pontosnews.gr
Δευτέρα, 26/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το ΥΠΕΞ και τα «σύνορα της καρδιάς του Ερντογάν»

Του Σάββα Καλεντερίδη

22/12/2024 - 3:42μμ
Ο Τούρκος πρόεδρος στην πρόσφατη Σύνοδο  των D-8 στο Κάιρο (φωτ.: Γραφείο Τύπου Προεδρίας της Δημοκρατίας της Τουρκίας)

Ο Τούρκος πρόεδρος στην πρόσφατη Σύνοδο των D-8 στο Κάιρο (φωτ.: Γραφείο Τύπου Προεδρίας της Δημοκρατίας της Τουρκίας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Με αφορμή τις εξελίξεις στη Συρία και την ενεργό εμπλοκή της Τουρκίας στη νέα πολιτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη χώρα αυτή, μετά την ανατροπή Άσαντ και την ανάληψη της εξουσίας από τους τρομοκράτες της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, είμαστε υποχρεωμένοι όλοι μας, πολίτες, κρατικοί λειτουργοί και πολιτικοί στην Ελλάδα και την Κύπρο να σπάσουμε την κίβδηλη και εξαιρετικά επικίνδυνη εικόνα που έχει δημιουργήσει η σχολή Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη-Παπαδούλου για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την υπογραφή της «Κοινής διακήρυξης φιλίας και καλής συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας», που υπογράφηκε στην Αθήνα τις 7 Δεκεμβρίου 2023, από τους κ.κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν.

Η Τουρκία επιδιώκει να εγκαταστήσει μια κυβέρνηση-μαριονέτα στη Δαμασκό, για να μετατρέψει την Συρία σε ένα νεοθωμανικό προτεκτοράτο, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις ισορροπίες στην περιοχή και πώς αυτές θα επηρεάσουν την Κύπρο και την Ελλάδα.

Επειδή το θέμα της Συρίας δεν είναι κάτι ευκαιριακό και εντάσσεται στην εθνική στρατηγική της Τουρκίας που σχετίζεται με τα «σύνορα της καρδιάς» του Ερντογάν, στα οποία συμπεριλαμβάνονται Κύπρος και Ελλάδα, παραθέτουμε ένα κείμενο του Τούρκου προέδρου που συμπεριλαμβάνεται σε επίσημο κρατικό έγγραφο της γειτονικής χώρας αλλά και μια πρόσφατη ομιλία του σε τελετή απονομής βραβείων, για να αντιληφθούμε όλοι μας, τι σχεδιάζει η γειτονική χώρα για μας, κάτι που όπως προκύπτει από τις ενέργειες και την πολιτική που ακολουθεί το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, μάλλον δεν έχει αντιληφθεί και εάν το έχει αντιληφθεί, δεν το έχει λάβει υπόψη:

Πρόλογος του Ερντογάν στο «Έγγραφο Στρατηγικής Διπλωματίας των Πολιτών» της Τουρκίας

Η χώρα μας προέρχεται από μια παράδοση με εξαιρετικά υψηλό ιστορικό, πολιτιστικό και γεωγραφικό βάθος. Ως απαίτηση της ευθύνης που μας επιβάλλει αυτή η παράδοση, δεν έχουμε την πολυτέλεια να μένουμε αδιάφοροι για τα γεγονότα που συμβαίνουν στην περιοχή μας και στον κόσμο. Αυτά τα 22 χρόνια η εξωτερική μας πολιτική σε όλους τους τομείς κινείται με βάση αυτήν την ιστορική παρακαταθήκη, που λέει «Κρατήστε τους ανθρώπους στη ζωή, για να ζήσει το κράτος».

Η επιχειρηματική και ανθρωπιστική εξωτερική μας πολιτική είναι ακριβώς ο τρόπος για να εκπληρώσουμε την ευθύνη μας σε αυτό το σημείο.

Στο πλαίσιο αυτής της ιστορικής ευθύνης, που μας λέει ότι «η Τουρκία είναι μεγαλύτερη από την Τουρκία», τονίσαμε με κάθε ευκαιρία ότι η γεωγραφία της καρδιάς μας έχει νόημα και εκτείνεται πολύ πέρα από την Τουρκία και ότι αυτό δεν είναι επιλογή αλλά ιστορική αποστολή. Νοιαζόμαστε για κάθε περιοχή της καρδιάς μας, από τα Βαλκάνια μέχρι την Κεντρική Ασία, από την Αφρική μέχρι τον Καύκασο, και δεν κρατάμε καμία από αυτές ξεχωριστά από την άλλη. Τα τελευταία 22 χρόνια έχουμε
αναπαλαιώσει 5.500 ιστορικά μνημεία στη χώρα μας και σε όλη τη γεωγραφία της καρδιάς μας, και έχουμε ενισχύσει τις σχέσεις μας με τις χώρες σε αυτές τις γεωγραφικές περιοχές και φροντίζουμε πάντα να τις κρατάμε ζωντανές αυτές τις σχέσεις. Ως Τουρκία, από το 2002 έχουμε διαμορφώσει την εσωτερική και εξωτερική μας πολιτική υπό το πρίσμα αυτής της ιστορικής αποστολής και πήραμε την πρωτοβουλίες για την επίλυση παγκόσμιων ζητημάτων με μια αντίληψη που επικεντρώνεται στα δικαιώματα, τη δικαιοσύνη και τον ανθρωπισμό.

Οι ραγδαίες αλλαγές που παρατηρούνται στο διεθνές σκηνικό και τον κόσμο απαιτούν από εμάς να διαμορφώσουμε και να ανανεώσουμε αναλόγως την προοπτική μας για τις διακρατικές σχέσεις και τη διπλωματία. Με βάση τις αλλαγές αυτές προσαρμόζουμε την αντίληψή μας για την «Επιχειρηματική και
Ανθρωπιστική Εξωτερική Πολιτική» και στηρίζουμε όλες μας τις προσπάθειες στις ανάγκες που πηγάζουν από τις αλλαγές του παγκοσμίου συστήματος. Η παράδοση που έχουμε ως κράτος, μια παράδοση που έρχεται από την αρχαιότητα, βασισμένη στην τεράστια εμπειρία που έχουμε συσσωρεύσει ως κράτος ανά τους αιώνες, περιέχει επίσης υψηλές δυνατότητες και δύναμη όσον αφορά την προσαρμογή της διπλωματίας στις όποιες αλλαγές.

Τι είπε στην τελετή απονομής των βραβείων TÜBİTAK και TÜBA

Χρησιμοποιώντας τις εκφράσεις «Η Τουρκία είναι μεγαλύτερη από την Τουρκία» στη ομιλία του, ο πρόεδρος Ερντογάν είπε στην τελετή απονομής των βραβείων TÜBİTAK και TÜBA (Ίδρυμα και Ακαδημία Τεχνολογικών Ερευνών): «Όπως ένας άνθρωπος δεν μπορεί να ξεφύγει από τη μοίρα του, έτσι και η Τουρκία και το τουρκικό έθνος δεν μπορούν να ξεφύγουν από τη μοίρα τους. Ως έθνος, είμαστε υποχρεωμένοι να συμπεριφερθούμε σύμφωνα με την αποστολή που μας έχει αναθέσει η Ιστορία (ότι δηλαδή η Τουρκία είναι μεγαλύτερη από τα σημερινά της σύνορα). Όσοι από την αντιπολίτευση μάς ρωτούν τι δουλειά έχει η Τουρκία στη Λιβύη και τη Συρία, δεν μπορούν να κατανοήσουν αυτήν την αποστολή. Όμως εμείς την κατανοούμε και δεν δίνουμε σημασία σε τέτοιου είδους δηλώσεις».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το Παλάτι της Ειρήνης στη Χάγη, σημερινή έδρα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (πηγή: el.wikipedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Τουρκολυβικό, η λύση στη Χάγη

25/10/2026 - 5:44μμ
Κυριάκος Μητσοτάκης και Γιώργος Γεραπετρίτης στα κυβερνητικά έδρανα (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΓΝΩΜΕΣ

Όταν η αποφυγή του πολέμου γίνεται άλλοθι υποχώρησης

24/10/2026 - 9:49πμ
Νεαροί διαδηλωτές στην πλατεία της Βαστίλλης, 8 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Firas Abdullah)
ΓΝΩΜΕΣ

Ένα μεγάλο συγγνώμη από τη Γαλλία

23/10/2026 - 3:49μμ
Οι Σαράντα Μάρτυρες της Σεβάστειας σε εικόνα της σχολής του Νόβγκοροντ, του 15ου αιώνα (πηγή: Wikimedia Commons)
ΓΝΩΜΕΣ

Στους αγίους Σαράντα Μάρτυρες ΙΙ (Μέρος Β’)

20/10/2026 - 9:23πμ
Ο Τζεμ Γκιουρντενίζ, ο Τούρκος υποναύαρχος εν αποστρατεία, που το 2006 παρουσίασε για πρώτη φορά την ιδέα της «Γαλάζιας Πατρίδας» (πηγή: YouTube/Cem Gürdeniz)
ΓΝΩΜΕΣ

Οδυνηρές παρεξηγήσεις

18/10/2026 - 4:30μμ
Tο Μέγαρο Μαξίμου (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΓΝΩΜΕΣ

Αν. Μεσόγειος: Η Αθήνα χαμένη στις ισορροπίες

17/10/2026 - 10:09πμ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα, στις 8 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / Filip Singer)
ΓΝΩΜΕΣ

Περί «σουνιτικού ΝΑΤΟ»

15/10/2026 - 3:37μμ
Λεπτομέρεια από τον πίνακα του Φώτη Κόντογλου «Οι Άγιοι Σαράντα ή Σαράντα Μάρτυρες» (πηγή: nationalgallery.gr)
ΓΝΩΜΕΣ

Στους αγίους Σαράντα Μάρτυρες ΙΙ (Μέρος Α’)

13/10/2026 - 10:11πμ
Το πόντιουμ στο λόφο της Πνύκας, απ’ όπου ο Μάρκο Ρούμπιο εκφώνησε την ομιλία του με φόντο της Ακρόπολη, αναφερόμενος στο μέλλον του δυτικού πολιτισμού και στις κοινές αξίες Ελλάδας, Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών. Τέταρτη 7 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος / POOL)
ΓΝΩΜΕΣ

Πήρε ό,τι ήθελε και άφησε το λογαριασμό

10/10/2026 - 9:40πμ
(Φωτ. αρχείου: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)
ΓΝΩΜΕΣ

Πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο στην «αυλή» του Ερντογάν

9/10/2026 - 4:45μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Υπουργείο Εξωτερικών / Μάριος Αϋφαντής)

Κοινή δήλωση των «έξι» στον ΟΗΕ: «Άκυρο το τουρκολιβυκό μνημόνιο – Παραβιάζει τη γεωγραφική πραγματικότητα»

8 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Σκάνδαλο στο μπάσκετ: Προφυλακιστέος ο Κορομηλάς, σε κατ’ οίκον περιορισμό Τσαρούχα και Πηλοΐδης

16 λεπτά πριν

ΑΑΔΕ: Ανάκληση μη ασφαλούς αλκοολούχου ποτού από απόσταγμα φράουλας

43 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΚΑΕ ΠΑΟΚ)

Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στον ΑΣ Πέρα η ΚΑΕ ΠΑΟΚ

1 ώρα πριν
Ο Διονύσης Φερεντίνος

Διονύσης Φερεντίνος: Πέθανε αιφνιδίως ο σκηνοθέτης της «Μουρμούρας» και του «Έχω παιδιά»

2 ώρες πριν
Τρεις γυναίκες με παιδιά στο στρατόπεδο Λεμπέτ της Θεσσαλονίκης, το 1922 (φωτ.: Αρχείο Ruth A. Parmelee / Hoover Institution Library & Archives)

Θεσσαλονίκη, 1922: Η γιατρός από την Τραπεζούντα και οι μάνες της προσφυγιάς

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV