pontosnews.gr
Τρίτη, 16/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Νίκος Μπιλιλής: Έφυγε από τη ζωή ο πρωτοπόρος Σμυρνιός κινηματογραφιστής που γύρισε την πρώτη ταινία στην ποντιακή διάλεκτο

Είχε γυρίσει επίσης σε ντοκιμαντέρ την τελετή εγκαινίων της Μονής Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στο Ροδοχώρι

23/11/2024 - 5:20μμ
Ο Νίκος Μπιλιλής μπροστά σε μία από τις αφίσες τις ποντιακής ταινίας «Θεού πλάσμαν έν' κι ο φτωχόν» (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Ο Νίκος Μπιλιλής μπροστά σε μία από τις αφίσες τις ποντιακής ταινίας «Θεού πλάσμαν έν' κι ο φτωχόν» (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στα 97 του χρόνια πέθανε χθες (Παρασκευή 22/11) ο Νίκος Μπιλιλής, ο Σμυρνιός που αφιέρωσε τη ζωή του στην 7η Τέχνη. Υπήρξε κινηματογραφιστής, σκηνοθέτης και σεναριογράφος, είχε στο ενεργητικό του θεατρικά και κινηματογραφικά έργα, δεκάδες ντοκιμαντέρ και δεκάδες χιλιάδες θέματα κινηματογραφικών επικαίρων.

Είχε δημιουργήσει όμως και την πρώτη ταινία στην ποντιακή διάλεκτο, με τίτλο Θεού πλάσμα έν’ κι ο φτωχόν.

Η ταινία προβλήθηκε το 1976, για έξι εβδομάδες σε πέντε κινηματογράφους της Θεσσαλονίκης, προκαλώντας ντελίριο στο (σε μεγάλο ποσοστό προσφυγικής καταγωγής) κοινό. Έξω από τις αίθουσες προβολής σχηματίζονταν ουρές.

(Πηγή: cine-bililis.gr)

Δύο χρόνια αργότερα, το 1978, γύρισε το ντοκιμαντέρ Ποντιακόν προσκύνεμαν – ήταν η τελετή εγκαινίων της Μονής Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στο Ροδοχώρι Νάουσας.

Η μεγάλη αγωνία του μέχρι τέλους, ήταν το μέλλον του τεράστιου αρχείου του.

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει το 2021 στο pontosnews.gr είχε μιλήσει εκτενώς γι’ αυτό του το παράπονο, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι είχε δείξει ενδιαφέρον το τουρκικό προξενείο, αλλά όχι το ελληνικό κράτος!

Ποιος ήταν ο Νίκος Μπιλιλής

Είχε γεννηθεί στη Θεσσαλονίκη το 1927, σε προσφυγική οικογένεια. Σπούδασε στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα και στη Ρώμη Διοίκηση Επιχειρήσεων, θέατρο, μουσική (αρμονία, σύνθεση) και κινηματογράφο (σκηνοθεσία και φωτογραφία). Από το 1945 άρχισε να γράφει και να διασκευάζει θεατρικά έργα, να εκδίδει βιβλία (ποίηση, πεζογραφία) και να αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά (άρθρα, σατιρικά, χρονογραφήματα και μελέτες).

Στον κινηματογράφο έκανε σχεδόν τα πάντα: έγραψε σενάρια, σκηνοθέτησε και φωτογράφισε ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, αποσπώντας αρκετές διακρίσεις σε ελληνικά και ξένα κινηματογραφικά φεστιβάλ. Σε μερικές ταινίες μάλιστα είχε συνθέσει και τη μουσική.

Από το 1949 δίδασκε σε σχολές κινηματογράφου, θεάτρου και δημοσιογραφίας. Είχε ασχοληθεί επίσης με την παραγωγή και την παρουσίαση τηλεοπτικών εκπομπών που αναφέρονταν στην ιστορία και την τεχνική του κινηματογράφου. Το 1960, μετά τις κινηματογραφικές σπουδές του στη Ρώμη, δημιούργησε την πρώτη στην Ελλάδα μονάδα παραγωγής και εξαγωγής κινηματογραφικών επικαίρων. Εργάστηκε ως ανταποκριτής ξένων κινηματογραφικών επικαίρων και μόνιμος ανταποκριτής των ελληνικών επικαίρων του υπουργείου Προεδρίας από το 1964 μέχρι το 1982, που σταμάτησε η κυκλοφορία τους.

Ο Νίκος Μπιλιλής στο αρχείο του (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Με τη μονάδα αυτήν ιδρύθηκε ο πρώτος τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας τον Σεπτέμβριο του 1965, που λειτούργησε μέχρι το 1972, και το Κ/ΤΟ Β.Ε. (σημερινή ΕΡΤ3) το 1976 που εργάστηκε με την μονάδα του Νίκου Μπιλιλή μέχρι και το 1984 όταν αντικαταστάθηκε το φιλμικό υλικό με μαγνητικό.

Από τότε, για τη συλλογή του από αντίκες, τον σύγχρονο εξοπλισμό του στούντιο και κυρίως τη φιλμική συλλογή, χιλιάδες θέματα κινηματογραφικών και τηλεοπτικών επικαίρων ελληνικών και ξένων, καθώς και παραγωγής του ιδίου με κυριότητα για όλο το κόσμο, ξεκίνησε έναν αγώνα εξεύρεσης φορέα για την παράδοση και αξιοποίηση του.

(Φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Δέκα χρόνια μετά, το 1994, δόθηκε στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης και εκείνη το παρεχώρησε στον ΟΠΠΕΘ ’97 με την ελπίδα της διάσωσης και αξιοποίησής του. Έτσι ιδρύθηκε το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Μετά από αυτή τη παράδοση των απαριθμημένων βρέθηκε στις αποθήκες του Νίκου Μπιλιλή και άλλο κινηματογραφικό υλικό το οποίο χρησιμοποίησε από το 2001 μέχρι το 2004 σε ημίωρη εβδομαδιαία τηλεοπτική εκπομπή με τίτλο «Ιστορικά επίκαιρα», στη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης (TV100).

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Ένωση Ποντίων Πιερίας τίμησε την παράδοση στις «Εαρινές Ημέρες Μουσών 2026»

15/06/2026 - 10:53μμ
Ο Ανδρέας Σιμόνωφ με φόντο επιστολικό δελτάριο που απεικονίζει το Βατούμ την εποχή που διαβιούσε σε αυτό (φωτ.: Μικρασιατικόν Ημερολόγιον 1910/Εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Ανδρέας Σιμόνωφ: Ο ευπατρίδης του πνεύματος και μύστης της φιλοσοφίας

15/06/2026 - 9:57μμ
Αναμνηστική φωτογραφία για το κλείσιμο της σεζόν, του «Διγενή» Ρόδου. Σάββατο 13 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Christos Topkaras)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Με χορό, μουσική και ποντιακές γεύσεις αποχαιρέτησαν τη χρονιά οι Πόντιοι της Ρόδου

15/06/2026 - 8:09μμ
(Πηγή: facebook.com/grmmaf)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αλεξανδρούπολη: Με τη στήριξη των Ποντίων του Έβρου το Κύπελλο Βορείου Ελλάδος MMA 2026

14/06/2026 - 8:41μμ
Ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Φωκίων Ζαΐμης με τη διοίκηση του «Φάρου» (φωτ.: Facebook / Φωκίων Ζαΐμης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Από την Πάτρα στη διεθνή σκηνή: Βράβευση για το «Φάρο» Ποντίων Πατρών

14/06/2026 - 7:26μμ
Το ανοιχτό μάθημα έγινε μια μικρή γιορτή στην Πλατεία Ελευθερίας στον Κορυδαλλό, Παρασκευή 12 Ιουνίου 2026 (πηγή: Facebook / Ηλίας Υφαντίδης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Από την πρόβα στο γλέντι: Ο Σύλλογος Ποντίων Κορυδαλλού γέμισε μουσικές την Πλατεία Ελευθερίας

14/06/2026 - 4:39μμ
Η ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά από ψηλά (φωτ.: Facebook / İlhan Uzunismail)
ΠΟΝΤΟΣ

«Οι Έλληνες ενοχλήθηκαν» γράφει ο τουρκικός Τύπος για τη Σουμελά – Οι αντιδράσεις όμως δεν ήρθαν μόνο από την Ελλάδα

14/06/2026 - 1:52μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Αρτακηνών-Κυζικηνών: Πρωτοπορεί με τη διοργάνωση του 1ου Φεστιβάλ Παιδιών και Εφήβων – Τρεις μέρες γεμάτες παιδικά δρώμενα

14/06/2026 - 11:24πμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

14 Ιουνίου 1921: Ο Τοπάλ Οσμάν μπαίνει στην Έρπαα – Η περιγραφή του οπλαρχηγού Σάββα Κ. Ασλανίδη συγκλονίζει

14/06/2026 - 10:00πμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Ένωση Ποντίων Κιλκίς «Οι Αργοναύτες» στον Εσπερινό για τους Αγίους Βαρθολομαίο, Βαρνάβα και Λουκά τον Ιατρό

13/06/2026 - 10:48μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λάρισα όπου διεξάγεται η δίκη για τα Τέμπη (φωτ.: Σωτήρης Δημητρόπουλος/EUROKINISSI)

Δίκη για τα Τέμπη: Αντίστροφη μέτρηση για τις τελικές παραστάσεις πολιτικής αγωγής – Στο επίκεντρο οι ενστάσεις για το Δημόσιο

8 λεπτά πριν
(Φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/ EUROKINISSI)

Πανελλαδικές 2026: Πρεμιέρα σήμερα για τις εξετάσεις των Ειδικών Μαθημάτων

32 λεπτά πριν
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

«Οι λέξεις του Πόντου ανασαίνουν ακόμα»: Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο της Γιώτας Ιωακειμίδου

56 λεπτά πριν
(Φωτ.: Δανάη Δαυλοπούλου/EUROKINISSI)

Καλοκαιρινό σκηνικό με ζέστη έως 35°C – Τοπικές βροχές και καταιγίδες στα ορεινά

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EPA / Chris Torres)

Μουντιάλ 2026: Ισόπαλο το Ιράν με τη Νέα Ζηλανδία

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Cristobal Herrera-Ulashkevich)

Μουντιάλ 2026: Η Σαουδική Αραβία του Δώνη πήρε βαθμό από την Ουρουγουάη

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign