pontosnews.gr
Σάββατο, 1/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Στύπα, αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής των Ποντίων

3/06/2017 - 12:32μμ
Στύπα, αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής των Ποντίων - Cover Image
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο περισσότερος κόσμος τα γνωρίζει ως τουρσί (από την τουρκική λέξη), ωστόσο για τους Πόντιους τα λαχανικά που διατηρούνται με τον συγκεκριμένο τρόπο είναι τα στύπα, από τη λέξη στυφός, δηλαδή ξινός/οξύς.

Αναπόσπαστο κομμάτι της ποντιακής διατροφής, τα στύπα παρασκευάζονται με την ίδια φιλοσοφία με την οποία γίνεται το γιαούρτι, δηλαδή με εργαλείο τα βακτηρίδια της γαλακτικής ζύμωσης που θα αποικοδομήσουν μέρος των σακχάρων σε γαλακτικό οξύ, στο οποίο οφείλονται η χαρακτηριστική γεύση αλλά και ο μεγάλος χρόνο συντήρησης. Ωμά λαχανικά μπαίνουν συνήθως σε νερό και αλάτι (σε διάφορες περιοχές έβαζαν και καυτερές πιπεριές ή σκόρδο ή αρωματικά όπως σέλινο), και στη συνέχεια μένουν για αρκετό διάστημα μέχρι να ολοκληρωθεί η ζύμωση.


(Φωτ.: Flickr / Oksana Kiyan)

Πρόκειται για διαδικασία που γίνεται το φθινόπωρο, οπότε και τα λαχανικά είναι σε αφθονία, ενώ οι ποσότητες που αποθηκεύονταν –συνήθως σε πεντακάθαρα και αποστειρωμένα με καυτό νερό πήλινα δοχεία– θα έπρεπε να είναι τέτοιες ώστε η οικογένεια να βγάλει το χειμώνα κατά τον οποίο οι ανάγκες σε βιταμίνη C αυξάνονται.

Προκειμένου να μην χάσουν τις βιταμίνες τους, τα φρέσκα λαχανικά δεν μαγειρεύονται αλλά πλένονται σχολαστικά. Μόνο τα άσπρα λάχανα, κομμένα σε μικρά κομμάτια, σοτάρονται ελαφρά με λίγο κρεμμύδι προκειμένου να αποκτήσουν επιπλέον γεύση και νοστιμιά.

Η μάζα των λαχανικών πιέζεται με μια πέτρα μέσα στην άλμη, και το πήλινο δοχείο (κουτίν’) σκεπάζεται αλλά όχι στεγανά. Η διαδικασία της ζύμωσης ξεκινά μετά από δύο-τρεις ημέρες, όταν εμφανίζονται οι πρώτες φυσαλίδες, και συνήθως ολοκληρώνεται μετά από δύο-τρεις εβδομάδες. Το γαλακτικό οξύ διατηρεί φρέσκο το λαχανικό, ωστόσο μετά τη ζύμωση, και προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω οξίνιση, το δοχείο έπρεπε να φυλαχθεί στο υπόγειο (ή στο ψυγείο σήμερα).

Το πιο δημοφιλές είναι το άσπρο λάχανο (λαχανί στύπα, λάχανα τουρσού στα τουρκικά), ωστόσο πρόκειται για μέθοδος που εφαρμόζεται σε όλα τα φρέσκα λαχανικά (μελιτζάνες, φασολάκια, αγγουράκια, πράσα, τομάτες, πιπεριές κτλ.), και σε μερικά φρούτα όπως τα στυφά αχλάδια και τα άγουρα πεπόνια.

Τα στύπα οι Πόντιοι τα προτιμούν κρύα με λίγο λάδι. Συνήθως τα συνοδεύουν με καυτερή πιπεριά για τη θέρμανση του στόματος. Σημαντικό διατροφικό πλεονέκτημα, εκτός από τη βιταμίνη C μέσα στο χειμώνα, σε εποχές που τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά ήταν δυσεύρετα, είναι ότι τα στύπα (όπως όλα τα προϊόντα οξικής ζύμωσης) κατεβάζουν τη χοληστερίνη. Επιπλέον, διευκολύνουν την πέψη και βοηθούν σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας.

  • Με πληροφορίες από το Θ. Σαββίδης, Η διατροφή στον Πόντο. Ιστορία, εξέλιξη, λαογραφία, βασικές αρχές, 22002, Θεσσαλονίκη, εκδ. Αφοί Κυριακίδη.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Ασπροπύργου «Ακρίτες του Πόντου»)
ΠΟΝΤΟΣ

Νέα τακτική συνέλευση στους «Ακρίτες του Πόντου» Ασπροπύργου

1/11/2025 - 7:51μμ
(Φωτ.: facebook/Παναγία Σουμελά Σίδνεϊ)
ΠΟΝΤΟΣ

Τρικούβερτο ποντιακό γλέντι στο Σίδνεϊ – Σούβλες, λύρες και χορός μέχρι τελικής πτώσης!

1/11/2025 - 5:34μμ
Στην κουζίνα του ο μάγειρας είχε καιρό να μαγειρέψει και να... μαγειρέψει (φωτ.: pexels.com)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Τσαζού, ο αγάς και η περίεργη τελευταία επιθυμία του μάγειρα

1/11/2025 - 2:59μμ
Από την αφίσα του συνεδρίου
ΠΟΝΤΟΣ

Γλώσσα, λογοτεχνία και θέατρο στο 2ο Συνέδριο Ποντιακού Πολιτισμού – Το πρόγραμμα

1/11/2025 - 12:47μμ
Η Αγία Ελένη εκ Σινώπης αγιογραφημένοι μαζί με τους Αγίους Κοσμά και Δαμιανό (φωτ.: Facebook / Ιερός Ναός Αγίας Μαρίνης Άνω Τούμπας)
ΠΟΝΤΟΣ

Μια νεομάρτυρας από τη Σινώπη, η Αγία Ελένη – Σήμερα η γιορτή της

1/11/2025 - 11:59πμ
(Φωτ.: Thomas Oboe Lee / commons.wikimedia.org)
ΠΟΝΤΟΣ

Αεργίτες: Ο μήνας που τα χαψία πηγαίνουν …απ’ το λιμάνι στο τηγάνι

1/11/2025 - 9:45πμ
Η Νεοκασάρεια το 1930. Στο κέντρο διακρίνεται το δημαρχείο της πόλης (φωτ.: kulturenvanteri.com)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Χαράλαμπου Κυριλίδη: Και οι Τούρκοι το πιστεύανε κι εμείς το πιστεύαμε πως θα γυρίσουμε πίσω στα σπίτια μας

31/10/2025 - 9:30μμ
(Φωτ.: facebook/Χορευτικός Όμιλος Ποντίων "ΣΕΡΡΑ")
ΠΟΝΤΟΣ

Έρχεται ο ετήσιος χορός του χορευτικού ομίλου Ποντίων «Σέρρα»

31/10/2025 - 3:22μμ
Εικόνα από το Ζησινό (πηγή: facebook.com/bolumlucom/photos)
ΠΟΝΤΟΣ

Ζησινό: Το καταπράσινο ελληνικό χριστιανικό χωριό στην επαρχία του Όφεως στον Πόντο και η σχέση με την οικογένεια Υψηλάντη

31/10/2025 - 9:38πμ
Ο καθεδρικός ναός του Άγιου Μάρκου στη Βενετία (φωτ. και εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Πόντιοι βυζαντινοί, Άγιος Μάρκος Βενετίας και… Σέρρα

30/10/2025 - 8:29μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Ασπροπύργου «Ακρίτες του Πόντου»)

Νέα τακτική συνέλευση στους «Ακρίτες του Πόντου» Ασπροπύργου

14 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA/Malte Christians)

«Après toi»: Η ιστορία του θρυλικού τραγουδιού που συνέθεσε ο Λεό Λέανδρος

40 λεπτά πριν
(Φωτ.: greeknewsusa.com)

Απονεμήθηκαν τα βραβεία AHEPA 2025 στην Αθήνα — Μία γιορτή για τον Ελληνισμό και την αριστεία

1 ώρα πριν
(Φωτ.: x.com/kimguilfoyle)

Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ έφτασε στην Αθήνα – Οι πρώτες επίσημες συναντήσεις

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Στέφανος Ραπάνης/ EUROKINISSI)

Βορίζια Ηρακλείου: Δύο νεκροί, 2.000 σφαίρες και φόβοι για νέα βεντέτα – Σε «πολιορκία» το χωριό από την αστυνομία

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Παναγία Σουμελά Σίδνεϊ)

Τρικούβερτο ποντιακό γλέντι στο Σίδνεϊ – Σούβλες, λύρες και χορός μέχρι τελικής πτώσης!

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign