pontosnews.gr
Δευτέρα, 7/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Δύο Σοφίες, μια μοναδική ποιητική συλλογή και ο εντυπωσιακά δραστήριος «Φάρος» Αγίας Βαρβάρας

Η παρουσίαση του βιβλίου της Σοφίας Ιακωβίδου, «κατάθεση ψυχής», οργάνωσης και επιμέλειας της Σοφίας Σαββίδου

18/03/2025 - 9:29μμ
(Πηγή: facebook.com/ spfaros)

(Πηγή: facebook.com/ spfaros)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Θα μπορούσε να είναι μια άρτια οργανωμένη παρουσίαση βιβλίου και αυτό ίσως ήταν αρκετό. Όμως η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής Τη ψής-ι-μ’ θαλασσάκρια της Σοφίας Ιακωβίδου, το περασμένο Σάββατο, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος» ήταν πολλά παραπάνω.

Μέλη και φίλοι του «Φάρου» άνοιξαν την αγκαλιά τους στην εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενη Σοφία Ιακωβίδου που με τη σειρά της τους ταξίδεψε νοερά στην αλησμόνητη πατρίδα, με στίχους στην ποντιακή διάλεκτο.

(Πηγή: facebook.com/ spfaros)

Η διοργάνωση της παρουσίασης και η επιμέλειά της είχε αφεθεί στα έμπειρα χέρια της προέδρου του Συλλόγου Ποντίων Αγίας Βαρβάρας Σοφίας Σαββίδου που η αλήθεια είναι μάς έχει συνηθίσει στις καλά οργανωμένες εκδηλώσεις. Πόσο μάλλον αυτή τη φορά που παρουσιαζόταν η αφιερωμένη στον έρωτα, την αγάπη, τα έθιμα του Πόντου αλλά και τον ξεριζωμό ποιητική συλλογή της Σοφίας Ιακωβίδου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μετρονόμος».

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας & Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, διευθυντής του Εργαστηρίου Μελέτης, Καταγραφής και Διάσωσης της Ποντιακής Διαλέκτου Ηλίας Πετρόπουλος. Παρουσίασε το βιβλίο με ιδιαίτερο τρόπο, τονίζοντας πως η συγγραφέας συνδέει την ποίησή της με την παράδοση και την ιστορία των Ελλήνων του Πόντου.

Καταλυτικός ήταν ο ρόλος του ηθοποιού Τάκη Βαμβακίδη, των μικρών παιδιών και μελών του Συλόγου που διάβασαν κάποια από τα ποιήματα της συλλογής. Μεγάλο ενδιαφέρον προκάλεσε στους παρόντες η αναφορά της 90χρονης λαογράφου και συγγραφέως Έλσας Γαλανίδου-Μπαλφούσια στη δύναμη της γραφής της ποντιακής διαλέκτου.

(Πηγή: facebook.com/ spfaros)

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου υπήρχαν παράλληλες δράσεις, τραγούδια και χοροί από ζουπουνοφόρες τρίτης και τέταρτης γενιάς Ποντίων του τμήματος ενηλίκων.

(Πηγή: facebook.com/ spfaros)

Συγκλονιστική η στιγμή, που ο Τάκης Βαμβακίδης απήγγειλε «Ο Μάρτ’ς εμαυροφόρεσεν» και πρόβαλλαν οι Πυρριχιστές. Αμέσως μετά ακολούθησε παρακάθ’ με τσάι και γλυκίσματα διά χειρός της αρχιμαγείρισσας του «Φάρου» Σοφίας Ιωακειμίδου.

(Πηγή: facebook.com/ spfaros)

Τη μουσική κάλυψη είχαν ο Κώστας Ορφανίδης (λύρα-τραγούδι) και ο Γιώργος Μουρατίδης (νταούλι).

Το παρών έδωσαν εκπρόσωποι της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος –υπό την ηθική στήριξη της οποίας έγινε η παρουσίαση–, σύσσωμο το ΔΣ της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών με πρόεδρο τον Χρήστο Γαλανίδη, τον ιστορικό και δημοτικό σύμβουλο Καλλιθέας Βασίλη Τσενκελίδη, εκπρόσωποι αδελφών ποντιακών σωματείων, συγγραφείς, αρθρογράφοι, κ.ά.

(Πηγή: facebook.com/ spfaros)

Συγκινημένη η Σοφία Ιακωβίδου

Με μια γεμάτη συναίσθημα ανάρτησή της στο facebook η συγγραφέας της ποιητικής συλλογής Τη ψής-ι-μ’ θαλασσάκρια που είναι αφιερωμένη στη μνήμη της γιαγιάς της, ευχαρίστησε όλους για την άρτια εκδήλωση που διοργανώθηκε για την παρουσίαση του βιβλίου της. Κράτησε όμως μια ξεχωριστή θέση για την πρόεδρο του «Φάρου» Σοφία Σαββίδου που είναι η κινητήριος δύναμη και ο ιθύνων νους πίσω από κάθε δράση του Συλλόγου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από τα «Ακρίτεια 2025» του Συλλόγου Ποντίων Γιαννιτσών (φωτ.: pellanews.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Ακρίτεια 2025»: Στα Γιαννιτσά η ποντιακή παράδοση είναι ταυτότητα της κοινωνίας

7/07/2025 - 10:19πμ
Η ενορία Ισχανάντων με την εκκλησία της Αγίας Κυριακής και απέναντι η ενορία Ζουρνατσάντων (φωτ.: Facebook / Ψηφιακή Σάντα / Christos Xenidis)
ΠΟΝΤΟΣ

Σάντα: Η ενορία Ισχανάντων με την εκκλησία της Αγίας Κυριακής

7/07/2025 - 9:22πμ
Ο Ηλίας Ιορδανίδης (φωτ.: facebook / Δήμος Καβάλας)
ΠΟΝΤΟΣ

Ηλίας Ιορδανίδης: Η Αργυρούπολη και όλος ο Πόντος τον αποχαιρετούν τη Δευτέρα με βαθιά θλίψη

6/07/2025 - 9:23μμ
O Σύλλογος Ποντίων Αργολίδας και φίλων του ποντιακού ελληνισμού «Παναγία Σουμελά» συμμετείχε στη ναυτική εβδομάδα στο Ναύπλιο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Ελλάς εν πλω» στο Ναύπλιο: Ποντιακοί χοροί για τη ναυτική εβδομάδα

6/07/2025 - 5:05μμ
ΠΟΝΤΟΣ

8o Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας: Στο Θρυλόριο ακονίζουν τα πιρούνια τους για το μεγάλο ραντεβού!

6/07/2025 - 4:17μμ
Στην πλατεία της Νίψας Αλεξανδρούπολης (φωτ.: Facebook / Πολιτιστικός Σύλλογος Νίψας Έβρου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Το αλώνισμα και η γιορτή των πολιούχων της Νίψας αφορμή για ένα ποντιακό συναπάντημα

6/07/2025 - 3:04μμ
(Φωτ. αρχείου: facebook / ΠΟΕ)
ΠΟΝΤΟΣ

ΣΠΟΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων: Τα βλέμματα στραμμένα στη Δραπετσώνα για το 2ο Παιδικό-Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

6/07/2025 - 1:12μμ
Τα Λειβαδία της Κρώμνης σε καρτ ποστάλ εποχής (πηγή: Βιβλίο «ΚΡΩΜΝΗ», έκδοση Αδελφότητας Κρωμναίων, 1994)
ΠΟΝΤΟΣ

Τα φημισμένα παρχάρια της Κρώμνης – Τα όμορφα Λειβαδία με το «Αψίν νερό»

6/07/2025 - 10:20πμ
(Πηγή φωτ.: Facebook.com/Σύλλογος Ποντίων Νομού Σερρών ''Εύξεινος Λέσχη'')
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Φυλακές Νιγρίτας: Οι Πόντιοι των Σερρών χόρεψαν στην τελετή αποφοίτησης εκπαιδευομένων-τροφίμων του ΣΔΕ

6/07/2025 - 8:35πμ
(Πηγή φωτ.: facebook.com/nea.trapezounta.eleusina)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Ελευσίνας «Νέα Τραπεζούντα»: Να προσφέρετε ο κάθε ένας από το μετερίζι του στην Ποντιακή Παράδοση

5/07/2025 - 11:20μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από το λιμάνι της Αγίας Γαλήνης Ρεθύμνου μετά την ολοκλήρωση  της συντονισμένης επιχείρησης του Λιμενικού Σώματος για τη διάσωση των 430 μεταναστών που εντοπίστηκαν 25 ναυτικά μίλια νοτίως της Γαύδου, Κυριακή 6 Ιουλίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)

Έκρηξη μεταναστευτικών ροών σε Κρήτη και Γαύδο – Σχεδόν 1.500 άτομα σε δύο μέρες

4 λεπτά πριν
Ο πρώην υπουργός Μεταφορών και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής στην Ολομέλεια της Βουλής (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Υπόμνημα Καραμανλή στην Προανακριτική για τα Τέμπη – Ζητά παραπομπή στο Δικαστικό Συμβούλιο

29 λεπτά πριν
Πολωνοί συνοριοφύλακες ελέγχουν αυτοκίνητο που πέρασε τα σύνορα με τη Λιθουανία (φωτ.: Χ / Straż Graniczna)

Η Πολωνία επανέφερε τους ελέγχους στα σύνορα με τη Γερμανία και τη Λιθουανία

54 λεπτά πριν
(Φωτ.: United World Wrestling)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πάλης U20: Χάλκινο μετάλλιο ο Σαρίδης

1 ώρα πριν
Eκδήλωση από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ)  για το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Από αύριο οι αιτήσεις για τις 30 Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης της ΔΥΠΑ

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από τα «Ακρίτεια 2025» του Συλλόγου Ποντίων Γιαννιτσών (φωτ.: pellanews.gr)

«Ακρίτεια 2025»: Στα Γιαννιτσά η ποντιακή παράδοση είναι ταυτότητα της κοινωνίας

2 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign