Με απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), που επικυρώθηκε με Προεδρικό Διάταγμα στις 26 Μαρτίου 2026, επέρχονται σημαντικές αλλαγές στην ηγεσία του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.).
Νέος Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος επελέγη ομόφωνα ο αντιναύαρχος και αρχαιότερος υπαρχηγός, Χρήστος Κοντορουχάς.
Ο μέχρι σήμερα Αρχηγός αντιναύαρχος Τρύφωνας Κοντιζάς, αποστρατεύεται ως «ευδοκίμως τερματίσας τη σταδιοδρομία του». Του απονεμήθηκε ο βαθμός του Ναυάρχου εν αποστρατεία, ενώ διατηρεί επί τιμή τον τίτλο του Αρχηγού του Σώματος.
Ποιος είναι ο νέος Αρχηγός του ΛΣ
Ο αντιναύαρχος Λιμενικού Σώματος Χρήστος Κοντορουχάς διαθέτει μακρά εμπειρία σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, με εξειδίκευση στη ναυτιλιακή πολιτική.
Γεννήθηκε το 1973 στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ και κάτοχος Μεταπτυχιακού στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Εισήχθη στη Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων το 1997 και αποφοίτησε το 1998. Υπηρέτησε ως Διοικητής Λιμενικής Αστυνομίας στη Ζάκυνθο. Διετέλεσε Εθνικός Εμπειρογνώμονας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (2009-2012) για θέματα θαλάσσιας επιτήρησης στη Μεσόγειο. Υπηρέτησε επί σειρά ετών στη Διεύθυνση Ποντοπόρου Ναυτιλίας (ως Τμηματάρχης και Διευθυντής) και υπήρξε Διευθυντής του Ταμείου Αρωγής ΛΣ. Διετέλεσε Συντονιστής του Γραφείου Αρχηγού ΛΣ κατά την περίοδο 2023-2024. Τον Απρίλιο του 2025 ανέλαβε καθήκοντα Αρχαιότερου Υπαρχηγού του Σώματος.
Ο Χρήστος Κοντορουχάς είναι έγγαμος και πατέρας μίας κόρης. Ομιλεί άριστα την αγγλική και καλά τη γαλλική γλώσσα, ενώ φέρει όλα τα προβλεπόμενα παράσημα και μετάλλια του βαθμού του.
















