pontosnews.gr
Κυριακή, 22/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Οι Πόντιοι φοιτητές Κοζάνης τίμησαν την Γενοκτονία των Ποντίων

6/06/2013 - 12:14μμ
Οι Πόντιοι φοιτητές Κοζάνης τίμησαν την Γενοκτονία των Ποντίων
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Κοζάνης, υπό την Αιγίδα του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας διοργάνωσε εκδήλωση μνήμης για την Γενοκτονία των Ποντίων.

Με τις εισηγήσεις των κ. κ. Ευστάθιου Πελαγίδη Ομότιμου Καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με θέμα «Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και αλύτρωτος ελληνισμός στην περίοδο της Γενοκτονίας 1908-1923» και Σάββα Καλεντερίδη – Εκδότη με θέμα « Γεωπολιτικές συνθήκες που οδήγησαν στη Γενοκτονία και ο χειρισμός του ζητήματος από την Ελλάδα από το 1923 έως σήμερα», ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης, την Τετάρτη 29 Μαΐου 2013, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Π.Ε. Κοζάνης, υπό την Αιγίδα του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας.

Κατά την έναρξης της εκδήλωσης, χαιρετισμό εκ μέρους της Διοίκησης και του Προέδρου του Ιδρύματος κ. Νικόλαου Ασημόπουλου απηύθυνε η Αντιπρόεδρος του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας κ. Παρασκευή Μητλιάγκα, και εκ μέρους του Συλλόγου ο  Πρόεδρος κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος.

Την εκδήλωση τίμησε ο κόσμος με την παρουσία του καθώς και εκπρόσωποι Ποντιακών Συλλόγων, οι οποίοι έθεσαν και ερωτήσεις στους εισηγητές μετά το πρώτο μέρος των εισηγήσεων.

Ο κ. Στυλιανός Ιωαννίδης παρουσίασε το μουσικό μέρος της εκδήλωσης με ιδιαίτερες αναφορές στο αρχείο του Πόντου, ένα αφιέρωμα μνήμης στον Γιώργο Αμαραντίδη και τον Χαράλαμπο Εφραιμίδη,  που με εξαίρετο τρόπο επιτέλεσαν ο κ. Ηλίας Υφαντίδης μαθητής του  Γ. Αμαραντίδη στη λύρα,  και ο κ. Αναστάσιος Κοτταρίδης στο νταούλι.. Στο αφιέρωμα μνήμης στον Χρήστο Αντωνιάδη η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών κ. Σόνια Χατζηαναστασίου, ανέγνωσε το 3ο Χορικό από τη « ΜΉΔΕΙΑ» στην ποντιακή διάλεκτο και  ακολούθως το κοινό σιγοτραγούδησε με τον κ. Υφαντίδη το τραγούδι «Την πατρίδαμ’ έχασα”.

Συγχαρητήρια προς τους φοιτητές και την Διοίκηση του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας για την υποστήριξη προς τον Σύλλογο απέδωσαν τόσο οι εισηγητές, όσο και ο κ. Υφαντίδης, ο οποίος  φανερά συγκινημένος αποχαιρέτησε  το κοινό με ένα τραγούδι στη μνήμη του δασκάλου του  Γιώργου Αμαραντίδη.

 Οι εκδηλώσεις αυτές που πραγματοποιήθηκαν με αφορμή την 19η Μαΐου Ημέρα Μνήμης των θυμάτων για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού   από το κεμαλικό καθεστώς , και την 29η Μαΐου ημέρα μνήμης της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης,  ολοκλήρωσαν τον «1ο Κύκλο Συζητήσεων για την Ιστορία και τον Ποντιακό Πολιτισμό».

Οι Κύκλοι Συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Ν. Κοζάνης  και Επιστημονικό Υπεύθυνο, Msc  στην Κοινωνική Ιστορία κ. Στυλιανό Ιωαννίδη, ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2012 και συμμετείχαν  με εισηγήσεις τους οι κκ.

18-10-2012 Ηλίας Πετρόπουλος,  Επίκουρος  Καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με θέμα « Ο Πόντος κατά την αρχαιότητα»
13-11-2012  Παρισάτιδα Παπαδοπούλου, Ομότιμη Καθηγήτρια του Α.Π.Θ. με θέμα « Η διαχρονικότητα της Τραπεζούντας. Κοινωνική συγκρότηση της πόλης».
5-12-2012 Ευστάθιος Πελαγίδης, Καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με θέμα «Η αποκατάσταση των προσφύγων του 1923 στη Δυτική Μακεδονία και ειδικότερα στην Κοζάνη, Οικονομικές, Κοινωνικές και Πολιτισμικές προεκτάσεις»

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τον Σύλλογο στήριξε η Ομάδα Φωτογραφίας των φοιτητών του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, καθώς ο κ. Οδυσσέας Τσακαλίδης, φοιτητής του Τμήματος Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος ανέλαβε την βιντεοκάλυψη και την φωτογράφιση της εκδήλωσης.

Στο πέρας της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος, ευχαριστώντας αρχικά τη Διοίκηση του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας για την αιγίδα του,τους χορηγούς επικοινωνίας, τον κ. Ιάκωβο Παντελίδη για την φιλοξενία των προσκεκλημένων, αλλά και  το κοινό για την παρουσία του, απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση προς τους παριστάμενους  και ιδιαίτερα προς τους εκπροσώπους των Ποντιακών Συλλόγων για συνεργασία στο πλαίσιο του 2ου Κύκλου, που  θα συνεχιστούν από τον ερχόμενο Οκτώβριο.                                                  

Από το Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών Π.Ε. Κοζάνης

Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Ν. Κοζάνης

Δείτε τα στοιχεία του Συλλόγου

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Facebook/Ποντιακός Σύλλογος Φερών «Παναγία Σουμελά»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Εκδήλωση μνήμης για την εγκατάσταση των Ποντίων στην περιοχή των Φερών

21/03/2026 - 11:32μμ
Ο Adam Ekiz (φωτ.: Instagram/beskoyluademekiz)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Ένα ταξίδι στη Μαύρη Θάλασσα»: Μια κινηματογραφική διαδρομή με επίκεντρο τον Πόντο

21/03/2026 - 10:36μμ
(Φωτ.: facebook/Chrisa Vasiliadou)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Θεσσαλονίκη: Οι ποντιοπούλες των Αμπελοκήπων κέρδισαν τις εντυπώσεις στο 31ο φεστιβάλ παιδικών χορευτικών συγκροτημάτων

21/03/2026 - 6:40μμ
Βρες τους πρόσφυγες συγγενείς σου από τον Πόντο, τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη - Cover Image
ΠΟΝΤΟΣ

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: «Αδά λαχτόριν ’κί λαλεί, ποτές ’κί ξημερώνει» – Το μοιρολόι της Τρίπολης του Πόντου, τρανό παράδειγμα λαϊκής στιχουργικής

21/03/2026 - 6:07μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: Η «Καμπάνα του Πόντου» κατέχει το θρόνο των ποντιακών γραμμάτων

21/03/2026 - 10:38πμ
Πάνω δεξιά η Ακρόπολη της Κερασούντας και από κάτω το αρχοντικό του δημάρχου. Επιστολικό δελτάριο της εποχής
ΠΟΝΤΟΣ

Κερασούντα: Η πόλη του Πόντου με τον «καλύτερο δήμαρχο» – Η μαρτυρία του Καρκαβίτσα

20/03/2026 - 9:30μμ
Τμήμα από το εξώφυλλο του βιβλίου
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο «Καθαρμός» του Σπ. Πετρουλάκη παρουσιάζεται στην Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας

20/03/2026 - 8:23μμ
Το Μνημείο «Αγώνων και θυσιών του ποντιακού ελληνισμού» και μπροστά μέλη του «Φάρου» Αγίας Βαρβάρας, στην εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων, 19 Μαΐου 2024 (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας Ο Φάρος)
ΠΟΝΤΟΣ

Αγώνας δρόμου για το Μνημείο Ποντίων στην Αγία Βαρβάρα μετά τη βεβήλωση – Έκλεψαν σύμβολα μνήμης

20/03/2026 - 5:20μμ
Αυτή είναι η κατάσταση σήμερα της Μονής Βαζελώνα. Η φωτογραφία από την επίσημη ιστοσελίδα του Μητροπολιτικού Δήμου Τραπεζούντας (πηγή: trabzon.bel.tr)
ΠΟΝΤΟΣ

Μονή Βαζελώνα: Από την εγκατάλειψη στο επενδυτικό πρόγραμμα του 2026 – Νέα εξέλιξη για το ιστορικό μοναστήρι των Ποντίων

20/03/2026 - 4:16μμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς: Η γαστρονομία ως γέφυρα μνήμης και ταυτότητας για μαθητές Λυκείου

20/03/2026 - 10:00πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή: Πλήγματα στο νότιο Ισραήλ, διπλωματική ρήξη με Σαουδική Αραβία και διεθνείς πιέσεις στο Ιράν

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Ποντιακός Σύλλογος Φερών «Παναγία Σουμελά»)

Εκδήλωση μνήμης για την εγκατάσταση των Ποντίων στην περιοχή των Φερών

2 ώρες πριν
Τη φωτογραφία ανάρτησε η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία στους δημόσιους λογαριασμούς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το μεγαλύτερο έγκλημα δηλητηρίασης σπάνιων πτηνών των τελευταίων ετών στο δάσος της Δαδιάς

3 ώρες πριν
Ο Adam Ekiz (φωτ.: Instagram/beskoyluademekiz)

«Ένα ταξίδι στη Μαύρη Θάλασσα»: Μια κινηματογραφική διαδρομή με επίκεντρο τον Πόντο

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Ασημένιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ο Καραλής – Χρυσό ο Ντουπλάντις

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Greek Basketball League: Τέταρτο το Περιστέρι – Νίκες για Άρη, Κολοσσό, Μύκονο

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign