pontosnews.gr
Δευτέρα, 6/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κοινωνιογλωσσολογικές διαστάσεις της ποντιακής διαλέκτου – Μια ενδιαφέρουσα ανάλυση

Γράφει ο Αριστείδης Ορφανίδης, φιλόλογος-γλωσσολόγος και εκπαιδευτής ποντιακής διαλέκτου

3/09/2025 - 9:01μμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η ποντιακή διάλεκτος, ως μία από τις σημαντικότερες ποικιλίες της ελληνικής, αποτελεί ιδιαίτερο πεδίο κοινωνιογλωσσολογικής ανάλυσης. Η κατάστασή της σήμερα μπορεί να ερμηνευθεί μέσα από εργαλεία όπως η θεωρία της γλωσσικής ζωτικότητας, η διγλωσσία, οι γλωσσικές στάσεις, η επαφή και μίξη γλωσσών, αλλά και η επιτέλεση ταυτότητας μέσα από τον πολιτισμό και τις νέες μορφές κοινοτικής δράσης.

Από την πλευρά της δημογραφικής κατάστασης, η ποντιακή χαρακτηρίζεται διεθνώς ως απειλούμενη, με περιορισμένη διαγενεακή μετάδοση.

Ερευνητικά αποθετήρια και η UNESCO συμφωνούν πως οι φυσικοί ομιλητές μειώνονται, ενώ σε κοινότητες του βορειοανατολικού Πόντου η συγγενής ποικιλία των ρωμαίικων εμφανίζει εξαιρετικά χαμηλή ζωτικότητα, με την τουρκική να κυριαρχεί στην καθημερινή χρήση. Στην Ελλάδα, αν και μεγάλα τμήματα του πληθυσμού έχουν κάποια επαφή με την ποντιακή, η ενεργή χρήση της περιορίζεται στους μεγαλύτερους σε ηλικία, ενώ οι νεότερες γενιές την προσεγγίζουν κυρίως μέσα από το πολιτισμικό και εθιμικό της βάρος.

Η ελληνόφωνη Μινέ Τατλί στο παρχάρι, σε στιγμιότυπο από βίντεο του Μεχμέτ Γκιουναϊντίν (πηγή: YouTube / Las Meron)

Η τομεακή κατανομή της γλώσσας δείχνει ότι στην επίσημη δημόσια σφαίρα –εκπαίδευση, εργασία, διοίκηση– κυριαρχεί η Κοινή Νεοελληνική. Η ποντιακή χρησιμοποιείται σε οικογενειακά και κοινοτικά περιβάλλοντα, σε πολιτιστικά σωματεία, σε γιορτές και τελετές, συχνά με τρόπο που λειτουργεί περισσότερο ως εμβληματικός δείκτης ταυτότητας παρά ως πλήρες εργαλείο επικοινωνίας. Αντίστοιχα, στις ποντιακές κοινότητες της Τουρκίας, τα ρωμαίικα μιλούνται μόνο σε ανεπίσημα περιβάλλοντα, ενώ η δημόσια σφαίρα ανήκει στην τουρκική.

Οι γλωσσικές στάσεις απέναντι στην ποντιακή υπήρξαν αντιφατικές.

Επί πολλές δεκαετίες η κρατική και εκπαιδευτική πολιτική προώθησε την Κοινή ως μοναδικό πρότυπο, με αποτέλεσμα οι Πόντιοι να νιώθουν συχνά αμηχανία ή ανασφάλεια απέναντι στη διάλεκτό τους. Ωστόσο, στο πεδίο της πολιτισμικής μνήμης και υπερηφάνειας η ποντιακή κατέχει κεντρική θέση. Σήμερα παρατηρείται μια ανακατασκευή θετικού κύρους κυρίως μέσα από τη μουσική, το θέατρο, τα φεστιβάλ και τα ψηφιακά μέσα, αν και υπάρχει ο κίνδυνος να μετατραπεί σε καρικατούρα μέσα από το χιούμορ και τα στερεότυπα, που την περιορίζουν σε συμβολικές χρήσεις.

(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

Η ποντιακή υπήρξε ανέκαθεν γλώσσα σε συνεχή επαφή με άλλες. Οι δανεισμοί από την τουρκική και τις καυκασικές γλώσσες είναι έντονοι, ενώ στη διασπορά η γλώσσα συνδιαλέγεται με τα ρωσικά, τα κυπριακά και άλλα ιδιώματα (σε περιοχές όπως η Καρπασία έχουν τεκμηριωθεί υβριδικά μοτίβα ποντιακής και κυπριακής). Στα ρωμαίικα του Πόντου διατηρούνται αρχαϊκά στοιχεία της ελληνικής, όπως η χρήση απαρεμφάτου, γεγονός που τα καθιστά ιδιαίτερα πολύτιμα για τη μελέτη της ιστορίας της γλώσσας, αν και κοινωνικά βρίσκονται σε οριακό σημείο εξαφάνισης.

Η χρήση της ποντιακής σε μουσικά και τελετουργικά δρώμενα –στη λύρα, στα τραγούδια, στα θεατρικά σκετς και στα αφηγηματικά είδη– αποτελεί βασικό πεδίο επιτέλεσης της ποντιακής ταυτότητας. Ακόμη και όταν η καθημερινή ικανότητα φθίνει, η τελετουργική αναπαραγωγή διατηρεί τη γλώσσα ζωντανή στο συλλογικό φαντασιακό. Έτσι, η διάλεκτος παραμένει μέσο επιβεβαίωσης του «ποιοι είμαστε», έστω και αν δεν λειτουργεί πάντα ως πλήρες επικοινωνιακό εργαλείο.

Οι περιστάσεις χρήσης της ποντιακής είναι ενδεικτικά οι εξής:

• Συνομιλία μεταξύ ατόμων ποντιακής καταγωγής που ήρθαν την τελευταία 35ετία από την πρώην Σοβιετική Ένωση.
• Συνομιλία νεότερων με άτομα ποντιακής καταγωγής, τα οποία δεν γνωρίζουν τη νεοελληνική.
• Αφήγηση διηγήσεων και παραμυθιών ποντιακής προέλευσης προς ακροατές που γνωρίζουν, έστω και παθητικά, την ποντιακή.
• Συζήτηση μεταξύ συγγενών και φίλων ποντιακής καταγωγής σε φιλικές συναντήσεις (ονομαστικές γιορτές, γάμοι κτλ.).
• Σπανιότατα σε δημόσιες συγκεντρώσεις και μόνο για ποντιακού ενδιαφέροντος θέματα.
• Διαφημίσεις ποντιακού ενδιαφέροντος από το ραδιόφωνο.

Να σημειωθεί ότι όλες οι παραπάνω περιπτώσεις και περιστάσεις επικοινωνίας απαντούν στον προφορικό λόγο. Ο γραπτός λόγος στην ποντιακή ως μέσο επικοινωνίας σπανίζει (σποραδικά στα viber, whatsapp).

Η εικόνα διαφοροποιείται σημαντικά στις διάφορες περιοχές. Στην Ελλάδα η ποντιακή είναι κυρίως κατανοητή και μερικώς ενεργή στους μεσήλικες, ενώ στους νέους περιορίζεται σε παθητική κατανόηση. Στην Τουρκία, τα ρωμαίικα συρρικνώνονται ταχύτατα και επιβιώνουν μόνο σε μικρο-οικοσυστήματα με λίγους φυσικούς ομιλητές, καθότι συναντούν σθεναρή τουρκική αντίσταση. Παρά ταύτα, έρευνες δείχνουν ότι στην Τουρκία απαντούν σήμερα περίπου 250.000 ποντιόφωνοι με καθοδική τάση.

Οι μαθητές στο Δημοτικό Σχολείο του Σαράχο μιλούν ρωμαίικα (φωτ. αρχείου: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

Στη Ρωσία και τον Καύκασο οι Πόντιοι αναπτύσσουν υβριδικές γλωσσικές ταυτότητες με έντονη επιρροή της ρωσικής, αλλά ταυτόχρονα κρατούν ζωντανό το εθνοσυμβολικό βάρος της ελληνικότητας. Στην Κύπρο, όπου εγκαταστάθηκαν πολλοί Πόντιοι μετά το 1974, η ποντιακή ήρθε σε επαφή με την κυπριακή και δημιούργησε νέα μικτά γλωσσικά ρεπερτόρια.

Θεσμικά, η επίσημη ελληνική πολιτεία δεν έχει αναπτύξει συστηματικά προγράμματα διατήρησης της ποντιακής. Ο Άτλας της UNESCO την καταγράφει στις απειλούμενες, ενώ ανεξάρτητες καταγραφές κάνουν λόγο για περίπου 100-200 χιλιάδες εναπομείναντες πλήρως φυσικούς ομιλητές με μητρική την ποντιακή, με ελάχιστη παιδική απόκτηση. Αυτό σημαίνει ότι ο δείκτης κινδύνου είναι υψηλός, κυρίως λόγω της απουσίας θεσμικής στήριξης, της χαμηλής διαγενεακής μετάδοσης και της συρρίκνωσης των καθημερινών πεδίων χρήσης.

Στον ψηφιακό χώρο ωστόσο η γλώσσα βρίσκει νέες δυνατότητες.

Μέσα από το YouTube, το TikTok, τα διαδικτυακά μαθήματα και τα memes, η ποντιακή αποκτά παρουσία, αν και συχνά σε μορφές περιορισμένης δομικής επάρκειας. Στην περίπτωση των ρωμαίικων, ψηφιακά αρχεία και πρωτοβουλίες crowdsourcing επιδιώκουν να διασώσουν την ποικιλία μέσα από ηχογραφήσεις και λεξικά ανοικτής πρόσβασης.

Οι Πόντιοι, μολονότι αναγνωρίζουν τη νεοελληνική ως το κυρίαρχο γλωσσικό όργανο, αποδίδουν στην ποντιακή διάλεκτο χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα, που κατά την γνώμη τους δεν υφίστανται στη νεοελληνική. Αυτή η πεποίθηση τους κάνει να είναι πρόθυμοι να συμβάλουν στη διατήρηση της διαλέκτου τους, χρησιμοποιώντας την κάθε φορά που τους το επιτρέπουν οι συνθήκες. Η στάση τους αυτή συμβάλλει όχι μόνο στη διατήρηση της ποντιακής διαλέκτου, αλλά και στην άμυνα της απέναντι στην ολόπλευρη επίθεση της νεοελληνικής. Η γενικότερη εικόνα ωστόσο δείχνει μια γλώσσα που πιέζεται από τη μετατόπιση αλλά εξακολουθεί να επιβιώνει ως ισχυρό πολιτισμικό σύμβολο.

Η κοινωνιογλωσσολογική ανάλυση δείχνει ότι οι βασικοί κίνδυνοι είναι η χαμηλή μετάδοση, η συμπίεση των πεδίων χρήσης (domains), οι αντιφατικές στάσεις, η έντονη επαφή με κυρίαρχες γλώσσες και η έλλειψη θεσμικής προστασίας. Ωστόσο, υπάρχουν και περιθώρια αναστροφικής δράσης. Η καταγραφή και τεκμηρίωση μέσα από ηχογραφήσεις, σώματα προφορικού λόγου και λεξικά αποτελεί επείγουσα ανάγκη.

Η εκπαίδευση χαμηλής έντασης με προαιρετικά μαθήματα σε συλλόγους ή κέντρα διά βίου μάθησης, αλλά κυρίως η εισαγωγή της διδασκαλίας της (έστω ως μονόωρο εβδομαδιαίως μάθημα υποχρεωτικό για τους μαθητές με ποντιακή καταγωγή) στα δημόσια σχολεία όπου διαβιοί έντονο ποντιόφωνο στοιχείο θα ενισχύσει την επαφή των παιδιών με τη διάλεκτο. Η αξιοποίηση των πολιτισμικών εργαστηρίων τραγουδιού, θεάτρου και αφήγησης με γλωσσική καθοδήγηση μπορεί να μετατρέψει την επιτέλεση από απλή τελετουργία σε πραγματική μάθηση. Ψηφιακά εργαλεία όπως εφαρμογές, υπότιτλοι και μικρά μαθήματα μπορούν να δημιουργήσουν νέο χώρο καθημερινής χρήσης. Τοπικά μέσα ενημέρωσης και σειρές με ποντιακούς διαλόγους ενισχύουν τη γλωσσική ορατότητα, ενώ οι γέφυρες με άλλες ελληνικές ποικιλίες μπορούν να καλλιεργήσουν μια συνειδητή διαλεκτολογική διαγλωσσικότητα με πολλαπλά συλλογικά οφέλη σε όλους τους τομείς.

Σε όρους γλωσσικής πολιτικής, η πλήρης αναβίωση ίσως δεν είναι ρεαλιστικός στόχος.

Εκείνο που μπορεί να επιτευχθεί είναι η σταθεροποίηση και η διατήρηση, ώστε η ποντιακή να συνεχίσει να παράγει νέο λόγο, όχι μόνο ως απολίθωμα του παρελθόντος. Εάν καταφέρει να ενισχύσει την παιδική κατανόηση, να αποκτήσει λειτουργικότητα σε νέες ψηφιακές σφαίρες και να αποφύγει τον εγκλωβισμό στη σφαίρα της καρικατούρας, τότε θα μπορέσει να παραμείνει ζωντανή ως ένα σύγχρονο εργαλείο ταυτότητας, πολιτισμού και επικοινωνίας.

Αριστείδης (Άρης) Ορφανίδης

_____
Ο  Αριστείδης (Άρης) Ορφανίδης είναι φιλόλογος-γλωσσολόγος με μεταπτυχιακά στη διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης ή δεύτερης γλώσσας και στην ηθική φιλοσοφία. Διδάσκει εξ αποστάσεως νέα ελληνικά, αρχαία ελληνικά και γερμανικά σε ξένους και Έλληνες, και παραδίδει φιλολογικά μαθήματα σε μαθητές μέσης εκπαίδευσης. Έχει εργαστεί κατά καιρούς σε φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών στην Ελλάδα, στην Ελβετία και στη Γερμανία. Έχει βραβευθεί σε φοιτητικό διαγωνισμό ελληνόφωνης ποίησης στην Ελβετία.
Διδάσκει ποντιακή διάλεκτο σε πολιτιστικούς συλλόγους. Εξέδιδε το φοιτητικό περιοδικό Μέθεξις, και αρθρογραφεί στον ηλεκτρονικό τύπο επί θεμάτων που άπτονται της φιλολογίας, της φιλοσοφίας, της πολιτικής και της κοινωνίας.
Επιμελείται συνεντεύξεις ανθρώπων των Τεχνών στην εφημερίδα Φαρέτρα (faretra.info). Ασχολείται ερασιτεχνικά με το θέατρο. Περιπλανιέται στους δρόμους της ποίησης εξ απαλών ονύχων, σε ένα ταξίδι αναζητήσεων με πολλές στάσεις αλλά χωρίς τερματικό σταθμό. Η πρώτη του συλλογή τιτλοφορείται Δια ερέβους, και η δεύτερη Βίου αδέσποτα.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Παρέλαση στους Φιλίππους, στη μνήμη των θυμάτων της σφαγής της 4ης Οκτωβρίου 1941 (φωτ.: Δήμος Καβάλας / Κώστας Σαραϊδάρης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Φίλιπποι Καβάλας: Ποντιακό παρών για τα θύματα της σφαγής του 1941 – Θυμόμαστε, τιμούμε

6/10/2025 - 2:20μμ
Ο Σταύρος Κελεσίδης επί το έργον (φωτ.: finosfilm.com· εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Σταύρος Κελεσίδης: Από το Σταυρίν στη Μόσχα, και από εκεί στο πάνθεον της Φίνος Φιλμ

6/10/2025 - 10:10πμ
(Φωτ.: facebook.com/Σύλλογος Ποντίων Χορευτών Ξάνθης ΄΄ΤΡΑΝΤΕΛΛΕΝΕΣ΄΄)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ξάνθη: «Eυλογημένη και δημιουργική χορευτική χρονιά» ευχήθηκαν στον αγιασμό τους οι Τραντέλλενες

6/10/2025 - 9:42πμ
(Φωτ.: Δήμος Παύλου Μελά)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ο Δήμος Παύλου Μελά τίμησε τη μνήμη των Ελλήνων μαρτύρων του Πόντου στα Δικαστήρια της Αμάσειας

6/10/2025 - 12:12πμ
(Φωτ.: facebook/Ποντιακός Σύλλογος Πλατέος«Οι Κομνηνοί»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Χορευτικά άρχισε η νέα χρονιά στον Σύλλογο Ποντίων Πλατέος «Οι Κομνηνοί»

5/10/2025 - 10:00μμ
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Ελευθερίου Κορδελιού)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι Πόντιοι του Ελευθέριου-Κορδελιού άρχισαν τα μαθήματα

5/10/2025 - 9:02μμ
(Φωτ.: facebook/Ποντιακός Σύλλογος Μανιακίου «Αμάσεια»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Στο Μανιάκι Φλώρινας άρχισαν οι (ποντιακοί) χοροί

5/10/2025 - 7:55μμ
Αν και μόλις 21 ετών, η Μαρία-Σοφία Αραπίδου ήρθε για να μείνει στην ποντιακή μουσική σκηνή (φωτ.: facebook / Maria Sofia Arapidou)
ΠΟΝΤΟΣ

Μαρία-Σοφία Αραπίδου: «Τα ποντιακά βρίσκονται στο αίμα μου» – Μια λυράρισσα από την Κοζάνη, αποφασισμένη να αφήσει το στίγμα της

5/10/2025 - 5:37μμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού: Με τον αγιασμό άνοιξε και επισήμως η καλλιτεχνική περίοδος 2025-2026

5/10/2025 - 2:10μμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Ρόδου «Ο Διγενής»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Ρόδου: Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η συμμετοχή στην πρώτη πρόβα της νέας χορευτικής χρονιάς

5/10/2025 - 1:39μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Φωτιά έπειτα από την επίθεση του ουκρανικού drone στο σταθμό πετρελαίου στην πόλη Φεοντοσίγια [Θεοδοσία] της ανατολικής Κριμαίας (πηγή: Χ / Anton Gerashchenko)

Η Ουκρανία έπληξε ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια παραγωγής εκρηκτικών της Ρωσίας

11 λεπτά πριν
Φωτογραφία του Ντένις Ρούτσι στο σημείο όπου ο πατέρας του πραγματοποιεί απεργία πείνας (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)

Πάνος Ρούτσι: Εντός της ημέρας η απόφαση για τις τοξικολογικές εξετάσεις

35 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/Ypsilantis-Backnang Kultureller Pontischer Verein)

Νέα χορευτική χρονιά με πάρτι από τον Ποντιακό Σύλλογο «Υψηλάντης» Backnang

60 λεπτά πριν
Ο Αλέξης Τσίπρας στο 5ο Economist Thessaloniki Metropolitan Summit.  Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2025  (φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Η παραίτηση Τσίπρα, το παρασκήνιο και οι κραδασμοί: Θα αντέξει ο ΣΥΡΙΖΑ; Ποιοι θα τον ακολουθήσουν

1 ώρα πριν
Παρέλαση στους Φιλίππους, στη μνήμη των θυμάτων της σφαγής της 4ης Οκτωβρίου 1941 (φωτ.: Δήμος Καβάλας / Κώστας Σαραϊδάρης)

Φίλιπποι Καβάλας: Ποντιακό παρών για τα θύματα της σφαγής του 1941 – Θυμόμαστε, τιμούμε

2 ώρες πριν
Η μοναδική Μαίρη Χρονοπούλου (φωτ.: instagram.com/marychronopoulou_official)

Δύο χρόνια χωρίς τη Μαίρη Χρονοπούλου – Η λαμπερή ζωή, οι ρόλοι, οι πληγές, το ατύχημα και το μυστήριο πίσω από το θάνατό της

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign