pontosnews.gr
Παρασκευή, 15/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Νέος ομαδικός τάφος με εκτελεσθέντες βρέθηκε στο δήμο Νεάπολης-Συκεών

Ο έκτος τάφος ανακαλύφθηκε στη διάρκεια ανασκαφών στο πάρκο Εθνικής Αντίστασης κοντά στο Επταπύργιο

11/05/2025 - 9:06πμ
Σκελετοί σε έναν από τους ομαδικούς τάφους που βρέθηκαν στο δήμο Νεάπολης-Συκεών (φωτ.: Δήμος Νεάπολης-Συκεών)

Σκελετοί σε έναν από τους ομαδικούς τάφους που βρέθηκαν στο δήμο Νεάπολης-Συκεών (φωτ.: Δήμος Νεάπολης-Συκεών)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ένας ακόμη ομαδικός τάφος εκτελεσθέντων, ο έκτος συνολικά, εντοπίστηκε κατά τη νέα φάση των ανασκαφών στο πάρκο Εθνικής Αντίστασης κοντά στο Επταπύργιο όπως αποκάλυψε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης.

Ο δήμαρχος προέβη στην ανακοίνωση κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του δημοσιογράφου, πρώην γενικού διευθυντή του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Σπύρου Κουζινόπουλου, «Γεντί Κουλέ, η Βαστίλη της Θεσσαλονίκης» στο πλαίσιο της 21ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

«Δικαιωνόμαστε όσοι πιστεύαμε ότι θα βρούμε και άλλους, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια όλο το επόμενο διάστημα έτσι ώστε να αποκαλύψουμε όσο τον δυνατόν περισσότερους στην ευρύτερη περιοχή» τόνισε ο Σ. Δανιηλίδης. Παράλληλα, πρόσθεσε πως στους προηγούμενους πέντε ομαδικούς τάφους βρέθηκαν 33 σκελετοί, «ένα εύρημα «με ύψιστο ιστορικό και πολιτικό ενδιαφέρον όχι μόνο για τον Δήμο Νεάπολης – Συκεών, αλλά για όλη τη χώρα», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι είναι πάνω από 400 οι εκτελεσθέντες πολιτικοί κρατούμενοι την περίοδο του Εμφυλίου και περίπου ίδιος αριθμός είναι των εκτελεσθέντων από τη Γκεστάπο την περίοδο της Κατοχής, οι οποίοι όμως, σύμφωνα με τα στοιχεία, θάβονταν σε έξι σημεία στην πόλη και όχι κοντά στο Γεντί Κουλέ.

Ο δήμαρχος συμπλήρωσε ότι συγκεκριμένη υπηρεσία του δήμου Νεάπολης -Συκεών επικοινωνεί με οικογένειες από όλη την Ελλάδα συγκεντρώνει στοιχεία όσων έχουν πιθανότατα εκτελεσμένους συγγενείς και ότι σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης θα κινηθεί η διαδικασία για να γίνει εξέταση DNA στους σκελετούς και ταυτοποίηση για να διαπιστωθεί σε ποιους ανήκουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δήμος Νεάπολης – Συκεών μετά τις ανασκαφές έχει σκοπό να δημιουργήσει Μουσείο για την Ιστορία της Εθνικής Αντίστασης και του Εμφυλίου σε ένα δημοτικό οικόπεδο ως μνημείο τιμής και μνήμης για αυτούς που έπεσαν για τις ιδέες τους και για να στείλει ένα μήνυμα συμφιλίωσης και εθνικής ενότητας.

Η εξέλιξη του Επταπυργίου σε ένα βιβλίο

Μέσα από ένα πλήθος μαρτυριών, ντοκουμέντων και αρχειακού υλικού, ο συγγραφέας στο βιβλίο «Γεντί Κουλέ, η Βαστίλη της Θεσσαλονίκης» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις IANOS παρουσιάζει όλη την εξέλιξη του Επταπυργίου, από τη λειτουργία του ως κάστρου της Θεσσαλονίκης και αργότερα ως φυλακής, από την περίοδο ακόμη της Οθωμανικής κυριαρχίας της πόλης μέχρι το κλείσιμό της το 1989.

Εκπροσωπώντας την πανεπιστημιακή κοινότητα ο καθηγητής Άρης Στυλιανού, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ είπε ότι το βιβλίο προσφέρει μία πολύ καλή ευκαιρία για τους μελετητές, για τους ερευνητές της Νεότερης Ιστορίας.

«Διαβάζοντας το βιβλίο συνειδητοποιούμε πόσο μαύρο, σκοτεινό είναι το παρελθόν των φυλακών του φρουρίου που χρησιμοποιήθηκε ως μπουντρούμι για να φυλακιστούν άνθρωποι, να βασανιστούν και να εκτελεστούν με τις χειρότερες συνθήκες. Έχει όμως και μία αισιόδοξη, φωτεινή πλευρά το βιβλίο, δείχνει ότι οι άνθρωποι και μέσα στις ταλαιπωρίες πάντα προσδοκούσαν και μάχονταν για την ελευθερία», επισήμανε ο Αρ. Στυλιανού.

«Το πλεονέκτημα του βιβλίου είναι οι ιστορικές του αναφορές, ξεκινάει από τον Πύργο του Αίματος που ήταν φρικτή φυλακή επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δηλαδή κατά κάποιο τρόπο παραθέτει το ιστορικό του σωφρονισμού σε αυτή την πόλη», ανέφερε ο Κώστας Λογοθέτης, δικηγόρος, τέως εισαγγελέας.

«Στο βιβλίο περιλαμβάνεται το άγνωστο στοιχείο, ότι στο Γεντί Κουλέ κρατήθηκαν οι λιποτάκτες της Μικρασιατικής Εκστρατείας», ανέφερε προσθέτοντας ότι «είναι θησαυρός, καθώς δεν υπάρχει ιστορική περίοδος της Θεσσαλονίκης και της Ελλάδας γενικότερα που να μην συνδέεται κάποια στιγμή με το Γεντί Κουλέ», κατά τον Κ. Λογοθέτη.

«Οι 400 εκτελεσμένοι στο Γεντί Κουλέ ήταν κομμουνιστές και το λέω αυτό γιατί για τη συμπεριφορά τους όταν πήγαιναν στο εκτελεστικό απόσπασμα έχω πολλές περιγραφές από τον Χρόνη Μίσσιο. Όταν πηγαίναν για το εκτελεστικό απόσπασμα οι άλλοι που ήταν στους θαλάμους φώναζαν “καλή αντάμωση σύντροφοι, για τη λαοκρατία σύντροφοι”» ανέφερε ο Αγάπιος Σαχίνης, τέως δημοτικός σύμβουλος, συγγενής εκτελεσμένου στο Γεντί Κουλέ.

«Όποιος ανατρέξει στις φωτογραφίες των διαδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα την ημέρα της Απελευθέρωσης αυτό το σύνθημα είναι σε πολλά πλακάτ» τόνισε.

«Όταν ήρθαν στο φως οι ομαδικοί τάφοι περίμενε κανείς ότι η πολιτεία θα εκδηλώσει ενδιαφέρον και θα δείξει στον κόσμο τι είναι το Επταπύργιο, πόσες εκατοντάδες και χιλιάδες άτομα μαρτύρησαν εκεί μέσα. Αντί γι’ αυτό το υπουργείο Πολιτισμού και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έσπευσαν το εισιτήριο των 2-3 ευρώ να το κάνουν 10 ευρώ» ανέφερε ο συγγραφέας του βιβλίου, Σπύρος Κουζινόπουλος.

«Άρχισα να ασχολούμαι με το θέμα των Φυλακών του Επταπυργίου, όταν έπεσε στα χέρια μου η χειρόγραφη εφημερίδα “Εφταπυργίτης” που εκδιδόταν από τους πολιτικούς κρατουμένους των φυλακών του Γεντί Κουλέ της περιόδου 1945-1947» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Κατά μια ευτυχή συγκυρία έχω στην κατοχή μου το μοναδικό σωζώμενο φύλλο της εφημερίδας και είναι ένα από αυτά που θέλω να παραδώσω ανάμεσα σε δύο ντουλάπες με υλικό που έχω για το Επταπύργιο, για να δημιουργηθεί ένα Μουσείο της Αντίστασης, ούτως ώστε οι επισκέπτες να βλέπουν τι μαρτύρια πέρασαν εκατοντάδες που βρέθηκαν κρατούμενοι μέσα στις φυλακές».

Στην παρουσίαση του βιβλίου ήταν παρόντες, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, ο αντιδήμαρχος Οικονομικού Προγραμματισμού και Δημοτικής Περιουσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης Γιώργος Αρβανίτης, ως εκπρόσωπος του δημάρχου Θεσσαλονίκης Στέλιου Αγγελούδη, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, ο πρόεδρος της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Μακεδονίας,1940-1974, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Κ. Γιαννίκη

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Δεκαπενταύγουστος στην Τήνο (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού/Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΕΛΛΑΔΑ

Δεκαπενταύγουστος με καλοκαιρινή δροσιά

15/08/2025 - 8:08πμ
Υδροφόρα του δήμου Πατρέων στις καμένες εκτάσεις (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Πάτρα: Δύο προσαγωγές για την αναζωπύρωση στην περιοχή του Μπάλα – Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω της φωτιάς

14/08/2025 - 10:48μμ
Στιγμιότυπο από την άφιξη στα δικαστήρια Πάτρας των δύο κατηγορούμενων για εμπρησμό (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Αχαΐα: Αναζωπύρωση στον Μπάλα – Εξαγριωμένο πλήθος προπηλάκισε τους κατηγορούμενους για τον εμπρησμό

14/08/2025 - 9:04μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Λαυρεωτική: Ολοκληρώθηκαν οι αυτοψίες για τις ζημιές από την πρόσφατη πυρκαγιά

14/08/2025 - 7:20μμ
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΑΣ: Συνελήφθη στην Αθήνα δραπέτης φυλακών – Εξέτιε ποινή κάθειρξης 21 ετών

14/08/2025 - 4:10μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγοπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Κολωνός: Επίθεση με γκαζάκια σε είσοδο πολυκατοικίας – «Μυρίζει» οπαδικά κίνητρα

14/08/2025 - 12:58μμ
(Φωτ. αρχείου: pixabay.com)
ΕΛΛΑΔΑ

Ημαθία: Τηλεφωνική απάτη με θύμα ηλικιωμένη – Την έπεισαν να τους δώσει χιλιάδες ευρώ και κοσμήματα αξίας

14/08/2025 - 11:55πμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)
ΕΛΛΑΔΑ

Ομολόγησε 19χρονος ότι έβαλε τη φωτιά στα Συχαινά Πάτρας – Σε τρεις συλλήψεις προχώρησε η ΕΛΑΣ

14/08/2025 - 10:51πμ
Στιγμιότυπο από το λιμάνι του Πειραιά όπου εκδρομείς περιμένουν να επιβιβαστούν σε πλοίο με προορισμό τις Κυκλάδες (φωτ. αρχείου: Eurokinissi/Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Φεύγουν και οι τελευταίοι εκδρομείς του Δεκαπενταύγουστου – Αυξημένη η κίνηση στα λιμάνια

14/08/2025 - 9:40πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Ψωμάς)
ΕΛΛΑΔΑ

Βελτιωμένη η εικόνα σε όλα τα μεγάλα πύρινα μέτωπα – Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε περισσότερες από 10 περιοχές

14/08/2025 - 9:08πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook.com/Αθάνατο ΝΟΥΔΑ)

Σουμέλα λέν’ την Παναγιά: Όταν η ορθόδοξη πίστη γίνεται ένα με την ποντιακή παράδοση

34 λεπτά πριν
Εορτασμός Παναγίας της Εκατονταπυλιανής στην Πάρο (φωτ. αρχείου: Eurokinissi/Αποστόλης Παπανικολάου)

Δεκαπενταύγουστος 2025: Ευχές της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας με αφορμή την γιορτή της Παναγίας

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Πόπη Παπαγεωργίου)

Δεκαπενταύγουστος στο Βέρμιο: Η λιτάνευση της εικόνας, ο Εθνικός Ύμνος στο μνημείο του Υψηλάντη

2 ώρες πριν
(Φωτ.: DHA)

«Η Παναγία του Πόντου»: Μήνυμα της ΠΟΕ για τον Δεκαπενταύγουστο με αναφορές στη Σουμελά και τη Γενοκτονία

2 ώρες πριν
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου στη διάρκεια ομιλίας του στην Ιερουσαλήμ (φωτ.: EPA/Ronen Zvulun/POOL)

Αραβικές χώρες καταδίκασαν τις δηλώσεις Νετανιάχου περί «μεγάλου Ισραήλ»

3 ώρες πριν
Ο δρόμος προς το Ναό της Παναγίας το 1919, μετά την επιστροφή στο Μοσχονήσι των κατοίκων του που το είχαν εγκαταλείψει στον λεγόμενο πρώτο διωγμό, του 1914. Φανερές οι ζημιές στα σπίτια (φωτ.: Αρχείο Α. Μαΐλη)

Μοσχονήσι: Μια Μικρασιάτισσα Παναγιά που πέρασε κι εχάθη

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign