pontosnews.gr
Κυριακή, 20/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Τουρκία ανεβάζει ξανά τους τόνους για τα νησιά του Αιγαίου – Ενοχλούν οι Patriot στην Κάρπαθο

Επικαλείται τις συνθήκες της Λοζάνης και των Παρισίων, εν μέσω πολεμικής έντασης και αυξανόμενης αστάθειας στην περιοχή

12/03/2026 - 2:00μμ
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας από ψηλά (πηγή: Facebook / Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs)

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας από ψηλά (πηγή: Facebook / Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Σε μια περίοδο αυξημένης γεωπολιτικής έντασης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, η Άγκυρα επαναφέρει το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, προκαλώντας την άμεση αντίδραση της Αθήνας.

Εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας κατηγόρησε σήμερα την Ελλάδα ότι παραβιάζει το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης που –όπως υποστηρίζει η Άγκυρα– προβλέπεται από τις διεθνείς συνθήκες.

Σύμφωνα με την τουρκική θέση, τα συγκεκριμένα νησιά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με τη Συνθήκη της Λοζάνης του 1923 και τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947, υπό τον όρο ότι θα διατηρούν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς.

Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι, με βάση την τουρκική ερμηνεία των συνθηκών, η Λήμνος και η Κάρπαθος –όπου πριν από λίγες ημέρες μεταφέρθηκαν οι Patriot–, συγκαταλέγονται σε αυτά τα νησιά. Ως εκ τούτου, η Άγκυρα υποστηρίζει ότι η στρατιωτική παρουσία της Ελλάδας συνιστά ουσιώδη παραβίαση των διεθνών συμφωνιών.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας ισχυρίστηκε ότι οι ελληνικές κινήσεις «παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και πλήττουν τις σχέσεις γειτονίας και συμμαχίας», σημειώνοντας ότι τέτοιες ενέργειες δεν θα έπρεπε να συμβαίνουν μεταξύ συμμάχων στο ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που –όπως είπε– οι κρίσεις ασφαλείας στην περιοχή εντείνονται.

Η τουρκική πλευρά κατέληξε δηλώνοντας ότι δεν αποδέχεται τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας και ότι έχει ήδη λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» απέναντι σε αυτές.

Αθήνα: «Ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί»

Η ελληνική πλευρά απάντησε άμεσα, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τη ρητορική της Άγκυρας.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Λάνα Ζωχιού, ερωτηθείσα σχετικά, τόνισε ότι «μονομερείς αιτιάσεις περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου είναι ανυπόστατες και έχουν απορριφθεί επανειλημμένως στο σύνολό τους».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο γεγονός ότι η Τουρκία δεν αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη των Παρισίων, γεγονός που –όπως υπογράμμισε– καθιστά τις σχετικές τουρκικές αιτιάσεις ακόμη πιο αβάσιμες.

«Οι συνθήκες αυτές δεν καταλείπουν καμία αμφιβολία για το καθεστώς των νησιών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ίδια ξεκαθάρισε ότι η αμυντική διάταξη της Ελλάδας είναι αδιαπραγμάτευτη, επισημαίνοντας ότι το περιβάλλον αστάθειας στην περιοχή καθιστά αναγκαία την αμυντική προετοιμασία της χώρας.

«Η εμπόλεμη κατάσταση στην ευρύτερη γειτονιά μας επιτάσσει την αναγκαία αμυντική προπαρασκευή της χώρας. Η επικρατούσα αβεβαιότητα και ο κίνδυνος περαιτέρω κλιμάκωσης του πολέμου καλούν για σύνεση και νηφαλιότητα, όχι για ανίσχυρες τοποθετήσεις», σημείωσε.

Τι συζητήθηκε στις επαφές Γεραπετρίτη-Φιντάν

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών, η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ διευκρίνισε επίσης ότι κατά την πρόσφατη συνομιλία του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν δεν τέθηκε το ζήτημα αποστολής στρατιωτικής δύναμης στην Κύπρο ούτε το θέμα μεταφοράς συστημάτων Patriot στην Κάρπαθο.

Η ελληνική διπλωματία επιμένει ότι η συζήτηση για το καθεστώς των νησιών δεν έχει καμία βάση στο διεθνές δίκαιο, ενώ η επαναφορά του θέματος από την Άγκυρα εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική πίεσης στο Αιγαίο, σε μια περίοδο αυξημένης γεωπολιτικής ρευστότητας στην περιοχή.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης και Κωνσταντίνος Τασούλας στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο των μηνιαίων τακτικών ενημερώσεων. Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης σε Τασούλα: Κάτω από 1,75 ευρώ το πετρέλαιο θέρμανσης – Οριζόντια αύξηση στο επίδομα

18/09/2026 - 12:12μμ
Συζήτηση στη Βουλή και ψήφιση για την άρση ασυλίας της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλουκαι των βουλευτών Λευτέρη Αυγενάκη και Μακάριου Λαζαρίδη (φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής: «Ναι» στην άρση ασυλίας της Κωνσταντοπούλου, «όχι» για Αυγενάκη και Λαζαρίδη

17/09/2026 - 11:30μμ
Από τα εγκαίνια του Επίτιμου Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Ορλεάνη, στις 14 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Υπουργείο Εξωτερικών)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα Ορλεάνη: Ελληνικό προξενείο ξανά έπειτα από 21 χρόνια – Η ιστορία που φτάνει στον Λίνκολν

16/09/2026 - 9:33μμ
Η ελληνική και η τουρκική έξω από το υπουργείο Εξωτερικών (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα προς Τουρκία: «Απειλή» η άμυνα των νησιών ενώ ισχύει το casus belli

16/09/2026 - 9:09μμ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνεται στην Ολομέλεια, Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνταγματική Αναθεώρηση: Η «μάχη των 180» έγινε πρόβα κάλπης

16/09/2026 - 4:48μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνταγματική αναθεώρηση: Ώρα μηδέν στη Βουλή για τις απαιτούμενες πλειοψηφίες

16/09/2026 - 9:47πμ
Εικόνα από την πολιτική κηδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Σπύρου Χαλβατζή, στο πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ) (φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σπύρος Χαλβατζής: Ρίγη συγκίνησης και κόκκινες σημαίες στο τελευταίο «αντίο»

15/09/2026 - 11:28μμ
Ο Γιάννος Κρανιδιώτης (δ) με τον γιο του Νικόλα που επίσης έχασε τη ζωή του στο αεροπορικό δυστύχημα (φωτ.: EUROKINISSI / Χρήστος Μπόνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: 27 χρόνια από το θάνατο του οραματιστή πολιτικού και διαπρεπούς διπλωμάτη Γιάννου Κρανιδιώτη

14/09/2026 - 7:38μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άδωνις Γεωργιάδης για Γιώργο Μαζωνάκη: «Συγγνώμη που το σύστημα δεν μπόρεσε να τον προστατεύσει»

14/09/2026 - 3:55μμ
Ο Κωνσταντίνος Τασούλας καταθέτει στεφάνι για τα θύματα σε Βιάννο και Ιεράπετρα, 83 χρόνια μετά το ολοκαύτωμα και την καταστροφή των χωριών. Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EUROKNISSI / Στέφανος Ραπάνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τασούλας: Απαράγραπτες οι ελληνικές απαιτήσεις για γερμανικές αποζημιώσεις

13/09/2026 - 3:14μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καρέ από τα αποχαρακτηρισμένα ντοκουμέντα (πηγή: US Department of War))

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανοίγει ξανά τους φακέλους των UFO – Οι φωτεινοί «δίσκοι» του 1952 και τα έξι άγνωστα αντικείμενα στη Μέση Ανατολή

6 ώρες πριν
Καπνογόνο κατά των αστυνομικών δυνάμεων, στα επεισόδια που έγιναν στη Χάγη. Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2026 (πηγή: Χ)

Χάγη: Ναζιστικοί χαιρετισμοί, βία και 24 συλλήψεις – Η ακροδεξιά διαδήλωση κατέληξε σε συγκρούσεις

6 ώρες πριν
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής στο ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Άνκορατζ, κατά τον Μεγάλο Εσπερινό των Εγκαινίων, μαζί με μέλη της μοναδικής ελληνορθόδοξης ενορίας της Αλάσκας (φωτ.: Orthodox Observer / Loren Holmes)

Από ένα υπόγειο στην Αλάσκα, στη βορειότερη ελληνορθόδοξη ενορία – Μια κοινότητα γράφει ιστορία

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Euroleague Super Cup: Πήρε… εκδίκηση η Ρεάλ και νίκησε τον Ολυμπιακό

7 ώρες πριν
Η επιστολή της Ευδοξίας Αποστολίδου, με ημερομηνία 2 Απριλίου 1921. Επάνω δεξιά διακρίνεται η ιδιόχειρη σύσταση του μητροπολίτη Χαλδίας Λαυρεντίου (πηγή: Πολιτικό Αρχείο του Πόντου / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης / ΑΠΘ)

«Άνευ ουδενός υποστηρίγματος»: Η επιστολή μιας Πόντιας μητέρας για τα τέσσερα ορφανά της

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

Super League: Όλα μηδέν στο Άρης-Ηρακλής – Πρώτη νίκη για Κηφισιά

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV