Σε κομβική καμπή βρίσκονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών, οι οποίες τις τελευταίες ημέρες έχουν λάβει μεγάλη έκταση σε όλη τη χώρα.
Σήμερα στη Νίκαια Λάρισας θα πραγματοποιηθεί η πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων, όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις για τη συνέχεια των δράσεων και θα οριστεί η αντιπροσωπεία που θα συμμετάσχει στη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη το απόγευμα της Δευτέρας.
Η σύσκεψη θεωρείται ιδιαιτέρως σημαντική, καθώς θα καθορίσει τόσο την επιτροπή που θα εκπροσωπήσει τους παραγωγούς, όσο και τις μορφές κινητοποιήσεων που ενδέχεται να ακολουθηθούν σε περίπτωση που οι όροι του διαλόγου δεν καλύψουν τις βασικές διεκδικήσεις.
Τα κύρια αιτήματα
Οι παραγωγοί ζητούν δεσμεύσεις για άμεσες λύσεις σε θεμελιώδη ζητήματα πριν προσέλθουν σε ουσιαστικό διάλογο. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:
• Το αυξημένο κόστος παραγωγής.
• Η φορολογία.
• Οι καθυστερημένες πληρωμές επιδοτήσεων.
• Οι υψηλές εισροές.
Όπως αναφέρουν, δεν θα συμμετάσχουν στη διαδικασία συζήτησης χωρίς συγκεκριμένες κυβερνητικές δεσμεύσεις για την επίλυση των προβλημάτων που τους έβγαλαν στα μπλόκα.
Παρεμβάσεις στη Λάρισα
Χθες, αγρότες με τρακτέρ έφτασαν στα πολιτικά γραφεία των κυβερνητικών βουλευτών Κέλλα, Χαρακόπουλου και Καπετάνου, παραδίδοντας ψήφισμα διαμαρτυρίας.
Η πομπή πέρασε από το κέντρο της Λάρισας, ενώ διαμαρτυρία εκφράστηκε και για το ραντεβού που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, το οποίο οι αγρότες θεωρούν ότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις για έναν ουσιαστικό διάλογο.
Όπως δήλωσε ο Νίκος Γούσιος από το συνεταιρισμό «Ενιπέας» Φαρσάλων, «τα μπλόκα και οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν καθώς είναι ζήτημα επιβίωσης», προσθέτοντας πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι πολλά και σημαντικά.
Εξελίξεις στην υπόθεση παράνομων επιδοτήσεων
Επίσης χθες έγιναν από το «ελληνικό FBI» συλλήψεις στην Κρήτη, στο πλαίσιο έρευνας για κύκλωμα που φέρεται να εμπλέκεται σε παράνομη λήψη αγροτικών ενισχύσεων.
Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, έχουν συλληφθεί 15 άτομα με τη διαδικασία του αυτοφώρου, ενώ συνολικά ερευνώνται 42 για συμμετοχή στην υπόθεση.
Η εγκληματική οργάνωση φέρεται να είχε αποκομίσει παράνομα περίπου 1,7 εκατ. ευρώ την περίοδο 2019-2025 μέσω ψευδών δηλώσεων. Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν στις Αρχάνες Ηρακλείου, που θεωρούνται έδρα της ομάδας, καθώς και στο κέντρο του Ηρακλείου, όπου έγιναν κατ’ οίκον έλεγχοι.
Μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκονται λογιστές, ένας δικηγόρος, αγρότες και αγροτοσυνδικαλιστής που κατέχει θέση προέδρου συνεταιρισμού. Ακόμα, φέρεται να εμπλέκεται ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, με το κόμμα να προχωρά σε αναστολή της ιδιότητάς του.
















