pontosnews.gr
Πέμπτη, 17/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αναστάσιος Πετρόπουλος, ερωτευμένος με τη λύρα – Βρείτε μου κόσμο να μιλάμε στα ποντιακά, καθημερινά

Ουσιαστικά αυτοδίδακτος μουσικός, συγκινείται με τη νεολαία στα ποντιακά γλέντια. Είναι ο... δίδυμος του Μπάμπη Ιωκειμίδη και έχει τρεις αγαπημένους λυράρηδες. Γράφει ο Ρωμανός Κοντογιαννίδης

5/11/2025 - 10:26πμ
Ο Αναστάσιος Πετρόπουλος (πηγή: YouTube / 
Αναστάσιος Πετρόπουλος)

Ο Αναστάσιος Πετρόπουλος (πηγή: YouTube / Αναστάσιος Πετρόπουλος)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Με πολλούς καταξιωμένους καλλιτέχνες του ποντιακού πενταγράμμου έχει συνεργαστεί ο λυράρης –και ενίοτε τραγουδιστής– Αναστάσιος Πετρόπουλος, ένας μουσικός που έμαθε να παίζει λύρα από πολύ μικρή ηλικία. Παρά τις προσπάθειές του να την… εγκαταλείψει στα πρώτα του βήματα, αλλά και αργότερα, η ερωτική σχέση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ τους αποδεικνύεται ιδιαιτέρως δυνατή.

Και ευτυχώς, διότι διαφορετικά η ποντιακή μουσική θα είχε χάσει έναν καλλιτέχνη που –όπως λένε όσοι τον έχουν απολαύσει– παίζει με την ψυχή του. Στις εμφανίσεις του δένεται με το κοινό, το οποίο σε κάποιες περιπτώσεις χορεύει μέχρι τα ξημερώματα.

Κατεξοχήν άνθρωπος της παράδοσης ο Αναστάσιος Πετρόπουλος, θέλει πάρα πολύ –και επιδιώκει, ακόμα και στην καθημερινότητά του– να επικοινωνεί στην ποντιακή διάλεκτο που την έμαθε καλά από μικρός, αφού και οι δυο γονείς του αυτήν μιλούσαν στο σπίτι. Ωστόσο, το παράπονό του είναι ότι δεν μπορεί να βρει εύκολα συνομιλητές.

Όπως λέει χαρακτηριστικά στο pontosnews.gr, «πώς να μπορέσεις να μιλήσεις στην ποντιακή διάλεκτο σε μια συναλλαγή σου στην τράπεζα ή σε μια αγορά σου από σουπερμάρκετ; Δυστυχώς μου λείπουν οι φυσικοί συνομιλητές στα ποντιακά και έτσι αναγκάζομαι να το… γυρίσω στα νεοελληνικά».

Κοτσιχτόν ομάλ’ στο 17ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ, το 2023. Στη λύρα ο Αναστάσιος Πετρόπουλος

Αμιγώς ποντιακής καταγωγής

Ποντιακής καταγωγής και από τους δυο γονείς του είναι ο Αναστάσιος Πετρόπουλος. Από την πλευρά του πατέρα του έλκει την καταγωγή του από τη Λωρία Μούζενας, στην περιοχή της Αργυρούπολης, και από τη Ριζούντα, ενώ από αυτή της μητέρας του από το Ακ Νταγ Ματέν. Ο ίδιος γεννήθηκε σε νοσοκομείο της Ξάνθης το 1983, ωστόσο το πατρικό του σπίτι βρίσκεται στο χωριό Τοξότες.

Είναι ο μικρότερος από πέντε παιδιά. Ο μεγαλύτερος κατά 14 χρόνια αδερφός του Αντώνης έπαιζε λύρα επαγγελματικά. Από αυτόν έμαθε και τα πρώτα μυστικά.

«Ήμουν 8 ετών όταν ο πατέρας μου έβαλε τον Αντώνη να μάθει σε εμένα και τον λίγο μεγαλύτερο αδερφό μας λύρα. Άρχισε να μας δείχνει κάποια πράγματα, αλλά λόγω του μικρού της ηλικίας μου, καθώς και του ότι δεν πολυμελετούσα, δεν κατάφερα να προχωρήσω. Έμαθα δυο-τρία τραγούδια, τα οποία ο πατέρας μου ζητούσε να παίζω κάθε απόγευμα στην αυλή του σπιτιού μας, και εκείνος τραγουδούσε», λέει στο pontosnews.gr.

Του μπήκε το… «μικρόβιο»

Λίγα χρόνια μετά, όταν ήταν 12 ετών, πήγε με έναν θείο του που διέμενε στη Θεσσαλονίκη στο πανηγύρι στους Τοξότες για τον Δεκαπενταύγουστο. Τότε του μπήκε το… «μικρόβιο», να μάθει ουσιαστικά να παίζει λύρα.

«Όταν γύρισα στο σπίτι σκέφτηκα ότι αυτά που είδα να κάνουν οι λυράρηδες θα μάθω να τα κάνω και εγώ. Έτσι, στις 3 το πρωί πήρα τη λύρα και άρχισα να παίζω. Από εκείνη την ημέρα έπαιρνα το κασετόφωνο, έβαζα κασέτες με ποντιακή μουσική και άρχισα να μαθαίνω μόνος μου», αναφέρει.

Επειδή όμως δεν ήταν σίγουρος ότι έπαιζε σωστά, συμβουλεύτηκε τον αδερφό του.

«Μου έκανε ελάχιστες διορθώσεις, και έτσι ουσιαστικά μπορώ να πω ότι είμαι αυτοδίδακτος λυράρης. Πρότυπό μου ήταν και παραμένει ο Γώγος Πετρίδης, ωστόσο, είμαι… ερωτευμένος με τον τρόπο που παίζουν ο Γιωργούλης Κουγιουμτζίδης και ο γιος του Γώγου, Κωστάκης Πετρίδης. Βέβαια, πήρα πολλά από τον αδερφό μου αλλά και από παππούδες, παλιούς λυράρηδες του χωριού μου, από τους οποίους έχω ζωντανές παραστάσεις», τονίζει ο καλλιτέχνης.

O Αναστάσιος Πετρόπουλος στα 14-15, με τον λυράρη από το Κρωμνικό Ξάνθης Σπύρο Αμπατζίδη (δίπλα στο δεξί του χέρι) και τον λυράρη από τη Λιβερά Ξάνθης Κώστα Χαραλαμπίδη (στο αριστερό του χέρι). Η φωτογραφία από το αρχείο του

Όταν έφτασε στα 15, ο Αντώνης Πετρόπουλος που έπαιζε λύρα σε διάφορα χωριά της περιοχής άρχισε να τον παίρνει μαζί και να του δίνει λίγο χρόνο στο πατάρι. Πρώτη φορά έγινε αυτό σε πανηγύρι, στον Δαφνώνα Ξάνθης.

Λίγους μήνες μετά ο Αναστάσιος Πετρόπουλος στάθηκε για πρώτη φορά μόνος του σε άλλο πανηγύρι, στα Κομνηνά Ξάνθης.

«Ο κόσμος άρχισε να βλέπει κάτι σε εμένα και χαιρόταν που ένα νέο παιδί έπαιζε λύρα. Βέβαια ήταν ευτύχημα ότι δεν υπήρχε μεγάλος ανταγωνισμός στην περιοχή μας. Όταν καλούσαν κάπου τον αδερφό μου να παίξει και για κάποιο λόγο δεν μπορούσε να εμφανιστεί, έστελνε εμένα», λέει.

Ο Αναστάσιος Πετρόπουλος είναι ενεργό μέλος του Συλλόγου Ποντίων Ξάνθης, καθώς και του Μορφωτικού Συλλόγου Ποντίων Κομοτηνής «Εύξεινος Πόντος».

Επαγγελματίας από τα 18

Η επαγγελματική πορεία του ξεκίνησε ουσιαστικά στα 18 του χρόνια, όταν άρχισαν πλέον να τον καλούν σε γλέντια, σε γάμους, σε πανηγύρια, ακόμα και σε κηδείες και μνημόσυνα.

Με τη λύρα του πήγαινε σε σπίτια ανθρώπων που βρίσκονταν λίγο πριν από το τέλος της ζωής τους και ήθελαν να τον ακούσουν να παίζει.

Στα 23 έκανε τη δεύτερη προσπάθειά του να αφήσει στην άκρη τη λύρα, όμως το… πεπρωμένο είχε άλλη γνώμη. Δύο χρόνια μετά την ξαναπήρε στα χέρια του και από τότε αποτελεί την αχώριστη σύντροφό του.

Μέχρι τα 35 έπαιζε στα κοντινά στους Τοξότες χωριά, αλλά έκτοτε άρχισε να επεκτείνεται και σε άλλες περιοχές της Ξάνθης και της Καβάλας. Περίπου έναν χρόνο νωρίτερα γνωρίστηκε και άρχισε να συμπορεύεται καλλιτεχνικά με τον τραγουδιστή Μπάμπη Ιωακειμίδη από τον γειτονικό Κεχρόκαμπο Καβάλας – μια συνεργασία που συνεχίζεται σήμερα. Για πρώτη φορά οι δυο τους έπαιξαν μόνοι τους σε εκδήλωση στη Ζαρκαδιά Καβάλας.

Στη μέχρι τώρα επαγγελματική του πορεία έχει συνεργαστεί με πολλούς γνωστούς Πόντιους καλλιτέχνες. Μεταξύ άλλων, με τον Στάθη Νικολαΐδη, τον Κώστα Θεοδοσιάδη, τον Αλέξη Παρχαρίδη, τον Γιώργο Σιαμλίδη και τον Γιώργο Ιωαννίδη.

Όπως λέει στο pontosnews.gr, θυμάται σαν να είναι χθες τα εξής: «Είναι η μαγική στιγμή που αρχίζει να φέγγει το ξημέρωμα, να βγαίνει ο ήλιος. Και να βλέπεις από το πατάρι όπου παίζεις λύρα πολλές δεκάδες νέα παιδιά να χορεύουν, να γλεντάνε και να αφήνονται απόλυτα στους ρυθμούς της μουσικής. Να βλέπεις τη δίψα τους για αυθεντικό ποντιακό γλέντι. Αυτή την απίστευτη σκηνή την βίωσα δύο φορές. Στον Κεχρόκαμπο Καβάλας και στα Κομνηνά Εορδαίας», σημειώνει.

Με τον Μπάμπη Ιωακειμίδη στον «Ακριτικό κύκλο», στο πρώην Στρατοπέδου Καρατάσιου στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης «Άκριτες του Πόντου»)

Μαζί με τον Μπάμπη Ιωακειμίδη κυκλοφόρησαν το 2022 το δίσκο Τ’ ουρανού τα μερτιβένια – ωστόσο, ο Αναστάσιος Πετρόπουλος έχει συμμετάσχει και άλλες δισκογραφικές δουλειές. Το καλλιτεχνικό δίδυμο έχει στα σκαριά αυτή την περίοδο ένα τραγούδι, το οποίο έχει ηχογραφηθεί και βρίσκεται στη διαδικασία της επεξεργασίας για την ενορχήστρωση.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Οι τοίχοι της Μονής Βαζελώνα που στέκουν ακόμα (φωτ.: Anadolu)
ΠΟΝΤΟΣ

Οι μονές Περιστερεώτα και Βαζελώνα στο τουριστικό πλάνο της Τουρκίας – Η Σουμελά έδειξε το δρόμο

17/09/2026 - 8:47μμ
Επιστολή γραμμένη στα καραμανλίδικα, από το Κιρκχαρμάν της Αμάσειας, περίπου το 1910.
(πηγή: Wikimedia Commons, Public Domain)
ΠΟΝΤΟΣ

Μια επιστολή από την Αμάσεια: Οι Πόντιοι που έγραφαν τουρκικά με ελληνικά γράμματα, τα καραμανλίδικα

17/09/2026 - 3:17μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου/Facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μακροχώρι: Ο Αγιασμός και δύο θεατρικές βραδιές άνοιξαν τη νέα χρονιά για τον Σύλλογο Ποντίων

17/09/2026 - 2:21μμ
Η οικοδέσποινα Θεσσαλονίκη προετοιμάζεται και αυτή, χορευτικά, για το 20ό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ. Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Katerina Bili)
ΠΟΝΤΟΣ

Σε ρυθμούς Φεστιβάλ: Πρόβες για το 20ό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ

16/09/2026 - 6:44μμ
(Φωτ.: facebook.com/105.8alexpolis?locale=el_GR)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αγιασμός και έναρξη νέας πολιτιστικής χρονιάς για τον Μορφωτικό Σύλλογο Ποντίων Νομού Έβρου «Αλέξιος Κομνηνός»

16/09/2026 - 3:34μμ
(Εικ.: facebook.com/spfsth?locale=el_GR)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης αποκτά φωνή στα ερτζιανά

16/09/2026 - 1:30μμ
(Φωτ.: poe.org.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος: Δυναμική η πρώτη παρουσία της στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

16/09/2026 - 12:16μμ
Η Βίλα Καπαγιαννίδη (φωτ.: Κώστας Κατσίγιαννης)
ΠΟΝΤΟΣ

Τραπεζούντα: Η ιστορική Βίλα Καπαγιαννίδη που πέρασε στα χέρια του Μουσταφά Κεμάλ, οι θρύλοι γύρω από αυτή και η σημερινή της εικόνα

16/09/2026 - 10:36πμ
Πορτρέτο της Γκιουλ Μπαχάρ από Ιταλό ζωγράφο του 17ου αι. (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΠΟΝΤΟΣ

Γκιουλ Μπαχάρ: Η «Μαρία της Λιβεράς» ανάμεσα στην ποντιακή παράδοση και τις οθωμανικές πηγές

15/09/2026 - 9:50μμ
(Φωτ.: facebook.com/syllogospontionedessas.gavras)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Έδεσσας «Ο Άγιος Θεόδωρος Γαβράς»: Αρχίζουν οι εγγραφές – Ποια τμήματα θα λειτουργήσουν

15/09/2026 - 9:22μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Πηγή: Εταιρεία Παραγωγής Gullwing)

ΑΠΘ: Αποκαλυπτήρια μνημείου και εκδήλωση μνήμης για τους πρόσφυγες του 1922

22 λεπτά πριν
(Φωτ.: astynomia.gr)

Θεσσαλονίκη: Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι δύο συλληφθέντες για το οπλοστάσιο στις Συκιές

50 λεπτά πριν
Οι τοίχοι της Μονής Βαζελώνα που στέκουν ακόμα (φωτ.: Anadolu)

Οι μονές Περιστερεώτα και Βαζελώνα στο τουριστικό πλάνο της Τουρκίας – Η Σουμελά έδειξε το δρόμο

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Κύπελλο Ελλάδας: Ασταμάτητη ΑΕΚ με σούπερ Μάνταλο – Μοιρασιά στη Νίκαια

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Sascha Steinbach)

Τουρκία: Στην υποεπιτροπή αφοπλισμού του PKK ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν

2 ώρες πριν
Τμήμα της αφίσας της εκδήλωσης του Συνδέσμου Μικρασιατών Κωνσταντινουπολιτών Χαλανδρίου «ΡΙΖΕΣ»

Η Γενοκτονία των Ελλήνων στη Μικρά Ασία μέσα από τα αρχεία Κορυζή: Εκδήλωση-συζήτηση στο Χαλάνδρι

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV