Δεν είναι μόνο ότι αποτελεί αγαπημένη για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, έχει και οφέλη για την υγεία τους. Ο λόγος για τη σοκολάτα, ιδίως για τη μαύρη, η οποία όταν καταναλώνεται σε μέτριες ποσότητες μπορεί να αποτελέσει «ασπίδα» για την καρδιά. Ερευνητές, με επικεφαλής την Ελίζαμπεθ Μοστόφσκι του τμήματος Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, κατέληξαν στο ότι η σοκολάτα σχετίζεται σημαντικό μειωμένο κίνδυνο να διαγνωστεί κάποιος με κολπική μαρμαρυγή, μια συχνή και επικίνδυνη μορφή καρδιακής αρρυθμίας.
Οι αρρυθμίες είναι μια πάθηση που συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού, καρδιακής ανεπάρκειας, άνοιας και πρόωρου θανάτου.
Για τις ανάγκες της μελέτης που δημοσιεύεται στο καρδιολογικό περιοδικό Heart αναλύθηκαν στοιχεία για 55.500 άτομα ηλικίας 50 έως 64 ετών για διάστημα 13,5 ετών. Αυτό που διαπιστώθηκε από τη συσχέτιση της υγείας τους με τη διατροφή τους και άλλους παράγοντες ήταν ότι όσο περισσότερη σοκολάτα έτρωγε κανείς (έως ένα όριο) τόσο μειωνόταν η πιθανότητα να διαγνωστεί με κολπική μαρμαρυγή.
Για την κατανάλωση δύο έως έξι μερίδων την εβδομάδα ο κίνδυνος ήταν κατά μέσο όρο 20% μικρότερος, για μία μερίδα την εβδομάδα ήταν 17% μικρότερος, ενώ για μία έως τρεις μερίδες το μήνα η μείωση του κινδύνου ήταν 10% – ως μερίδα θεωρήθηκαν τα 30 γραμμάρια περίπου.
Όμως, από ένα σημείο και πέρα, υπάρχει μια «οροφή» στο όφελος της σοκολάτας.
Έτσι, για ακόμη μεγαλύτερη κατανάλωση, δηλαδή πάνω από μία μερίδα τη μέρα, ο κίνδυνος αρρυθμίας μειώνεται μεν αλλά κάπως λιγότερο, κατά 14%. Το όφελος είναι παρόμοιο για άνδρες και γυναίκες. Τα μεγαλύτερα οφέλη για μεν τις γυναίκες φαίνεται να προκύπτουν από την κατανάλωση μιας μερίδας σοκολάτας την εβδομάδα (μείωση κινδύνου αρρυθμίας κατά 21%), για δε τους άνδρες από την κατανάλωση δύο έως έξι μερίδων εβδομαδιαίως (μείωση κινδύνου 23%).
















