pontosnews.gr
Δευτέρα, 16/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Συνάντηση Ερντογάν-Σολτς: Συνεργασία στα εξοπλιστικά προγράμματα, διαφωνία για το Μεσανατολικό

Τι δήλωσαν οι δύο ηγέτες στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν μετά τη συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη – Ικανοποίηση Σολτς για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

19/10/2024 - 8:20μμ
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχεται τον Όλαφ Σολτς στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: EPA/Murat Cetinmuhurdar)

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχεται τον Όλαφ Σολτς στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: EPA/Murat Cetinmuhurdar)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

«Έργο σε εξέλιξη» χαρακτήρισε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς το επίμαχο ζήτημα των προμηθειών Eurofighter στην Τουρκία μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.

Επιπλέον, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες, ο Όλαφ Σολτς δήλωσε χαρούμενος που οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας κινούνται προς «μια πιο θετική κατεύθυνση» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «αυτή η πορεία θα οδηγήσει σε μόνιμες φιλικές σχέσεις».

Στις από κοινού δηλώσεις τους οι δύο ηγέτες δεν ανακοίνωσαν συγκεκριμένες αποφάσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας, ωστόσο ερωτηθείς σχετικά με το αίτημα της Τουρκίας για αγορά ευρωπαϊκών μαχητικών Eurofighter και τις αντιρρήσεις του Βερολίνου, ο Γερμανός καγκελάριος απάντησε ότι υπάρχει ένα σχέδιο σε πρώιμο στάδιο το οποίο συντονίζει η Βρετανία και συνέχισε λέγοντας ότι «είναι κάτι το οποίο συνεχίζουμε να εξελίσσουμε, το οποίο προχωράει από εκεί (σ.σ. Βρετανία)».

Για το ίδιο θέμα ο Ταγίπ Ερντογάν απάντησε ότι «στις προμήθειες των προϊόντων της αμυντικής βιομηχανίας, επιθυμούμε να αφήσουμε πίσω μας ορισμένα από τα προβλήματα του παρελθόντος και να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας. Θέλω να εκφράσω σήμερα για μία ακόμη φορά ότι εκτιμώ τις προσπάθειες στο θέμα αυτό του αγαπητού μου φίλου Σολτς».

Ωστόσο, σύμφωνα με το Anadolu, το Βερολίνο έχει εγκρίνει πωλήσεις όπλων στην Τουρκία και «δεσμεύεται για περισσότερες».

#BREAKING Germany’s Scholz says Berlin recently approved arms sales to NATO ally Türkiye, adding that ‘there will be more’ pic.twitter.com/tyQOM5NkNU

— Anadolu English (@anadoluagency) October 19, 2024

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τη Γερμανία, τα υπόλοιπα μέλη της κοινοπραξίας Eurofighter, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Ισπανία εγκρίνουν την πώληση μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon στην Τουρκία, αλλά η πώληση αυτή «κολλάει» στην άρνηση της Γερμανίας. Η Τουρκία ενδιαφέρεται για την αγορά σε πρώτη φάση τουλάχιστον 20 μαχητικών Eurofighter, αξίας 5,6 δισ. δολαρίων, αλλά συνολικά σχεδιάζει να προμηθευτεί 40 ευρωπαϊκά μαχητικά 5ης γενιάς.

Διαφωνία για τη Μέση Ανατολή

Στις δηλώσεις των δύο ηγετών φάνηκε πολύ έντονα η διαφωνία τους για τις εξελίξεις για τη Μέση Ανατολή. Ο Όλαφ Σολτς είπε ξεκάθαρα ότι οι δύο πλευρές έχουν διαφορετικές απόψεις. Υπενθύμισε τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς. Είπε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα και πρέπει να τηρεί το διεθνές δίκαιο, το οποίο αποτελεί την εξωτερική πολιτική της Γερμανίας εδώ και πολλά χρόνια. «Καταβάλλουμε πάντα προσπάθειες για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό» είπε και προσέθεσε ότι τώρα πρέπει να εργαστούμε για μια λύση δύο κρατών, για κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων.

Από την πλευρά του, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι πρέπει να πούμε «στοπ» στο Ισραήλ, «αν δεν το σταματήσουμε η περιοχή δεν πρόκειται να βρει ηρεμία». Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια σφαγή. Η δολοφονία 50.000 ανθρώπων μάλλον δεν μας αφήνει να λέμε «καλά τους κάνατε με τα F-35», πρέπει να πούμε «πού το πάτε;».

Μεταναστευτικό, εμπόριο και ακροδεξιά

Στο μεταναστευτικό επίσης εκφράστηκαν διαφορετικές προσεγγίσεις από τους Ερντογάν και Σολτς. Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «η πόρτα μας ήταν πάντα ανοιχτή για τους πρόσφυγες που έρχονται στη χώρα μας από τη Συρία και είναι ανοιχτή και τώρα. Σε μια τέτοια περίοδο πολέμου, αν υπάρχουν κάποιοι που μπορούν να έρθουν στην Τουρκία από τη Συρία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από τον Λίβανο, έχουμε κρατήσει την πόρτα μας ανοιχτή και για αυτούς». Έκανε μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά ότι μεταξύ των προσφύγων υπάρχουν και τουρκογενείς Τουρκομάνοι.

Ακόμη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για ισλαμοφοβία στην Ευρώπη, ενώ ο Όλαφ Σολτς αναφέρθηκε στο θέμα από διαφορετική προσέγγιση λέγοντας πως είναι ενάντια σε κάθε εχθρική στάση έναντι θρησκευτικών πεποιθήσεων, συμπεριλαμβάνοντας ρητά σε αυτό και τον αντισημιτισμό και διαχώρισε τους ακραίους ισλαμιστές.

Για το θέμα των θεωρήσεων εισόδου στις χώρες της ζώνης Σένγκεν προς τους Τούρκους πολίτες, ο Γερμανός καγκελάριος χαρακτήρισε δικαιολογημένα τα παράπονα της τουρκικής πλευράς, αλλά αντέτεινε ότι τα γερμανικά προξενέια ανά τον κόσμο είναι εκείνα που χορηγούν τις περισσότερες βίζες.

Για το διμερές εμπόριο, που βρίσκεται σε ιδιάιτερα ανεπτυγμένο επίπεδο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπενθύμισε ότι ο όγκος εμπορικών συναλλαγών ετησίως είναι 50 δισ. ευρώ ετησίως και έθεσε στόχο το ποσό αυτό να φτάσει τα 60 δισ. ευρώ.

Ο Όλαφ Σολτς παράλληλα προειδοποίησε για την άνοδο της ακροδεξιάς, λέγοντας ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε μορφή απάνθρωπου αποκλεισμού, «ούτε ο αντισημιτισμός ούτε η ισλαμοφοβία».

«Άγκυρα και Βερολίνο δεσμεύτηκαν να καταπολεμήσουν τις τρομοκρατικές ομάδες, ιδιαίτερα το PKK, τη FETO, που απειλούν τη δημόσια ασφάλεια και στη Γερμανία» υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάνει δηλώσεις στο κέντρο Παραστατικών Τεχνών John F. Kennedy στην Ανατολική Αίθουσα του Λευκού Οίκου (φωτ.: EPA/Aaron Schwartz / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντ. Τραμπ: Το Ιράν θέλει συμφωνία, αλλά δεν ξέρουμε αν ο ανώτατος ηγέτης είναι νεκρός ή ζωντανός – «Οι τιμές του πετρελαίου θα πέσουν σαν πέτρα»

16/03/2026 - 8:25μμ
Συγγενείς και φίλοι των θυμάτων κρατούν ένα κερί έξω το νυχτερινό κέντρο όπου σημειώθηκε η φονική πυρκαγιά, ακριβώς έναν χρόνο μετά την τραγωδία (φωτ.: EPA/Georgi Licovski)
ΚΟΣΜΟΣ

Σκόπια: Σπαρακτικό μνημόσυνο για τον ένα χρόνο από την τραγωδία με τους 63 νεκρούς στο Κότσανι

16/03/2026 - 7:15μμ
Πετρελαιοφόρο με σημαία Λιβερίας μεταφέρει αργό πετρέλαιο στην Ινδία αφού διέσχισε το Στενό του Ορμούζ την περασμένη Πέμπτη (φωτ.: EPA/Divyakant Solanki)
ΚΟΣΜΟΣ

Στενό του Ορμούζ: Αρνητική και η Ισπανία – Στάρμερ: Δεν θα συρθούμε σε έναν ευρύτερο πόλεμο»

16/03/2026 - 4:56μμ
Διαμαρτυρία στη Νότια Κορέα κατά του αιτήματος του Ντόναλντ Τραμπ για την αποστολή πολεμικών πλοίων στο Στενό του Ορμούζ από τη Σεούλ (φωτ.: EPA/Jeon Heon-Kyun)
ΚΟΣΜΟΣ

Στενό του Ορμούζ: «Όχι» και από Γερμανία και Ιταλία για αποστολή πολεμικών πλοίων – Το σκέφτεται η Δανία, σε επικοινωνία με όλες τις πλευρές η Κίνα

16/03/2026 - 3:07μμ
Τα Στενά του Ορμούζ  στο χάρτη (πηγή: Google Maps)
ΚΟΣΜΟΣ

Στενά του Ορμούζ: «Όχι» από Αυστραλία, Ιαπωνία και Βρετανία στο κάλεσμα Τραμπ – Προειδοποίηση από το Ιράν

16/03/2026 - 11:36πμ
Άποψη του Independent Quest, ενός πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, νηολογημένου στην Πορτογαλία, το οποίο αναχωρεί από το λιμάνι της Αμβέρσας, εν μέσω των νέων ναυτιλιακών στρατηγικών της ΕΕ, μετά το κλείσιμο του Στενού του Ορμούζ (φωτ.: EPA/Olivier Hoslet)
ΚΟΣΜΟΣ

Επικοινωνία Τραμπ-Στάρμερ για το Στενό του Ορμούζ – Τουλάχιστον άλλες τρεις εβδομάδες πολέμου σχεδιάζει το Ισραήλ

15/03/2026 - 11:47μμ
Ιρανοί στέκονται μέσα σε κατεστραμμένο κτήριο κατοικιών στη νότια Τεχεράνη (φωτ.: EPA/Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: «Δεν βλέπουμε κανέναν λόγο να διαπραγματευτούμε» με τους Αμερικανούς – Περισσότεροι από 3.000 νεκροί

15/03/2026 - 7:05μμ
Υποστηρικτές του Εθνικού Συμβουλίου Αντίστασης του Ιράν στις Βρυξέλλες, στις 29 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Olivier Matthys)
ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί η Ευρώπη είναι «άοπλη» στον πόλεμο του Κόλπου

15/03/2026 - 1:47μμ
O Κάσιμ-Τζομάρτ Τοκάεφ σε εκλογικό κέντρο, Κυριακή 15 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Χ / Kazinform)
ΚΟΣΜΟΣ

Καζακστάν: Δημοψήφισμα για νέο Σύνταγμα – Μεταρρύθμιση ή ενίσχυση της εξουσίας Τοκάεφ;

15/03/2026 - 10:34πμ
Διαδηλωτές καίνε ομοίωμα του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης για την Ημέρα Κουντς (Quds Day) στο Μουζαφαραμπάντ, πρωτεύουσα του πακιστανικού Κασμίρ, στις 13 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Amiruddin Mughal)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ για επιθέσεις του Ιράν στον Κόλπο: «Με εξέπληξε» – Απειλές κατά Νετανιάχου και νέα ένταση στα Στενά του Ορμούζ

15/03/2026 - 9:20πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Αργυρούπολη του Πόντου, στις αρχές του 20ού αιώνα (πηγή: Grothe, Hugo: Auf türkischer Erde: Reisebilder Und Studien, 1903. Archive: Center for Information and Documentation on Armenia – IDZA, Berlin)

Ο Πούλον ση Δημήτρ’ αφέντη το μαγαζίν: Μια λίρα ζήτησε αλλά ο Φωστήρτς…

18 λεπτά πριν
Αριστερά ο Γιάννης Σανίδης και δεξιά ο Χρήστος Παναγιωτίδης (φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Βερολίνου / Verein der Griechen aus Pontos in Berlin e.V.)

Μουχαμπέτ’ με δύο λυράρηδες στο Βερολίνο από τους «Υψηλάντηδες»

46 λεπτά πριν
Το νέο Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων της ΑΑΔΕ στην Αθήνα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Γιώργος Βιτσαράς)

ΑΑΔΕ: Άνοιξε η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων 2025

1 ώρα πριν
Στιγμιότυπο από τη γενική συνέλευση (φωτ.: facebook/Σωματείο Παναγία Σουμελά Δήμου Θέρμης)

Νέο διοικητικό συμβούλιο στην «Παναγία Σουμελά» Θέρμης

2 ώρες πριν
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάνει δηλώσεις στο κέντρο Παραστατικών Τεχνών John F. Kennedy στην Ανατολική Αίθουσα του Λευκού Οίκου (φωτ.: EPA/Aaron Schwartz / POOL)

Ντ. Τραμπ: Το Ιράν θέλει συμφωνία, αλλά δεν ξέρουμε αν ο ανώτατος ηγέτης είναι νεκρός ή ζωντανός – «Οι τιμές του πετρελαίου θα πέσουν σαν πέτρα»

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ευσταθίου)

Κυπελλούχος Ελλάδας για 8η φορά ο ΠΑΟΚ στο χάντμπολ γυναικών

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign