pontosnews.gr
Πέμπτη, 5/11/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Με τσουνάμι διαταγμάτων ο Τραμπ «καταπίνει» την εποχή Μπάιντεν

Οι πρώτες κινήσεις του 47ου προέδρου των ΗΠΑ μετά την ορκωμοσία του

21/01/2025 - 9:21πμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ λίγο προτού υπογράψει τα πρώτα διατάγματα της δεύτερης θητείας του, καθισμένος σε ένα γραφείο στη σκηνή του Capital One Arena (φωτ.: EPA / Allison Dinner)

Ο Ντόναλντ Τραμπ λίγο προτού υπογράψει τα πρώτα διατάγματα της δεύτερης θητείας του, καθισμένος σε ένα γραφείο στη σκηνή του Capital One Arena (φωτ.: EPA / Allison Dinner)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Με ένα τσουνάμι διαταγμάτων που… καταπίνει την εποχή Μπάιντεν ξεκίνησε η «χρυσή εποχή» Τραμπ στον Λευκό Οίκο, με στόχο το τέλος της «παρακμής των Ηνωμένων Πολιτειών». Σε μια επίδειξη ισχύος, ο 47ος πρόεδρος ανακήρυξε ως «ημέρα απελευθέρωσης» την ορκωμοσία του.

Κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στα σύνορα με το Μεξικό, μαζικές απελάσεις μεταναστών, ανάκτηση της Διώρυγας του Παναμά, τέλος στις πράσινες πολιτικές και επίσημη μετονομασία του Κόλπου του Μεξικού σε Κόλπου της Αμερικής.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να μην περιμένει να εγκατασταθεί στον Λευκό Οίκο για να αρχίσει να κυβερνά. Από ένα γραφείο στη σκηνή του Capital One Arena, του στεγασμένου σταδίου από το οποίο οι πιστοί του παρακολούθησαν τα εγκαίνια μέσω οθονών, υπέγραψε τα πρώτα του διατάγματα, μόλις έφτασε από το Καπιτώλιο. Το πλήθος τον περίμενε για ώρες και τον επευφημούσε κατά την άφιξή του με κραυγές και το «Μάχη, πάλεψε, πάλεψε», τα λόγια που είπε μετά από την απόπειρα δολοφονίας του.

Το πρώτο διάταγμα ήταν η κατάργηση 78 εκτελεστικών διαταγών του Τζο Μπάιντεν. Πάγωσε  τις προσλήψεις υπαλλήλων. Κατήργησε την τηλεργασία για τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους. Ζήτησε από τις κυβερνητικές υπηρεσίες να εργαστούν για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Με το 6ο διάταγμα απέσυρε τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για τις εκπομπές ρύπων. Με το επόμενο ανακοίνωσε ότι αποκαθιστά την ελευθερία της έκφρασης και τερματίζει τη δίωξη των πολιτικών αντιπάλων.

Στη συνέχεια, ο Ντόναλντ Τραμπ πήγε στον Λευκό Οίκο για να υπογράψει ακόμα περισσότερα διατάγματα. Εκτός από αυτά που είχε προαναγγείλει, υπήρχε ένα για την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ένα άλλο για την απόσυρση της συμφωνίας του ΟΟΣΑ για τη θέσπιση ελάχιστου φόρου 15% στις πολυεθνικές, και ένα ακόμα με το οποίο η Κούβα ξαναμπαίνει στη μαύρη λίστα των χωρών που υποστηρίζουν την «τρομοκρατία».

Επίσης, διέταξε την αναστολή για 90 ημέρες της αμερικανικής αναπτυξιακής βοήθειας στο εξωτερικό. Δεν ακόμα είναι σαφές ποια προγράμματα, ποιες χώρες, ποιες μη κυβερνητικές οργανώσεις και ποιους διεθνείς οργανισμούς μπορεί να πλήξει η απόφαση αυτή.

Κάνοντας πράξη μια ακόμα προεκλογική δέσμευση, απένειμε χάρη σε πάνω από 1.500 καταδικασθέντες για τη συμμετοχή τους στην επίθεση στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου 2021, χαρακτηρίζοντάς τους για ακόμη μια φορά «ομήρους».

Επίσης, ακύρωσε εκτελεστικά διατάγματα που προωθούσαν τον πλουραλισμό, την ισότητα και τη συμπερίληψη (DEI – diversity, equality, inclusion) και προστάτευαν τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και των φυλετικών μειονοτήτων.

Εξαπολύθηκε η αντιμεταναστευτική επίθεση

Υπεσχημένη εδώ και πολύ καιρό, η ευρείας κλίμακας αντιμεταναστευτική επίθεση του Ντόναλντ Τραμπ παίρνει πλέον μορφή: ο πρόεδρος κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα σύνορα με το Μεξικό, διέταξε τον αμερικανικό στρατό να εγγυηθεί την ασφάλειά τους, και επιτέθηκε στο δικαίωμα του ασύλου και στο δικαίωμα του εδάφους (την αυτόματη απόκτηση της υπηκοότητας οποιουδήποτε παιδιού γεννιέται στη χώρα).

Ορισμένα από τα διατάγματα μοιάζουν να αντίκεινται προς το Σύνταγμα των ΗΠΑ, και είναι βέβαιο πως θα αμφισβητηθούν στις δικαστικές αίθουσες.

Με την κατάσταση έκτακτης, «όλες οι παράνομες είσοδοι θα σταματήσουν αμέσως και θα αρχίσουμε να απελαύνουμε εκατομμύρια ξένους εγκληματίες εκεί από όπου ήρθαν», ανέφερε στην ομιλία του αμέσως μετά την ορκωμοσία του.

«Θα στείλω το στρατό στα νότια σύνορα για να απωθήσει την καταστροφική εισβολή στη χώρα μας», πρόσθεσε.

Το δε διάταγμα που θέτει υπό αμφισβήτηση το δικαίωμα του εδάφους – το χαρακτήρισε «γελοίο» απευθυνόμενος στον Τύπο στο Οβάλ Γραφείο– συμπεριλαμβάνεται στη 14η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος και είναι βέβαιο πως θα πυροδοτήσει δικαστική μάχη. «Θεωρώ πως έχουμε καλούς λόγους, αλλά μπορεί να έχετε δίκιο», απάντησε ο Ντόναλντ Τραμπ ερωτηθείς σχετικά.

Ο 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ λογαριάζει επίσης να ξαναρχίσει την ανέγερση του περίφημου τείχους του στα σύνορα με το Μεξικό και να επιτεθεί στο δικαίωμα του ασύλου, δήλωσε η Άννα Κέλι, νέα αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

«Θα υποδεχόμαστε πολλούς εργαζόμενους, αλλά πρέπει η μετανάστευση να είναι νόμιμη», ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ. Αυτό σημαίνει ότι επανέρχεται το δόγμα «παραμείνετε στο Μεξικό», χαρακτηριστικό μέτρο της πρώτης θητείας του. Η πολιτική αυτή ανάγκασε χιλιάδες αιτούντες άσυλο, κυρίως από την κεντρική Αμερική, να περιμένουν στην άλλη πλευρά των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού, όσο οι αιτήσεις τους εξετάζονταν από αρμόδια ειδικά μεταναστευτικά δικαστήρια.

Οι αποφάσεις του νέου Αμερικανού προέδρου έχουν άμεσες συνέπειες για χιλιάδες ανθρώπους. Χθες η εφαρμογή CBP One, που είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση του προκατόχου του Τζο Μπάιντεν ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού για την υποβολή αιτήματος ασύλου προτού φθάσουν στις ΗΠΑ, σταμάτησε να λειτουργεί, πυροδοτώντας σκηνές απελπισίες στη μεξικανική πλευρά των συνόρων, όταν πολλοί διαπίστωσαν πως ακυρώθηκαν τα ραντεβού τους.

Η κυβέρνηση Τραμπ «αληθινά θα προσπαθήσει να μετακινήσει τα όρια» και να δει αν τα μέτρα της «θα επιζήσουν στα δικαστήρια», προέβλεψε ο Κρις Ραμόν της ΜΚΟ UnidosUS, θυμίζοντας πως η ανάπτυξη του στρατού επίσης αντίκειται στην κείμενη νομοθεσία.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του ο Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποιούσε εξαιρετικά σκληρή ρητορική κατά των μεταναστών που «δηλητηριάζουν το αίμα» της χώρας. Διατεινόταν πως η παράτυπη μετανάστευση προκάλεσε κύμα εγκληματικότητας στις ΗΠΑ, παρότι ο ισχυρισμός καταρρίπτεται απλώς και μόνο με μια ματιά στις επίσημες στατιστικές.

Ακόμη χθες, ανακοίνωσε πως χαρακτηρίζει τα καρτέλ των ναρκωτικών «ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις», υποσχόμενος να «εξαλείψει την παρουσία όλων των ξένων συμμοριών και εγκληματικών κυκλωμάτων» στις ΗΠΑ. Η κυβέρνησή του εννοεί να εφαρμόζεται η θανατική ποινή και για τους αλλοδαπούς που καταδικάζονται για φόνους ή άλλα ειδεχθή εγκλήματα.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EPA / Alexander Becher)
ΚΟΣΜΟΣ

Ανησυχία σε Γερμανία, Αυστρία και Ουγγαρία: Βελόνες, καρφιά και βίδες βρέθηκαν μέσα σε γλυκά του Halloween

5/11/2026 - 10:20πμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ μιλά στους δημοσιογράφους στο εργοτάξιο της νέας αίθουσας χορού του Λευκού Οίκου, στην Ουάσινγκτον, όπου υπέγραψε την τελευταία χαλύβδινη δοκό του έργου, παρουσία εργατών, στις 4 Νοεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Annabelle Gordon / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ήττα για τον Τραμπ, «βέλη» από τον Βανς – «Θα το ξανάκανα», λέει για το Ιράν

5/11/2026 - 9:15πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA/Dogukan Keskinkilic / Pool)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ανησυχία για F-35 μετά την ήττα Τραμπ στο Κογκρέσο

5/11/2026 - 8:15πμ
(Φωτ.: Pixabay)
ΚΟΣΜΟΣ

Ουγγαρία: «Καταδότες σε κάθε γειτονιά» – Στο φως τα σκοτεινά μυστικά της κομμουνιστικής περιόδου της χώρας

4/11/2026 - 11:25μμ
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας (φωτ.: aa.com.tr)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Απορρίπτουμε τους αβάσιμους ισχυρισμούς που περιλαμβάνονται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

4/11/2026 - 9:14μμ
(Φωτ.: EPA)
ΚΟΣΜΟΣ

Κομισιόν: Casus belli, «Γαλάζια Πατρίδα» και τουρκολιβυκό μνημόνιο στην ετήσια έκθεση προόδου για την Τουρκία

4/11/2026 - 6:57μμ
Η Δυτική Πτερυγα του Λευκού Οίκου (φωτ.: EPA/SHAWN THEW)
ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ 2026: Ιστορική νίκη του Κρις Πάπας στη Γερουσία – Οι Ελληνοαμερικανοί που στέλνει η Ομογένεια στο Κογκρέσο

4/11/2026 - 5:33μμ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην πισίνα αντικατοπτρισμού του Μνημείου Λίνκολν, στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ (φωτ.: EPA/JIM LO SCALZO)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ντόναλντ Τραμπ ενώπιον της νέας πολιτικής πραγματικότητας – Η επόμενη μέρα των αμερικανικών ενδιάμεσων εκλογών

4/11/2026 - 1:00μμ
Τηλεοπτική οθόνη στον σταθμό της Σεούλ, στη Νότια Κορέα, προβάλλει ειδησεογραφικό ρεπορτάζ για την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα προς την Ανατολική Θάλασσα, στις 4 Νοεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA/JEON HEON-KYUN)
ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Κορέα: Νέα πυραυλική δοκιμή εν μέσω οξυμένης έντασης με τις ΗΠΑ

4/11/2026 - 10:38πμ
(Φωτ.: EPA / Richard Rodriguez)
ΚΟΣΜΟΣ

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Συντριπτική νίκη των Δημοκρατικών – Κερδίζουν την πλειοψηφία στη Γερουσία και παίρνουν τον συνολικό έλεγχο του Κογκρέσου

4/11/2026 - 8:35πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το έμβλημα των Ηνωμένων Εθνών έξω από την αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης, στη Νέα Υόρκη (φωτ.: EPA / Sarah Yenesel)

Τουρκολιβυκό μνημόνιο: Η Ελλάδα στον ΟΗΕ – Καμία νομιμοποίηση από την κύρωση στη Λιβύη

16 δευτερόλεπτα πριν
Στη Βιβλιοθήκη σήμερα, στο κτήριο της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας. Στιγμιότυπο από το τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ «Όσα φέρνει η μνήμη», της ΕΡΤ3

Βιβλιοθήκη Αργυρούπολης: Σώθηκε στον ξεριζωμό, κινδύνεψε ξανά στην Ελλάδα

3 λεπτά πριν
Ελληνορθόδοξοι ιερείς ευλογούν τη βρετανική σημαία στη Λευκωσία, σε γκραβούρα που δημοσιεύτηκε στο «Illustrated London News» το 1878 (πηγή: Illustrated London News / Wikimedia Commons)

5 Νοεμβρίου 1914: Η μέρα που η Βρετανία προσάρτησε την Κύπρο

20 λεπτά πριν
Ο Χένρι Μοργκεντάου με παιδιά από το προσφυγικό ορφανοτροφείο στο Ζάππειο, στην Αθήνα, περίπου το 1923 (φωτ.: Bain News Service / Library of Congress)

Οι άνθρωποι των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής – Τα πρόσωπα και το έργο τους

39 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Alexander Becher)

Ανησυχία σε Γερμανία, Αυστρία και Ουγγαρία: Βελόνες, καρφιά και βίδες βρέθηκαν μέσα σε γλυκά του Halloween

1 ώρα πριν
Μέλη του κυκλώματος που είχε στηθεί στην Πολεοδομία Κατερίνης οδηγούνται στις δικαστικές Αρχές (πηγή: ΕΡΤ)

Πολεοδομία Κατερίνης: Αρχίζουν οι απολογίες για το κύκλωμα με τα «γρηγορόσημα»

1 ώρα πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV