pontosnews.gr
Κυριακή, 11/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο Άγιος Ιωάννης Βαζελώνος, η αρχαιότερη μονή στον Πόντο

24/06/2013 - 1:15μμ
Ο Άγιος Ιωάννης Βαζελώνος, η αρχαιότερη μονή στον Πόντο
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η Μονή Βαζελώνος που είναι αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, είναι η αρχαιότερη μονή στον Πόντο. 

Του Αριστείδη Βικέτου

Τραπεζούντα, του Αριστείδη Βικέτου
Τραπεζούντα, του Αριστείδη Βικέτου
Τραπεζούντα, του Αριστείδη Βικέτου

«Μην παραλείψεις να επισκεφθείς την ερειπωμένη Μονή του Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος, είναι η αρχαιότερη Μονή του Πόντου», μου συνέστησαν το βράδυ της Κυριακής, 15 Αυγούστου, μετά το δείπνο του Οικουμενικού Πατριάρχη με προσκυνητές από τις Μητροπόλεις Δράμας και Νεαπόλεως- Σταυρουπόλεως.

Από την Ματσούκα (28χλμ από την πόλη της Τραπεζούντας, όπου διέμεινε η πατριαρχική συνοδεία), πήρα την Τρίτη το πρωί ένα αυτοκίνητο με οδηγό τον Σελίμ, έναν ευγενέστατο 35χρονο, και ξεκινήσαμε για τη Μονή, η οποία βρίσκεται σε αντίθετη κατεύθυνση από την Παναγία Σουμελά. Για περίπου 10 χλμ κινηθήκαμε στον κύριο αυτοκινητόδρομο Ματσούκας –Ζύγανας και μετά μπήκαμε για περίπου άλλα τόσα χλμ σε ένα ανώμαλο δρόμο μέσα στο δάσος. Το αυτοκίνητο , μάρκας Dacia, σε κάποιο σημείο της διαδρομής ζεστάθηκε πολύ. 

Ο Σελίμ είχε νερό, αλλά δεν ήταν αρκετό, Ευτυχώς, μας έσωσε το κοντινό ρυάκι. Ξαναξεκινήσαμε και συνεχίσαμε τον ανήφορο μέσα σε δάση μαυροπεύκης και αζαλέας ποντικής, κρανιές, φαράγγια και θεόρατα βουνά. Δεν συναντήσαμε ψυχή. Άκουγες μόνο τα πουλιά και τα γάργαρα νερά. Κάποια στιγμή σταματήσαμε. Ο Σελίμ μου έδειξε ένα στενό ανηφορικό μονοπάτι με άγρια βλάστηση. Άρχισα να το ανεβαίνω. Σε περίπου 20 λεπτά είχα φθάσει στον προορισμό μου. Είχα μπροστά μου το «κουφάρι» της αρχαιότερης Μονής του Πόντου, αφού η ίδρυση του Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος τοποθετείται στο 270 μ.Χ, περίπου 90 χρόνια πριν από την Παναγία Σουμελά. Περιττό να αναφέρω ότι δεν η υπάρχει φύλακας.

Η Μονή Βαζελώνος βρίσκεται μέσα σε ένα αδιαπέραστο δάσος , στη βάση ενός απότομου βράχου. Ο ναός της, όπως και στη Σουμελά, είναι λαξευμένος μέσα στο βράχο. Σπαράγματα τοιχογραφιών , ανάγονται στην πρώιμη και ώριμη βυζαντινή περίοδο. Στο παρεκκλήσι του Προφήτη Ηλία σώζονται σε κακή κατάσταση, περίφημες τοιχογραφίες του 17ου αιώνα. Το υπόλοιπο μοναστηριακό συγκρότημα χτίστηκε τον 19ο αιώνα. Στις αρχές του 20ου αιώνα υπήρχαν στη Μονή ένδεκα μοναχοί.

Στο Αρχειοφυλάκιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου έχουνε βρεθεί γύρω στα 300 έγγραφα, που αφορούν τη μονή του Αγίου Ιωάννου Βαζελώνος.

Η Μονή ιδρύθηκε από αναχωρητές χριστιανούς, οι οποίοι κατευθύνθηκαν προς το εσωτερικό του Πόντου για να αποφύγουν τους διωγμούς του Δεκίου και του Βαλλεριανού. Εκεί τους βρήκε κάποιος άλλος αναχωρητής από τη Μικρά Ασία με το όνομα Ιωάννης και από κοινού αποφάσισαν να ιδρύσουν τη Μονή.

Για την προέλευση του ονόματος υπάρχουν δυο απόψεις. Η πρώτη υποστηρίζει πως η Μονή έλαβε την ονομασία από το όρος, πάνω στο οποίο χτίστηκε και η δεύτερη, πως έλαβε την ονομασία της από την περιοχή, στην οποία ξεκίνησε το κήρυγμα του ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, η οποία ονομαζόταν γη Ζαβουλών. Έπειτα από παραφθορά η ονομασία Ζαβουλών μετατράπηκε σε Βαζελών.

Η Μονή καταστράφηκε από τους Πέρσες στα τέλη του 6ου αιώνα, αλλά αναγέρθηκε μεγαλύτερη και λαμπρότερη σε μικρή απόσταση από την αρχική από το στρατηγό του Ιουστινιανού Βελισάριο. Η δαπάνη της ανέγερσης καλύφθηκε από το αυτοκρατορικό ταμείο και ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός εξέδωσε υπέρ της Μονής χρυσόβουλο, με το οποίο την ανακήρυξε Βασιλική. Κατά τα βυζαντινά χρόνια η Μονή βρίσκεται σε άνθηση, καθώς οι αυτοκράτορες της Τραπεζούντας την προστατεύουν και την ευεργετούν.

Το 1719 η Μονή λεηλατήθηκε από ληστές, οι οποίοι απογύμνωσαν το πλούσιο Αρχειοφυλάκιο της. Από τα σημαντικότερα χειρόγραφα της Μονής που έχουν διασωθεί είναι ο 5ος Κώδικας της Μονής, τον οποίο μετέφερε στο μουσείο του Λένινγκραντ ο βυζαντινολόγος Θεόδωρος Ουσπένσκι. Ο 5ος Κώδικας αποτελεί τα λεγόμενα Acta Vazelonos, τα οποία δίνουν πολύ σημαντικές πληροφορίες για την αγροτική, κοινωνική και οικονομική ζωή στο Βυζάντιο καθώς και για το δίκαιο της εποχής.

Κατά το τέλος του 17ου αιώνα η μονή του Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος περιήλθε σε οικονομική κρίση. Η διάλυση της αποσοβήθηκε με την οικονομική υποστήριξη των τσάρων της Ρωσίας Πέτρου και Ιωάννη.

Το 1923 η Μονή ακολούθησε την τραγική μοίρα του υπόλοιπου Ελληνισμού του Πόντου και της Μ. Ασίας. Ο μοναχός Διονύσιος Αμαραντίδης κατά την έξοδο από τη Μονή διέσωσε και μετέφερε στην Ελλάδα, στη Μονή της Αγίας Τριάδος στις Σέρρες, την εικόνα του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου.

Η αρχαιότερη Μονή του Πόντου ανιστορήθηκε, όπως και η Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο, στο χωριό Άγιος Δημήτριος Κοζάνης από τον ομώνυμο Σύλλογο Ποντίων.

Πηγή: amen.gr

Σχετικα άρθρα

Οι σπουδαίες μονές στον Πόντο

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στο φουαγιέ του ΣΕΦ, η Ένωση Ποντίων Περιστερίου (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Περιστερίου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Ένωση Ποντίων Περιστερίου έφερε τον Πόντο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας

11/01/2026 - 9:43μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

Τάκης Βαμβακίδης: Η διπλή δυναμική επιστροφή στο σανίδι, με Καραγκιόζη και «Ροδάφ’νον»

11/01/2026 - 8:40μμ
Η 85χρονη 85χρονη Γεωργία Αθανασιάδου ως Μπάμπω (φωτ.: facebook/Σύλλογος Σκεπαστού)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μια ακούραστη 85χρονη «Μπάμπω» έσυρε και φέτος τον χορό στο Σκεπαστό

11/01/2026 - 7:07μμ
Σφηνωμένο στο βράχο το μοναστήρι που είναι αφιερωμένο στην Παναγία και βρίσκεται κοντά στη Νικόπολη του Πόντου (φωτ.: Anadolu)
ΠΟΝΤΟΣ

Το μοναστήρι της Παναγίας στη Νικόπολη ξανασυστήνεται: Από ποντιακό ιερό σε τουριστικό μνημείο της Τουρκίας

11/01/2026 - 5:22μμ
Σκηνή από την ταινία «Περιμένοντας τα σύννεφα», του 2004 (πηγή: imdb.com)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ταμάμα: Η αγνοούμενη του Πόντου» – Η ιστορία της Ελένης που έγινε βιβλίο και ύστερα ταινία

11/01/2026 - 3:15μμ
Μωμόγεροι παντός καιρού, και στο Βάιμπλιγκεν. Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Fevronia Iroglidou)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι Μωμοέρ’ εξέβανε σο Βάιμπλιγκεν – Όταν ο Πόντος συναντά τον γερμανικό χειμώνα

11/01/2026 - 1:20μμ
Μπορεί το Σταυρίν του Πόντου να «πνιγόταν» στο πράσινο αλλά όταν ο καιρός αγρίευε βρισκόταν αντιμέτωπο με ακραία καιρικά φαινόμενα που δεν... αστειεύονταν (πηγή: facebook.com/ayeser29/@eyup.ibisoglu)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Ο άνεμος λυσσομανά και τα ποτάμια στο Σταυρίν φουσκώνουν

11/01/2026 - 11:20πμ
Στο μέσον ο Νεοκαισάρειας Πολύκαρπος και αριστερά η υπογραφή του (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών / εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Ο Πόντιος ιεράρχης της εκπαίδευσης και της Σουμελά: Πολύκαρπος Ψωμιάδης

11/01/2026 - 10:15πμ
(Φωτ.: Arttv Channel)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακή ψυχή, γεύση και μουσική στη Νέα Κερασούντα Πρέβεζας στην πρώτη Γιορτή Πιροσκί

11/01/2026 - 9:00πμ
(Φωτ.: facebook/Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Μαρίνας «Η Ρωμανία»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Μαρίνας γιόρτασε τον ερχομό του 2026 με τον καλύτερο τρόπο

11/01/2026 - 12:05πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

Super League: Ο Άρης έριξε την ΑΕΚ από την κορυφή – Νίκες για Παναθηναϊκό, Λεβαδειακό, ΟΦΗ

18 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Andrej Cukic)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πόλο: Σαρωτική στην πρεμιέρα η Εθνική

49 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Ραφαήλ Γεωργιάδης)

ΚΥΣΕΑ: Τοποθετήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις

1 ώρα πριν
Στο φουαγιέ του ΣΕΦ, η Ένωση Ποντίων Περιστερίου (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Περιστερίου)

Η Ένωση Ποντίων Περιστερίου έφερε τον Πόντο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας

2 ώρες πριν
Χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από βίντεο με σούζες που είχαν ανεβάσει οι συλληφθέντες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (φωτ.: glomex)

Αθήνα: Χειροπέδες σε τρεις οδηγούς μηχανών που έκαναν σούζες – Ο ένας δεν είχε καν δίπλωμα οδήγησης

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Τάκης Βαμβακίδης: Η διπλή δυναμική επιστροφή στο σανίδι, με Καραγκιόζη και «Ροδάφ’νον»

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign