pontosnews.gr
Πέμπτη, 5/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το ταφικό έθιμο των Ποντίων από την αρχαιότητα στο Πρωτοχώρι Κοζάνης

6/05/2013 - 11:43πμ
Το ταφικό έθιμο των Ποντίων από την αρχαιότητα στο Πρωτοχώρι Κοζάνης
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ένα από τα ήθη και έθιμα του Πάσχα, της Λαμπρής όπως ονομάζουν οι Πόντιοι, είναι το Ταφικό έθιμο, που λαμβάνει χώρα τη δεύτερη μέρα του Πάσχα και φανερώνει την πίστη  στη χριστιανική αντίληψη για την ανάσταση των νεκρών, τον σεβασμό και την τιμή για αυτούς.

Το έθιμο αυτό έχει τις ρίζες του στους αρχαίους χρόνους, συγκεκριμένα από τα αρχαία ταφικά έθιμα σχετίζεται με την “Ημέρα των χύτρων”[1] . Στα Υδροφόρια[2] (ημέρα της Πανσελήνου στα Ανθεστήρια[3]) ρίχνονταν άφθονα υγρά για να πιαστούν από αυτά οι νεκροί και να εισέρθουν πάνω κρατώντας το νερό σαν ένα σχοινί. Την ημέρα αυτή τάιζαν τους νεκρούς ρίχνοντας μέσα από τη χύτρα (τρύπα στη γη) υγρές ποίκιλες προσφορές περιμένοντας να ανταποδώσουν αυτή τη μεγάλη πανσπερμία στο πολλαπλάσιο. Αξίζει να σημειωθεί πως το Ποντιακό ταφικό έθιμο το βρίσκουμε σε αττική λευκή λήκυθο[4] που χρονολογείται περίπου στο 440 π.Χ, εκεί απεικονίζεται μια επίσκεψη σε τάφο (μια γυναίκα καταθέτει στον τάφο του νεαρού άνδρα κάνιστρο με προσφορές).Από τους αρχαίους χρόνους παρατηρούμε το έθιμο  να ακμάζει στον Πόντο και να έρχεται στην Ελλάδα μετά την βάναυση εκδίωξη των Ποντίων από τις πατρογονικές τους εστίες.

Στο Πρωτοχώρι Κοζάνης οι Έλληνες του Πόντου συνεχίζουν τη μακραίωνη αυτή παράδοση τιμώντας τους νεκρούς τους. Τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, αφού τελειώσει η Θεία Λειτουργία άπαντες, μικροί-μεγάλοι, συγκεντρώνονται στα μνήματα για να μεταφέρουν το Αναστάσιμο μήνυμα στους δικούς τους ανθρώπους, που έχουν φύγει από τη ζωή. Οι γυναίκες φέρνουν γλυκά και ποντιακά εδέσματα και αφού γίνει  το τρισάγια από τον Ιερέα προσφέρονται σε όσους βρίσκονται εκεί και όλοι εύχονται “Σχωρεμένος να εν”.

Φίλοι και συγγενείς μιλούν για το νεκρό φέρνοντας στο μυαλό τους όσα πέρασαν μαζί του και είναι σαν ο ίδιος να βρίσκεται ανάμεσα τους. Αν ο νεκρός αγαπούσε το τραγούδι φίλοι του  τραγουδούν πάνω από τον τάφο με τη συνοδεία της ποντιακής λύρας. Παλαιότερες μαρτυρίες μας λένε πως μετά το τρισάγιο συγγενείς και φίλοι άπλωναν μεγάλα τραπεζομάντηλα όπου τοποθετούσαν τα τρόφιμα και ακολουθούσε τραγούδι και χορός. Σίγουρα κάποιος που δεν έχει στενές σχέσεις με τον Ποντιακό Ελληνισμό μπορεί να το χαρακτηρίσει μακάβριο, αλλά αυτή η μέρα για εμάς τους Πόντιους αποτελεί μέρα Ανάστασης.

Ο καθένας μπορεί να καταλάβει πως για εμάς δεν είναι απλά ένα έθιμο αλλά τρόπος ζωής, είναι μια βαθιά γλυκιά νοσταλγία για όσους δεν βρίσκονται κοντά μας και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Φαίνεται, λοιπόν, πως εμείς οι Πόντιοι ήμασταν πάντα εξοικειωμένοι με το θάνατο, τον κάναμε δίστιχο ακόμα και την πιο δύσκολη στιγμή, τον τραγουδήσαμε στις πιο μαύρες στιγμές τις Ιστορίας μας.

[1] Η Τρίτη μέρα της ετήσιας εορτής των Ανθεστηρίων όπου προσφέρονταν αγγεία με άνθη, μαγειρεμένα λαχανικά και πανσπερμία σιτηρών.

[2] Γιορτή που εορταζόταν την τρίτη ημέρα των Ανθεστηρίων την ημέρα των Χυτρών προς τιμή όσων χάθηκαν στον Κατακλυσμό του Δευκαλίωνα .

[3] Μεγάλη Αρχαία Ελληνική ετήσια εορτή προς τιμή του θεού Διονύσου , τελούμενη στην Αττική και σε πολλές Ιωνικές πόλεις.

[4] τύπος ελληνικής αγγειοπλαστικής στα οποία χρησίμευαν για την τοποθέτηση ελαιόλαδου. Αποτελείται από ένα στενό σώμα, ένα λεπτό και μακρύ λαιμό και μια λαβή που συνδέει το λαιμό με το σώμα. Χρησίμευε για την τοποθέτηση ελαιόλαδου στον τάφο ανύπανδρων νεκρών. ι αναπαραστάσεις που είχαν ήταν συχνά σκηνές καθημερινών δραστηριοτήτων ή τελετουργιών. Χρησίμευαν συχνά σε επικήδειες τελετουργίες, και γιαυτό είχαν επίσης απεικονίσεις επικήδειων ιεροτελεστιών, σκηνές απώλειας, αποχωρισμού ή και αναχώρησης.

Γράφει η Κατσόγιαννου-Τριανταφύλλου Έφη

Πηγή: kozanimedia.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Ηλιούπολης «Αλέξανδρος Υψηλάντης»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Ηλιούπολης «Αλέξανδρος Υψηλάντης»: Γιορτή ενότητας, δημιουργίας και παράδοσης

4/02/2026 - 11:10μμ
Καρτ ποστάλ του προηγούμενου αιώνα δείχνει την προέλαση του ελληνικού στρατού στο Εσκισεχίρ
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Βασιλικής Μπονάνου: Ήμασταν μέσα στα χιόνια. Τριών χρονών χιόνια είχε το βουνό αυτό

4/02/2026 - 9:27μμ
Φαίη Σκορδά και Τάκης Βαμβακίδης στο πλατό της εκπομπής «Buongiorno», Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2026 (πηγή: Glomex)
ΠΟΝΤΟΣ

Από το «Ροδάφ’νον»… στον ποντιακό χορό: Ο Τάκης Βαμβακίδης ξεσήκωσε τη Φαίη Σκορδά

4/02/2026 - 6:00μμ
(Εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

Μαθαίνω ποντιακά: Γνωρίζετε ποιος ήταν και τι έκανε ο αλεπός;

4/02/2026 - 5:13μμ
Στο μέσο ο Πόντιος ήρωας Φώτης Κοτάνοφ, με τα μετάλλιά του (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Μικρή Γη, μεγάλη ιστορία: Η απόβαση-θρύλος και ο Πόντιος ήρωας Φώτης Κοτάνοφ

4/02/2026 - 4:23μμ
Ο Γιώργος Παρχαρίδης σε παλιότερη ομιλία του (φωτ.: Εύξεινος Λέσχη Φλώρινας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Εύξεινος Λέσχη Φλώρινας: «Τεράστια η απώλεια του Γιώργου Παρχαρίδη, πρόεδρος όλων των Ποντίων»

4/02/2026 - 3:11μμ
Η πρώτη φάση της δενδροφύτευσης έγινε την Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: Δήμος Πεντέλης)
ΠΟΝΤΟΣ

Άλσος Μνήμης στα Μελίσσια Αττικής για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων

4/02/2026 - 1:36μμ
Ο Γιώργος Παρχαρίδης ως πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (ΔΙΣΥΠΕ) στις εκδηλώσεις μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού που είχε διοργανώσει το 2015 η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/PIXEL/Σωτήρης Μπαρμπαρούσης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης: Ψήφισμα για την εκδημία του Γιώργου Παρχαρίδη

4/02/2026 - 11:29πμ
(Φωτ.: Facebook/Πολιτιστικός Σύλλογος Κομνηνών)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος Κομνηνών υποδέχτηκε τη νέα χρονιά με κοπή πίτας και την ετήσια γενική συνέλευσή του

4/02/2026 - 9:12πμ
ΠΟΝΤΟΣ

Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος: Η μνήμη και το έργο του Γ. Παρχαρίδη θα παραμείνουν ζωντανά και θα εμπνέουν τις επόμενες γενιές

3/02/2026 - 9:36μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: FIBA)

FIBA Europe Cup: Νίκησε στην Ιταλία και πήρε την πρόκριση το Περιστέρι

3 ώρες πριν
(Φωτ.: instagram/ppsakropotamou)

Μουχαπέτι «Τάσος Παπαδόπουλος» και βασιλόπιτα στον Ακροπόταμο

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

EuroCup: Υπέταξε τη Νεπτούνας ο Άρης

3 ώρες πριν
(Φωτ.: FIBA)

Basketball Champions League: Λύγισε στο φινάλε η Καρδίτσα στο Βερολίνο

3 ώρες πριν
(Φωτ.: glomex)

Αποκαλύψεις για τη δολοφονία του 27χρονου στη Νέα Πέραμο: Η ένταση με τον πατέρα του και τα απειλητικά μηνύματα

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Ανδρέας Αλεξόπουλος)

Κύπελλο Ελλάδας: Συμπλήρωσε την οκτάδα το Μαρούσι

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign