pontosnews.gr
Τετάρτη, 3/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κυπριακό: Επιμένει η Τουρκία στη λύση των δύο κρατών – Για τι κατηγορεί την ελληνοκυπριακή πλευρά

Χωρίς εξελίξεις αλλά και χωρίς αδιέξοδο η άτυπη πενταμερής που έγινε στη Νέα Υόρκη

18/07/2025 - 5:24μμ
Μετά την άτυπη πενταμερή στη Νέα Υόρκη για το Κυπριακό, με πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ (φωτ.: Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας)

Μετά την άτυπη πενταμερή στη Νέα Υόρκη για το Κυπριακό, με πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ (φωτ.: Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στη λύση των δύο κρατών επιμένει η Άγκυρα μετά την άτυπη διευρυμένη σύνοδο για το Κυπριακό που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη έπειτα από πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι δεν υπήρξαν εξελίξεις, αλλά ταυτόχρονα δεν υπήρξε και αδιέξοδο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Οντζού Κετσελί, «η επίτευξη συναίνεσης σε τέσσερις νέους τομείς συνεργασίας εξυπηρετεί την προετοιμασία του εδάφους και για τη μελλοντική συνεργασία μεταξύ των δύο γειτονικών κρατών στο νησί μετά τη λύση».

Ωστόσο, καταλόγισε στην ελληνοκυπριακή πλευρά ότι «δεν είναι διατεθειμένη καν να προφέρει τη λέξη “συνεργασία”», προσθέτοντας πως «είναι λυπηρό το γεγονός ότι με την αδιάλλακτη στάση της εμποδίζει την πρόοδο σε τομείς όπως το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης».

Μάλιστα σημειώνει χαρακτηριστικά: «Αυτή η νοοτροπία της ελληνοκυπριακής πλευράς ουσιαστικά αποκαλύπτει με σαφήνεια γιατί δεν είναι δυνατή καμία άλλη λύση στο Κυπριακό εκτός από τη λύση των δύο κρατών».

Τα επίπεδα προόδου

Η τουρκική πλευρά διαπιστώνει ότι μπορεί να επιτευχθεί το επιθυμητό επίπεδο προόδου όσον αφορά τη σύσταση της τεχνικής επιτροπής για τη νεολαία, την αποκατάσταση των νεκροταφείων και το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, ενώ όσον αφορά το κεφάλαιο της αποναρκοθέτησης θεωρεί ότι είναι κοντά μια συμφωνία που θα εξασφαλίσει τη δυνατότητα για έναρξη των εργασιών και μένει μόνο να οριστικοποιηθούν ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες.

«Δυστυχώς, παρ’ όλες τις προσπάθειες του ΟΗΕ και όλες τις εποικοδομητικές προσπάθειες της τουρκικής πλευράς, δεν κατέστη ακόμη δυνατό να σημειωθεί πρόοδος στα υπόλοιπα δύο από τα έξι κεφάλαια που προσδιορίστηκαν τον Μάρτιο, δηλαδή το άνοιγμα τεσσάρων νέων σημείων διέλευσης και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακή ενέργεια στη νεκρή ζώνη.

»Παρόλο που η τουρκική πλευρά αποδέχτηκε με μια καλοπροαίρετη προσέγγιση τη συμβιβαστική πρόταση που παρουσίασαν στη συνάντηση τα Ηνωμένα Έθνη, το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προβάλλει νέους όρους σε κάθε στάδιο, δεν τηρεί τις υποσχέσεις της και επαναφέρει επίμονα κάποιες προτάσεις τις οποίες επαναλαμβάνει εδώ και χρόνια και οι οποίες δεν γίνονται αποδεκτές, κατέστησε αδύνατη την επίτευξη συναίνεσης.

»Ομοίως, η αδιάλλακτη στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς και στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακή ενέργεια στη νεκρή ζώνη αποτέλεσε το μοναδικό εμπόδιο για την επίτευξη προόδου. Το επόμενο διάστημα, θα συνεχιστούν οι συνομιλίες για την εξασφάλιση προόδου και σε αυτά τα δύο κεφάλαια μεταξύ των μερών του νησιού, με την υποστήριξη της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο, Ολγκίν» αναφέρει ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο ίδιος σημειώνει ότι στη σύνοδο της Νέας Υόρκης συμφωνήθηκε επίσης να υπάρξουν εργασίες σε τέσσερις νέους τομείς συνεργασίας, και συγκεκριμένα για τη δημιουργία ενός συμβουλευτικού οργάνου με στόχο τη δέσμευση της κοινωνίας των πολιτών, για την ανταλλαγή πολιτιστικών κειμηλίων, για τη διαχείριση της ποιότητας του αέρα και για την καταπολέμηση της ρύπανσης από τα μικροπλαστικά.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή: youtube.com/@clarahaskilpianocompetitio1971)
ΚΥΠΡΟΣ

Άννα Αβραμίδου: Η 17χρονη πιανίστρια επιστρέφει στο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας 2025

30/11/2025 - 11:38πμ
Τουφάν Ερχιουρμάν και Νίκος Χριστοδουλίδης, και στη μέση ο Χασίμ Ντιάν, 20 Νοεμβρίου 2025 (φωτ.: Χ / UN Cyprus / Peter Šulgan)
ΚΥΠΡΟΣ

«Παράθυρο ευκαιρίας» για το Κυπριακό – Πρώτη συνάντηση Χριστοδουλίδη-Ερχιουρμάν

20/11/2025 - 3:32μμ
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης το Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΚΥΠΡΟΣ

Κυπριακό: Πρώτη συνάντηση Χριστοδουλίδη-Ερχιουρμάν μετά τις «εκλογές» στα Κατεχόμενα   

17/11/2025 - 11:24πμ
Η προκλητική φωτογραφία του τουρκικού υπουργείο Άμυνας (φωτ.: x.com / tcsavunma)
ΚΥΠΡΟΣ

Τουρκική πρόκληση στην Κύπρο: F-16 πέταξαν πάνω από την «Πράσινη Γραμμή»

16/11/2025 - 8:18μμ
Το οδόφραγμα Λεύκας- Απλικίου, στην ορεινή περιοχή Τροόδους, το οποίο λειτουργεί ως είσοδος και έξοδος για τα κατεχόμενα στην Κύπρο (φωτ.: ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΚΥΠΕ/Κάτια Χριστοδούλου)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: 42 χρόνια σήμερα από τη γέννηση του ψευδοκράτους

15/11/2025 - 11:51πμ
Από αριστερά, ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς και ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης στο Βερολίνο (φωτ.: facebook/Νίκος Χριστοδουλίδης - Nikos Christodoulides)
ΚΥΠΡΟΣ

Συνάντηση Χριστοδουλίδη-Μερτς: Το Βερολίνο θα βοηθήσει στην επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό

14/11/2025 - 9:20μμ
(Φωτ.: x.com/RTErdogan)
ΚΥΠΡΟΣ

Τουρκία: Συνάντηση Ερντογάν-Ερχιουρμάν – Στο επίκεντρο των δηλώσεων το Κυπριακό

14/11/2025 - 1:23μμ
(Φωτ.: seismoi-live.gr)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Σεισμός 5,2 Ρίχτερ στην Πάφο

12/11/2025 - 11:56πμ
Το στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Κοκκινοτριμιθιά (φωτ.: facebook/Νίκος Χριστοδουλίδης - Nikos Christodoulides)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Ημέρα Μνήμης Κρατητηρίων στο πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Κοκκινοτριμιθιά

9/11/2025 - 11:59μμ
Στη φωτογραφία διακρίνονται τα τρακτέρ των Ελληνοκυπρίων και τα οχήματα των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων (φωτ.: wnn.cy)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Κατοχικές δυνάμεις εμπόδισαν Κύπριους αγρότες να καλλιεργήσουν στην ουδέτερη ζώνη – Δύο περιστατικά σε τέσσερις ημέρες

9/11/2025 - 9:59μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: Ελληνική Αστυνομία)

Βουλή: Εγκρίθηκαν οι αυστηρότερες διατάξεις για οπλοκατοχή και οπλοχρησία

4 ώρες πριν
Η Εισαγγελία Χανίων (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο επίσκοπος Δορυλαίου για την εκχώρηση μοναστηριακής περιουσίας

5 ώρες πριν
«Η Καστοριά μας» κοσμεί πλέον το δρομάκι του Coburg North στη Μελβούρνη. Στη φωτογραφία διακρίνεται ο καλλιτέχνης που το δημιούργησε, ο Αντώνης Δεσποτέλλης (φωτ.: TheGreekHerald.com.au)

Ομογένεια: Η Καστοριά απέκτησε τη δική της οδό και τοιχογραφία στο Κόμπουργκ Νορθ της Μελβούρνης

6 ώρες πριν
Ο Γιάννης Σμαραγδής ενώ παρουσιάζει την ταινία του (φωτ.: Hellenic DNA/Φώτης Καλιαμπάκος)

Οι Κρήτες όλου του κόσμου τίμησαν τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή – Παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας «Καποδίστριας» στη Νέα Υόρκη

6 ώρες πριν
Συγκεντρωμένα τρακτέρ στα Μάλγαρα, στο ύψος των διοδίων (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)

Αγροτικά μπλόκα: Άνοιξε το ρεύμα προς Θεσσαλονίκη στα Μάλγαρα, κλειστό το τελωνείο Ευζώνων

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Οικονόμου)

Κύπελλο Ελλάδας: «Εξάρα» του Βόλου κόντρα στο Αιγάλεω

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign