pontosnews.gr
Δευτέρα, 27/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Λιβύη: Ούτε εγκρίνει, ούτε απορρίπτει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο

Στάση αναμονής από τον Χαλίφα Χαφτάρ που φαίνεται ότι επιδιώκει εμβάθυνση των σχέσεων με την Τουρκία

7/06/2025 - 5:47μμ
Ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ (φωτ. αρχείου: EPA / Mohammed Elshaiky)

Ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ (φωτ. αρχείου: EPA / Mohammed Elshaiky)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τουρκικές πηγές που επικαλείται το Middle East Eye φέρεται να δήλωσαν ότι παρ’ όλο που ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, που ελέγχει την ανατολική Λιβύη, επιδιώκει την εμβάθυνση των σχέσεών του με την Τουρκία, στην παρούσα φάση η Βουλή της Λιβύης δεν πρόκειται ούτε να εγκρίνει αλλά ούτε και να απορρίψει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο για την οριοθέτηση των ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

«Μόλις πριν από λίγα χρόνια, θα ήταν αδιανόητο για την ανατολική Λιβύη που ελέγχεται από τον Χαφτάρ να εξετάσει το ενδεχόμενο υπογραφής ναυτιλιακής συμφωνίας με την Τουρκία. Η μετατόπιση αυτή αντιπροσωπεύει το πόσο γρήγορα η περιοχή αναδιατάσσεται» σημειώνει σε αποκλειστικό δημοσίευμά του το αγγλόφωνο Middle East Eye με έδρα το Λονδίνο και συμπληρώνει: «Αλλά ο Χαλίφα Χαφτάρ διεκδικεί την τουρκική υποστήριξη. Τον Απρίλιο, ο γιος του και πιθανός διάδοχός του, o Σαντάμ, πραγματοποίησε μια επίσκεψη-ορόσημο στην Άγκυρα».

Σε αυτό το πλαίσιο, τουρκική πηγή με γνώση των τουρκο-λιβυκών σχέσεων φέρεται να είπε στο Middle East Eye ότι «ο Χαφτάρ και οι γιοι του επιδιώκουν τώρα να εμβαθύνουν τις σχέσεις τους με την τουρκική κυβέρνηση και πιθανότατα θα κρατήσουν αυτό το θέμα σε εκκρεμότητα αντί να εγκρίνουν ή να απορρίψουν τη συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες αυτή τη στιγμή».

Ο Μπιλγκεχάν Οζτούρκ, ερευνητής του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Στρατηγικών Ερευνών (Global Institute for Strategic Research, GISR), δήλωσε ότι «η κίνηση της κυβέρνησης στην ανατολική Λιβύη δεν είναι πιθανό να αποφέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα». Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων με έδρα το Τομπρούκ της ανατολικής Λιβύης, Ακίλα Σάλεχ, «αναζητούσε απήχηση», καθώς ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης της Τρίπολης Αμπντουλχαμίντ Ντμπέιμπα και ο Χαφτάρ ανανέωναν τις διεθνείς επαφές τους. «Η πιθανότητα ο ελιγμός του Σάλεχ να έχει διεθνείς συνέπειες είναι πολύ μικρή» είπε, υποστηρίζοντας ότι «πρόκειται για ελιγμούς που αποσκοπούν στην εσωτερική διαμάχη για την εξουσία».

Υπενθυμίζεται ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης αποφάσισε την περασμένη Δευτέρα, 2 Ιουνίου, τη σύσταση τεχνικής επιτροπής για τη μελέτη του παράνομου «τουρκολιβυκού μνημονίου» για την οριοθέτηση ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας, όπως μετέδωσε το Λιβυκό Πρακτορείο Ειδήσεων LANA.

Στις 4 Απριλίου, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, ο Γιασάρ Γκιουλέρ, υποδέχθηκε στην Άγκυρα τον αντιστράτηγο Σαντάμ Χαλίφα Χαφτάρ, γιο του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ και αρχηγό των χερσαίων δυνάμεων του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, που υπάγεται στην κυβέρνηση της Βεγγάζης στα ανατολικά της χώρας. Ο αντιστράτηγος Χαφτάρ βρέθηκε στην Άγκυρα κατόπιν πρόσκλησης του αρχηγού των τουρκικών χερσαίων δυνάμεων, στρατηγού Σελτσούκ Μπαϊρακτάρογλου.

Ο άλλος γιος του στρατάρχη Χαφτάρ, ο Μπελκασέμ Χαφτάρ, είχε επισκεφθεί την Άγκυρα στις 25 Ιουλίου πέρυσι, με την ιδιότητα του γενικού διευθυντή του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης της Λιβύης, και σε συνέντευξή του τότε είχε δηλώσει ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί μεταξύ των δύο χωρών στον ενεργειακό τομέα είναι πολύ ικανοποιητική.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μπένετ και Λαπίντ σε κοινή συνέντευξη Τύπου (πηγή: x.com/yairlapid)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου ενώνει την αντιπολίτευση – Μπένετ και Λαπίντ ενώνουν δυνάμεις για τις επόμενες εκλογές

26/04/2026 - 10:15μμ
Πούτιν και Αραγτσί σε παλαιότερη συνάντηση (φωτ. αρχείου: EPA / Alexander Kazakov)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Ο ΥΠΕΞ Αραγτσί θα συναντήσει τον Πούτιν στη Μόσχα τη Δευτέρα

26/04/2026 - 8:43μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ μιλά σε δημοσιογράφους στην αίθουσα ενημέρωσης του Λευκού Οίκου, μετά τους πυροβολισμούς (φωτ.: EPA / Will Oliver)
ΚΟΣΜΟΣ

Πυροβολισμοί στο δείπνο των ανταποκριτών: «Ήθελε να χτυπήσει αξιωματούχους» – Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για τον 31χρονο

26/04/2026 - 2:38μμ
Προσωπικό ασφαλείας σε κατάσταση συναγερμού μετά από πυροβολισμούς που ακούστηκαν στο δείπνο της Ένωσης Ανταποκριτών του Λευκού Οίκου, όπου παρίσταντο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και η Πρώτη Κυρία Μελάνια Τραμπ (φωτ.: EPA/Yuri Gripas / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

«Δάσκαλος του μήνα» ο δράστης στο δείπνο των ανταποκριτών στον Λευκό Οίκο – Τι ξέρουμε για τον Κόουλ Τόμας Άλεν

26/04/2026 - 11:31πμ
Ουκρανός, ντυμένος με τη στολή των εργαζομένων σε πυρηνικό σταθμό, κρατά κεριά σε τελετή μνήμης για τους «εκκαθαριστές» που έχασαν τη ζωή τους στις επιχειρήσεις καθαρισμού μετά την καταστροφή του Τσερνόμπιλ, στο Σλαβούτιτς της Ουκρανίας (φωτ.: EPA/MAKSYM KISHKA)
ΚΟΣΜΟΣ

Τσερνόμπιλ: 40 χρόνια από την πυρηνική καταστροφή που σημάδεψε την Ευρώπη

26/04/2026 - 10:34πμ
Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Μελάνια Τραμπ, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και η επικεφαλής ανταποκρίτρια του CBS News στον Λευκό Οίκο Γουέιτζια Τζανγκ, στο δείπνο της Ένωσης Ανταποκριτών του Λευκού Οίκου (φωτ.:  EPA/Yuri Gripas / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Σοκ στην Ουάσινγκτον: Ένοπλος πυροβόλησε στο δείπνο των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου – Φυγαδεύτηκαν οι Τραμπ

26/04/2026 - 8:25πμ
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Βίκτορ Όρμπαν: Αποχωρεί από τη Βουλή μετά την εκλογική ήττα

25/04/2026 - 11:02μμ
Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ [δεξιά] σε διμερή συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί στο Ισλαμαμπάντ, 25 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Pakistan Prime Minister Office)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-Ιράν: Στον «αέρα» οι συνομιλίες – Φεύγει ο Αραγτσί, φτάνουν οι Αμερικανοί στο Πακιστάν

25/04/2026 - 7:16μμ
Επισκέπτες στην αίθουσα ελέγχου του 4ου αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία, 23 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Sergey Dolzhenko).
ΚΟΣΜΟΣ

40 χρόνια μετά το Τσερνόμπιλ: Η πυρηνική ενέργεια επιστρέφει στο προσκήνιο

25/04/2026 - 6:08μμ
Καταστηματάρχης δείχνει σημαίες του Ιράν, των ΗΠΑ και του Πακιστάν, σε κατάστημα στο Καράτσι (φωτ.: EPA / Shahzaib Akber)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-Ιράν: «Ψάχνουν έξοδο χωρίς ήττα», λέει η Τεχεράνη – Στο παρασκήνιο κινήσεις και έμμεσες επαφές

25/04/2026 - 4:26μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Λεωνίδας Τζέκας)

Super League – Play Out: «Διπλό» παραμονής ο Πανσερραϊκός, ήττα στο Περιστέρι ο Αστέρας

7 ώρες πριν
(Τμήμα της αφίσας του Σπουδαστηρίου)

Σπουδαστήριο Ποντιακής Ιστορίας και Πολιτισμού: Μια διαδρομή κατανόησης, μνήμης και ταυτότητας

8 ώρες πριν
Οι πυγμάχοι Emirhan Kalkan και Sergei Gorokhov σε... ήρεμες στιγμές (φωτ.: Instagram / @emirhannkalkannn)

Τραπεζούντα: Άγριες σκηνές σε αγώνα πυγμαχίας – Το πλήθος επιτέθηκε σε Ρώσο πυγμάχο

9 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Eurokinissi / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Ικαρία: Άνδρας ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από δύσβατο σημείο

9 ώρες πριν
Μπένετ και Λαπίντ σε κοινή συνέντευξη Τύπου (πηγή: x.com/yairlapid)

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου ενώνει την αντιπολίτευση – Μπένετ και Λαπίντ ενώνουν δυνάμεις για τις επόμενες εκλογές

10 ώρες πριν
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»)

Ο «Φάρος» Αγίας Βαρβάρας τίμησε τον Άγιο Γεώργιο στην εκδήλωση του Χορευτικού Ομίλου Νέας Περάμου

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign