pontosnews.gr
Τρίτη, 3/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Φεστιβάλ Αντίποδες: «Σείστηκε» η Αυστραλία από ελληνικό παλμό!

Δεκάδες χιλιάδες ομογενών –και όχι μόνο– μετέτρεψαν Μελβούρνη και Σίδνεϊ σε μια απέραντη γαλανόλευκη γιορτή γεμάτη μουσική, χορό και άρωμα από την Ελλάδα

3/03/2026 - 10:26πμ
(Φωτ.: Facebook/Ποντιακή Αδελφότητα Νέας Νότιας Ουαλίας «Ποντοξενιτέας»)

(Φωτ.: Facebook/Ποντιακή Αδελφότητα Νέας Νότιας Ουαλίας «Ποντοξενιτέας»)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με εντυπωσιακή προσέλευση και παλμό πραγματοποιήθηκε και φέτος το ελληνικό Φεστιβάλ Αντίποδες στην Μελβούρνη και το Σίδνεϊ, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική και τη συνοχή της ελληνικής ομογένειας στην Αυστραλία.

Χιλιάδες ομογενείς αλλά και επισκέπτες κάθε εθνικότητας συμμετείχαν στις εκδηλώσεις, τιμώντας τις παραδόσεις, τη γλώσσα και τις ρίζες τους.

Στη Μελβούρνη, το διήμερο φεστιβάλ «Αντίποδες» γιόρτασε 38 χρόνια παρουσίας, μετατρέποντας την οδό Lonsdale σε μια μεγάλη ελληνική γιορτή. Μουσικές, χοροί και παραδοσιακά ακούσματα πλημμύρισαν το κέντρο της πόλης, ενώ οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν αυθεντικές γεύσεις από Ελλάδα και Κύπρο – από σουβλάκια και πίτες μέχρι γλυκά ταψιού και ελληνικό καφέ.

Το «παρών» έδωσε και η πρωθυπουργός της Βικτώριας, Jacinta Allan, η οποία εξήρε τη συμβολή της ελληνικής κοινότητας στη διαμόρφωση της πολυπολιτισμικής ταυτότητας της πόλης, τονίζοντας τη σημασία του φεστιβάλ για τη Μελβούρνη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε και η τοποθέτηση του δημάρχου της Μελβούρνης, Nicholas Reece, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό στα ελληνικά και προανήγγειλε τη διοργάνωση μιας μεγάλης αποστολής στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την τοπική ελληνική κοινότητα.

(Φωτ.: Facebook/Ποντιακή Αδελφότητα Νέας Νότιας Ουαλίας «Ποντοξενιτέας»)

Την πολιτειακή πρωθυπουργό ξενάγησαν στον χώρο των εκδηλώσεων ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας, Βασίλης Παπαστεργιάδης, καθώς και ο πολιτειακός υπουργός Steve Dimopoulos, οι οποίοι υπογράμμισαν ότι η διοργάνωση λειτουργεί ως γέφυρα με την πατρίδα και ως σημείο συνάντησης για όλες τις γενιές της ομογένειας.

Οι ποντιακοί σύλλογοι ξεσήκωσαν το κοινό στη Μελβούρνη

Στο πλαίσιο του μεγαλύτερου ελληνικού φεστιβάλ της Αυστραλίας, η Ποντιακή Αδελφότητα Νέας Νότιας Ουαλίας «Ποντοξενιτέας» και Ακρίτες Του Πόντου παρουσίασαν μια εντυπωσιακή κοινή παράσταση επί σκηνής. Μαθητές χορού από τα Junior και Intermediate τμήματα του «Ποντοξενιτέα» εντάχθηκαν στο πρόγραμμα των Ακριτών, δημιουργώντας μια συντονισμένη εκτέλεση που ανέδειξε τον πλούτο του ποντιακού πολιτισμού.

Παρά τις καιρικές συνθήκες και τη βροχή που επικράτησε τη συγκεκριμένη μέρα, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν τη χορευτική παράσταση σε περιορισμένο τμήμα της σκηνής, συνοδευόμενοι από ζωντανή μουσική με τον Κώστα Παπουλίδη στη λύρα και τον Harry Tsairis στο νταούλι.

Η εκδήλωση διήρκησε δύο μέρες, με τρεις σκηνές, ελληνική μουσική και πλήθος παραδοσιακών ελληνικών φαγητών. Η συμμετοχή των συλλόγων αποτέλεσε σημαντικό μέρος των πολιτιστικών εκδηλώσεων, προβάλλοντας τον Ελληνισμό και την ποντιακή κληρονομιά σε χιλιάδες θεατές από όλη την Αυστραλία.

Κατά τη δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων, εκπρόσωποι ελληνικών κοινοτήτων από την Καμπέρα, το Μπρίσμπεϊν, το Ντάργουιν και άλλες περιοχές της χώρας έδωσαν δυναμικό «παρών», αναδεικνύοντας την ενότητα του Ελληνισμού στην αχανή ήπειρο.

Παράλληλα, τιμήθηκαν ομογενείς για την πολυετή προσφορά τους στις κοινότητες.

Στο καλλιτεχνικό σκέλος, η εμφάνιση της Ιουλίας Καραπατάκη αποτέλεσε κορυφαία στιγμή, με το κοινό να την αποθεώνει τόσο στη Μελβούρνη όσο και στο φεστιβάλ του Σίδνεϊ.

Κοινή διαπίστωση όλων ήταν πως τα ελληνικά φεστιβάλ της Μελβούρνης και του Σίδνεϊ συγκαταλέγονται στα μεγαλύτερα πολιτιστικά γεγονότα των πολυπολιτισμικών αυστραλιανών μητροπόλεων, προσελκύοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που, έστω και για λίγες ώρες, μοιράζονται το ίδιο ελληνικό ταμπεραμέντο.

Για τους ομογενείς –από την πρώτη έως και την τέταρτη γενιά– οι ημέρες αυτές δεν είναι μόνο μια μεγάλη γιορτή, αλλά μια βαθιά βιωματική σύνδεση με την ιστορία, τις μνήμες και την πολιτιστική τους ταυτότητα.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Κατά την έξοδό του από τη φυλακή Ματροσκάγια Τισίνα στη Μόσχα, 22 Μαΐου 2007 (φωτ.: EPA / Igor Kharitonov)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ο άνθρωπος που εξαπάτησε εκατομμύρια και έγινε θρύλος: Η σκοτεινή αυτοκρατορία του Σεργκέι Μαυρόδη – Εγκληματίας με ελληνικό όνομα

1/03/2026 - 8:17μμ
(Πηγή: el.wikipedia.org/Harris & Ewing)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η ομογένεια της Νέας Υόρκης τιμά τον Ελευθέριο Βενιζέλο με επετειακή διάλεξη στην Αστόρια

1/03/2026 - 11:23πμ
(Φωτ. αρχείου: freepik.com)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σύμπραξη της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και του ΑΠΘ για την ελληνική γλώσσα στην ομογένεια

27/02/2026 - 7:06μμ
(Φωτ.: nationalopera.gr)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η Εθνική Λυρική Σκηνή φέρνει την Ελλάδα στην ομογένεια της Νέας Υόρκης

27/02/2026 - 4:13μμ
(Φωτ.: greek.vema.com.au.)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Το 44ο Ελληνικό Φεστιβάλ φέρνει άρωμα Ελλάδας στο Σίδνεϊ – Γεύσεις και μουσικές από τον Πόντο μέχρι την Κύπρο

26/02/2026 - 7:52μμ
Η Αγγελική Στόγια σε στιγμιότυπο από το προεκλογικό βίντεο του Εργατικού Κόμματος Βρετανίας (πηγή: youtube.com/ @labourparty)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αγγελική Στόγια: Η Ελληνίδα που διεκδικεί με αξιώσεις μια θέση στο Βρετανικό Κοινοβούλιο

26/02/2026 - 2:06μμ
(Φωτ.: Facebook/Pontoxeniteas NSW)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

«Όταν η λύρα συναντά το μπουζούκι»: Βραδιά με ποντιακά και λαϊκά τραγούδια ετοιμάζει ο «Ποντοξενιτέας» στο Σίδνεϊ

25/02/2026 - 1:51μμ
Ο συνταγματάρχης Μάθιου Μπογδάνος, επικεφαλής της Μονάδα Δίωξης Παράνομης Διακίνησης Αρχαιοτήτων
της Εισαγγελίας της Νέας Υόρκης και βοηθός εισαγγελέα στο Μανχάταν (φωτ.: vilcek.org/prizes)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μάθιου Μπογδάνος: Ο Ελληνοαμερικανός εισαγγελέας που ανέκτησε χιλιάδες κλεμμένες αρχαιότητες παγκοσμίως βραβεύτηκε για το έργο του – Αρνήθηκε το χρηματικό έπαθλο

24/02/2026 - 5:28μμ
(Φωτ.: Facebook/Pontoxeniteas NSW)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

«Πόντος, Γη των Ακριτών» – Μια ξεχωριστή εκδήλωση για τα σύνορα και την ιστορική μνήμη, στη Λέσχη Ποντίων στο Σίδνεϊ

24/02/2026 - 4:23μμ
(Φωτ.: Ρουμανική Ορθόδοξη Ενορία Αγίου Γεωργίου, Τόκιο)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ιαπωνία: Άνοιξε το πρώτο ορθόδοξο νεκροταφείο στη χώρα

23/02/2026 - 12:01πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Facebook/Ποντιακή Αδελφότητα Νέας Νότιας Ουαλίας «Ποντοξενιτέας»)

Φεστιβάλ Αντίποδες: «Σείστηκε» η Αυστραλία από ελληνικό παλμό!

19 λεπτά πριν
«Ο πειρασμός». Ανάγλυφο βασισμένο σε έργο του Ραφαήλ (πηγή: Metropolitan Museum of Art / commons.wikimedia.org)

Στη νηστεία (Μέρος Β’)

47 λεπτά πριν
Γερμανοί αξιωματικοί χαιρετούν τη σοβιετική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Τρότσκι, στο Μπρεστ-Λιτόφσκ (πηγή: Wikipedia / Υπουργείο Πολέμου των Ηνωμένων Πολιτειών)

3 Μαρτίου 1918 – Συνθήκη Μπρεστ-Λιτόφσκ: Η μέρα που οι Έλληνες του Ανατολικού Πόντου παραδόθηκαν στους διώκτες τους

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/ABEDIN TAHERKENAREH)

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Κλιμάκωση χωρίς προηγούμενο – Χτύπημα του Ιράν στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ριάντ, βομβαρδισμοί στη Βηρυτό

2 ώρες πριν
(Εικ.: Ένωση Ποντίων Νίκαιας Κορυδαλλού)

Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί: Ο δήμος Νίκαιας -Αγ. Ι. Ρέντη υιοθέτησε ομόφωνα το ψήφισμα στήριξης για τον Έλληνα του Πόντου

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)

Αίθριος ο καιρός και άνοδος της θερμοκρασίας

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign