pontosnews.gr
Δευτέρα, 5/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ομογένεια: Η δίκη του Θεμιστοκλή αναβίωσε στο Σικάγο 2.500 χρόνια μετά – 500 ένορκοι τον «αθώωσαν» για την προδοσία κατά της αρχαίας Αθήνας

Φιλανθρωπική εκδήλωση για τη στήριξη του Εθνικού Ελληνικού Μουσείου με ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον

15/04/2025 - 8:53μμ
Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από τη δίκη (φωτ.: facebook/National Hellenic Museum)

Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από τη δίκη (φωτ.: facebook/National Hellenic Museum)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ένα κοινό άνω των 500 ενόρκων έκρινε τον αρχαίο Αθηναίο ηγέτη Θεμιστοκλή «αθώο» για προδοσία κατά της πόλης και του λαού της Αθήνας το 459 π.Χ., μετά από 2.500 χρόνια αναμονής για μια ετυμηγορία!

Η… πολύκροτη δίκη αναβίωσε στο πλαίσιο μιας πρωτότυπης φιλανθρωπικής εκδήλωσης του Εθνικού Ελληνικού Μουσείου του Σικάγου στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο σειράς δράσεων για την ανάδειξη της διαρκούς συνάφειας και αξίας της ελληνικής σκέψης και ιστορίας, οι οποίες υλοποιούνται από το 2013.

Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από τη δίκη (φωτ.: facebook/National Hellenic Museum)

Ομογενείς και μη νομικοί ανέλαβαν να δικάσουν, αλλά και να υπερασπιστούν μια από τις πιο διάσημες αλλά και αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της αρχαίας Αθήνας στη «δίκη» που φιλοξενήθηκε στο Θέατρο Χάρις του Σικάγου παρουσία 12 ενόρκων επί σκηνής και εκατοντάδων εντός της θεατρικής αίθουσας.

Μετά το πέρας των αγορεύσεων, η επιτροπή των δικαστών ψήφισε ομόφωνα υπέρ της αθώωσης, ενώ η 12μελής επιτροπή των αξιότιμων ενόρκων επί σκηνής –αποτελούμενη από εκπροσώπους σωματείων, ακαδημαϊκούς και προσωπικότητες των μέσων ενημέρωσης– έκρινε τον Θεμιστοκλή αθώο με διαφορά 11-1.

Εκπρόσωποι της υπεράσπισης του Θεμιστοκλή ήταν οι δικηγόροι Patrick M. Collins (King & Spalding LLP), Τίνος Διαμαντάτος (Morgan, Lewis & Bockius LLP) και Κατερίνα Αλεξοπούλου (υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ).

Εκπρόσωποι της δίωξης ήταν η Sarah F. King (Clifford Law Offices PC) και ο Patrick A. Salvi II (Salvi, Schostok & Pritchard PC).

Οι ένορκοι ψηφίζουν για την αθώωση του Θεμιστοκλή (φωτ.: facebook/National Hellenic Museum)

Της δίκης προήδρευσαν οι δικαστές Joy V. Cunningham του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ιλινόι, Γεωργία N.Αλεξάκη του δικαστηρίου της Βόρειας Περιφέρειας του Ιλινόι, Αντώνης Κυριακόπουλος and Hon. Jeffery Chrones του περιφερειακού δικαστηρίου της επαρχίας Κουκ.

Η συμβολή του στην ιστορία του Δυτικού πολιτισμού

Ο Αθηναίος στρατιωτικός στρατηγός Θεμιστοκλής ήταν ο ανώτατος διοικητής της μεγάλης μάχης του Μαραθώνα και της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας το 480 π.Χ. όταν, χάρη στη στρατηγική του, οι Πέρσες απωθήθηκαν από την αρχαία Ελλάδα, έχοντας υποστεί μεγάλες απώλειες.

Αρκετοί ιστορικοί υποστηρίζουν ότι αν οι Έλληνες δεν είχαν κερδίσει τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, η πορεία της ιστορίας και του Δυτικού πολιτισμού θα ήταν εντελώς διαφορετική.

Ωστόσο, αργότερα, ο Θεμιστοκλής υπονομεύτηκε από τους πολιτικούς του αντιπάλους και κατέληξε να κατηγορηθεί ότι πρόδωσε την Αθήνα στον μεγαλύτερο αντίπαλό της, την Περσία, όταν, μετά τον πόλεμο, εξοστρακίστηκε από την πόλη του, έζησε εξόριστος και τελικά τέθηκε στην υπηρεσία του Πέρση βασιλιά Αταξέρξη Α’, γιου του βασιλιά Ξέρξη.

Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από τη δίκη (φωτ.: facebook/National Hellenic Museum)

Ο βασιλιάς έκανε μεγάλες τιμές στον Θεμιστοκλή και του παραχώρησε τα εισοδήματα τριών πόλεων της Μικράς Ασίας, της Λαμψάκου, της Μυούντας και της Μαγνησίας, όπου ο Θεμιστοκλής τελικά εγκαταστάθηκε.

Όταν όμως ο Αρταξέρξης τού ζήτησε να στραφεί ενάντια στα ελληνικά συμφέροντα με αφορμή την επανάσταση της Αιγύπτου, ο Θεμιστοκλής προτίμησε να θέσει τέρμα στη ζωή του με κάποιο δηλητήριο, αν και ο Θουκυδίδης αναφέρει ότι πέθανε ύστερα από ασθένεια. Η σορός του μεταφέρθηκε κρυφά στον Πειραιά, όπου οι Αθηναίοι έκαναν έναν τάφο από ευγνωμοσύνη για τις μεγάλες υπηρεσίες που είχε προσφέρει στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Αθήνα.

Όμως δεν έτυχε ποτέ μιας δίκης που θα μπορούσε να του επιτρέψει να επιστρέψει στην Αθήνα, και αυτό θέλησε να διορθώσει το Εθνικό Ελληνικό Μουσείο του Σικάγου με την εκδήλωσή του.

«Η ζωή του Θεμιστοκλή ενσαρκώνει την ένταση μεταξύ της δημόσιας υπηρεσίας και της προσωπικής φιλοδοξίας», υπογράμμισε η διοίκηση του Μουσείου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ελληνικό διαβατήριο (φωτ.: ΧΚ)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ελληνική ιθαγένεια: Ο γάμος των γονέων γίνεται εμπόδιο για ομογενείς στις ΗΠΑ

4/10/2026 - 4:21μμ
Τμήμα της αφίσας της πολιτιστικής εκδήλωσης (εικ.: facebook.com/GreekCommunity?locale=el_GR)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τορόντο: «Ώρες ελευθερίας – Ελλήνων πράξεις» από την Ελληνική Κοινότητα και τον Σύλλογο «Βεργίνα»

4/10/2026 - 12:26μμ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Λίντον Μπ. Τζόνσον υπογράφει τον Immigration and Nationality Act, γνωστό ως νόμο Hart-Celler, στη βάση του Αγάλματος της Ελευθερίας, στις 3 Οκτωβρίου 1965. Διακρίνονται, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος Χιούμπερτ Χάμφρεϊ και οι γερουσιαστές Ρόμπερτ και Έντουαρντ «Τεντ» Κένεντι (φωτ.: LBJ Library / Yoichi Okamoto)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Έλληνες στην Αμερική: Η υπογραφή που άλλαξε το αμερικανικό όνειρο

3/10/2026 - 9:18μμ
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ολίβια Βασιλοπούλου: Η Ελληνίδα της διασποράς που ετοιμάζεται να λάμψει στο Miss Universe

3/10/2026 - 8:51μμ
Στιγμιότυπο από το φεστιβάλ ελληνικού πολιτισμού «Πανηγύρι», στο Κίεβο. Σάββατο 30 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Федерація грецьких товариств України)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ιστορική απόφαση για ένα… Πανοΰρ: Η Ουκρανία αναγνωρίζει επισήμως το θεσμό των Ελλήνων, που επιμένει μέσα στον πόλεμο

3/10/2026 - 2:25μμ
Ο Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος Σταυροδρομίου στο Μπέγιογλου της Κωνσταντινούπολης(φωτ.: Javodish / Wikimedia Commons, CC0/Public Domain)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η ομογένεια της Κωνσταντινούπολης κρατά ζωντανό τον ελληνισμό με τρεις δράσεις μέσα στον Οκτώβριο

2/10/2026 - 10:43μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης Cardinal Bessario- Εύξεινος Πόντος/Facebook)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

50 χρόνια Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης: Η μεγάλη γιορτή μιας διαδρομής μισού αιώνα

2/10/2026 - 11:43πμ
Bourdo Photography Copyright
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η Προεδρική Φρουρά στην Αυστραλία για την 28η Οκτωβρίου: Οι Εύζωνες θα παρελάσουν στο Σίδνεϊ και για πρώτη φορά στην Καμπέρα

2/10/2026 - 10:22πμ
Το ελληνικό περίπτερο στην «Ευρωπαϊκή ημέρα γλωσσών», που πραγματοποιήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου στη Μόσχα (φωτ.: Facebook / Посольство Греции в Москве-Πρεσβεία της Ελλάδας στη Μόσχα)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μόσχα: Μια αυλή χόρεψε ελληνικά – Το «Μεράκι» των Ρώσων ελληνιστών

30/09/2026 - 9:48μμ
(Φωτ.: hephaestuswien.com)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τασκένδη: Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Κώστας Πολίτης επενδύει στη γλώσσα και τη νέα γενιά

29/09/2026 - 2:02μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το μνημείο με την ποντιακή λύρα στη Λευκόπετρα Ξάνθης, το βράδυ των αποκαλυπτηρίων. Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / XanthiNews)

Λευκόπετρα Ξάνθης: Αποκαλύφθηκε η ποντιακή λύρα που έγινε τοπόσημο μνήμης

14 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση «Το Δουργούτι θυμάται το Μπλόκο...», Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Ένωση Αρμενίων Ελλάδος)

Δουργούτι: Η γειτονιά Ελλήνων και Αρμενίων θυμάται το Μπλόκο που την μάτωσε

37 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Olga Fedorova)

«Λύγισε» από τη Σβιτόλινα η Σάκκαρη στο China Open

1 ώρα πριν
Καπνός από τη φωτιά που πέρασε από τη Βουλγαρία και καίει στο Σουφλί, Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Χριστίνα Αναστασοπούλου)

Σουφλί: Δεύτερη μέρα μάχης με τη φωτιά από τη Βουλγαρία – Εκτίμηση για 10.000 καμένα στρέμματα

1 ώρα πριν
Στιγμιότυπο από το το μονόπρακτο «Ο Γιάγκον ο κουντούρατσης», στη σκηνή του στο Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας Βόλου. Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Νομού Μαγνησίας)

Βόλος: Πόντιοι και Μικρασιάτες μαζί στη σκηνή, με θέατρο και χορό

2 ώρες πριν
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης και ο υφυπουργός Θάνος Πετραλιάς με το προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2027. Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Προϋπολογισμός 2027: Ακριβή ενέργεια και επενδύσεις δοκιμάζουν το σχέδιο για ανάπτυξη

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV