pontosnews.gr
Τετάρτη, 28/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Επί της Ακροπόλεως κυματίζει μόνον Ελληνική σημαία» – 81 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας

Την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 1944 οι Αθηναίοι ξεχύθηκαν στους δρόμους γιορτάζοντας την απελευθέρωση από τη γερμανική κατοχή

12/10/2025 - 1:15μμ
Μέλη της χορευτικής ομάδας του Λυκείου Ελληνίδων με εθνικές ενδυμασίες, κρατώντας τη Σημαία της Απελευθέρωσης και πλαισιωμένα από μαθητές και μαθήτριες της Ιονίου Σχολής, προσήλθαν στο σημείο του ιστού (φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)

Μέλη της χορευτικής ομάδας του Λυκείου Ελληνίδων με εθνικές ενδυμασίες, κρατώντας τη Σημαία της Απελευθέρωσης και πλαισιωμένα από μαθητές και μαθήτριες της Ιονίου Σχολής, προσήλθαν στο σημείο του ιστού (φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Την επέτειο απελευθέρωσης από τα στρατεύματα γερμανικής κατοχής γιόρτασε σήμερα με αίσθημα τιμής η Αθήνα, καθώς η γαλανόλευκη κυματίζει ανεμπόδιστα στον ιερό βράχο της Ακρόπολης από τις 12 Οκτωβρίου του 1944.

Έξι μέλη της χορευτικής ομάδας του Λυκείου Ελληνίδων με εθνικές ενδυμασίες, κρατώντας τη Σημαία της Απελευθέρωσης και πλαισιωμένα από μαθητές και μαθήτριες της Ιονίου Σχολής, προσήλθαν στο σημείο του ιστού.

(Φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)

(Φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)

(Φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)

Η Σημαία παραδόθηκε στους άνδρες της Προεδρικής Φρουράς και ακολούθησε η έπαρση, ενώ παιάνιζε ο Ύμνος της Σημαίας. Μετά την έπαρση, η μπάντα της Πολεμικής Αεροπορίας ανέκρουσε τον Εθνικό Ύμνο και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

(Φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)

Παρών στην τελετή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας υπογράμμισε ότι «η απελευθέρωση των Αθηνών πριν ακριβώς 81 χρόνια, στις 12 Οκτωβρίου του 1944, την οποία με υπερηφάνεια και συγκίνηση τιμούμε και γιορτάζουμε σήμερα, έλαβε χώρα μέσα σε ένα κλίμα ξέφρενου ενθουσιασμού και λύτρωσης. Η Αθήνα, όπως και ολόκληρη η Ελλάδα, κατά τη διάρκεια των τρεισήμισι χρόνων της αμείλικτης ναζιστικής κατοχής, υπέμεινε, υπέφερε και αντιστάθηκε στον κατακτητή. Και αυτή την υπομονή, αυτή την αδάμαστη καρτερία, αυτή τη σκληρότατη δοκιμασία και αυτή την αντίσταση, οφείλουμε πάντα να θυμόμαστε και να τιμούμε».

(Φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)

(Φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)

(Φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)

«Αι Αθήναι ήσαν ελεύθεραι, σημαιοστόλιστοι και ανθοστόλιστοι»

Ειδικό αφιέρωμα για τη σημερινή ημέρα φιλοξενεί η σελίδα των Γενικών Αρχείων του Κράτους στο facebook. «Την νύκτα 11/12 Οκτ. , οι τελευταίοι Γερμανοί ανεχώρησαν εξ Αθηνών. Από της πρωίας της 12ης αι Αθήναι ήσαν ελεύθεραι, σημαιοστόλιστοι και ανθοστόλιστοι» αναφέρει το πληροφοριακό δελτίο του Γενικού Επιτελείου Στρατού της 13ης Οκτωβρίου 1944.

18 Οκτωβρίου 1944. Κοπέλες του Λυκείου Ελληνίδων με παραδοσιακές ενδυμασίες συνοδεύουν την ελληνική σημαία που θα υψωθεί στον βράχο της Ακρόπολης (φωτ.: ΓΑΚ, Κ.Υ., Αρχείο Βασίλη Τσακιράκη)

Στις 12 Οκτωβρίου 1944, ύστερα από 1264 μέρες Κατοχής, η Αθήνα είναι πάλι ελεύθερη. Οι Γερμανοί υποστέλλουν τη σημαία τους από την Ακρόπολη στις 9:45 το πρωί της 12ης Οκτωβρίου ενώ την ίδια στιγμή τμήμα του γερμανικού στρατού καταθέτει στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Η σύμπλευση της μεγαλύτερης αντιστασιακής οργάνωσης της χώρας του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ) με τις εντολές της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας εξασφάλισε την τήρηση της τάξης και οδήγησε στην πλέον αναίμακτη απελευθέρωση ευρωπαϊκής πρωτεύουσας.

📌Φωτογραφία δημοσιευμένη στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “Η Μάχη” στις 16 Οκτωβρίου 1944 με Γερμανό στρατιώτη να υποστέλλει τη σβάστικα από τον βράχο της Ακρόπολης και να φεύγει βιαστικά (φωτ.: ΓΑΚ, Κ.Υ., Συλλογή Μ. Σταμούλη Κ75α)

Με την πλήρη αποχώρηση των Γερμανών εγκαταστάθηκε στην Αθήνα τριμελές κλιμάκιο της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας από τους υπουργούς Φίλιππο Μανουηλίδη, Γιάννη Ζέβγο και Θεμιστοκλή Τσάτσο για να αναλάβει την εξουσία των απελευθερωμένων περιοχών. Στις 18 Οκτωβρίου, έφτασε στην Αθήνα ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου με τα μέλη της κυβέρνησης και τμήμα βρετανικών στρατιωτικών δυνάμεων υπό τον στρατηγό Ρόναλντ Σκόμπυ.

18 Οκτωβρίου 1944. Ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου εκφωνεί από τον εξώστη του τότε Υπουργείου Συγκοινωνίας στην Πλατεία Συντάγματος τον «Λόγο της Απελευθέρωσης» (φωτ.: ΓΑΚ, Κ.Υ., Αρχείο Βασίλη Τσακιράκη)

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της ημέρας, αρχικά ο Παπανδρέου και μέλη της κυβέρνησης κατευθύνθηκαν στην Ακρόπολη, όπου ύψωσαν την ελληνική σημαία την οποία μετέφεραν κορίτσια του Λυκείου Ελληνίδων με την συνοδεία ευζώνων και αντιστασιακών.

Δελτίο Πληροφοριών της 13ης Οκτωβρίου 1944 του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΙΙΙ Γραφείο) σχετικά με την απελευθέρωση της Αθήνας και του Πειραιά (φωτ.: ΓΑΚ, Κ.Υ., Αρχείο Κυβέρνησης Μέσης Ανατολής)

Τιμητικά αγήματα του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ) και του Ιερού Λόχου παρουσίασαν όπλα. Αμέσως μετά τη δοξολογία στη Μητρόπολη, στην οποία χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος και μελλοντικός Αντιβασιλέας Δαμασκηνός, ο Παπανδρέου εκφώνησε στην Πλατεία Συντάγματος τον «Λόγο της Απελευθέρωσης». Από το πρωί της 12ης Οκτωβρίου μια ξέφρενη γιορτή χαράς πλημμύρησε το κέντρο της πόλης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η επόμενη ημέρα της πυρκαγιάς στην βιομηχανία μπισκότων «Βιολάντα» στα Τρίκαλα, Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Καλλιάρας)
ΕΛΛΑΔΑ

Φονική έκρηξη στο Βιολάντα: Το υπόγειο του εργοστασίου μετατράπηκε σε «βόμβα» προπανίου

28/01/2026 - 2:41μμ
Νεκρές βρέθηκαν δύο γυναίκες που είχαν δηλωθεί ως αγνοούμενες, σε υπόγειο στην περιοχή της Μενεμένης στη Θεσσαλονίκη. Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: MOTIONTEAM / EUROKINISSI / Βασίλης Βερβερίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Θρίλερ στη Θεσσαλονίκη: Δύο γυναίκες νεκρές σε υπόγειο 52χρονου στη Μενεμένη

28/01/2026 - 1:46μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού την Πέμπτη – Έρχονται ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι

28/01/2026 - 12:29μμ
(Φωτ. αρχείου: Eurokinissi / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Αθήνα: Νεκρό βρέφος 7 ημερών διακομίστηκε στο Παίδων «Αγία Σοφία» – Αγοράκι 4 ετών έπαθε ανακοπή και διασωληνώθηκε λόγω γρίπης

28/01/2026 - 12:01μμ
Φωτογραφία από το σημείο της τραγωδίας (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Ρουμανία: «Μπλόκαρε το τιμόνι κατά την προσπέραση» είπε τραυματίας οπαδός του ΠΑΟΚ σε Έλληνα γιατρό – Αιμοδυναμικά σταθεροί όλοι οι τραυματίες

28/01/2026 - 11:27πμ
Οι σημαίες του δήμου Θεσσαλονίκης κυματίζουν μεσίστιες σε ένδειξη πένθους για τους νεκρούς οπαδούς του ΠΑΟΚ (φωτ.: Δήμος Θεσσαλονίκης)
ΕΛΛΑΔΑ

«Η Εκκλησία πενθεί μαζί με τις οικογένειες των οπαδών του ΠΑΟΚ» – Μεσίστιες οι σημαίες στη Θεσσαλονίκη, αναβολή εκδηλώσεων

28/01/2026 - 10:24πμ
Ρουμάνοι αστυνομικοί στο σημείο του τροχαίου δυστυχήματος. Αριστερά διακρίνονται τα συντρίμμια του μοιραίου βαν (φωτ.: glomex)
ΕΛΛΑΔΑ

Ρουμανία: Σε καλή κατάσταση οι τραυματίες οπαδοί του ΠΑΟΚ στο νοσοκομείο της Τιμισοάρα – Σε εξέλιξη η διαδικασία επαναπατρισμού των σορών

28/01/2026 - 9:12πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: 52χρονος ομολόγησε τη δολοφονία 46χρονης – Ερευνάται και για τον θάνατο 41χρονης, η σορός της βρέθηκε στο σπίτι του

28/01/2026 - 8:38πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Σποραδικές καταιγίδες, αλλά και γρήγορη βελτίωση

28/01/2026 - 8:00πμ
Πυροσβεστικό κλιμάκιο ερευνά το σημείο της έκρηξης (φωτ.: EUROKINISSI/Θανάσης Καλλιάρας)
ΕΛΛΑΔΑ

Βιολάντα: Βρέθηκε τρύπα σε σωλήνες προπανίου – Δεν λειτούργησαν σωστά οι ανιχνευτές

27/01/2026 - 10:28μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από το επεισόδιο του ντοκιμαντέρ «Για τα Πανηγύρια», από την Παναγία Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο (πηγή: ΕΡΤ3)

Η Σουμελά στην ΕΡΤ3: Ένα πανηγύρι που ενώνει τους Πόντιους με τις ρίζες τους

6 λεπτά πριν
Ο Γιάννης Μαρής στο γραφείο του και μερικοί από τους τίτλους των έργων του (φωτ.: Αρχείο ΕΡΤ· εικ.: Γεωργία Βορύλλα)

Γιάννης Μαρής: Ο πνευματικός πατέρας του «Αστυνόμου Μπέκα» (και όχι μόνο) είχε ζήσει μια εξίσου συναρπαστική ζωή

31 λεπτά πριν
Η επόμενη ημέρα της πυρκαγιάς στην βιομηχανία μπισκότων «Βιολάντα» στα Τρίκαλα, Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Καλλιάρας)

Φονική έκρηξη στο Βιολάντα: Το υπόγειο του εργοστασίου μετατράπηκε σε «βόμβα» προπανίου

49 λεπτά πριν
Στη φωτογραφία απεικονίζεται μικρό ξύλινο εργαλείο, του οποίου η πιθανή χρήση δεν είναι γνωστή (φωτ.: N.Thompson. Copyright: Katerina Harvati)

Αρκαδία: Ξύλινα εργαλεία ηλικίας 430 χιλιάδων ετών ανακαλύφθηκαν στη Μεγαλόπολη – Είναι τα αρχαιότερα παγκοσμίως

1 ώρα πριν
Νεκρές βρέθηκαν δύο γυναίκες που είχαν δηλωθεί ως αγνοούμενες, σε υπόγειο στην περιοχή της Μενεμένης στη Θεσσαλονίκη. Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: MOTIONTEAM / EUROKINISSI / Βασίλης Βερβερίδης)

Θρίλερ στη Θεσσαλονίκη: Δύο γυναίκες νεκρές σε υπόγειο 52χρονου στη Μενεμένη

2 ώρες πριν
Το κτήριο Τουρπάλη που θα στεγάσει το νέο μουσείο (φωτ.: Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας)

Μνήμες, κειμήλια, μαρτυρίες: Η Νάουσα σε ανοιχτό κάλεσμα για την Αργυρούπολη του Πόντου

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign