pontosnews.gr
Τετάρτη, 6/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Εκδήλωση αφιερωμένη στην εκπαίδευση της Χάλκης

25/02/2013 - 1:31μμ
Εκδήλωση αφιερωμένη στην εκπαίδευση της Χάλκης
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Αφιερωμένη στην εκπαίδευση της Χάλκης,  ήταν η φετινή 65η (από την ίδρυση της ) τελετή κοπής της Βασιλόπιτας του Μορφωτικού Συνδέσμου Νήσου Χάλκης Κωνσταντινουπόλεως, που πραγματοποίηθηκε με μεγάλη επιτυχία το απόγευμα του Σαββάτου 23 Φεβρουαρίου 2013 στον Πολυχώρο του Δημαρχείου του Παλαιού Φαλήρου.

Στη Χάλκη, τη ναυαρχίδα των Πριγκηπονήσσων από το 1831 λειτουργούν ελληνικές σχολές με πρώτη την Αστική Σχολή, τους αποφοίτους (1953) της οποίας τιμούμε σήμερα όπως και τους καθηγητές  της, τόνισε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Περικλής Πασχαλίδης.

Η  Γραμματέας Κατερίνα Αθανασιάδου, έκανε μια σύντομη αναφορά σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης που λειτούργησαν στο ιερό αυτό νησί από τα τέλη του 18 ου αιώνα, τις δύο Ανώτερες,  την Εμπορική Σχολή,  η οποία ιδρύθηκε το 1831 στη μονή της Παναγίας της Καμαριώτισας, με πρωτοβουλία εμπόρων της Κωνσταντινούπολης και πρόταση της εκκλησίας,  την Θεολογική Σχολή (1844 από τον Πατριάρχη Γερμανό Δ΄ στη Μονή Αγίας Τριάδος), την Κεντρική Ιερατική Σχολή το 1880, η οποία μεταμέρθηκε στη συνοικία της Ξυλόπορτας σε χώρο που δώρισε ο Λεωνίδας Ζαρίφης, ως τις μικρότερες αλλά εξίσου σημαντικές καθώς  και στα «σπιτικά σχολεία».

Τα σπιτικά σχολεία της Χάλκης

Σύμφωνα με μαρτυρίες,  συνέχισε η κα Αθανασιάδου, τα παιδιά πήγαιναν στα σπιτικά σχολεία απο την ηλικία των τεσσάρων ετών εως επτά, με μια πλάκα με κονδύλι, ψέλλιζαν την αλφάβητο ή κάποιο τροπάριο που τους μάθαιναν οι γυναίκες με πολύ αγάπη στοργή και ζήλο. Απο μαρτυρίες ανάμεσα στα παιδιά αυτά ήταν και ένα κοριτσακι, τουρκάκι που ο πατέρας του ήταν ο Χότζας της Χάλκης. Ηταν κατά κάποιο τρόπο τα νηπιαγωγεία εκείνης της εποχής, με πιο ονομαστά της Αγκερούκας Χωριατίδου, της Κατίνας Λασκαράκη, της Αλεξάνδρας, της Σαμιαβαγγελιώς, της Φρόσως Πρόκου, της Συρίγου και της Σμαράγδας Νάνου.

Απο τα  φθαρμένα από το χρόνο χειρόγραφα της  προγιαγιάς της Σμαράγδας Νάνου Σταυρινάκη, όπου ζωντανεύουν αλήθειες και γεγονότα καθημερινότητας, η κα Σμαράγδα Πασχαλίδου, διάβασε με συγκίνηση, κείμενα και ποιήματα της, μια ταπεινή γυναίκα, λαική μούσα όπως την αποκαλούσαν όλοι οι νησιώτες  ταξιδεύοντας το κοινό σε μακρινές  μνήμες.

Τιμητικές διακρίσεις

Ο Κωνσταντίνος  Μιχαλόπουλος, ομότιμος καθηγητής, δισέγγονος του Κωνσταντίνου Ηλιάσκου, μεγάλου ευεργέτη  της της Αστικής Σχολής και του κοινοτικού σχολείου Χάλκης το 1907, παρέλαβε συγκινημένος τιμητική διάκριση του Μορφωτικού Συνδεσμου Χάλκης.

Εμείς οι μεγαλύτεροι, τόνισε στη συνέχεια ο σεβ. Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, θα φύγουμε από τη ζωή, έχουμε όμως χρέος αυτη την κληρονομιά, αυτή την παράδοση, αυτήν την αρχοντιά του έθνους, του γένους μας, να την μεταδώσουμε στις νεότερες γενιές.

Τις ευχές  και τις ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και τους χαιρετισμούς της Ομογένειας και των νησιωτών της Χάλκης, μετέφερε ο Σεβ. Μητρ. Πριγκηποννήσων κ. Ιάκωβος, ο οποίος τιμήθηκε από τον Σύνδεσμο Χάλκης και απέδωσε με τη σειρά του αναμνηστικό τόμο της ιστορίας της Ιεράς Μητρόπολης Πριγκηποννήσων, στον πρόεδρο κ. Πασχαλίδη, τον σεβ. Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης Συμεών και το Δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου κ. Διονύση Χατζηδάκη, ο όποιος τιμήθηκε για την προσφορά του στην αρχή της εκδήλωσης και από τον Μορφωτικό Σύνδεσμο Χάλκης. Τιμητική διάκριση παρέλαβε και ο Ομότ. Καθ. Φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Ειδ. Γραμματέας του Σώματος Ομοτ. Καθηγητών κ.Λαυρέντιος Δελλασούδας.

Στη συνέχεια ευλόγησε και μοιράστηκε  η Βασιλόπιτα στους παρευρισκόμενους, ανάμεσα τους  πολλοί πανεπιστημιακοί και εκπρόσωποι Κωνσταντινουπολίτικων Σωματείων και Φορέων, όπως η Εστία Κωνσταντινουπόλεως, η ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ, ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών, το Βυζαντινό Αθλητικό Κέντρο, ο Σύνδεσμος Γαλατά, ο Σύνδεσμος Απελαθέντων, οι Κεντρικιάδες, ο Σύλλογος Πριγκηπιανών  Αγιος Γεώργιος ο Κουδουνάς κα.

Η όμορφη εκδήλωση έκλεισε με τις βραβεύσεις των μαθητών του 1953 της Αστικής Σχολή Χάλκης, οι οποίοι συγκινημένοι παρέλαβαν τα αναμνηστικά τους από τον παλιό τους καθηγητή.

Πηγή: mikrasiatis.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΜΠΚ)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μέριμνα Ποντίων Κυριών: Με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ίαμος» στον Αγώνα Δρόμου Μνημείων

5/05/2026 - 10:31μμ
Το σκίτσο που συνοδεύει το κεφάλαιο «Η αρχή της σταδιοδρομίας ενός τέρατος»
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Πώς ο Οσμάν Φερεντίν έγινε «Τοπάλ Οσμάν» – Η αρχή της σταδιοδρομίας ενός τέρατος

5/05/2026 - 9:35μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση μνήμης που έγινε το 2025 στην Πλατεία Καπετανίδη στη Βέροια (φωτ.: Facebook / Εύξεινος Λέσχη Βέροιας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Βέροια: Από το γηροκομείο στις εκδηλώσεις μνήμης – Ο Μάιος της Ευξείνου Λέσχης με μήνυμα το «Δεν ξεχνώ»

5/05/2026 - 9:07μμ
Ο Ζώρας Μελισσανίδης παίζει λύρα. Από το βιβλίο του Τάσου Κοντογιαννίδη «Ο Ζώρας του Πόντου»
ΠΟΝΤΟΣ

Ζώρας Μελισσανίδης: Ο αθόρυβος ευεργέτης που έγινε κομμάτι της μνήμης του ποντιακού ελληνισμού

5/05/2026 - 7:21μμ
ΠΟΝΤΟΣ

2ο Φεστιβάλ Θεάτρου στην Ποντιακή Διάλεκτο: Ο Δήμος Εορδαίας τιμά το ποντιακό θέατρο για δεύτερη χρονιά – Τα σχήματα που θα εμφανιστούν

5/05/2026 - 5:04μμ
Στιγμιότυπο από το βίντεο της εκδήλωσης (πηγή: youtube.com / evrytanika.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Καρπενήσι: Συγκλονιστική η παράσταση του 1ου ΕΠΑΛ για τη Γενοκτονία των Ποντίων

5/05/2026 - 2:27μμ
(Φωτ.: Κώστας Κατσίγιαννης)
ΠΟΝΤΟΣ

19η Μαΐου: Με σειρά εκδηλώσεων και ενημερωτικά περίπτερα σε όλη τη χώρα θα τιμήσει η ΠΟΕ τα θύματα της Γενοκτονίας

5/05/2026 - 10:03πμ
Απεικόνιση της μορφής που θα έχει το αφιερωμένο στα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, μνημείο στο Παραλίμνι της Δερύνειας (φωτ.: Σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Κύπρος τιμά τη 19η Μαΐου με συγκλονιστικές εκδηλώσεις μνήμης – Πολυήμερη αποστολή από το Σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης»

4/05/2026 - 9:10μμ
Από την εκδήλωση «Η πορεία των συλλόγων στην κοινωνία του σήμερα» (φωτ.: Ένωση Ποντίων Ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Αργοναύτες» Κιλκίς: Όσα συζητήθηκαν στην εκδήλωση «Η πορεία των συλλόγων στην κοινωνία του σήμερα»

4/05/2026 - 5:25μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Αιμοδοσία στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων

4/05/2026 - 4:28μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ομαδική φωτογραφία στο πλαίσιο εκδήλωσης παράδοσης του πλήρως συντηρημένου γλυπτού «Ομπρέλες», Θεσσαλονίκη, Τρίτη 5 Μαΐου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αχιλλέας Χήρας)

Θεσσαλονίκη: Οι «Ομπρέλες» του Ζογγολόπουλου επέστρεψαν ανανεωμένες στην παραλία μετά τη συντήρηση

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Neil Hall)

Champions League: Στον τελικό η Άρσεναλ μετά από 20 χρόνια!

4 ώρες πριν
(Φωτ.: ertnews.gr/Behrouz MEHRI/AFP)

Ναργκίς Μοχαμαντί: «Είναι μεταξύ ζωής και θανάτου» δηλώνει η δικηγόρος της – Κρίσιμες ώρες για την Ιρανή Νομπελίστρια

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Euroleague: «Σκούπισε» τη Μονακό και πέρασε στο Final 4 ο Ολυμπιακός

5 ώρες πριν
(Φωτ.: ΜΠΚ)

Μέριμνα Ποντίων Κυριών: Με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ίαμος» στον Αγώνα Δρόμου Μνημείων

5 ώρες πριν
(Φωτ.: ertnews.gr/AFP)

Συναγερμός για τον χανταϊό στο κρουαζιερόπλοιο: Διακομιδές ασθενών και αναζήτηση 82 επιβατών αεροπλάνου μετά από θάνατο 69χρονης

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign