαντινό Μουσείο της Θεσσαλονίκης (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΠΟΝΤΟΣ

Ιστορίες από τον Πόντο: Η εορτή των Τριών Ιεραρχών στη Χάρσερα το 1908

30/01/2023 - 11:53πμ
Σκίτσο του Χρήστου Δημάρχου από το βιβλίο «Ελληνικός Πόντος: Μορφές και εικόνες ζωής», του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί»
ΠΟΝΤΟΣ

«Μάνα, ’κί παίρω» ή «Εγώ παίρω λυριτσήν» – Ένα σατιρικό τραγούδι στην ποντιακή διάλεκτο

30/01/2023 - 10:27πμ
Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του βιβλίου στη Βέροια (φωτ.: veroitis.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Βιβλίο για τον Πόντο: «Σκούπισε γιαγιά τα δάκρυά σου»

29/01/2023 - 6:58μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Ο ΟΠΑΠ αναδείχθηκε Top Employer Greece 2023 – Ανάμεσα στους κορυφαίους εργοδότες στην Ελλάδα

17 λεπτά πριν

Μαθαίνω ποντιακά: Γνωρίζεις από τι κινδυνεύει όποιος δουλεύει τα δύο τη Κουντούρ’, τη Παναΐας;

48 λεπτά πριν
(Φωτ.: Eurokinissi / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Τροπολογία για τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις: Αποζημίωση 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης – Ποιους αφορά το μέτρο

1 ώρα πριν
Φωτογραφία του Ευστάθιου Τσιτλακίδη που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας(φωτ.: ΓΕΑ / EUROKINISSI)

Phantom F-4: Επίσημη ανακοίνωση από το ΓΕΑ – Νεκρός και ο σμηναγός Στάθης Τσιτλακίδης

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: MotionTeam / Eurokinissi / Βασίλης Βερβερίδης)

Θεσσαλονίκη: Σεισμός 4,1 Ρίχτερ στον Θερμαϊκό κόλπο

2 ώρες πριν
Φωτογραφία του Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (φωτ.: ΓΕΑ / EUROKINISSI)

Πτώση Phantom F-4: Αύριο κηδεύεται ο υποσμηναγός Μάριος-Μιχαήλ Τουρούτσικας

2 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2022 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2022 pontosnews.gr
Made by minoanDesign