pontosnews.gr
Σάββατο, 5/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Στύπα, αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής των Ποντίων

3/06/2017 - 12:32μμ
Στύπα, αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής των Ποντίων - Cover Image
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο περισσότερος κόσμος τα γνωρίζει ως τουρσί (από την τουρκική λέξη), ωστόσο για τους Πόντιους τα λαχανικά που διατηρούνται με τον συγκεκριμένο τρόπο είναι τα στύπα, από τη λέξη στυφός, δηλαδή ξινός/οξύς.

Αναπόσπαστο κομμάτι της ποντιακής διατροφής, τα στύπα παρασκευάζονται με την ίδια φιλοσοφία με την οποία γίνεται το γιαούρτι, δηλαδή με εργαλείο τα βακτηρίδια της γαλακτικής ζύμωσης που θα αποικοδομήσουν μέρος των σακχάρων σε γαλακτικό οξύ, στο οποίο οφείλονται η χαρακτηριστική γεύση αλλά και ο μεγάλος χρόνο συντήρησης. Ωμά λαχανικά μπαίνουν συνήθως σε νερό και αλάτι (σε διάφορες περιοχές έβαζαν και καυτερές πιπεριές ή σκόρδο ή αρωματικά όπως σέλινο), και στη συνέχεια μένουν για αρκετό διάστημα μέχρι να ολοκληρωθεί η ζύμωση.


(Φωτ.: Flickr / Oksana Kiyan)

Πρόκειται για διαδικασία που γίνεται το φθινόπωρο, οπότε και τα λαχανικά είναι σε αφθονία, ενώ οι ποσότητες που αποθηκεύονταν –συνήθως σε πεντακάθαρα και αποστειρωμένα με καυτό νερό πήλινα δοχεία– θα έπρεπε να είναι τέτοιες ώστε η οικογένεια να βγάλει το χειμώνα κατά τον οποίο οι ανάγκες σε βιταμίνη C αυξάνονται.

Προκειμένου να μην χάσουν τις βιταμίνες τους, τα φρέσκα λαχανικά δεν μαγειρεύονται αλλά πλένονται σχολαστικά. Μόνο τα άσπρα λάχανα, κομμένα σε μικρά κομμάτια, σοτάρονται ελαφρά με λίγο κρεμμύδι προκειμένου να αποκτήσουν επιπλέον γεύση και νοστιμιά.

Η μάζα των λαχανικών πιέζεται με μια πέτρα μέσα στην άλμη, και το πήλινο δοχείο (κουτίν’) σκεπάζεται αλλά όχι στεγανά. Η διαδικασία της ζύμωσης ξεκινά μετά από δύο-τρεις ημέρες, όταν εμφανίζονται οι πρώτες φυσαλίδες, και συνήθως ολοκληρώνεται μετά από δύο-τρεις εβδομάδες. Το γαλακτικό οξύ διατηρεί φρέσκο το λαχανικό, ωστόσο μετά τη ζύμωση, και προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω οξίνιση, το δοχείο έπρεπε να φυλαχθεί στο υπόγειο (ή στο ψυγείο σήμερα).

Το πιο δημοφιλές είναι το άσπρο λάχανο (λαχανί στύπα, λάχανα τουρσού στα τουρκικά), ωστόσο πρόκειται για μέθοδος που εφαρμόζεται σε όλα τα φρέσκα λαχανικά (μελιτζάνες, φασολάκια, αγγουράκια, πράσα, τομάτες, πιπεριές κτλ.), και σε μερικά φρούτα όπως τα στυφά αχλάδια και τα άγουρα πεπόνια.

Τα στύπα οι Πόντιοι τα προτιμούν κρύα με λίγο λάδι. Συνήθως τα συνοδεύουν με καυτερή πιπεριά για τη θέρμανση του στόματος. Σημαντικό διατροφικό πλεονέκτημα, εκτός από τη βιταμίνη C μέσα στο χειμώνα, σε εποχές που τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά ήταν δυσεύρετα, είναι ότι τα στύπα (όπως όλα τα προϊόντα οξικής ζύμωσης) κατεβάζουν τη χοληστερίνη. Επιπλέον, διευκολύνουν την πέψη και βοηθούν σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας.

  • Με πληροφορίες από το Θ. Σαββίδης, Η διατροφή στον Πόντο. Ιστορία, εξέλιξη, λαογραφία, βασικές αρχές, 22002, Θεσσαλονίκη, εκδ. Αφοί Κυριακίδη.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Σαράντος Κυβέλος)
ΠΟΝΤΟΣ

AEK Mountain Club: Ανέμισαν τη σημαία του Πόντου στην κορυφή των Βαλκανίων!

4/07/2025 - 8:13μμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας «Ο Φάρος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Εφώταξεν ο «Φάρος» στο καλοκαιρινό αντάμωμά του – Ξεπέρασε κάθε προσδοκία το γλέντι των Ποντίων Αγίας Βαρβάρας

4/07/2025 - 6:48μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης: Βαθιά θλίψη για την εκδημία του Ηλία Ιορδανίδη

4/07/2025 - 6:20μμ
(Φωτ.: pixabay.com/el/ users/adrian-fatu-30741607/)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Ντελή Μεμέτ έγινε μουχτάρης με τα πεσκέσια – Έξι μήνες δεν αρρώστησε και δεν πέθανε κανείς στο χωριό του

4/07/2025 - 1:37μμ
(Πηγή φωτ.: facebook.com/efxsinospontos)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Πόντιοι Μεταμόρφωσης: Κάλεσμα στην αυριανή εκδρομή με γελοιογραφία στα ποντιακά και πρωταγωνίστρια την… πεθερά

4/07/2025 - 10:46πμ
Στιγμιότυπο από τη μουσικοχορευτική εκδήλωση «Παρχάρ' αέρα φύσεσεν» (φωτ.: Δήμος Δράμας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αέρας παρχαριών φύσηξε στη Δράμα, χάρη σε τρεις ποντιακούς συλλόγους

4/07/2025 - 10:08πμ
(Φωτ.: facebook / Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης)
ΠΟΝΤΟΣ

Ηλίας Ιορδανίδης: Η ΠΟΕ και τα ποντιακά σωματεία εκφράζουν τη θλίψη τους για το θάνατό του

3/07/2025 - 5:22μμ
Ο Ηλίας Ιορδανίδης (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Πέθανε ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Αργυρούπολης Ηλίας Ιορδανίδης

3/07/2025 - 1:10μμ
Άγιος Γεώργιος ο Ζαντός στη Μούζενα (φωτ.: Χρήστος Ξενίδης*)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Ζανταέρτς (Άγιος Γεώργιος) στη Μούζενα του Πόντου – Το θαύμα του Ιουλίου στο γυναικείο μοναστήρι

3/07/2025 - 10:55πμ
Η Κλαυδία φωτογραφίζεται με μέλη και το λάβαρο της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών (φωτ.: Κώστας Κατσίγιαννης)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Κλαυδία Παπαδοπούλου ξέρει πώς να μιλάει στις καρδιές μας: Η υπέροχη βραδιά στην Εύξεινο Λέσχη Αθηνών

2/07/2025 - 9:30μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ναρκωτικά κρυμμένα σε κινητήρα αυτοκινήτου (φωτ.: ΕΛΑΣ)

Θεσσαλονίκη: Έκανε κρυψώνα για ναρκωτικά τον… κινητήρα του αυτοκινήτου του

20 λεπτά πριν
Παλαιστίνιοι σπεύδουν με κάθε μέσο να παραλάβουν ανθρωπιστική βοήθεια διαμέσου του διαδρόμου Νετζαρίμ στην κεντρική Γάζα (φωτ.: . EPA/Haitham Imad)

Λωρίδα της Γάζας: Η Χαμάς αποδέχθηκε την πρόταση εκεχειρίας με το Ισραήλ

51 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI/Κώστας Τζούμας)

Άρειος Πάγος: Νέος εισαγγελέας ο Κ. Τζαβέλλας, νέα πρόεδρος η Αν. Παπαδοπούλου

1 ώρα πριν
Εργασίες για την τομή στην Καρυά υπό την επίβλεψη Γερμανού επόπτη (πηγή: ΥΠΠΟ)

Καρυά: Τα άγνωστα «αμελέ ταμπουρού» της Φθιώτιδας – Οι Γερμανοί το έκαναν όπως οι Τούρκοι

2 ώρες πριν
Πυροσβέστης επιχειρεί σε παλιότερη φωτιά στην Εύβοια (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Θοδωρής Νικολάου)

Φωτιά στην Εύβοια: Σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια οι φλόγες κοντά στην Κάρυστο

2 ώρες πριν
Το κτήριο διοίκησης του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, ο οποίος έχασε την ισχύ του για 9η φορά κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής σύγκρουσης με τη Ρωσία (φωτ.: EPA/Sergei Ilnitsky)

Ουκρανία: Εκτός λειτουργίας οι γραμμές ηλεκτροδότησης στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign