Το Θρυλόριο είναι αναμφισβήτητα ένα ιστορικό χωριό, καθώς το όνομά του –αλλά και η ίδια η ύπαρξή του– απηχούν το έργο του σπουδαίου Αυστραλού ανθρωπιστή Τζορτζ Ντέβιν Τρελόαρ. Με δικές του ενέργειες διασώθηκαν και κατάφεραν να σταθούν στα πόδια τους πάνω από 100.000 πρόσφυγες το μακρινό (αλλά και τόσο κοντινό σ’ εμάς) 1922, προς τιμήν του εκείνος ο πρώτος οικισμός ονομάστηκε Θρυλόριο, και προ διετίας γιόρτασε 100 χρόνια ζωής.
Αναπόσπαστο κομμάτι του χωριού, τα τελευταία 42 χρόνια, αποτελεί ο Σύλλογος Ποντίων «Η Κερασούντα και το Γαρς», που όχι μόνο κρατά τις μνήμες ζωντανές, αλλά με τις δράσεις του έχει καταφέρει να το βάλει στο χάρτη ως πρωτεύουσα της ποντιακής γαστρονομίας!
Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, κοντά στη γιορτή της Αγίας Μαρίνας, όσοι ασχολούνται έστω και λίγο είτε με τα ποντιακά δρώμενα είτε με την ποντιακή διατροφή, έχουν το βλέμμα στραμμένο στη Ροδόπη για το καθιερωμένο πλέον Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας, αναπόσπαστο κομμάτι των πολυήμερων εκδηλώσεων «Παρακάθ’ κι αροθυμίας».
Το περασμένο Σάββατο, 12 Ιουλίου, ήταν η σειρά του 8ου Έτους, και εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων από τα Γρεβενά, την Καστοριά, την Πολίχνη, τις Φέρες, την Παλαγία Αλεξανδρούπολης, το Ελαιοχώρι Καβάλας, τη Γενισέα Ξάνθης, την Κομοτηνή κ.α. έβαλαν τις ποδιές και τους σκούφους τους και έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους πίσω από τηγάνια και κατσαρόλες.
Καλύτερα από όλους τα περιγράφει η αεικίνητη πρόεδρος του σωματείου «Η Κερασούντα και το Γαρς», Χρύσα Μαυρίδου:
Εκτενώς –όπως της αξίζει– κάλυψαν τη διοργάνωση τα τοπικά μέσα αλλά και τα social media, με φωτογραφίες, συνεντεύξεις και στιγμιότυπα που σίγουρα μας κάνουν και ζηλεύουμε που δεν ήμασταν εκεί: