pontosnews.gr
Σάββατο, 6/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Συνάντηση Ερντογάν-Σολτς: Συνεργασία στα εξοπλιστικά προγράμματα, διαφωνία για το Μεσανατολικό

Τι δήλωσαν οι δύο ηγέτες στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν μετά τη συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη – Ικανοποίηση Σολτς για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

19/10/2024 - 8:20μμ
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχεται τον Όλαφ Σολτς στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: EPA/Murat Cetinmuhurdar)

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχεται τον Όλαφ Σολτς στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: EPA/Murat Cetinmuhurdar)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

«Έργο σε εξέλιξη» χαρακτήρισε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς το επίμαχο ζήτημα των προμηθειών Eurofighter στην Τουρκία μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.

Επιπλέον, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες, ο Όλαφ Σολτς δήλωσε χαρούμενος που οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας κινούνται προς «μια πιο θετική κατεύθυνση» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «αυτή η πορεία θα οδηγήσει σε μόνιμες φιλικές σχέσεις».

Στις από κοινού δηλώσεις τους οι δύο ηγέτες δεν ανακοίνωσαν συγκεκριμένες αποφάσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας, ωστόσο ερωτηθείς σχετικά με το αίτημα της Τουρκίας για αγορά ευρωπαϊκών μαχητικών Eurofighter και τις αντιρρήσεις του Βερολίνου, ο Γερμανός καγκελάριος απάντησε ότι υπάρχει ένα σχέδιο σε πρώιμο στάδιο το οποίο συντονίζει η Βρετανία και συνέχισε λέγοντας ότι «είναι κάτι το οποίο συνεχίζουμε να εξελίσσουμε, το οποίο προχωράει από εκεί (σ.σ. Βρετανία)».

Για το ίδιο θέμα ο Ταγίπ Ερντογάν απάντησε ότι «στις προμήθειες των προϊόντων της αμυντικής βιομηχανίας, επιθυμούμε να αφήσουμε πίσω μας ορισμένα από τα προβλήματα του παρελθόντος και να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας. Θέλω να εκφράσω σήμερα για μία ακόμη φορά ότι εκτιμώ τις προσπάθειες στο θέμα αυτό του αγαπητού μου φίλου Σολτς».

Ωστόσο, σύμφωνα με το Anadolu, το Βερολίνο έχει εγκρίνει πωλήσεις όπλων στην Τουρκία και «δεσμεύεται για περισσότερες».

#BREAKING Germany’s Scholz says Berlin recently approved arms sales to NATO ally Türkiye, adding that ‘there will be more’ pic.twitter.com/tyQOM5NkNU

— Anadolu English (@anadoluagency) October 19, 2024

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τη Γερμανία, τα υπόλοιπα μέλη της κοινοπραξίας Eurofighter, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Ισπανία εγκρίνουν την πώληση μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon στην Τουρκία, αλλά η πώληση αυτή «κολλάει» στην άρνηση της Γερμανίας. Η Τουρκία ενδιαφέρεται για την αγορά σε πρώτη φάση τουλάχιστον 20 μαχητικών Eurofighter, αξίας 5,6 δισ. δολαρίων, αλλά συνολικά σχεδιάζει να προμηθευτεί 40 ευρωπαϊκά μαχητικά 5ης γενιάς.

Διαφωνία για τη Μέση Ανατολή

Στις δηλώσεις των δύο ηγετών φάνηκε πολύ έντονα η διαφωνία τους για τις εξελίξεις για τη Μέση Ανατολή. Ο Όλαφ Σολτς είπε ξεκάθαρα ότι οι δύο πλευρές έχουν διαφορετικές απόψεις. Υπενθύμισε τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς. Είπε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα και πρέπει να τηρεί το διεθνές δίκαιο, το οποίο αποτελεί την εξωτερική πολιτική της Γερμανίας εδώ και πολλά χρόνια. «Καταβάλλουμε πάντα προσπάθειες για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό» είπε και προσέθεσε ότι τώρα πρέπει να εργαστούμε για μια λύση δύο κρατών, για κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων.

Από την πλευρά του, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι πρέπει να πούμε «στοπ» στο Ισραήλ, «αν δεν το σταματήσουμε η περιοχή δεν πρόκειται να βρει ηρεμία». Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια σφαγή. Η δολοφονία 50.000 ανθρώπων μάλλον δεν μας αφήνει να λέμε «καλά τους κάνατε με τα F-35», πρέπει να πούμε «πού το πάτε;».

Μεταναστευτικό, εμπόριο και ακροδεξιά

Στο μεταναστευτικό επίσης εκφράστηκαν διαφορετικές προσεγγίσεις από τους Ερντογάν και Σολτς. Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «η πόρτα μας ήταν πάντα ανοιχτή για τους πρόσφυγες που έρχονται στη χώρα μας από τη Συρία και είναι ανοιχτή και τώρα. Σε μια τέτοια περίοδο πολέμου, αν υπάρχουν κάποιοι που μπορούν να έρθουν στην Τουρκία από τη Συρία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από τον Λίβανο, έχουμε κρατήσει την πόρτα μας ανοιχτή και για αυτούς». Έκανε μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά ότι μεταξύ των προσφύγων υπάρχουν και τουρκογενείς Τουρκομάνοι.

Ακόμη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για ισλαμοφοβία στην Ευρώπη, ενώ ο Όλαφ Σολτς αναφέρθηκε στο θέμα από διαφορετική προσέγγιση λέγοντας πως είναι ενάντια σε κάθε εχθρική στάση έναντι θρησκευτικών πεποιθήσεων, συμπεριλαμβάνοντας ρητά σε αυτό και τον αντισημιτισμό και διαχώρισε τους ακραίους ισλαμιστές.

Για το θέμα των θεωρήσεων εισόδου στις χώρες της ζώνης Σένγκεν προς τους Τούρκους πολίτες, ο Γερμανός καγκελάριος χαρακτήρισε δικαιολογημένα τα παράπονα της τουρκικής πλευράς, αλλά αντέτεινε ότι τα γερμανικά προξενέια ανά τον κόσμο είναι εκείνα που χορηγούν τις περισσότερες βίζες.

Για το διμερές εμπόριο, που βρίσκεται σε ιδιάιτερα ανεπτυγμένο επίπεδο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπενθύμισε ότι ο όγκος εμπορικών συναλλαγών ετησίως είναι 50 δισ. ευρώ ετησίως και έθεσε στόχο το ποσό αυτό να φτάσει τα 60 δισ. ευρώ.

Ο Όλαφ Σολτς παράλληλα προειδοποίησε για την άνοδο της ακροδεξιάς, λέγοντας ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε μορφή απάνθρωπου αποκλεισμού, «ούτε ο αντισημιτισμός ούτε η ισλαμοφοβία».

«Άγκυρα και Βερολίνο δεσμεύτηκαν να καταπολεμήσουν τις τρομοκρατικές ομάδες, ιδιαίτερα το PKK, τη FETO, που απειλούν τη δημόσια ασφάλεια και στη Γερμανία» υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν (φωτ.: EPA / Pavel Bednyakov / Sputnik / Kremlin Pool)
ΚΟΣΜΟΣ

ΔΠΔ: Το ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν θα ισχύει ακόμη κι αν εγκριθεί αμνηστία στις ειρηνευτικές συνομιλίες

5/12/2025 - 8:28μμ
Ηθοποιοί ντυμένοι ως «Ροζ φρουροί» στη Σεούλ, σε εκδήλωση για την τρίτη σεζόν του «Squid Game» του Netflix. 28 Ιουνίου 2025 (φωτ.: EPA / Jeon Heon-Kyun)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιστορικό mega-deal: Το Netflix εξαγοράζει τη Warner Bros. και μετατρέπεται σε υπερδύναμη ψυχαγωγίας

5/12/2025 - 4:57μμ
Ο αρχιεπίσκοπος της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας Αρσάκ Χατσατριάν (φωτ.: Χ / Christian Solidarity International)
ΚΟΣΜΟΣ

Αρμενία: Προφυλακίστηκε αρχιεπίσκοπος εν μέσω βαθιάς ρήξης Εκκλησίας-κράτους

5/12/2025 - 3:13μμ
Από διαδήλωση στο Τελ Αβίβ, εναντίον του Μπενιαμίν Νετανιάχου (φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Η αίτηση χάριτος του Νετανιάχου ως πολιτικό στοίχημα ενόψει των εκλογών του 2026

4/12/2025 - 3:36μμ
Στρατιώτες του τάγματος Ντονμπάς της Ουκρανικής Εθνοφρουράς εκπαιδεύονται κοντά στην πρώτη γραμμή του μετώπου (φωτ.: EPA/Yakiv Liashenko)
ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Η Ρωσία θα πάρει τον πλήρη έλεγχο του Ντονμπάς διά της βίας

4/12/2025 - 2:23μμ
Ο Μάθιου Πέρι σε εκδήλωση απονομής των Χρυσών Σφαιρών στο Μπέβερλι Χιλς το 2002 (φωτ.: EPA/AFPI/Lucy Nicholson)
ΚΟΣΜΟΣ

Καλιφόρνια: Γιατρός καταδικάστηκε για το θάνατο του Μάθιου Πέρι από τα «Φιλαράκια»

4/12/2025 - 8:35πμ
Εικόνα από το αεροδρόμιο του Βίλνιους στη Λιθουανία (πηγή: x.com/NetAxisGroup/status/1996293359523057954)
ΚΟΣΜΟΣ

Λιθουανία: Ύποπτα αερόστατα στον εναέριο χώρο του Βίλνιους

3/12/2025 - 10:10μμ
Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς (δεύτερος από δεξιά) στη διάρκεια παλιότερης επίσκεψής του σε εργοστάσιο στο Ντίσελντορφ (φωτ.: EPA/Christopher Neundorf)
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Η οικονομία στη «βαθύτερη ιστορικά κρίση» από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

3/12/2025 - 7:27μμ
Οικογενειακή φωτογραφία των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών του NATO, στην έδρα του στις Βρυξέλλες (φωτ.:  EPA/GIUSEPPE LAMI)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία, Ρουμανία, Βουλγαρία ζητούν «να γίνει σεβαστό το διεθνές δίκαιο» στον Εύξεινο Πόντο

3/12/2025 - 5:30μμ
(Φωτ.: Δημήτρης Παπαμήτσος/EUROKINISSI)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποδέχθηκε μερικώς το αμερικανικό σχέδιο για τερματισμό του πολέμου με την Ουκρανία

3/12/2025 - 2:19μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Αργυρώ Αναστασίου)

Euroleague: Η Βαλένθια έριξε τον Παναθηναϊκό από την κορυφή

48 λεπτά πριν
Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ (κέντρο) με το προσωπικό του γενικού προξενείου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: facebook/Kimberly Guilfoyle)

Κ. Γκιλφόιλ από τη Θεσσαλονίκη: Η Βόρεια Ελλάδα είναι η κινητήρια δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης – Τι είπε για το προξενείο

1 ώρα πριν
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης (φωτ.: Γραφείο Τύπου Προεδρίας Κυπριακής Δημοκρατίας)

Κύπρος: Ανασχηματισμό έκανε ο Νίκος Χριστοδουλίδης – Αλλαγές σε πέντε υπουργεία

2 ώρες πριν
Διάλειμμα για τα κάλαντα από τους μικρούς ομογενείς (φωτ.: facebook/Syndesmos Connecting People and Their Stories/Βασίλης Βασίλας)

Ομογένεια: Το Σίδνεϊ μοσχοβόλησε μελομακάρονα και κουραμπιέδες

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ελλήνων Ποντίων Griesheim Και Περιχωρων)

Ο «Ελλήσποντος» του Griesheim θα γλεντήσει ποντιακά και λαϊκά

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου)

EuroCup: Νέα ήττα για τον Πανιώνιο στην Τουρκία

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign