pontosnews.gr
Κυριακή, 2/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το μικρασιατικό μέτωπο καταρρέει, οι Έλληνες της Κιουτάχειας φεύγουν – 16 Αυγούστου 1922

Ο τελευταίος Δεκαπενταύγουστος στην ιστορική πατρίδα πριν από τη μεγάλη έξοδο, με τα πόδια

16/08/2025 - 10:35πμ
Πρόσφυγες από την Κιουτάχεια. Συλλογή Αναστάσιου Κανελλόπουλου (πηγή: Ψηφιοποιημένες Συλλογές του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου)

Πρόσφυγες από την Κιουτάχεια. Συλλογή Αναστάσιου Κανελλόπουλου (πηγή: Ψηφιοποιημένες Συλλογές του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

«Το μέτωπον του Αφιόν έσπασε· εσείς ακόμη κάθεσθε εδώ;». Αντί για ευχές, τον Δεκαπενταύγουστο του 1922 όσοι γνώριζαν μοίραζαν άσχημα νέα – όπως ο ήρωας της μάχης του Πουρσάκ, ο λοχαγός Παπαδημητρίου, που με αυτό το ερώτημα καλούσε τον τους Έλληνες να εγκαταλείψουν την Κιουτάχεια.

Ο πανικός ήταν έκδηλος· η κατάρρευση του μετώπου, κοντά.

Ο τελευταίος Εσπερινός στην ιστορική πατρίδα έγινε «εν μέσω δακρύων απογοητεύσεως του εκκλησιάσματος», όπως αναφέρει στη συγκλονιστική του μαρτυρία ο Σάββας Εφραιμίδης – περιλαμβάνεται στο έργο του Ιστορία-λαογραφία του Κοτυαίου.

«Την νύκτα της 15-16 Αυγούστου 1922 γενικόν πένθος επεκράτει εις όλας τας οικογενείας. Ουδείς εκοιμήθη. Όρθου βαθέος πολλοί έτρεξαν εις τα νεκροταφεία, εγονυπέτησαν επί των τάφων των οικείων των και εθρήνησαν αυτήν την φοράν δια τους εαυτούς των, ζωντανούς νεκρούς, των οποίων η τύχη συνοδευόμενη από επικινδύνους περιπετείας ήτο αβεβαία» γράφει ο Σάββας Εφραιμίδης.

Η έξοδος για τους Έλληνες της Κιουτάχειας άρχισε στις 16 Αυγούστου.

Από την προηγούμενη οι κοινοτικές Αρχές είχαν εκδώσει σύσταση για φυγή προς την Προύσα. Διαψεύδοντας τα νέα που έφταναν για διάσπαση του μετώπου, ο στρατιωτικός διοικητής της πόλης, δεν επέτρεψε στα πανικόβλητα γυναικόπαιδα να επιβιβαστούν στα 40 βαγόνια που είχαν σταλεί από τη στρατιωτική διοίκηση του Εσκίσεχιρ. «Ο ελληνικός στρατός είναι αήττητος» υποστήριζε.

Σιδηροδρομικός σταθμός της Κιουτάχειας (πηγή: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος»)

Έτσι, οι κάτοικοι της Κιουτάχειας ξεκίνησαν πεζοί, μια πένθιμη φάλαγγα στη δημόσια οδό Κιουτάχειας-Ινονού, με προορισμό τα παράλια του Εύξεινου Πόντου· την προστάτευαν οπλισμένοι νέοι. «Μητέρες λυσίκομοι έφερον εις τα αγκάλας τα βρέφη, τα μικρά εκρατούντο από τα χέρια των γονέων των, βαδίζοντα μετά μεγάλου κόπου, οι άρρενες φορτωμένοι με ελάχιστα είδη της πρώτης ανάγκης και με τα τέκνα των, αποκαμωμένα από την κούρασιν της πορείας» περιγράφει ο Σάββας Εφραιμίδης.

Όσοι πρόλαβαν και μπόρεσαν πήραν μαζί τους τα τιμαλφή, άφησαν όμως πίσω τους, εκτός από τα  σπίτια, τους νεκρούς τους, αλλά και τους ζωντανούς νεκρούς στα τάγματα εργασίας.

Ο Αναστάσιος Εφραιμίδης στο Μνήμες μικρασιατικής τραγωδίας αναφέρει ότι από τους 840 Κιουταχειώτες γλίτωσαν 150 άτομα.

Άποψη της Κιουτάχειας, 1919-1921 (πηγή: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος»)

Ακόμα πιο τραγική –όπως προκύπτει και από μαρτυρίες όσων εγκαταστάθηκαν στη Φλώρινα– ήταν η μοίρα όσων παραθέριζαν στα λουτρά Ήλιτζα. Πήραν  και αυτοί το δρόμο της προσφυγιάς αλλά χωρίς να μαζέψουν τα πολύτιμά τους από τα σπίτια, χωρίς προστάτες και χωρίς μεταφορικά μέσα για τους γέροντες και τα γυναικόπαιδα.

Συμπαραστάτες σε αυτή την πορεία οι κάτοικοι των μουσουλμανικών χωριών και ο στρατός που διέθεσαν μέσα για τους ανήμπορους. Επίσης, ο δήμαρχος του Αϊνεγκιόλ διέταξε να εργαστούν οι φούρνοι της πόλης εντατικά για την παρασκευή μεγάλης ποσότητας άρτου με σκοπό να χορηγηθεί από το Δήμο στις οικογένειες των προσφύγων.

Δημιουργήθηκε και επιτροπή για την περίθαλψη των προσφύγων, οι οποίοι οδηγούνταν στα πανδοχεία, στα σχολεία και στα τζαμιά καθώς και σε μουσουλμανικά σπίτια για ανάπαυση. Τους προσέφεραν τρόφιμα και ρουχισμό. Στη συνέχεια μεταφέρονταν με φορτηγά αυτοκίνητα στην Προύσα και από εκεί, μέσω Μουδανιών, στην Ανατολική Θράκη ή στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα πάντα με τις μαρτυρίες των προσφύγων Κιουταχειωτών της Φλώρινας.


Πηγή για το άρθρο η διπλωματική της Μαριάννας Γραφάκου με τίτλο Η αστική αποκατάσταση των προσφύγων από την Κιουτάχεια: πρόνοια, εκπαίδευση, συσσωμάτωση στο πλαίσιο του νεοελληνικού κράτους. Η περίπτωση της Φλώρινας. Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης. Φλώρινα, 2016.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Μιχάλης Σουγιούλ: Ο Αϊδινιώτης που εμπνεύστηκε το αρχοντορεμπέτικο – Έγραψε πάνω από 700 τραγούδια, κάθε είδους

1/08/2026 - 5:00μμ
Vintage καρτ ποστάλ Μαριούπολης, περίπου 1900-1910 (φωτ.: Мариуполь — Пристань / Quai du Calmions/Public Domain)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα, το 1778, η Κριμαία έχασε τον ελληνισμό της – Ο ξεριζωμός που γέννησε τη Μαριούπολη

31/07/2026 - 9:57πμ
Ο ηθοποιός Γιώργος Τζώρτζης (φωτ.: 80s Nostalgia)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γιώργος Τζώρτζης: Η διακριτική πορεία και η ζωή ενός ήσυχου ηθοποιού

30/07/2026 - 7:59μμ
Το Καριάνδειο ελληνικό Παρθεναγωγείο της Αγχιάλου πριν από την πυρπόληση της πόλης. Στις 30 Ιουλίου 1906 το κτήριο τυλίχθηκε στις φλόγες και από αυτό απέμειναν μόνο οι τοίχοι (φωτ.: Ιστορικό Μουσείο Πομόριε)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα το πογκρόμ της Αγχιάλου: Η πόλη που κάηκε στον Εύξεινο Πόντο και ξαναγεννήθηκε στη Μαγνησία

30/07/2026 - 1:39μμ
Ο Αλέξανδρος Μπαλτατζής στα χέρια του κόσμου (πηγή: Μουσείο «Αλ. Μπαλτατζής)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Αλέξανδρος Μπαλτατζής: Ο Πόντιος πρόσφυγας που έδωσε δύναμη στην ελληνική αγροτιά

29/07/2026 - 1:48μμ
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος υπογράφει τη Συνθήκη των Σεβρών (πηγή: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Συνθήκη των Σεβρών: Η Ελλάδα στο απόγειό της και η Δημοκρατία του Πόντου που έμεινε εκτός

28/07/2026 - 5:32μμ
Κολάζ (φωτ.: tzenikarezi2014/elenasdiary_blog)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

34 χρόνια χωρίς την Τζένη Καρέζη – Η γυναίκα πίσω από το μύθο, η σύγχυση με την ημέρα θανάτου της και ένα θρυλικό νυφικό

26/07/2026 - 11:21πμ
Ο Μιχάλης Κακογιάννης στο Ηρώδειο μετά το τέλος του «Κοριολανού», που σκηνοθέτησε για το Ελληνικό Φεστιβάλ 2006 (φωτ.: EUROKINISSI)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Το μεγαλείο της ζωής και του έργου του Μιχάλη Κακογιάννη

25/07/2026 - 4:53μμ
Από εξώφυλλο άλμπουμ
ΕΛΛΑΔΑ

Ζωή Φυτούση: Η διανοούμενη ηθοποιός με την ξεχωριστή φωνή και τις μικρασιατικές ρίζες – Ποτέ δεν ξέχασε την προσφυγική παράγκα, παρά την επιτυχία

24/07/2026 - 4:35μμ
(Πηγή: Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Συνθήκη της Λοζάνης: Η νομική επικύρωση της έξωσης Ποντίων και Μικρασιατών – Το καθεστώς της Κωνσταντινούπολης

24/07/2026 - 2:00μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: e-kalamaria.gr)

Επόμενος σταθμός, Καλαμαριά – Άρχισαν οι δοκιμαστικές διαδρομές του μετρό!

6 λεπτά πριν

Έκτακτο: Πληροφορίες για πτώση πυροσβεστικών ελικοπτέρων στην Αττική

21 λεπτά πριν
(Φωτ.: glomex / ΕΡΤ 2 ΣΠΟΡ)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κωπηλασίας: Χάλκινο μετάλλιο ο Ντούσκος

33 λεπτά πριν
(Φωτ.: Pixabay)

Νέοι γεωπολιτικοί σχεδιασμοί

55 λεπτά πριν
(Φωτ.: glomex / ΕΡΤ 2 ΣΠΟΡ)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κωπηλασίας: Χρυσός ο Γκαϊτατζής – Χάλκινο μετάλλιο η Λιόλιου

1 ώρα πριν
Ο Βίνσεντ Παστόρε ως «Big Pussy» (πηγή: HBO / commons.wikimedia.org)

Βίνσεντ Παστόρε: Πέθανε ο Ιταλοαμερικανός ηθοποιός που ενσάρκωσε τον «Big Pussy»

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign