pontosnews.gr
Τρίτη, 16/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Χωρίς αρχή και τέλος: Ένα πανηγύρι σε παρχάρι στον Πόντο, από τα πιο φημισμένα – Τι θυμούνται οι ελληνόφωνοι

Κάθε χρόνο στο παρχάρι της Κατίρκαγιας συγκεντρώνονται χιλιάδες, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες – Και στο χορό δεν υπάρχουν... πρωταγωνιστές

23/07/2025 - 10:20πμ
Το πανηγύρι στην Κατίρκαγια, Παρασκευή 18 Ιουλίου 2025 (φωτ.: Μητροπολιτικός Δήμος Τραπεζούντας)

Το πανηγύρι στην Κατίρκαγια, Παρασκευή 18 Ιουλίου 2025 (φωτ.: Μητροπολιτικός Δήμος Τραπεζούντας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Την τρίτη Παρασκευή του Ιουλίου, καθώς λέγεται ότι είναι συνδεδεμένο με τον Προφήτη Ηλία και τη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας. Τότε γίνεται το φημισμένο πανηγύρι στο παρχάρι της Κατίρκαγιας, στα σύνορα των νομών Τραπεζούντας και Αργυρούπολης της Τουρκίας, το οποίο ανήκει στην Τόν(γ)ια με τα ελληνόφωνα χωριά.

Φέτος έγινε την Παρασκευή 18 Ιουλίου και συμμετείχαν χιλιάδες – κάποιοι είχαν ταξιδέψει από την προηγούμενη. Το πανηγύρι ξεκίνησε με υπαίθρια προσευχή στο τζαμί που βρίσκεται στα 2.500 μέτρα.

Το παρών έδωσαν –μεταξύ άλλων– οι δήμαρχοι και οι κυβερνήτες της Τραπεζούντας και της Αργυρούπολης, οι δήμαρχοι του Τορούλ, του Κιουρτούν και του Κελκίτ. Μάλιστα, ο δήμαρχος Τραπεζούντας Αχμέτ Μετίν Γκεντς ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο του φαραωνικού έργου «Πράσινος Δρόμος» θα κατασκευαστεί ο δρόμος που ενώνει τη Ζύγανα με το παρχάρι της Κατίρκαγιας.

«Τα παρχάρια σημαίνουν ελευθερία και ζωή για τους λαούς στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου» τόνισε από τη μεριά του ο κυβερνήτης της Αργυρούπολης Αϊντίν Μπαρούς.

Το πανηγύρι στην Κατίρκαγια, Παρασκευή 18 Ιουλίου 2025 (φωτ.: Μητροπολιτικός Δήμος Τραπεζούντας)

Το πανηγύρι στην Κατίρκαγια, Παρασκευή 18 Ιουλίου 2025 (φωτ.: Μητροπολιτικός Δήμος Τραπεζούντας)

Το πανηγύρι στην Κατίρκαγια, Παρασκευή 18 Ιουλίου 2025 (φωτ.: Μητροπολιτικός Δήμος Τραπεζούντας)

Σημείο συνάντησης για τους ελληνόφωνους

Αν και δημοφιλές, το πανηγύρι του Ιουλίου στο παρχάρι της Κατίρκαγιας έχει τη νοσταλγία του… κάποτε. Αρκετοί είναι αυτοί που του γυρνούν την πλάτη καθώς η εμπλοκή των δήμων στη διοργάνωση του έχει αφαιρέσει πολλά παραδοσιακά στοιχεία (πλέον στήνονται εξέδρες και μικροφωνικές εγκαταστάσεις).

Σε κάθε περίπτωση πάντως, για τους ελληνόφωνους κυρίως του νομού Τραπεζούντας πρόκειται για ένα σημείο συνάντησης, ένα ετήσιο γεγονός ιδιαίτερης σημασίας. Και δεν τους πτοεί ούτε η (πολύ ισχυρή) πιθανότητα οι καιρικές συνθήκες να μην είναι οι καλύτερες – είναι εκεί με κρύο, βροχή ή και ομίχλη, τη γνωστή δείσα των παρχαριών.

Παλιά, θυμούνται οι Τονιαλήδες, στα καφενεία των χωριών της Τόνιας το βράδυ της Τετάρτης έκαναν μουχαπέτ’, κάτι σαν «ζέσταμα» για το γλέντι που θα ακολουθούσε.

Την Πέμπτη το πρωί έπαιρναν τον λυράρη (κάθε χωριό τον δικό του), ψώνιζαν φαγητά και ρακή και χορεύοντας πήγαιναν στο παρχάρι με τα πόδια. Ποδαρόδρομος για 6, 7, ίσως και περισσότερες ώρες. Σε κάθε χωριό και οικισμό από τον οποίο περνούσαν έστηναν γλέντι· γλέντι έστηναν και το βράδυ που έφταναν στον προορισμό τους.

Τους φιλοξενούσαν σε σπίτια, 10-15 άτομα κοιμόντουσαν μαζί, άλλοι περνούσαν τη νύχτα στην ύπαιθρο, βουνίσιοι γαρ.

Αχανής έκταση το παρχάρι, την Παρασκευή το πρωί κάθε χωριό κατέβαινε στο κέντρο της αλάνας, εκεί όπου βρίσκεται ο κύκλος του χορού.

Λύρες, νταούλι και ζουρνάς τα όργανα, κι ένας κύκλος χωρίς αρχή και τέλος, χωρίς πρωτοχορευτή. Αυτή είναι και η ιδιαιτερότητα: Δεν γίνονται μικρότεροι κύκλοι, όσοι δεν επιθυμούν να χορέψουν απομακρύνονται από αυτόν, δεν υπάρχουν «πρωταγωνιστές», και μόνο το στιλ ξεχωρίζει τους καλούς χορευτές. Υπήρχε ακόμα και ένας… ραβδούχος που τους έβαζε σε τάξη ώστε να σχηματίσουν τον τέλειο κύκλο.

«Εσύ χορεύεις και ο λυράρης μπορεί να περάσει από δίπλα σου μετά από 10-15 λεπτά. Παίρνουμε τη μουσική από το ρυθμό του ποδιού, σε έναν κύκλο που μπορεί να είναι 100-200 μέτρα», αναφέρουν όσοι έχουν ζήσει από κοντά το πανηγύρι της Κατίρκαγιας.

Μακριά από την… πίστα, όπου οι σκοποί είναι αυστηρά τίκ’ διπλό και τρομαχτόν, στήνονται πάγκοι που πουλάνε κυριολεκτικά τα πάντα. Μέσα στη μέρα ο κόσμος σπάει και δημιουργεί τις δικές του παρέες (συνήθως ανά χωριό), και με τον λυράρη κάνει μουχαπέτ’ ή στήνει χορό. Αργότερα κάποιοι ξανακατεβαίνουν στον κύκλο, κι αυτό το πηγαινέλα συνεχίζεται όλη τη μέρα.


Περισσότερες πληροφορίες για το πανηγύρι στην Κατίρκαγια στη μελέτη της Μυροφόρας Ευσταθιάδου «Το πανηγύρι στην Κατίρκαγια (Kadirga) του Πόντου, ο κοινωνικός και πολιτισμικός του ρόλος» που περιλαμβάνεται στο Πόντος – Θέματα λαογραφίας του Ποντιακού Ελληνισμού, Σέργης Μ. (επιμ.), 2008, Αθήνα: Αλήθεια.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Facebookm Σύλλογος Ποντίων Αργοναύτες Waiblingen)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μέχρι το Waiblingen της Γερμανίας φτάνουν οι Μωμόγεροι και φωνάζουν: «Οφέτος και τα Κάλαντα θ’ ευτάμε»!

15/12/2025 - 10:07μμ
Φωτογραφία του Γιωργούλη Κουγιουμτζίδη από το παρελθόν της Ένωσης Ποντίων Πανοράματος, ενώ τραγουδά ο Στέργιος Ζημπιλιάδης (φωτ.: facebook/Ένωση Ποντίων Πανοράματος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η μνήμη του Γιωργούλη Κουγιουμτζίδη παραμένει ζωντανή στην Ένωση Ποντίων Πανοράματος

15/12/2025 - 7:50μμ
Η περικεφαλαία είναι σήμα κατατεθέν για έναν Μωμόγερο (φωτ.: Δήμος Κοζάνης)
ΠΟΝΤΟΣ

Μωμόγεροι στην Κοζάνη: Το εθιμικό δρώμενο του Δωδεκαήμερου στον… φυσικό του χώρο

15/12/2025 - 4:14μμ
Ο Γιώργος Αντωνιάδης (φωτ.: Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

ΠΟΕ: Συλλυπητήρια για το θάνατο του επίτιμου προέδρου των Ποντίων της Άρδασσας Γ. Αντωνιάδη

15/12/2025 - 3:37μμ
ΠΟΝΤΟΣ

«Το ελευθέρας τη Κάκονος» – Ένα …αριστοφανικό ποντιακό ανέκδοτο από τον Γεώργιο Κωνσταντινίδη

15/12/2025 - 10:37πμ
(Φωτ.: Facebook Σύλλογος Ποντίων Μεταμόρφωσης «Ο Εύξεινος Πόντος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Σύλλογος Ποντίων Μεταμόρφωσης «Ο Εύξεινος Πόντος» τίμησε την Παναγία Σουμελά στον Άγιο Ελευθέριο Αχαρνών

15/12/2025 - 12:01πμ
(Φωτ.: Facebook Σωματείο «Παναγία Σουμελά δήμου Θέρμης»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι Πόντιοι έφηβοι του σωματείου «Παναγία Σουμελά» στη Θέρμη αποθεώθηκαν με τους χορούς τους

14/12/2025 - 11:04μμ
ΠΟΝΤΟΣ

Ουζάι Μπουλούτ: Η βράβευση της δημοσιογράφου από την Τραπεζούντα, η Γενοκτονία που αρνείται η Τουρκία και η σιωπή που βαραίνει

14/12/2025 - 9:40μμ
Κάθετη τομή της Παναγίας Χρυσοκεφάλου, στην Τραπεζούντα, 1864 (πηγή: Συλλογή Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη / el.travelogues.gr). Στο φόντο ιστορικός χάρτης του Εύξεινου Πόντου (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Χρυσοκέφαλος: Ο πρώτος μητροπολιτικός ναός της Τραπεζούντας

14/12/2025 - 8:45μμ
Οι συντελεστές της παράστασης (φωτ.: Ομάδα «Μέθεξις»)
ΠΟΝΤΟΣ

Έδεσσα: «Σάρωσε» η «Μαντάμ Σουσού» του Δημήτρη Ψαθά από την ομάδα «Μέθεξις»

14/12/2025 - 6:23μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος (φωτ.: Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας/Μάρκελλος Πετρόπουλος)

Ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος της Αυστραλίας καταδικάζει τη φονική επίθεση στο Σίδνεϊ και προσεύχεται για τα θύματα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Αγρότες: Ετοιμάζουν την απάντησή τους στον Τσιάρα – Σαφείς «κόκκινες γραμμές» για πετρέλαιο, ρεύμα και αποζημιώσεις

3 ώρες πριν
(Φωτ.: news.tv4e.gr)

«Κρωμέτ’κα τραγωδίας»: Η μουσική κληρονομιά του μακαριστού μητροπολίτη Παύλου Αποστολίδη ζωντάνεψε στην Καλαμαριά

3 ώρες πριν

Τουρκικά F-16 κατέρριψαν μη επανδρωμένο αεροσκάφος που πλησίαζε τον εναέριο χώρο από τη Μαύρη Θάλασσα

4 ώρες πριν
Λίγα λουλούδια στη μνήμη των νεκρών που βρέθηκαν στον ομαδικό τάφο (φωτ.: Δήμος Νεάπολης-Συκεών)

Δήμος Νεάπολης-Συκεών: Προχωρούν οι διαδικασίες ταυτοποίησης των 47 σκελετών

4 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebookm Σύλλογος Ποντίων Αργοναύτες Waiblingen)

Μέχρι το Waiblingen της Γερμανίας φτάνουν οι Μωμόγεροι και φωνάζουν: «Οφέτος και τα Κάλαντα θ’ ευτάμε»!

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign