pontosnews.gr
Κυριακή, 3/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Rino Carmine, ο «εχθρός»: Το μεγαλείο ενός Πόντιου έφεδρου ανθυπολοχαγού του Ιππικού, στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του ’40

Του Σίμου Λιανίδη – Απόσπασμα από το βιβλίο «Ματωμένα χιόνια – Αφηγήματα από τον πόλεμο της Αλβανίας»

28/10/2025 - 5:32μμ
Πυροβολικό του Ελληνικού Στρατού στο ύψωμα Μοράβα – Ελληνοϊταλικός πόλεμος, 1940 (φωτ.: geetha.mil.gr)

Πυροβολικό του Ελληνικού Στρατού στο ύψωμα Μοράβα – Ελληνοϊταλικός πόλεμος, 1940 (φωτ.: geetha.mil.gr)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Από την ενορία Ισχανάντων της Σάντας, όπου γεννήθηκε το 1915, ο Σίμος Λιανίδης βρέθηκε στο Κουταΐσι της Γεωργίας και το 1921 ήρθε στην Ελλάδα με την οικογένειά του, στην Ανταλλαγή των πληθυσμών. Αρχικά εγκαταστάθηκαν στον Καταχά Πιερίας ωστόσο στη συνέχεια μετακόμισαν στην Καλαμαριά όπου πήγε δημοτικό, γυμνάσιο και πανεπιστήμιο αλλά και έζησε την υπόλοιπη ζωή του.

Κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού Πολέμου, το 1940, ο Σίμος Λιανίδης υπηρέτησε ως έφεδρος ανθυπολοχαγός του Ιππικού και παρασημοφορήθηκε για τα ανδραγαθήματά του με το μετάλλιο του Πολεμικού Σταυρού Α’ τάξεως.

Την εμπειρία του από εκείνη την περίοδο και τα όσα βίωσε την αποτύπωσε στο βιβλίο του «Ματωμένα χιόνια – Αφηγήματα από τον πόλεμο της Αλβανίας», που εκδόθηκε το 1985 στην Αθήνα από τις εκδ. Βησσαρίων.

Ωστόσο ήδη από το 1979 και ενώ το βιβλίο ήταν ακόμα ανέκδοτο, είχε παραχωρήσει ένα απόσπασμα στην Ποντιακή Εστία που δημοσιεύτηκε στο τεύχος 29.

Αναφέρεται στη συνάντησή του με έναν Ιταλό στρατιώτη στο χωριό Δίστρατο, νότια της Σαμαρίνας, όπου βρίσκονταν Έλληνες στρατιώτες. Αν και τυπικά εχθροί, η συνάντησή τους δεν πάει όπως θα ανέμενε κανείς…

≈

Η μάχη μαίνεται στο Δίστρατο. Οι Ιταλοί, στην υποχώρησή τους, προβάλλουν, με τα «τμήματα θυσίας» τους, λυσσασμένη αντίσταση, για να δοθεί καιρός στα κύρια τμήματά τους να υποχωρούν.

Μια μοίρα ορειβατικού πυροβολικού μας σκαρφαλώνει σε μια απόκρημνη βουνοκορφή στα πλευρά του εχθρού. Ακούγονται δύο-τρεις ομοβροντίες, και το πεδίο της μάχης γεμίζει πτώματα κομματιασμένα ανδρών και κτηνών.

Ένας υπίατρος Ιταλός, που μένει ανάμεσα στους νεκρούς και τραυματίες, ήρωας του ιερού καθήκοντός του, σηκώνει μια λευκή σημαία.

Παραδίνεται. Το δικό μας πυρ παύει. Όμως οι δικοί του, φέρνοντας, φαίνεται, βαρειά την παράδοσή του, τον πολυβολούν.

Η βέβηλη αυτή χειρονομία τους πληρώνεται απ’ τους δικούς μας με καινούρια απηνή διώξή τους.

Σε λίγο, φτάνοντας στο πεδίο της μάχης, βρίσκομε τον ηρωϊκό γιατρό ανάμεσα στους τραυματίες χωρίς πηλίκιο, μ’ ανασηκωμένα τα μανίκια, με τις γάζες, τους επιδέσμους, το ιώδιο και τα ιατρικά ψαλίδια του, να επιδένει με στοργή τις πληγές τους. Τον χαιρετούμε στρατιωτικά με σεβασμό και τιμή. Μας αντιχαιρετά ευγενικά, αυτοσυστήνεται στον επίλαρχό μας και εξακολουθεί το έργο του, αφού ζητήσει συγγνώμην. Οι νοσοκόμοι του τρέχουν απάνω-κάτω, πρόθυμοι στις διαταγές του.

Τραυματίες μ’ αρπαγμένα μέλη απ’ τα θραύσματα των οβίδων ουρλιάζουν εδώ, άλλοι ψυχορραγούν παρακεί. Αίμα, αίμα παντού. Φρίκη ανατριχιαστική.

Ένα ξανθό παλληκάρι στέκει παρέκει μ’ ανοιχτά τα σκέλη και σκυφτός λίγο. Μια χλωμάδα στο πρόσωπο από την αιμορραγία. Μας κοιτάζει παραπονεμένα. Ένα θραύσμα οβίδας του άρπαξε τους γλουτούς και μένει ακίνητος. Η κυλόττα του βαμένη στο αίμα, του φέρνει πόνο αβάσταχτο, σαν ακουμπάει στην πληγή του. Περιμένει τη σειρά του να τον επιδέσουν.

Τον πλησιάζω με συμπόνια.

Είναι ένα ωραίο παλληκάρι. Πρόσωπο ολοστρόγγυλο με χοντρά γαλανά μάτια. Μέτωπο φαρδύ, φωτεινό κι’ ωραία ξανθά μαλλιά. Αμούστακος σχεδόν, θα είναι ίσαμε είκοσι τριών χρόνων.

— Πώς σε λένε; Τον ρωτώ ιταλικά.
— Rino Carmine, signore, μ’ απαντά με συστολή.
— Κι απο πού είσαι Rino; Του λέω με χαμόγελο συμπάθειας.
— Απ’ την Νάπολη, σινιόρε. Απόνα χωριό της Νάπολης. Φτωχό, μα ωραίο χωριό. Έχομε αμπέλια, βγάζουμε κρασί.
— Πεινάς Rino;
— Ω αν πεινώ, σινιόρε! Έχομε οκτώ μέρες να φάμε συσσίτιο. Μα ξέρω κι’ εσείς πεινάτε. Πού να φτάσουν σε τούτες τις κακοτοπιές μεταγωγικά; Μα εσείς σινιόρε, πώς ξαίρετε ιταλικά; Τολμά να με ρωτήσει.
— Δεν βαριέσαι, Rino, του λέω. Δεν ξαίρω παρά λίγα. Τάμαθα στο νυχτερινό Ιταλικο σχολείο στη Θεσσαλονίκη.
— Α, στη Θεσσαλονίκη! Εκεί που μας λέγαν ότι θα πάμε.

Του απλώνω ένα τσιγάρο. Μήπως είχα και τίποτα άλλο; Το παίρνει ταλαντευόμενος. Μ’ ευχαριστεί. Του το ανάβω. Κάνει μια ρουφιξιά αχόρταγα. Το σβύνει αμέσως. Ζαλίστηκε. Η αιμορραγία βλέπεις τον εξάντλησε.

— Έχεις κανένα στην πατρίδα σου, Rino; Έχεις γονείς, αδέλφια; Έχεις μάνα, πατέρα;

Με κοιτάζει με παράπονο.

— Μη μου θυμίζετε το σπιτι μου, σινιόρε, σας παρακαλώ. Μου φέρνει θλίψη. Έχω ένα αδελφάκι ίσαμε δώδεκα χρόνων κα μια αδελφούλα ίσαμε εφτά. Έχει κάτι ολόξανθες μπούκλες! Η μάννα μου πάντα της φοράει μια κόκκινη κορδελίτσα στα μαλλιά. Ο πατέρας μου σκοτώθηκε στον πόλεμο στην Αβυσσηνία. Έχω μια χαροκαμένη μάννα. Έρημη τώρα στο σπίτι με τα ορφανά, κλαίει μέρα-νύχτα για μένα, τον προστάτη της, τον προστάτη των ορφανών. Πού να ξαίρει η δόλια πού βρίσκομαι τώρα; Και άραγε θα γλυτώσω απ’ την πληγή μου;

— Πονώ, σινιόρε, πονώ πολύ.

Έμεινε λίγο σιωπηλός. Ύστερα ξέσπασε σ’ έναν λυγμό κι’ άρχισε τα κλάμματα.

— Ο Mama mia! Mama mia!

Έβγαλε μια φωτογραφία απ’ την τσέπη του χιτωνίου του και τη φιλούσε κλαίγοντας. Ήταν της μάννας του και των δύο ορφανών.

Τον χάιδεψα τρυφερά στον ώμο. Τι κι’ αν ήταν προ ολίγου ένας αντίπαλος, άθελά του; Τώρα είναι ένας άνθρωπος.

— Μην κλαις, καημένε Rino, μην κλαις. Γρήγορα θα δεις, την μάννα και τ’ αδέλφια σου. Ο πόλεμος μια μέρα θα τελειώσει.
— Αχ, σινιόρε, ποιος το ξέρει αυτό; Τι κακοί που είναι οι άνθρωποι κι’ ο πόλεμος τους! Ακόμα είμαστε ζώα.

Του έσφιξα το χέρι και τον αποχαιρέτισα. Η σάλπιγγα αντιβοούσε στις χαράδρες. «Προχωρείτε! Προχωρείτε!».

— Καλή τύχη. Καλή τύχη, σινιόρε.

Μου φώναζε με κλάμματα το ξανθό παλληκάρι Rino Carmine, ο «εχθρός».

Σίμος Λιανίδης

_____
• Απόσπασμα από το βιβλίο του Σίμου Λιανίδη Ματωμένα χιόνια, όπως προδημοσεύτηκε στην Ποντιακή Εστία το 1979 (τχ 29, σ. 374-376). Έχει διατηρηθεί η ορθογραφία του πρωτότυπου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πανό στο δημαρχείο Κατερίνης για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, το 2021 (φωτ.: Δήμος Κατερίνης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Κατερίνη: Ενωμένοι οι ποντιακοί σύλλογοι τη 19η Μαΐου – Κοινό μήνυμα μνήμης αντί για αποσπασματικές δράσεις

3/05/2026 - 8:38πμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς/Facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς ανεβάζει την παράσταση των Ρέππα-Παπαθανασίου, «Ουστ από ’δω (Ράους)»

3/05/2026 - 12:14πμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Λάρισας/Facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Ροδάφνον»: Εκδήλωση για την ποντιακή γλώσσα και τους Αγίους του Πόντου από τον φοιτητικό σύλλογο της Λάρισας 

2/05/2026 - 10:50μμ
Το κάστρο της Νικόπολης σήμερα – η τουρκική ονομασία της πόλης είναι Σεμπίν-καραχισάρ (φωτ.: Επαρχιακή Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού Κερασούντας)
ΠΟΝΤΟΣ

Μάιος στη Νικόπολη του Πόντου: Από την «πόλη της νίκης» στη σφαγή του 1915 – Μνήμη πάνω στα τείχη

2/05/2026 - 9:39μμ
Μετά το τέλος του σεμιναρίου με τον Νίκο Ζουρνατζίδη (φωτ.: Facebook / Sevasteia - Pontic Greek Society of London)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Λονδίνο: Ο πρώτος ποντιακός σύλλογος είναι γεγονός – Η «Σεβάστεια» φέρνει τον Πόντο στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας

2/05/2026 - 6:26μμ
Αυτό αντικρίζει σήμερα ο επισκέπτης στην Ίμερα, από την άλλοτε γυναικεία μονή, γνωστή και ως Γήμερας Αγιάννες (φωτ.: gumuskoza.com.tr)
ΠΟΝΤΟΣ

Άγιος Ιωάννης Ίμερας: Από το μοναστήρι των Ποντίων στην εγκατάλειψη και τη «μερική» αναστήλωση

2/05/2026 - 3:28μμ
Η άφιξη του Μουσταφά Κεμάλ στη Σαμσούντα, στις 19 Μαΐου 1919 (στιγμιότυπο από το βίντεο)
ΠΟΝΤΟΣ

ΠΟΕ: Στον αέρα του διαδικτύου video animation για την Ιστορία και τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου – Υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας

2/05/2026 - 2:03μμ
(Φωτ. αρχείου: facebook / Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την 5η Πολυθεματική Έκθεση

2/05/2026 - 12:03μμ
Ο μητροπολίτης Χρύσανθος με φόντο την αρχή του ιστορικού υπομνήματος (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΟΝΤΟΣ

2 Μαΐου 1919: Το ιστορικό υπόμνημα του μητροπολίτη Χρύσανθου Τραπεζούντας για τη δημιουργία του Ανεξάρτητου Κράτους Πόντου

2/05/2026 - 10:01πμ
Τα αναμνηστικά μετάλλια για τον αγώνα δρόμου που έγινε στην παραλία Βόλου το 2025 (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Νομού Μαγνησίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Βόλος: Τρέχουν για τη μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων – Αγώνας 3 χλμ στην παραλία

2/05/2026 - 9:05πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μέρος των επαναπατρισμένων αρχαιοτήτων (πηγή: ice.gov)

ΗΠΑ: Την επιστροφή κλεμμένων πολιτιστικών αγαθών στην Ελλάδα ανακοίνωσαν τα υπουργεία Εσωτερικής Ασφάλειας και Εξωτερικών

10 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΕΟΑΒ)

Άρση βαρών: Δύο χάλκινα μετάλλια κατέκτησε η Μαρία Στρατουδάκη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα εφήβων-νεανίδων

41 λεπτά πριν
Αγριαγκιναράκια, ο τέλειος ρακομεζές (φωτ.: Λένα Ηγουμενάκη)

«Βρουβολόημα»: Η παραδοσιακή τέχνη του μαζέματος των χόρτων σε μια ιδιαίτερη δράση της Περιφέρειας Κρήτης

1 ώρα πριν
Η Ελληνίδα ομογενής που κατέκτησε μία θέση στο MasterChef Αυστραλίας (φωτ.: The Greek Herald)

Lydia Kamperos: Η Ελληνίδα ομογενής που κέρδισε την πρώτη «λευκή ποδιά» στο MasterChef της Αυστραλίας

2 ώρες πριν
Μερτς και Τραμπ πριν πυκνώσουν τα σύννεφα (φωτ.: EPA / Samuel Corum)

Γερμανία: Αντιδράσεις στην ανακοίνωση του Πενταγώνου για απόσυρση χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών

2 ώρες πριν
Καλάβρυτα, 3 Μαΐου 2026 (φωτ.: apohxos.gr / EUROKINISSI)

Στα λευκά η Πάρνηθα και ο Παρνασσός – Διακοπή της κυκλοφορίας από το τελεφερίκ

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign