pontosnews.gr
Σάββατο, 21/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Το Δέντρο των Ψυχών»: Παρουσιάστηκε το μνημείο του Δήμου Αθηναίων για τα 57 θύματα των Τεμπών

Πάνω σε κάθε κλαδί υπάρχει ένα πουλί που συμβολίζει μία από τις 57 ψυχές που χάθηκαν στο τραγικό δυστύχημα

1/03/2025 - 4:45μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

«Το Δέντρο των Ψυχών – Η Αρχή», ένα μνημείο με 57 ρίζες και άλλα τόσα κλαδιά υπάρχει από σήμερα στην Αθήνα, ως φόρος τιμής στα θύματα της τραγωδίας του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών.

Πάνω σε κάθε κλαδί υπάρχει ένα πουλί που συμβολίζει μία από τις 57 ψυχές που χάθηκαν στο τραγικό δυστύχημα. Μάλιστα, στα φτερά τους έχουν χαραχτεί τα μικρά ονόματα και οι ηλικίες των θυμάτων.

Το μνημείο τοποθετήθηκε στο πάρκο που βρίσκεται απέναντι από την Τεχνόπολη, και τα αποκαλυπτήρια έκανε σήμερα ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας παρουσία συγγενών των θυμάτων και μέσα σε φορτισμένη συγκινησιακά ατμόσφαιρα.

(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

«Εδώ, απέναντι από την Τεχνόπολη, το νεανικό στέκι της πόλης, θέλουμε αυτό το μνημείο να είναι υπόμνηση της τραγωδίας και της οδύνης και το πότισμα της ευθύνης και της ελπίδας», τόνισε στην ομιλία του ο δήμαρχος, και συνέχισε: «Να θυμίζει στους εκάστοτε κυβερνώντες ότι η προστασία του υπέρτατου αγαθού, της ανθρώπινης ζωής, δεν είναι τυχαίο γεγονός, είναι καθημερινός αγώνας με αφοσίωση και σοβαρότητα. Να κινητοποιεί τον κάθε πολίτη, να μην παραιτείται από το δικαίωμα για καλύτερη ζωή, με ασφάλεια. Να αφυπνίζει την κοινωνία, θυμίζοντάς της, ότι η δημοκρατία, η δικαιοσύνη, δεν είναι αυτονόητες παροχές, αλλά αξίες που οφείλουμε να τις υπερασπιζόμαστε κάθε μέρα. Το “Δέντρο των Ψυχών”, θα είναι πάντα εδώ, για να μας υπενθυμίζει το καθήκον να ανοίξουμε καινούργιο δρόμο ελπίδας, να αλλάξουμε τα πράγματα».

Και ο Χάρης Δούκας κατέληξε: «Τίποτα δεν μπορεί να θολώσει το μήνυμα Δικαιοσύνη, Αλήθεια, Ποτέ Ξανά. Για να χτυπάει το τηλέφωνο και τα παιδιά μας να λένε “Μάνα, έφτασα. Είμαι καλά. Μην ανησυχείς”».

Η εικαστικός Μαρία Μανδάκη, η οποία εμπνεύστηκε το έργο, είπε: «Είμαστε μπροστά σ’ ένα μνημείο κατάθεσης ψυχής. Φτερουγίζουν στα κλαδιά οι 57 ψυχές των αδικοχαμένων συνανθρώπων μας, που ενώνονται με αυτές των συγγενών και του έθνους. Γιατί εδώ και δύο χρόνια όλοι εμείς γίναμε μια ψυχή, που θρηνεί και μια φωνή που ζητά Δικαιοσύνη».

(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Και ο Γιάννης Σαντεξής, ο οποίος είχε την αρχική ιδέα και υλοποίησε το έργο, επισήμανε: «Τα παιδιά σας έγιναν παιδιά μας και οι συγγενείς σας συγγενείς μας. Φυτέψαμε σήμερα ένα δέντρο για να ξαναφέρουμε το οξυγόνο, που τόσο μας λείπει, για να μην ξεχάσουμε τα 57 θύματα και τους τραυματίες των Τεμπών».

Από τη μεριά των συγγενών τον θυμάτων, ο Παύλος Ασλανίδης ανέφερε: «Ευχαριστώ πολύ τον δήμαρχο και εκ μέρους του Συλλόγου Πληγέντων των Τεμπών, που τήρησε την υπόσχεσή του. Ευχαριστώ την κ. Μανδάκη, που επιμελήθηκε το έργο και τον κ. Σαντεξή, που ανέλαβε την κατασκευή του».

(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Ο Ηλίας Παπαγγελής επισήμανε: «Αυτό το μνημείο πρέπει να σκέφτονται όλοι όσοι έχουν θέσεις ευθύνης, για να ξέρουν ότι με τις πράξεις τους και τις υπογραφές τους και τις αποφάσεις τους επηρεάζουν την ανθρώπινη ύπαρξη. Ποτέ ξανά Τέμπη».

Μιρέλα Ρούτση: «Η μνήμη των θυμάτων των Τεμπών θα ζει σε κάθε πράξη αγάπης και αλληλεγγύης. Το Δέντρο αυτό θα αντέχει και θα μας θυμίζει ότι το πιο σημαντικό είναι να παραμείνουμε ενωμένοι. Να παραμείνουμε άνθρωποι ως το τέλος».

Και ο Βασίλης Χατζηχαραλάμπους σημείωσε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τους καλλιτέχνες, που μας χάρισαν αυτό το ωραίο έργο, και επίσης να ευχαριστήσουμε και τον δήμαρχο που πρόσφερε το χώρο για να τοποθετηθεί».

(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Εργατοϋπαλλήλων Δήμου Αθηναίων, Δημήτρης Αντώνος, έκλεισε την εκδήλωση λέγοντας: «Είμαστε εδώ σήμερα για να πούμε πνευματικά στους ανθρώπους που έφυγαν, ότι δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ».

(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

• Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η γκαλερί του Γιώργου Τσαγκαράκη στη Γλυφάδα. Παρασκευή 20 Μαρτίου 2026  (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

«Ξήλωσαν» γκαλερί γνωστού εμπόρου τέχνης – Πάνω από 300 πλαστοί πίνακες και 200.000 ευρώ

20/03/2026 - 7:47μμ
Yποχρεωτικοί ψεκασμοί σε όλα τα οχήματα στο λιμάνι της Μυτιλήνης, Τρίτη 17 Μαρτίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ηλίας Μάρκου)
ΕΛΛΑΔΑ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λέσβος για τον αφθώδη πυρετό – Φόβοι εξάπλωσης στην υπόλοιπη Ελλάδα

20/03/2026 - 5:49μμ
Περιπολικό της ΕΛΑΣ (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Βέροια: 20χρονος «έσπασε» στην ανάκριση για τον άγριο ξυλοδαρμό της 24χρονης

20/03/2026 - 4:56μμ
Από την άφιξη Ελλήνων πολιτών με τα κατοικίδιά τους από τη Μέση Ανατολή (φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)
ΕΛΛΑΔΑ

Γεραπετρίτης: Πάνω από 2.000 Έλληνες έχουν επαναπατριστεί από την εμπόλεμη ζώνη

20/03/2026 - 3:30μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Αφθώδης πυρετός: Αυστηρά μέτρα απολύμανσης στο λιμάνι και το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης

20/03/2026 - 3:02μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Κάθειρξη 10 ετών στον Π. Ψωμιάδη για τα «45άρια» της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης

20/03/2026 - 12:46μμ
(Πηγή: gein.noa.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Ιωάννινα: Ταρακουνήθηκε και πάλι η Αγία Κυριακή – Δύο σεισμοί μεγέθους 4,6 και 4,5 Ρίχτερ καταγράφηκαν σε μισή ώρα

20/03/2026 - 12:18μμ
Τις φωτογραφίες παραχώρησε το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα
ΕΛΛΑΔΑ

«Η Ελλάδα μού άνοιξε την αγκαλιά της»: Η συγκινητική ιστορία μιας νεαρής πρόσφυγα από το Αφγανιστάν

20/03/2026 - 11:50πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 38χρονος που επιτέθηκε σε ασθενείς και επισκέπτες στα Επείγοντα νοσοκομείου

20/03/2026 - 11:22πμ
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΘ: Διαδικτυακή διάλεξη με θέμα «Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης και το στρατηγείο της Φιλικής Εταιρείας στο Κισινάου της Μολδαβίας»

20/03/2026 - 10:55πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μονάδα πυροβολικού του Ισραήλ σε άγνωστη τοποθεσία στα ισραηλινά σύνορα με τον Λίβανο (φωτ.: EPA/Atef Safadi)

Ντ. Τραμπ: «Δεν θέλω κατάπαυση του πυρός στο Ιράν» – «Το καθεστώς θα αποφασίσει τη διάρκεια του πολέμου, αν επιβιώσει» απαντούν οι αναλυτές

32 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Μπίρνταχας)

Euroleague: Ξέσπασε στο φινάλε και νίκησε τον Ερυθρό Αστέρα ο Παναθηναϊκός

1 ώρα πριν
(Φωτ.: facebook/Efxinos Pontos)

Στο Μόντρεαλ θα γιορτάσουν ποντιακά για 62η χρονιά!

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Δενδροφύτευση για τα 100 χρόνια του ΠΑΟΚ – 1.926 δέντρα στο περιαστικό δάσος Τούμπας

2 ώρες πριν
Ο Τσακ Νόρις το 2008 σε καμπάνια του Ρεμπουμπλικανού υποψηφίου Μάικ Χάκαμπι (φωτ.: EPA/Justin Lane)

Τσακ Νόρις: Ενσάρκωση του αμερικανικού ονείρου, πρωταθλητής του καράτε, πρωταγωνιστής σε ταινίες, αλλά και ανέκδοτα

3 ώρες πριν
Πάνω δεξιά η Ακρόπολη της Κερασούντας και από κάτω το αρχοντικό του δημάρχου. Επιστολικό δελτάριο της εποχής

Κερασούντα: Η πόλη του Πόντου με τον «καλύτερο δήμαρχο» – Η μαρτυρία του Καρκαβίτσα

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign