pontosnews.gr
Παρασκευή, 31/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Όταν η μνήμη γίνεται γνώση: Η Στέγη Κειμηλίων του Ποντιακού Ελληνισμού

Σαν σήμερα, 29 Ιανουαρίου 1989, εγκαινιάστηκε στη Νέα Σμύρνη ο χώρος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών που φιλοξενεί το Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού

29/01/2026 - 5:09μμ
Υλικό που συγκροτεί το Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού, της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών (φωτ.: Facebook / Οι Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη)

Υλικό που συγκροτεί το Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού, της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών (φωτ.: Facebook / Οι Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Στις 29 Ιανουαρίου 1989 εγκαινιάστηκε η Στέγη Κειμηλίων του Ποντιακού Ελληνισμού, το τριώροφο κτήριο της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών στην οδό Αγνώστων Μαρτύρων 73, στη Νέα Σμύρνη. Από τότε έως σήμερα, ο χώρος αυτός δεν λειτουργεί μόνο ως έδρα ενός ιστορικού επιστημονικού φορέα, αλλά κυρίως ως τόπος συγκέντρωσης, μελέτης και διαφύλαξης ενός μοναδικού πολιτισμικού αποθέματος: του υλικού που συγκροτεί το Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού.

Το Μουσείο μέσα από τα αντικείμενα και τα αρχεία του, συμβάλλει ουσιαστικά στην κατανόηση και την ερμηνεία της σύγχρονης μορφής του ελληνισμού, φωτίζοντας πτυχές της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτισμικής ζωής των Ποντίων, χωρίς εξιδανίκευση και συναισθηματικές υπερβολές.

Η συγκρότηση της μουσειακής συλλογής ξεκίνησε ήδη από τα πρώτα χρόνια της Επιτροπής, με καθοριστικό σταθμό την πρώτη οργανωμένη ερευνητική αποστολή συλλογής λαογραφικού υλικού από τη Μακεδονία.

Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο τότε γενικός γραμματέας της Επιτροπής Σίμος Λιανίδης, φιλόλογος και λαογράφος, του οποίου η επιστημονική μέθοδος σφράγισε εξαρχής τη φυσιογνωμία του Μουσείου.

Αντικείμενα του πνευματικού και υλικού πολιτισμού Ποντίων, κυρίως αγροτικής προέλευσης, αποτέλεσαν τον αρχικό πυρήνα της συλλογής, η οποία εμπλουτίστηκε στη συνέχεια με οικογενειακά κειμήλια Ποντίων από όλη την Ελλάδα.

Κειμήλια που φιλοξενούνται στο Μουσείο της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών (φωτ.: Facebook / Οι Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη)

Η ανταπόκριση των ιδιωτών στο κάλεσμα της Επιτροπής υπήρξε μεγάλη. Πολύτιμα αλλά και απλά αντικείμενα, ανεξαρτήτως υλικής αξίας, έγιναν δεκτά εφόσον μαρτυρούσαν τον τρόπο ζωής, τις συνήθειες και την καθημερινότητα των Ελλήνων του Πόντου. Η καταγραφή και η διαφύλαξή τους πραγματοποιήθηκαν με συνδυασμό επιστημονικής ακρίβειας και σεβασμού, στοιχείο που παραμένει θεμελιώδες στη λειτουργία του Μουσείου μέχρι σήμερα.

Από τα πρώτα χρόνια οργάνωσής του, το Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού εκπροσωπείται στο Ελληνικό Τμήμα του ICOM (Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων), διατηρώντας σταθερή επικοινωνία με τον διεθνή μουσειακό χώρο και υιοθετώντας σύγχρονες δεοντολογικές αρχές στη λειτουργία και την τεκμηρίωσή του.

Η γεωγραφική και χρονολογική έκταση του υλικού είναι εντυπωσιακά ευρεία.

Τα αντικείμενα προέρχονται από σχεδόν ολόκληρη την περιοχή του Πόντου, από τόπους μετανάστευσης γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και από περιοχές των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών της Κεντρικής Ασίας.

Στο Μουσείο της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών (φωτ.: Facebook / Οι Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη)

Χρονολογικά, τα τεκμήρια ξεκινούν από τον 17ο αιώνα, με κύρια έμφαση στο τέλος του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα, ενώ περιλαμβάνονται και στοιχεία από τη ζωή των προσφύγων στην Ελλάδα τις πρώτες δεκαετίες μετά τον ξεριζωμό.

Ξεχωριστή θέση κατέχει η πλούσια συλλογή παραδοσιακών γυναικείων ενδυμάτων και κοσμημάτων, ενώ ιδιαίτερα αξιόλογη είναι η συλλογή αστικής οικοσκευής.

Σπουδαιότατα θεωρούνται τα παλαίτυπα βιβλία και τα ιστορικά έγγραφα, εξαιρετικά τα δείγματα αργυροχοΐας, μοναδικό σε μεγάλο μέρος του το πρωτότυπο φωτογραφικό υλικό και συγκλονιστικό το ηχητικό αρχείο ομιλίας, τραγουδιού και μουσικής, αποτέλεσμα της πρωτοποριακής καταγραφής του Σίμου Λιανίδη.

Όρθιοι ο Οδυσσέας Λαμψίδης και η Αθηνά Καλλιγά. Δίπλα τους η Κούλα Ιορδανοπούλου και ο Χρήστος Ανδρεάδης. 29 Ιανουαρίου 1989 (φωτ.: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)

Κατά τη διαμόρφωση της Έκθεσης στη Στέγη Κειμηλίων παρουσιάστηκε το μεγαλύτερο μέρος του υλικού που ήταν κατάλληλο για τον συγκεκριμένο μουσειολογικό σχεδιασμό, ενώ σημαντικός όγκος τεκμηρίων φυλάσσεται και συντηρείται σε άλλους χώρους του κτιρίου.

Με αυτόν τον τρόπο, η Στέγη Κειμηλίων λειτουργεί όχι μόνο ως εκθεσιακός χώρος, αλλά και ως επιστημονικό «εργαστήριο» μνήμης και έρευνας.

Τα εγκαίνια

Τα εγκαίνια της 29ης Ιανουαρίου 1989 πραγματοποιήθηκαν παρουσία εκπροσώπων του πολιτικού, επιστημονικού και πνευματικού κόσμου, καθώς και πλήθους μελών και φίλων της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών.

Παρών ήταν, μεταξύ άλλων, ο τότε υπουργός Εμπορίου Νίκος Ακριτίδης, ενώ στις φωτογραφίες των εγκαινίων διακρίνονται τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής: ο Οδυσσέας Λαμψίδης (πρόεδρος), ο Διαμαντής Λαζαρίδης (γενικός έφορος), ο Χρήστος Γαλανίδης (έφορος κτηρίου), η Κούλα Ιορδανοπούλου (ταμίας), η Αθηνά Καλλιγά (γενική γραμματέας), ο Χρήστος Ανδρεάδης (έφορος βιβλιοθήκης) και η Λένα Καλπίδου (έφορος μουσείου), καθώς και συνεργάτες και φίλοι της Επιτροπής.

Ο Νίκος Ακριτίδης υπογράφει το βιβλίο επισκεπτών (φωτ.: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)

Ιδιαίτερη ιστορική αξία έχουν και οι χειρόγραφες εγγραφές στο βιβλίο επισκεπτών.

Σε μία από αυτές, η Στέγη Κειμηλίων χαρακτηρίζεται ως «πνευματική κολυμβήθρα», όπου οι Πόντιοι καλούνται να «αναβαπτιστούν πνευματικά» ώστε να αντλήσουν νέες δυνάμεις και να προσανατολιστούν «στον σωστό δρόμο που οδηγεί στην αναγέννηση της Ποντιακής Ιδέας».

Άλλες αφιερώσεις τονίζουν ότι πρόκειται για έργο που δεν αφορά μόνο το παρελθόν, αλλά τις επερχόμενες γενιές, ενώ δεν λείπουν οι αναφορές στη σημασία της σοβαρής επιστημονικής τεκμηρίωσης και της αθόρυβης, συστηματικής δουλειάς.

Τριάντα έξι χρόνια μετά τα εγκαίνιά της, η Στέγη Κειμηλίων του Ποντιακού Ελληνισμού παραμένει ένας χώρος όπου το παρελθόν δεν εξωραΐζεται, αλλά τεκμηριώνεται, δεν αφηγείται απλώς, αλλά ερμηνεύεται. Ένας χώρος που συνεχίζει να συμβάλλει ουσιαστικά στη συλλογική ιστορική αυτογνωσία, μέσα από γνώση, έρευνα και μνήμη με διάρκεια.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου: Τι σημαίνει πραγματικά;

31/07/2026 - 7:57μμ
(Φωτ.: Americanimmigrantstories/Facebook)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η οικογένεια Γκαζαριάν στη Βοστώνη του 1908 – Μια φωτογραφία-ντοκουμέντο λίγο πριν τη Γενοκτονία των Αρμενίων

31/07/2026 - 1:35μμ
(Φωτ.: Flickr / Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης, Καμπανίας / Γεράσιμος Μπεκές)
ΠΟΝΤΟΣ

Η ποντιακή νεολαία υψώνει τη φωνή της: Το ψήφισμα, οι διεκδικήσεις και τα μηνύματα του 28ου Συναπαντήματος

31/07/2026 - 10:24πμ
(Φωτ.: ΠΟΕ)
ΠΟΝΤΟΣ

Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας για 20ή χρονιά – Το μεγάλο αντάμωμα των νέων του Πόντου στη Δράμα

30/07/2026 - 6:40μμ
Το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα Παναγία Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας, όπου τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη των πυροσβεστών που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος (φωτ.: Lemur12 / Wikimedia Commons Attribution (CC BY))
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά: Τρισάγιο μνήμης για τους πυροσβέστες που έπεσαν στη μάχη με τις φλόγες

30/07/2026 - 5:45μμ
Το υπό διαμόρφωση μνημείο της ποντιακής λύρας στη Λευκόπετρα Ξάνθης (φωτ.: Κωνσταντίνα Ναβροζίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Λευκόπετρα Ξάνθης: Οι νέοι ξύπνησαν τους «Σταυραετούς του Πόντου» – Με τα χέρια τους στήνουν μια λύρα μνήμης

30/07/2026 - 3:19μμ
Στιγμιότυπο από τιμητική απονομή στον Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί, σε παλιότερη συγκέντρωση της ΠΟΕ για την επέτειο της 19ης Μαΐου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (φωτ.: Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος)
ΠΟΝΤΟΣ

Γιάννης Βασίλης Γιαϊλαλί: «Μην με επιστρέψετε στην Τουρκία» – Η δραματική έκκληση στα ελληνικά

30/07/2026 - 12:51μμ
ΠΟΝΤΟΣ

ΕΠΟΝΑ: Χαιρετίζουμε την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από την πολιτεία της Πενσιλβάνιας

29/07/2026 - 10:28μμ
Ο δημοσιογράφος και υπεύθυνος του ερευνητικού έργου της ΑΜΚΕ «Ψηφιακή Σάντα» Δημήτρης Πιπερίδης κατά την εισήγησή του στο Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών (φωτ.: Facebook / Flynn Sunsey)
ΠΟΝΤΟΣ

Σάντα του Πόντου: Σπάνιο δερματόδετο σημειωματάριο σε καραμανλίδικη γραφή

29/07/2026 - 7:58μμ
Tο δημαρχείο Κορδελιού-Ευόσμου (φωτ.: Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου)
ΠΟΝΤΟΣ

Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου: Επιστρέφει το ιστορικό «Ελευθέριο» στην ονομασία του

29/07/2026 - 5:56μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Πυροσβεστική: Νέα μέτωπα φωτιάς, σε Κερατέα και Ασπρόπυργο

28 λεπτά πριν
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου: Τι σημαίνει πραγματικά;

58 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Δημόπουλος)

Λιμενικό Σώμα: Κανονικά τα δρομολόγια των πλοίων από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο

1 ώρα πριν
(Φωτ.: pxhere.com)

Οδηγίες προστασίας από την έκθεση στον καπνό και τα αιωρούμενα σωματίδια

2 ώρες πριν
Από την πυρκαγιά στο Ποικίλο Όρος (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Πυροσβεστική Υπηρεσία: Σε 73 μέτωπα οι μάχες με τις φλόγες – Αναλυτική ενημέρωση

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook / Ποντιακός Σύλλογος Κλείτου Κοζάνης)

Κλειτιώτικα 2026: Δύο βραδιές γεμάτες ποντιακή μουσική και παράδοση στον Νέο Κλείτο

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign