Σημαντικά προβλήματα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία σε Θεσσαλία και Ήπειρο, με τις Aρχές να προχωρούν σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και τις τοπικές κοινωνίες να μετρούν τις πληγές τους.
Με νεότερη απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Τρικάλων, όπως ανακοινώθηκε από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας, αίρονται ή τροποποιούνται ορισμένες προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών. Ωστόσο, παραμένουν σε ισχύ απαγορεύσεις κυκλοφορίας σε κρίσιμα σημεία του οδικού δικτύου, όπως στην επαρχιακή οδό Καλαμπάκας–Κρύας Βρύσης, στο οδικό δίκτυο της τοπικής κοινότητας Παλαιοχωρίου, στην επαρχιακή οδό Καλαμπάκας–Ασπροποτάμου, στην επαρχιακής οδό Καλαμπάκας–Καστανιάς για οχήματα άνω των 5 τόνων, καθώς και στις πεζογέφυρες «Αγίου Κωνσταντίνου», «Πελέκη» και «Κουτσομηλίων» στην πόλη των Τρικάλων.
Την ίδια στιγμή, στην Ήπειρο η εικόνα είναι δραματική, με δρόμους κομμένους, πλημμυρισμένες εκτάσεις, αποκλεισμένα χωριά και ζημιές σε βασικές υποδομές. Από την Κόνιτσα και τα Τζουμέρκα μέχρι την Πρέβεζα, τη Θεσπρωτία και την Άρτα, η σφοδρότητα της κακοκαιρίας άφησε πίσω της ένα «βομβαρδισμένο τοπίο».
Στο δήμο βόρειων Τζουμέρκων, η υπερχείλιση των ποταμών παρέσυρε ό,τι βρήκε στο πέρασμά της, προκαλώντας σοβαρές ζημιές στη γέφυρα Μπέλεϊ στον Άραχθο και διακόπτοντας την κυκλοφορία στον οδικό άξονα Ιωαννίνων–Πραμάντων. Κατολισθήσεις και καθιζήσεις έχουν αποκόψει πολλά χωριά, ενώ σημειώνονται προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση.
Ιδιαίτερα επιβαρυμένος είναι ο κάμπος της Φιλιππιάδας, όπου οι πλημμύρες έχουν προκαλέσει ζημιές σε καλλιέργειες ακτινιδίου, ενώ τα χωριά Κλεισούρα και Αμμότοπος «κόπηκαν στη μέση» από χείμαρρους που παρέσυραν φερτά υλικά και δέντρα. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί οι Δήμοι Ζηρού, Φιλιατών –όπου υπερχείλισε ο Καλαμάς– και Πωγωνίου.
Στην Ηγουμενίτσα έχει μεταβεί κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών για αναλυτικές αυτοψίες σε κατοικίες και επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές. Η διαδικασία υλοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και τον δήμο, με τον γενικό γραμματέα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών Πέτρο Καμπούρη και τον δήμαρχο Ηγουμενίτσας σε συνεχή συντονισμό.
Σύμφωνα με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έχει τεθεί αυστηρό χρονοδιάγραμμα: ο δήμος πρέπει εντός μίας εβδομάδας να αποστείλει τους πλήρεις φακέλους με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ώστε να προχωρήσει η αξιολόγηση και στη συνέχεια η καταβολή των αποζημιώσεων, όπως προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο. Ο υφυπουργός Κώστας Κατσαφάδος διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο παρακολουθεί στενά την κατάσταση και εργάζεται για την όσο το δυνατόν ταχύτερη στήριξη των πληγέντων.
















