pontosnews.gr
Τρίτη, 23/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γενοκτονία Ποντίων: Βλέπαμε παντου πτώματα. Συγκλονιστικές μαρτυρίες

3/06/2013 - 11:05πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το άρθρο αυτό γράφεται από έναν Πόντιο για εκείνους που αμφισβητούν τη γενοκτονία των Ποντίων, ίσως για να βγάλουν το ψωμί τους. Σεβόμεθα τον κόπο τους ως εργαζομένων ανθρώπων. Εχει όμως το άρθρο έναν σοβαρό σκοπό, να βοηθήσει την αξιότιμη καθηγήτρια Πανεπιστημίου και βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση να λάβει υπόψη της και αυτά τα στοιχεία, με την ελπίδα να τη βοηθήσουν «επιστημονικά» ώστε να αποκτήσει σωστή άποψη για το αν έγινε ή όχι η γενοκτονία των Ποντίων και γενικώς των χριστιανικών λαών της Μικράς Ασίας από το 1914 έως το 1922.

Γράφει ο Τάσος Κοντογιαννίδης

Δεν υπάρχει ελληνική προσφυγική οικογένεια που να μην έχει νεκρούς στον μακρύ κατάλογο της γενοκτονίας. Χιλιάδες οι μαρτυρίες, όσοι και οι νεκροί μας. Αλλά μεγαλύτερη αξία έχουν για τους ξένους -φαντάζομαι και για τη Μαρία Ρεπούση- οι μαρτυρίες τρίτων, μη Ελλήνων. Επιγραμματικά θα αναφέρω τις μαρτυρίες τριών Αμερικανών, αλλά και δύο Σοβιετικών, που την εποχή των εγκλημάτων ήταν φίλοι και σύμμαχοι του Κεμάλ.

Ο ταγματάρχης Οουελ, επικεφαλής της Αμερικανικής Επιτροπής που έζησε τα γεγονότα και τα κατέγραψε σε εκθέσεις για την κυβέρνησή του. «Από τους 30.000 εκτοπισθέντες Ελληνες εκ των παραλίων του Πόντου το 1921 στο Χαρπούτ, έφτασαν μόλις 5.000! Οι άλλοι εκτελέστηκαν ή πέθαναν στον δρόμο της εξορίας. Μετρήσαμε καθ’ οδόν 3.000 πτώματα κατά μήκος των οδών, βορά των σκύλων, των λύκων και των γυπαετών, διότι οι Τούρκοι απαγορεύουν στους συγγενείς τους να τους θάψουν». (Προσοχή! Δεν πήγαν πολυήμερες εκδρομές και χάθηκαν.) «Τούρκοι αξιωματικοί και στρατιώτες προβαίνουν σε ανήκουστους βιασμούς γυναικών και παρθένων, τις οποίες εγκαταλεί πουν ημιθανείς για να αποθάνουν επί των οδών “για να ψοφήσουν εκεί”, όπως έλεγαν. Είναι τόσο απερίγραπτος ο κυνισμός τους, που ομολογούν ότι μέσα από τις μάζες των εκτοπισμένων συλλαμβάνουν γυναίκες και τις οδηγούν στα χαρέμια τους».

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Κινγκ συνέταξε έκθεση στην οποία απαριθμούσε τα εγκλήματα των Τούρκων και με βάση αυτήν η αμερικανική Γερουσία εξέδωσε ψήφισμα με δρι-
μύ «κατηγορώ» κατά των τουρκικών ωμοτήτων. Ελεγε το ψήφισμα: «Η Γερουσία εκφράζει αποστροφή και κατάκρισιν της βαρβάρου και αγρίας καταδιώξεως των Ελλήνων του Πόντου υπό της κυβερνήσεως του Κεμάλ Πασά. Η Γερουσία ζητεί παρά του Προέδρου των ΗΠΑ όπως φέρει τας θηριωδίας του Πόντου εις την προσοχήν των ευρωπαϊκών δυνάμεων και εις το Συμβούλιον της Κοινωνίας των Εθνών» Αυτά έλεγε τότε η Γερουσία…

Η Εθελ Τόμπσον, διάσημη Αμερικανίδα δημοσιογράφος, αυτόπτης μάρτυς, έγραψε: «Καθ’ οδόν συναντούσαμε ομίλους γερόντων, παιδιών, σε μια ατέλειωτη πορεία μαρτυρίου, όπου έπεφταν νεκροί από την εξάντληση και από τα χτυπήματα των συνοδών Τούρκων. Οι περισσότεροι εκλιπαρούν τον θάνατον. Στην πόλη Μεζερέχ ξαφνικά ακούσαμε φωνές περίπου τριακοσίων μικρών παιδιών, μαζεμένων σε κύκλο. Είκοσι τσανταρμάδες – χωροφύλακες που κατέβηκαν από τα άλογά τους- χτυπούσαν σκληρά και ανελέητα τα παιδιά με τα μαστίγια και τα τρυπούσαν με τα ξίφη τους για να μην κλαίνε. Το θέαμα ήτο πρωτοφανές, φρικώδες! Τα παιδάκια έσκυβαν κι έβαζαν τα χεράκια τους πάνω στο κεφάλι για ν’ αποφύγουν τα χτυπήματα. Μία μητέρα που όρμησε για να σώσει το παιδί της δέχτηκε το ξίφος στην καρδιά κι έπεσε κατά γης. Πάθαμε νευρική κρίση! Παντού βλέπαμε πτώματα γυναικών, παιδιών και γερόντων. Η Αμερικανική Υπηρεσία υπολογίζει τους Ελληνες που εξολόθρευσαν οι Τούρκοι στη Σεβάστεια σε τριάντα χιλιάδες!». Πάμε τώρα στην άλλη πλευρά, τη Σοβιετικής.

Ο Ρώσος στρατηγός Φρούντζε, επίσημος στρατιωτικός απεσταλμένος του Λένιν και σύμβουλος του Κεμάλ, έγραψε αργότερα στο βιβλίο του με τίτλο «Αναμνήσεις από την Τουρκία»: «Από τους 200.000 Ελληνες που ζούσαν στα παράλια του Πόντου, τη Σαμψούντα, τη Σινώπη και την Αμάσεια, έμειναν μόνο λίγοι αντάρτες που τριγυρίζουν νηστικοί στα βουνά. Ολη η πλούσια περιοχή ερημώθηκε. Οι Τσέτες του Τοπάλ Οσμάν έσπειραν τον πανικό στην πόλη Χάβζα. Εκαψαν, βασάνισαν και σκότωσαν όλους τους Ελληνες που βρήκαν μπροστά τους. Η διαδρομή από την πόλη Καβάκ έως το Χατζιλάρ θα μείνει για πάντα στη μνήμη μου όσο θα ζω. Σε απόσταση 30 χιλιομέτρων συναντούσαμε μόνο πτώματα…». Και να φαντασθεί κανείς ο άνθρωπος αυτός που τα λέει χωρίς να μασά τα λόγια του ήταν στρατιωτικός σύμβουλος των Σοβιετικών, δίπλα στον Κεμάλ! Ο Αράλοβ, Σοβιετικός πρέσβης στην Αγκυρα, έγραφε: «Οταν έμαθα για τις μαζικές σφαγές των Ελλήνων στη Σαμψούντα, συνάντησα τον Κεμάλ. Εχοντας υπόψη μου τη συμβουλή του Λένιν να μη θίξω την τουρκική εθνική φιλοτιμία, με προσοχή του ανέφερα το γεγονός. Ο Κεμάλ απάντησε ως εξής: “Ξέρω αυτές τις βαρβαρότητες κι έχω δώσει διαταγές να μεταχειρίζονται τους Ελληνες αιχμαλώτους με καλό τρόπο… Πρέπει να καταλάβετε τον λαό μας. Είναι εξαγριωμένος. Ποιοι πρέπει να κατηγορηθούν γι’ αυτό; Ασφαλώς εκείνοι που θέλουν να ιδρύσουν ποντιακό κράτος μέσα στην Τουρκία”».

Για τον Κεμάλ τα γυναικόπαιδα και οι ανήμποροι γέροι ήταν αιχμάλωτοι πολέμου! Γι’ αυτό και τους εξόντωνε. Οι Τούρκοι αρνούνται λυσσωδώς τη σφαγή των Ποντίων. Κι όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με αδιάσειστα στοιχεία και ντοκουμέντα, τα αποδίδουν «στις αναπόφευκτες ακρότητες του πολέμου». Μια άθλια δικαιολο γία που αποδέχονται, υιοθετούν και προβάλλουν, δυστυχώς, και ημέτεροι ανιστόρητοι ιστορικοί, θλιβερά δεκανίκια του κεμαλικού εθνικισμού. Υποστηρίζουν σκοπίμως, όπως ο Κεμάλ, ότι στην περιοχή του Πόντου γινόταν πόλεμος, για να δικαιολογήσουν τα εγκλήματά του, ενώ η αλήθεια είναι διαφορετική. Είμαστε πλέον όλοι πεπεισμένοι, με ατράνταχτα αποδεικτικά στοιχεία, όχι μόνο των δικών μας αλλά κυρίως των ξένων, ότι η γενοκτονία ήταν ένα καλά μελετημένο σχέδιο εξόντωσης όλων των χριστιανικών λαών της Μικράς Ασίας. Ενα σχέδιο εθνοκάθαρσης που είχαν εκπονήσει οι Νεότουρκοι με τη σφραγίδα του Κεμάλ.

Είχε αρχίσει το 1914 και ολοκληρώθηκε με την καταστροφή του 1922, με την εξόντωση πάνω από 353.000 Ποντίων.

Του Τάσου Κοντογιαννίδη

Πηγή: real.gr

Βρείτε παρακάτω σε μορφή pdf το άρθρο του κ. Κοντογιαννίδη με τις συγκλονιστικές μαρτυρίες για την γενοκτονία των Ποντίων

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: slpress.gr/Μελαχροινή Μαρτίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Χαροκόπεια 2025: Πόντος, Καππαδοκία και Κρήτη συνάντησαν τη δυναμική Καλλιθέα στο 5ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης

22/09/2025 - 10:01μμ
(Φωτ,: facebook.com/groups/Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Νομού Έβρου «Αλέξιος Κομνηνός»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Με τους καλύτερους οιωνούς αρχίζει η νέα πολιτιστική χρονιά για τον Μορφωτικό Σύλλογο Ποντίων ν. Έβρου «Αλέξιος Κομνηνός»

22/09/2025 - 8:53μμ
Στιγμιότυπο από τη συναυλία της Μελίνας Ασλανίδου στην Αγία Βαρβάρα (φωτ.: Facebook / Λάμπρος Μίχος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η σύμπραξη της Μελίνας Ασλανίδου με τις ζουπουνοφόρες του «Φάρου» Αγίας Βαρβάρας

22/09/2025 - 11:47πμ
Ο Στάθης Νικολαΐδης χαρίζοντας κέφι και διασκέδαση με τα τραγούδια του (φωτ.: Αρχείο Σ. Νικολαΐδη)
ΠΟΝΤΟΣ

Στάθης Νικολαΐδης, ένας από τους «Ακρίτες του Πόντου» – Από τον Ασπρόπυργο στη Θεσσαλονίκη, και πάλι πίσω

22/09/2025 - 9:45πμ
(Φωτ.: facebook / Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Κέρκυρας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Εύξεινος Λέσχη Κέρκυρας: Δυναμικά θα ξεκινήσει ο Οκτώβριος, με έμφαση στους ποντιακούς χορούς

21/09/2025 - 10:05μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Μικρασιατικός Σύλλογος «Αγ. Γεώργιος Γκιούλμπαξε» ανοίγει τις πόρτες του για τη νέα περίοδο

21/09/2025 - 9:04μμ
Μερικά από τα αντικείμενα που συγκέντρωσε ο Σύλλογος Ποντίων Γιαννιτσών (φωτ.: Facebook / Σούζη Ζαρογουλίδου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένα νέο λαογραφικό μουσείο, από το Σύλλογο Ποντίων Γιαννιτσών

21/09/2025 - 5:16μμ
Ο πρόεδρος της Οργάνωσης Ποντίων Ν. Καστοριάς Στάθης Αμαραντίδης με φόντο το Μνημείο Γενοκτονίας Ποντιακού Ελληνισμού (φωτ.: Facebook / Στάθης Μάραντος Αμαραντίδης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Καστοριά δεν ξέχασε τον ματωμένο Σεπτέμβριο του 1921 στον Πόντο

21/09/2025 - 2:51μμ
(Φωτ.: facebook.com/enosipontionpolichnis)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Πολίχνης: Κάθε βήμα μια ιστορία, κάθε κίνηση ένα συναίσθημα!

21/09/2025 - 10:15πμ
(Πηγή: facebook.com/groups/ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ Ν.ΕΒΡΟΥ «ΑΛΕΞΙΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αγιασμός και έναρξη μαθημάτων στον Μορφωτικό Σύλλογο Ποντίων Ν. Έβρου «Αλέξιος Κομνηνός»

20/09/2025 - 11:23μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Απολογία στον εισαγγελέα του 50χρονου που συνελήφθη για την δολοφονία της 59χρονης αδελφής του σε διαμέρισμα στην περιοχή του Χαριλάου, Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2025. (Φωτ.: Eurokinissi/Νάσος Σιμόπουλος)

Θεσσαλονίκη: Δύο παρατηρήσεις για την καθαριότητα έκαναν τον 59χρονο να πνίξει με σακούλα την αδελφή του

1 ώρα πριν
Διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία του ABC με αίτημα την επιστροφή της εκπομπής του Τζίμι Κίμελ (φωτ.: EPA/Sarah Yenesel)

Επιστρέφει μετά τις αντιδράσεις στον αμερικανικό τηλεοπτικό αέρα η εκπομπή του Τζίμι Κίμελ

2 ώρες πριν
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανακοινώνει ότι η χώρα αναγνωρίζει το κράτος της Παλαιστίνης (φωτ.: x.com/EmmanuelMacron)

Η Γαλλία αναγνώρισε το κράτος της Παλαιστίνης – «Ήρθε ο καιρός της ειρήνης» δήλωσε ο Μακρόν

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Jason Szenes)

Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Το Ισραήλ θα απέχει από την αυριανή συνεδρίαση για τη Γάζα

3 ώρες πριν
(Φωτ.: slpress.gr/Μελαχροινή Μαρτίδου)

Χαροκόπεια 2025: Πόντος, Καππαδοκία και Κρήτη συνάντησαν τη δυναμική Καλλιθέα στο 5ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης

3 ώρες πριν
(Φωτ.: glomex / Star)

Στο Cash or Trash ο Πύρρος Δήμας με την ολυμπιακή δάδα του 2012 – Έντονη αντίδραση της ΕΟΕ

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign