pontosnews.gr
Κυριακή, 11/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μνημείο Προσφυγικού Ελληνισμού στην Ξάνθη: Ένα από τα πιο σημαντικά και συγκλονιστικά μνημεία στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας

Το μνημείο είναι χτισμένο με υλικά φερμένα από 35 ναούς της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης. Γράφει ο Σπάρτακος Τανασίδης

1/04/2025 - 10:44πμ
(Φωτ.: Αρχείο Συλλόγου Ποντίων Νομού Ξάνθης)

(Φωτ.: Αρχείο Συλλόγου Ποντίων Νομού Ξάνθης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Την πόλη της Ξάνθης στην πλατεία Ελευθερίας κοσμεί το Μνημείο του Προσφυγικού Ελληνισμού –ένα μνημείο μοναδικό στο είδος του και με δική του ιστορία.

Το όραμα για την ανέγερσή του ανήκε στον Σύλλογο Ποντίων Νομού Ξάνθης και στον αείμνηστο πρόεδρό του Γεώργιο Ταβουλτσίδη. 

Για την υλοποίηση της ανέγερσης του μνημείου, με ιδιωτική πρωτοβουλία και προσπάθεια του ποντιακού συλλόγου, αρχικά συγκεντρώθηκε το ποσό των 2.000.000 δραχμών, από την εκπομπή «Ρωμανία» της Τατιάνας Χαλκίδου και του Γεώργιου Ταβουλτσίδη, που φιλοξενούσε το 3ο Ραδιοφωνικό Πρόγραμμα Ξάνθης. Κατόπιν, ο πρόεδρος του Συλλόγου έθεσε το ζήτημα στον τότε Πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη, με την παρέμβαση του οποίου, η Βουλή διέθεσε για την ανέγερσή του μνημείου 18.000.000 δραχμές. Επίσης με παρέμβαση του Πρυτάνεως του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης καθηγητή Ιωάννη Πανούση, συγκεντρώθηκαν 10.000.000 δραχμές.

Η Πλατεία Ελευθερίας στην Ξάνθη, όπου διακρίνονται τα μνημεία του Αγνώστου Στρατιώτη και του Προσφυγικού Ελληνισμού (φωτ.: Αρχείο Σπάρτακου Τανασίδη]

Το σημείο ανέγερσης επιλέχθηκε από τον ποντιακό Σύλλογο, με τη βοήθεια του τότε Πόντιου δημάρχου Ξάνθης Φίλιππου Αμοιρίδη.

Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Απόστολος Κακλαμάνης, με τον τότε πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ξάνθης Γεώργιο Ταβουλτσίδη και τον Γενικό Γραμματέα του Συλλόγου Νεόφυτο Ζουμπουλίδη στην τελετή εγκαινίων του Μνημείου (φωτ.: Αρχείο Συλλόγου Ποντίων Νομού Ξάνθης)

Τα αποκαλυπτήρια έγιναν από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων στις 16 Ιουνίου 1997.

Ο τότε Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Απόστολος Κακλαμάνης δίνει συνέντευξη με το πέρας της τελετής εγκαινίων του Μνημείου (φωτ.: Αρχείο Συλλόγου Ποντίων Νομού Ξάνθης)

Αρχικά σχεδιάζονταν να αποτελέσει μνημείο Ποντίων, αλλά κατόπιν αποφασίστηκε να γίνει μνημείο όλου του προσφυγικού Ελληνισμού, συμπεριλαμβανομένων και των ανταλλάξιμων της Ανατολικής Θράκης.

Το Μνημείο είναι ένα αφιέρωμα μνήμης στα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής: Μικρασιάτες, Πόντιους και Ανατολικοθρακιώτες.

Η μπροστινή όψη του μνημείου (φωτ.: Αρχείο Σ. Τανασίδη)

Αποτελεί σύμπλεγμα από δύο ανάγλυφα και ένα ολόγλυφο, και σχεδιάστηκε και φιλοτεχνήθηκε από τον καταξιωμένο γλύπτη  – αναπληρωτή καθηγητή ΑΠΘ Γεώργιο Τσάρα.

Η υπογραφή του γλύπτη Γεώργιου Τσάρα στην ανατολική όψη (φωτ.: Αρχείο Σ. Τανασίδη)

Το βάθρο έχει ύψος 5.30 μ., στην μπροστινή πλευρά και από πίσω καταλήγει σε ύψος 2.86 μ. Η κατασκευή είναι ευμεγέθης και καταλαμβάνει δεσπόζουσα θέση στο χώρο. Αποτελείται από μάρμαρο και ορείχαλκο.

Η νοτιοανατολική όψη (φωτ.: Αρχείο Σπάρτακου Τανασίδη)

Η βάση του συμβολίζει ακρόπρωρο. Είναι γωνιακού αναπτύγματος, με παραστάσεις ανθρώπινης φυγής στις δυο πλευρές: δύο οικογένειες προσφύγων (ανδρόγυνα με τρία παιδιά), η μία ποντιακής καταγωγής

Δυτική όψη – Μορφές Ποντίων (φωτ.: Αρχείο Σ. Τανασίδη)

Δυτική όψη από άλλη γωνία – Μορφές Ποντίων (φωτ.: Αρχείο Σ. Τανασίδη)

και η άλλη μικρασιατικής-ανατολικοθρακικής, όπως φαίνεται από τις αμφιέσεις τους.

Ανατολική όψη – Μορφές Μικρασιατών (φωτ.: Αρχείο Σ. Τανασίδη)

Στις μορφές των ενηλίκων διακρίνεται έντονη κίνηση προς τα εμπρός, υποδηλώνουσα βίαιη φυγή. Η κίνηση αυτή είναι διαμετρικά αντίθετη προς το βλέμμα τους, το οποίο είναι στραμμένο πίσω στη γη που αφήνουν.

Όπως διευκρινίζει ο γλύπτης Γεώργιος Τσάρας, το τριγωνικό σχήμα του βάθρου συμβολίζει τη σύγκλιση και τη συνύπαρξη των ανταλλάξιμων πληθυσμών στον ελλαδικό χώρο.

Στην κορυφή του βάθρου-ακρόπρωρου υπάρχει μια φτερωτή ακέφαλη Νίκη ως σύμβολο ελπίδας, αγώνα και ανάστασης. Το έργο είναι αναπτυγμένο προς δυο κατευθύνσεις. Η μία οριζόντια: δράμα-φυγή, και η άλλη κατακόρυφη: ελπίδα-ανάσταση-αναγέννηση.

Στις δύο πλαϊνές πλευρές υπάρχουν ορειχάλκινοι αετοί, ένας μονοκέφαλος από τη μία και ένας δικέφαλος από την άλλη.

Λεπτομέρεια στο δεξιό πτερό του Μνημείου – Πόλεις του Πόντου (φωτ.: Αρχείο Σ. Τανασίδη)

Λεπτομέρεια στο αριστερό πτερό του Μνημείου – Πόλεις της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης (φωτ.: Αρχείο Σ. Τανασίδη)

Αντίστοιχα κάτω από τους δύο αετούς υπάρχουν γραμμένα τοπωνύμια, ποντιακά και λοιπά μικρασιατικά και ανατολικοθρακιώτικα.

Το κενοτάφιο (φωτ.: Αρχείο Σ. Τανασίδη)

Στην εσωτερική γωνία του Μνημείου υπάρχει ένα κενοτάφιο, χτισμένο από λίθους που προέρχονται από 35 ναούς της Ανατολικής Θράκης, του Πόντου και της Μικράς Ασίας.

Η συλλογή και μεταφορά τους στην Ελλάδα έγινε τη διετία 1996-1997, από μια ομάδα Ξανθιωτών προσφυγικής κυρίως καταγωγής.

Επιτοίχια πλάκα στην αριστερή πλευρά του Μνημείου εσωτερικά – Χάρτης των τόπων προέλευσης των λίθων του κενοταφίου του (φωτ.: Αρχείο Σ. Τανασίδη)

Η ομάδα αυτή διήνυσε συνολικά 7.800 χιλιόμετρα, προκειμένου να περισυλλέξει το υλικό για το κενοτάφιο. Πάνω από το κενοτάφιο υπάρχει μπρούντζινος σταυρός.

Το κενοτάφιο – Διακρίνονται οι λίθοι από τις πατρίδες του Ελληνισμού (φωτ.: Αρχείο Σ. Τανασίδη)

Το κενοτάφιο αυτό όμως δεν είναι κενό, καθώς στον πυρήνα του βρίσκεται θαμμένο ένα ανθρώπινο οστό αγνώστου, ανασκαμμένο από λάκκο Αγίας Τράπεζας εκκλησίας της Καππαδοκίας.

Εγχάρακτη επιγραφή στη δεξιά πλευρά του Μνημείου εσωτερικά, για την ανέγερσή του (φωτ.: Αρχείο Σ. Τανασίδη)

Το μνημείο βρίσκεται στο τελετουργικό κέντρο της Ξάνθης, δίπλα σε άλλα μνημεία. Η τοποθεσία του δεν είναι τυχαία, καθώς βρίσκεται σε σημείο ακριβώς απέναντι από τη θέση όπου στήνεται η εξέδρα των επισήμων τρεις φορές το χρόνο και περνούν οι παρελάσεις. Γειτνιάζει με το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και καθιερώνεται ως σημαντικό εθνικό μνημείο λόγω της επετειακής χρήσης του χώρου του. Βρίσκεται σε ένα από τα ζωντανότερα σημεία της πόλης και είναι ορατό από τους δημότες και τους επισκέπτες όλες τις ώρες και όλες τις ημέρες.

(Φωτ.: Αρχείο Συλλόγου Ποντίων Νομού Ξάνθης)

Στο Μνημείο τελείται μνημόνευση των Ελλήνων του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης, οι οποίοι εξοντώθηκαν κατά τα γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής, και όσων μετακινήθηκαν στην Ελλάδα ως ανταλλάξιμοι. Οι εκδηλώσεις στο χώρο έχουν τον χαρακτήρα επιτάφιας μνημόνευσης και απόδοσης τιμών.

Κάθε 14 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται κατάθεση στεφάνων προς τιμή των θυμάτων της Γενοκτονίας των Μικρασιατών, με τη συμμετοχή πολιτιστικών συλλόγων, πολιτικών φορέων, του στρατού και του κλήρου.

Μέλη του Συλλόγου Μικρασιατών Ξάνθης «Αλησμόνητες Πατρίδες» σε εκδήλωση για τα 100 χρόνια της Γενοκτονίας του μικρασιατικού Ελληνισμού (φωτ.: facebook.com/Σύλλογος Μικρασιατών Ξάνθης «Αλησμόνητες Πατρίδες»)

Η διοργάνωση γίνεται από τον Σύλλογο Μικρασιατών Ξάνθης «Αλησμόνητες Πατρίδες» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στιγμιότυπο από τις εκδηλώσεις επετείου της Γενοκτονίας του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας (φωτ.: facebook.com/Σύλλογος Μικρασιατών Ξάνθης «Αλησμόνητες Πατρίδες»)

Κάθε 18 και 19 Μαΐου οργανώνονται εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων – εκδηλώσεις θρησκευτικού και πολιτιστικού χαρακτήρα.

Στιγμιότυπο από τις εκδηλώσεις επετείου της 19ης Μαΐου (φωτ.: Αρχείο Συλλόγου Ποντίων Νομού Ξάνθης)

Την κοντινότερη Κυριακή πραγματοποιείται κατάθεση στεφάνων προς τιμή των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων από επισήμους πολιτικούς φορείς, σώματα ασφαλείας και εκπροσώπους πολιτιστικών συλλόγων, παρουσία στρατιωτικού αγήματος και κλήρου. Η διοργάνωση γίνεται από τον Σύλλογο Ποντίων Ν. Ξάνθης σε συνεργασία με την Περιφέρεια.

Το Μνημείο Προσφυγικού Ελληνισμού στην Ξάνθη απετέλεσε κίνητρο για την ανέγερση άλλων παρόμοιων μνημείων στην Ελλάδα.

Από την επίσκεψη της Ποντιακής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας το 1996 (φωτ.: Αρχείο Συλλόγου Ποντίων Νομού Ξάνθης)

Το έχουν επισκεφτεί πολλοί σύλλογοι και προσωπικότητες από το εξωτερικό, ενώ ο Μισέλ Μπρουνό το έχει κατατάξει στα σημαντικότερα μνημεία της Ελλάδας.

Σπάρτακος Τανασίδης

Πηγές

•Αρχείο Συλλόγου Ποντίων Νομού Ξάνθης
•Μ. Μπρουνό, Η μνημη του προσφυγικου ελληνισμου: τα ανεγερθεντα μνημεια στην Ελλαδα (1936-2004), εκδ. Αδελφοί Κυριακίδη, 2004.
•Θ. Μουσόπουλος, Ποντίων διαδρομές. Τριάντα χρόνια δράσης του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ξάνθης 1974-2003, εκδ. Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης, 2008.
•Σ. Τανασίδης, Τόποι μνήμης: η περίπτωση του Μνημείου Προσφυγικού Ελληνισμού Ξάνθης, εισήγηση στην 8η Συνάντηση για την Εθνογραφία και την Κοινωνική και Πολιτισμική Ανθρωπολογία, Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας Δ.Π.Θ., Κομοτηνή 5-7 Απριλίου 2019.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στο φουαγιέ του ΣΕΦ, η Ένωση Ποντίων Περιστερίου (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Περιστερίου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Ένωση Ποντίων Περιστερίου έφερε τον Πόντο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας

11/01/2026 - 10:12μμ
Η 85χρονη 85χρονη Γεωργία Αθανασιάδου ως Μπάμπω (φωτ.: facebook/Σύλλογος Σκεπαστού)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μια ακούραστη 85χρονη «Μπάμπω» έσυρε και φέτος τον χορό στο Σκεπαστό

11/01/2026 - 7:12μμ
Μωμόγεροι παντός καιρού, και στο Βάιμπλιγκεν. Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Fevronia Iroglidou)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι Μωμοέρ’ εξέβανε σο Βάιμπλιγκεν – Όταν ο Πόντος συναντά τον γερμανικό χειμώνα

11/01/2026 - 1:20μμ
(Φωτ.: Arttv Channel)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακή ψυχή, γεύση και μουσική στη Νέα Κερασούντα Πρέβεζας στην πρώτη Γιορτή Πιροσκί

11/01/2026 - 9:00πμ
(Φωτ.: facebook/Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Μαρίνας «Η Ρωμανία»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Μαρίνας γιόρτασε τον ερχομό του 2026 με τον καλύτερο τρόπο

11/01/2026 - 12:05πμ
(Φωτ.: facebook/Εύξεινος Λέσχη Περιστάσεως)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Με ένα γνήσιο ποντιακό γλέντι υποδέχθηκε το 2026 η Εύξεινος Λέσχη Περιστάσεως

10/01/2026 - 11:10μμ
Τα τρόφιμα για το «Καλαθόπον» συγκεντρώθηκαν στον Μορφωτικό Σύλλογο Ποντίων ν. Έβρου «Αλέξιος Κομνηνός» (φωτ.: facebook/ Despina Kotakidou)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Καλαθόπον και βασιλόπιτα από τους Πόντιους του Έβρου

10/01/2026 - 7:25μμ
Στιγμιότυπο από το βιωματικό εργαστήρι (φωτ.: facebook/Σύλλογος Σκεπαστού/Γιάννης Ξανθούλης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μνήμες Ρωμυλίας στο βιωματικό εργαστήρι παραδοσιακού τραγουδιού του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκεπαστού

10/01/2026 - 5:35μμ
Άτακτος «Διάβολος» στην Ανατολή Ιωαννίνων, 6 Ιανουαρίου 2026 (πηγή: Facebook / Κωνσταντίνος Ντασούτης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο «Διάβολος» των Μωμόγερων έκανε πάρτι στην Ανατολή Ιωαννίνων – Με κρύο, βροχή και φυσικά μουσική

10/01/2026 - 4:22μμ
Το εξώφυλλο του ημερολογίου: (φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύτες» Waiblingen)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Πατρίδας μεσέλια»: Το ημερολόγιο 2026 του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύτες» Waiblingen αφιερωμένο στη διατήρηση της ποντιακής διαλέκτου

9/01/2026 - 10:36πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στο φουαγιέ του ΣΕΦ, η Ένωση Ποντίων Περιστερίου (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Περιστερίου)

Η Ένωση Ποντίων Περιστερίου έφερε τον Πόντο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας

24 λεπτά πριν
Χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από βίντεο με σούζες που είχαν ανεβάσει οι συλληφθέντες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (φωτ.: glomex)

Αθήνα: Χειροπέδες σε τρεις οδηγούς μηχανών που έκαναν σούζες – Ο ένας δεν είχε καν δίπλωμα οδήγησης

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Τάκης Βαμβακίδης: Η διπλή δυναμική επιστροφή στο σανίδι, με Καραγκιόζη και «Ροδάφ’νον»

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Μιχάλης Καραγιάννης)

Κλειστά αύριο τα σχολεία σε Φλώρινα, Αμύνταιο και Πρέσπες λόγω κακοκαιρίας

2 ώρες πριν
Διαδηλωτές κατά του καθεστώτος υψώνουν σημαίες του Ιράν στη διάρκεια διαδήλωσης στη Φρανκφούρτη (φωτ.: EPA/Matias Basualdo)

Ιράν: Πάνω από 500 νεκροί λόγω των διαδηλώσεων – ΗΠΑ και Ισραήλ παρακολουθούν τις εξελίξεις

3 ώρες πριν
Η 85χρονη 85χρονη Γεωργία Αθανασιάδου ως Μπάμπω (φωτ.: facebook/Σύλλογος Σκεπαστού)

Μια ακούραστη 85χρονη «Μπάμπω» έσυρε και φέτος τον χορό στο Σκεπαστό

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign