Συμφωνίες στα πεδία της ενέργειας και του σιδηροδρόμου οριστικοποιήθηκαν κατά το 2ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Ιταλίας, το οποίο συνεδρίασε στη Ρώμη. Στις συμφωνίες αυτές αναφέρθηκαν κατά τις κοινές τους δηλώσεις ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ιταλίδα ομόλογός του Τζόρτζια Μελόνι.
Στον τομέα της ενέργειας, υπεγράφη Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και του διαχειριστή δικτύου της Ιταλίας Terna για την αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών, ώστε να τριπλασιαστεί η υφιστάμενη δυνατότητα, από 500 MW σε 1.500 MW.
Ο ΑΔΜΗΕ και η Terna αναμένεται να επενδύσουν στο έργο περίπου 1,9 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και του ιταλικού κρατικού ομίλου Ferrovie dello Stato, στον οποίο ανήκει η Hellenic Train, για την αναβάθμιση των επιβατικών σιδηροδρομικών μεταφορών στην Ελλάδα. Ο ιταλικός όμιλος δεσμεύτηκε να προβεί σε επενδύσεις ύψους 360 εκατομμυρίων ευρώ για:
• Την αγορά συνολικά 23 τρένων, οκτώ υπεραστικών ταχείας κυκλοφορίας και 15 προαστιακού τύπου.
• Τη διαμόρφωση σύγχρονων αμαξοστασίων ώστε να εξασφαλιστεί η μακροχρόνια συντήρηση των αμαξοστοιχιών.
Τα δύο παραπάνω Μνημόνια περιλαμβάνονται στις συνολικά 12+2 συμφωνίες και MoUs’ τα οποία υπεγράφησαν και που περιγράφονται αναλυτικά στην Κοινή Διακήρυξη των δύο χωρών.
Κοινή βούληση για διεύρυνση συνεργασίας
Ο πρωθυπουργός κατά τις δηλώσεις του ευχαρίστησε την Τζόρτζια Μελόνι για τη ζεστή φιλοξενία και επεσήμανε ότι «δεν είχαμε μια τυπική διπλωματική συνάντηση, αλλά ουσιαστική ευκαιρία να συντονίσουμε τον βηματισμό μας σε όλα τα επίπεδα».
Αναφέρθηκε, ενδεικτικά, στα γεωπολιτικά, τη μετανάστευση, την ασφάλεια, την ενέργεια και την κλιματική κρίση.
Μίλησε για κοινές προκλήσεις και κοινές ευκαιρίες ενώ τόνισε πως το πλήθος των συμφωνιών δείχνει την ανάγκη το ανώτατο συμβούλιο να συνεδριάζει πιο τακτικά, ενώ έκανε επίσης λόγο για κοινή βούληση σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση της συνεργασίας.
Όπως και η Τζ. Μελόνι, ο πρωθυπουργός στάθηκε ότι η Ιταλία θα ακολουθήσει την Ελλάδα στην κυλιόμενη προεδρία της ΕΕ το 2027. «Για έναν ολόκληρο χρόνο Ελλάδα και Ιταλία θα καθορίζουν τις προτεραιότητες» σημείωσε.
«Θέλουμε να τριπλασιάσουμε τη δυνατότητα ηλεκτρικής διασύνδεσης – Επανεκκίνηση της σχέσης με Ferrovie»
Ως προς την ηλεκτρική διασύνδεση, επισήμανε πως «θέλουμε να τριπλασιάσουμε τη δυνατότητα διασύνδεσης», κάτι που όπως τόνισε, είναι προς όφελος και των δύο χωρών.
Αναφερόμενος στη συμφωνία Ferrovie-Ελλάδας, μίλησε για «επανεκκίνηση της σχέσης που δοκιμάστηκε στη σκιά της τραγωδίας των Τεμπών». Όπως τόνισε, η Ελλάδα καλείται να επενδύσει στην αναβάθμιση του δικτύου και η ιταλική πλευρά σε νέα τρένα ώστε οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι να φτάσουν στο επίπεδο των ιταλικών. Ευχαρίστησε, δε, την κ. Μελόνι για τη στήριξη στην επίτευξη αυτής της συμφωνίας.
Ως προς τις οικονομικές σχέσεις, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι το διμερές εμπόριο ανέρχεται σε 12 δισ. ευρώ. «Μπορούμε να προσεγγίσουμε περισσότερες ιταλικές επενδύσεις στην Ελλάδα και να δρομολογήσουμε περισσότερες ελληνικές επενδύσεις στην Ιταλία» τόνισε και αναφέρθηκε σε έργα αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα.
Ο Κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι πριν κάποια χρόνια ο Νότος φαινόταν πηγή προβλημάτων, ωστόσο σήμερα αναπτύσσεται πιο γρήγορα από τον ευρωπαϊκό Βορρά.
Αναφερόμενος στην Ανατολική Μεσόγειο, στάθηκε στην ανάγκη όλοι να σέβονται το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο θάλασσας, ενώ μίλησε για την κατάσταση σε Λιβύη και Συρία.
«Συμφωνούμε στην ανάγκη ελέγχου των μεταναστευτικών ροών»
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι Ελλάδα και Ιταλία συμφωνούν στην ανάγκη ελέγχου των μεταναστευτικών ροών και τόνισε πως η Αθήνα βρήκε στην Τζ. Μελόνι ίσως τον πιο δυνατό σύμμαχο για το ζήτημα. «Δεν μιλάμε πια στην ΕΕ για ανακατανομή προσφύγων αλλά για προστασία συνόρων και αντιμετώπιση διακινητών» τόνισε.