pontosnews.gr
Σάββατο, 18/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μετατρέπουν το νερό σε χρυσάφι

5/11/2012 - 1:03μμ
Μετατρέπουν το νερό σε χρυσάφι
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μια μικρή γαλλική εταιρεία διαθέτει μια “αλχημιστική” τεχνολογία, που “μετατρέπει” το νερό -και μάλιστα το ακάθαρτο- σε χρυσάφι (κυριολεκτικά και όχι μεταφορικά).

Συγκεκριμένα, μπορεί να ανακτήσει μικροσκοπικά ίχνη χρυσού και οποιουδήποτε άλλου σπάνιου και πολύτιμου μετάλλου (πλατίνας, παλλάδιου κ.α.) από την ειδική επεξεργασία των βιομηχανικών αποβλήτων.

Η εταιρία Magpie Polymers, που ιδρύθηκε πέρυσι από τον Ολλανδό Στιβ βαν Ζούτφεν και τον Γάλλο Ετιέν Αλμορίκ, διαθέτει ένα μικρό εργοστάσιο στην περιοχή Σεν- Πιέρ- λε- Νεμούρ, 80 χιλιόμετρα ανατολικά της γαλλικής πρωτεύουσας. Η τεχνολογία αιχμής που εφαρμόζει, ανακαλύφθηκε στην Πολυτεχνική Σχολή του Παρισιού το 2007.

Η καινοτομική μέθοδος βασίζεται στη χρήση μικροσκοπικών σφαιριδίων πλαστικής ρητίνης, μέσω των οποίων φιλτράρονται τα υγρά απόβλητα. Τα οποιαδήποτε υπολείμματα πολύτιμων μετάλλων σιγά- σιγά προσκολλώνται πάνω στα σφαιρίδια και έτσι διαχωρίζονται από το υγρό όπου βρίσκονταν. Ένα λίτρο αυτής της ρητίνης (για την οποία έχει αποκτηθεί ειδική εμπορική πατέντα) μπορεί να «καθαρίσει» πέντε έως δέκα κυβικά μέτρα υγρών αποβλήτων και να ανακτήσει 50 έως 100 γραμμάρια πολύτιμων μετάλλων, αξίας 3.000 έως 5.000 ευρώ. Η τεχνική είναι πολύ αποτελεσματική, καθώς μετά το φιλτράρισμα μέσα στο υγρό απομένει μόνο ένα μικρογραμμάριο (ένα εκατομμυριοστό του γραμμαρίου) πολύτιμων μετάλλων ανά λίτρο.

Πολλές είναι οι σύγχρονες ηλεκτρονικές και άλλες συσκευές, όπως κινητά τηλέφωνα, καταλύτες κ.α. που περιέχουν μικρές ή και απειροελάχιστες ποσότητες πολύτιμων μετάλλων. Το πρόβλημα βρίσκεται στην ανάκτησή αυτών των μετάλλων, από τη στιγμή που οι συσκευές πετιούνται.

Ορισμένα βιομηχανικά απόβλητα περιέχουν τέτοια μέταλλα που καταλήγουν στο νερό. Αν και υπάρχουν διάφορες τεχνολογίες ανάκτησης μετάλλων από το νερό ήδη από τον 19ο αιώνα, δεν είναι αποτελεσματικές ή είναι υπερβολικά ακριβές, όταν πρόκειται να ανακτηθούν τόσο μικρές ποσότητες μετάλλων.

Η τεχνολογία της Magpie μπορεί να αξιοποιηθεί και για τον καθαρισμό του νερού από επιβλαβή μέταλλα, όπως ο μόλυβδος, ο υδράργυρος, το κοβάλτιο, ο χαλκός και το ουράνιο. Το πρόβλημα, όμως, με αυτά τα μέταλλα, παρόλο που υπάρχουν διαλυμένα σε μεγαλύτερες ποσότητες και η ανάκτησή τους θα ήταν πιο εύκολη, είναι ότι «κανείς δεν θέλει να πληρώσει για κάτι που δεν έχει αξία», όπως δήλωσε ο Αλμορίκ. Όμως, μελλοντικά, στο μέτρο που οι περιβαλλοντικοί κανονισμοί για τη διαχείριση αποβλήτων γίνουν πιο αυστηροί, η εν λόγω τεχνολογία θα μπορούσε να καταστεί πολύτιμη.

Πηγή: thousandnews.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Απεικόνιση του Huayracursor jaguensis (φωτ.: conicet.gov.ar/Jorge Blanco)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αργεντινή: Ανακαλύφθηκε σχεδόν πλήρης σκελετός ενός από τους παλαιότερους δεινόσαυρους

16/10/2025 - 12:58μμ
(Φωτ.: uowm.gr)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κοζάνη: Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ο πρώτος βελτιστοποιημένος υπερυπολογιστής τεχνητής νοημοσύνης

10/10/2025 - 8:03μμ
Αριστερά η πανσέληνος και δεξιά ο επικεφαλής της έρευνας Τζέιμς Ντότιν με το φασματόμετρο (φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ/James Dottin)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Στο φασματόμετρο δείγματα της Σελήνης που έλαβε το Apollo το 1972 – Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες

8/10/2025 - 8:35πμ
(Φωτ.: EPA / Christine Olsson)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Νόμπελ Φυσικής: Στους Κλαρκ, Ντεβορέ και Μαρτίνις το βραβείο της Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών

7/10/2025 - 3:58μμ
Πίνακας στην ICEYE με παράδειγμα δορυφορικών δεδομένων από πυρκαγιά στις ΗΠΑ (φωτ.: EUROKINISSI/Κώστας Τζούμας)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Εθνικό Διαστημικό Πρόγραμμα: Μέσα στον Νοέμβριο η εκτόξευση επιχειρησιακών δορυφόρων και μικροδορυφόρων

4/10/2025 - 1:31μμ
Η Τζέιν Γκούντολ με τον χιμπατζή Pureri στον ζωωολογικό κήπο του Περθ, στην Αυστραλία, το 2008 (φωτ.: EPA / Jo Prichard)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τζέιν Γκούντολ: Απεβίωσε σε ηλικία 91 ετών η διάσημη πρωτευοντολόγος και ακτιβίστρια

1/10/2025 - 11:39μμ
Απεικόνιση του γαλαξιακού κύματος αστεριών (φωτ.: ESA/Gaia/DPAC, S. Payne-Wardenaar, E. Poggio et al)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Διάστημα: Το τηλεσκόπιο «Γαία» εντόπισε κύμα που μετακινεί τα άστρα του γαλαξία μας

1/10/2025 - 10:36μμ
Ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση «Protecting Children in the Digital Age» (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μητσοτάκης: Από 16 ετών και πάνω τα social media – Θα εξετάσουμε το μέτρο

24/09/2025 - 6:37μμ
(Καλλιτεχνική απεικόνιση του άγνωστου φυτοφάγου δεινόσαυρου: Victor Feijó de Carvalho)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Πορτογαλία: Ανακαλύφθηκε χαμένος κρίκος φυτοφάγων δεινοσαύρων

23/09/2025 - 3:53μμ
Τεράστια κύματα σαρώνουν ακτή της Ταϊβάν (φωτ.: αρχείο EPA / Daniel Ceng)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Υπερτυφώνας απειλεί Φιλιππίνες, Ταϊβάν και Χονγκ Κονγκ – Το πιο ισχυρό καιρικό φαινόμενο στη Γη

22/09/2025 - 12:12μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook.com/profile.php?id/Λαογραφικός Σύλλογος Μαυροβάτου «Εξ Αργυρουπόλεως και Καρς»)

7η Συνάντηση Ποντιακής Λαογραφίας και Ιστορίας στον Μαυρόβατο Δράμας

23 λεπτά πριν
Κόσμος παρακολουθεί ομιλίες στην επίσημη παρουσίαση του πρώτου ελληνικού single malt ουίσκι, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Πάτρα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γιώτα Λοτσάρη)

Πάτρα: Το πρώτο ελληνικό single malt ουίσκι είναι γεγονός – «Παιδί» των The Whisky Friends

59 λεπτά πριν
(Φωτ.: onlarissa.gr)

Μάξιμος Χαρακόπουλος: Η Ευρώπη να ξαναβρεί την πυξίδα της στις χριστιανικές της ρίζες

2 ώρες πριν
Νέοι ψηφίζουν στα Σκόπια για τις βουλευτικές εκλογές και το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών (φωτ.: EPA/Georgi Licovski)

Σκόπια: Δημοτικές εκλογές αύριο με φαβορί τους υποψήφιους του VMRO

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook.com/pontioikarvali)

Νέα Καρβάλη: Ποντιακό χρώμα στις εκδηλώσεις της 31ης έκθεσης KAVALA EXPO 2025

3 ώρες πριν
Ιρανοί στρατιώτες παρελαύνουν μπροστά από τον πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι, στο πλαίσιο των εορτασμών για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων σε στρατιωτική βάση της Τεχεράνης (φωτ.: EPA/ Abedin Taherkenareh)

Λήγει σήμερα η 10ετής συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν – «Δεν δεσμευόμαστε πλέον από περιορισμούς» λέει η Τεχεράνη

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign