- Πλένουμε καλά το κρέας και το βράζουμε σε σιγανή φωτιά, για 2 ώρες περίπου, ρίχνοντας μέσα στο νερό αλάτι και πιπέρι.
- Μόλις γίνει το κρέας μετράμε το ζωμό (4 μέρη ζωμός, 1 μέρος ρύζι).
- Σε μια κατσαρόλα ξαναβράζουμε τον σουρωμένο ζωμό και ρίχνουμε το ρύζι, σε μέτρια φωτιά, το οποίο και ανακατεύουμε για να μην κολλήσει, μέχρι να τραβήξει όλο σχεδόν το ζωμό αλλά να μην πήξει (πρέπει να είναι χυλωμένο).
- Ζεσταίνουμε το στακοβούτυρο ή άλλο βούτυρο γάλακτος, περιχύνουμε το πιλάφι μας και σερβίρουμε αμέσως. Αν το κρέας είναι αρκετά λιπαρό δεν χρησιμοποιούμε βούτυρο.
- Στο σερβίρισμα ρίχνουμε και το χυμό λεμονιού.
⇔
Στακοβούτυρο – Στάκα Στην Κρήτη οι βοσκοί μαζεύουν την τσίπα (κρέμα) του γάλακτος από το άρμεγμα και την αλατίζουν ελαφρά. Όταν μαζέψουν μια ικανοποιητική ποσότητα επί αρκετές μέρες, την ζεσταίνουν σε χαμηλή φωτιά με μικρή προσθήκη αλευριού. Έτσι χωρίζουν οι πρωτεΐνες από το λίπος. Το λίπος μαζεύεται χωριστά και γίνεται το περίφημο στακοβούτυρο, ενώ η άσπρη, πηχτή μάζα των πρωτεϊνών είναι η διάσημη στάκα.
Καλή σας όρεξη!
Μοιραζόμαστε μαζί σας τις καλύτερες συνταγές από το προσωπικό μας συνταγολόγιο.
Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο με τοποθέτηση ενεργού link.
Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr