pontosnews.gr
Τρίτη, 30/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μιμή Ντενίση: Σκηνικό της σειράς «Madre-Μάνα» η προσφυγική Θεσσαλονίκη, η Βέροια και η Δράμα

Στα σκαριά η συνέχεια των έργων «Σμύρνη μου αγαπημένη» και «Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη»

14/10/2024 - 4:52μμ
Πανοραμική άποψη της Θεσσαλονίκης από τα Κάστρα (φωτ.: MotionTeam / Βασίλης Βερβερίδης)

Πανοραμική άποψη της Θεσσαλονίκης από τα Κάστρα (φωτ.: MotionTeam / Βασίλης Βερβερίδης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με σκηνικό τις προσφυγικές γειτονιές της Θεσσαλονίκης και το νήμα της ιστορίας να πιάνεται από τη Μικρασιατική Καταστροφή θα γυριστεί η νέα τηλεοπτική σειρά της Μιμής Ντενίση. Με τίτλο «Madre-Μάνα», αποτελεί συνέχεια των έργων Σμύρνη μου αγαπημένη και Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη και θα γυριστεί την άνοιξη στον Λευκό Πύργο, το Επταπύργιο, τον Άγιο Νικόλαο τον Ορφανό, αλλά και σε περιοχές όπως η Άνω Πόλη, η Στοά Μοδιάνο, το Καπάνι, το Τσινάρι και το λιμάνι της πόλης.

Η σειρά που θα αποτελείται από 24 επεισόδια, θα προβληθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια, ενώ προορίζεται και για διεθνή προβολή.

«Μετά την τεράστια επιτυχία της Σμύρνης, αναρωτιέσαι ποια μπορεί να είναι η συνέχεια. Λες καλύτερα να μην παίξω, καλύτερα να μη γράψω, γιατί ποιο θα είναι το μετά; Το “μετά” το έδωσε ο κόσμος και όχι εγώ», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου η Μιμή Ντενίση και αναφέρθηκε στα επανειλημμένα ερωτήματα θεατών που δέχτηκε, για τη συνέχεια στις ζωές των ηρώων της.

Από την παρουσίαση της σειράς (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Έτσι, λοιπόν, αποφάσισε να τους τοποθετήσει στη Θεσσαλονίκη, που ήταν ανέκαθεν «μάνα» για τους πρόσφυγες –Μικρασιάτες, Πόντιους, Θρακιώτες, Αρμένηδες–, αλλά και για τους διωγμένους από την Ισπανία Εβραίους για πέντε αιώνες. Για το λόγο αυτόν η σειρά φέρει αυτόν τον τίτλο, ενώ μια άλλη μάνα, η Φιλιώ, αποτελεί το κεντρικό πρόσωπο που υποδύεται η ίδια η ηθοποιός.

Κλακέτα με τους διωγμούς των εβραίων

«Το έργο ξεκινάει το 1943, με μια γυναίκα που κοιτάει από το παράθυρό της έξω και βλέπει τους εβραίους που φεύγουνε με βία. Ακούει τη λέξη “madre”, που λέει ένα κοριτσάκι στη μάνα του που έχει πέσει κάτω και ταυτόχρονα “ακούει” το “μαμά, μαμά, μάνα”, που της έλεγε η κόρη της το ’22. Κι εκεί το έργο πάει πίσω στο 1923, όταν έρχονται οι πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη», αποκαλύπτει η Μ. Ντενίση, μιλώντας για την πρώτη σκηνή με τις θύμισες της μάνας-Φιλιώς.

Η υπόθεση εκτυλίσσεται από το 1923 έως το 1943, χρόνια κομβικά για την ελληνική κοινωνία. Μετά την Καταστροφή της Σμύρνης και την ανταλλαγή των πληθυσμών, η Salonique των Ευρωπαίων, η Salonico των εβραίων, η Selanik των Τούρκων, είναι καζάνι που βράζει. Πολυπολιτισμική, ενδιαφέρουσα και ταλαιπωρημένη, αποτελεί τον ιδεώδη καμβά για την ιστορία της, όπως εξήγησε. «Ο τόπος που ξεκίνησαν όλα τα μεγάλα κινήματα των Νεότουρκων, η Σοσιαλιστική Federation του Μπεναρόγια, που έγινε το ΚΚΕ, αλλά και ο φασισμός με την 3Ε», πρόσθεσε.

Γυρίσματα σε Βέροια και Δράμα

Στόχος είναι η σειρά να κεντρίσει και το τουριστικό ενδιαφέρον, αφού πρόκειται να προβάλει τη Θεσσαλονίκη, όπως και τη Μακεδονία, καθώς θα γίνουν γυρίσματα στη Βέροια, στην εβραϊκή συνοικία της Μπαρμπούτας και τη συναγωγή, τον Τριπόταμο, αλλά και στη Δράμα, στο καπνεργοστάσιο της οικογένειας Σπίρερ.

«Ήθελα να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου στη Μιμή Ντενίση, γιατί μπαίνει στη διαδικασία να έρθει να απογειώσει αυτό που εμείς προσπαθήσαμε να κάνουμε για την εξωστρέφεια της πόλης και το φτάσαμε σε ένα καλό επίπεδο. Επίσης ήθελα να της πω ένα μπράβο για την προσπάθεια να στρέψει τα φώτα προς τα εδώ, σε αυτό τον τόπο, γιατί έχει γωνιές αφώτιστες, έχει γωνιές που θα κλάψεις, αλλά έχει και γωνιές που θα αντλήσεις ελπίδες», είπε, από την πλευρά της, η περιφερειακή σύμβουλος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και πρώην αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου.

Από αριστερά, ο δήμαρχος Βέροιας Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Σίμος Διαμαντίδης,η Μιμή Ντενίση και η περιφερειακή σύμβουλος Κ. Μακεδονίας Βούλα Πατουλίδου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

«Η Βέροια –όπως και η Θεσσαλονίκη– αποτελούσε το σταυροδρόμι των πολιτισμών και των θρησκειών. Ζούσαν αρμονικά επί πάρα πολλά χρόνια χριστιανοί, μουσουλμάνοι και εβραίοι», τόνισε ο δήμαρχος Βέροιας Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης, λέγοντας πως οι ιστορίες των δύο πόλεων την περίοδο που αφορά η ταινία, διαφέρουν μόνο στο μέγεθος. «Το μέγεθος της εβραϊκής κοινότητας στη Βέροια ήταν σαφώς μικρότερο, παρότι η Βέροια φιλοξενεί την παλαιότερη εβραϊκή συναγωγή στη βόρεια Ελλάδα, η οποία διατηρείται σε άριστη κατάσταση, όπως και όλη η εβραϊκή συνοικία μέσα στην ευρύτερη περιοχή», είπε χαρακτηριστικά.

Τη στήριξη των επιχειρηματιών της βόρειας Ελλάδας δήλωσε με την παρουσία του ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ (Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος) Σίμος Διαμαντίδης, λέγοντας μάλιστα ότι για τους επιχειρηματίες που θα συμβάλουν στην ταινία προβλέπονται φορολογικές εκπτώσεις. «Τα ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό είναι γνωστά και τα προτιμούν οι ξένοι διότι έχουν μεγάλη ιστορία. Η ταινία αυτή θα αναδείξει τη νεότερη ιστορία και θα κάνει ακόμη πιο γνωστά στο ευρύ κοινό τα προϊόντα που παράγουμε εδώ και εξάγουμε σε όλο τον κόσμο», σημείωσε.

Στη σειρά θα συμμετέχει ένα πολύ μεγάλο καστ περίπου 100 ηθοποιών, ενώ ανάμεσά τους είναι οι ίδιοι που έπαιζαν στην ταινία Σμύρνη μου αγαπημένη. Την ίδια ώρα, η εταιρεία παραγωγής απευθύνει κάλεσμα σε ηθοποιούς, βοηθητικούς ηθοποιούς, τεχνικούς και εθελοντές από την περιοχή, που θέλουν να συμμετέχουν στην ταινία, να το δηλώσουν.

• Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βαρβάρα Καζαντζίδου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Σύλλογος «Μνήμη Μικράς Ασίας» στις εορταστικές εκδηλώσεις «Αστερούπολη 2025» (φωτ.: Δήμος Καβάλας / Λάσκαρης Τσούτσας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η Μικρασία γέμισε την εορταστική καρδιά της Καβάλας

29/12/2025 - 11:50πμ
(Φωτ.: facebook/Πανευβοϊκός Σύλλογος Καππαδοκών «Ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσσος»)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Γεύσεις που γεννήθηκαν στην πατρίδα, μνήμες που ζουν στην καρδιά» αύριο στη Χαλκίδα

28/12/2025 - 2:40μμ
Η Καρβάλη –ή Γκέλβερι σήμερα–, δηλαδή το Γκιουζελγιούρτ για τους Τούρκους (φωτ.: Argun Konuk)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Άγιος Στέφανος: Ο «από πέτρα γεννημένος» άγιος της Καππαδοκίας

27/12/2025 - 1:55μμ
Απόσπασμα από κείμενο του Σμυρνιού ζαχαροπλάστη Παναγή Βαλάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Σμυρνιά κάλαντρα» στη Μυτιλήνη του 1935 – «Η Σμύρνη ίτανε πολιτία με τα ούλα τσι»

25/12/2025 - 6:33μμ
Κτηριακό σημείο της Μεγάλης του Γένους Σχολής, που σχεδόν εφάπτεται με το ναό της Παναγίας Μουχλίου (φωτ.: Θωμαΐς Κιζιρίδου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Τουρκία: Σε νέο κτήριο για τρία χρόνια η Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή

24/12/2025 - 11:15μμ
Παρόλου που «γεννήθηκε» μέσα στο χειμώνα, η Σάρτη αγαπά το φως του καλοκαιρινού ήλιου (φωτ.: Πολιτιστικός Σύλλογος Σάρτης «Η Αφησιά»)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Σάρτη Χαλκιδικής: Η προσφυγική «γέννηση» ενός χωριού, παραμονή Χριστουγέννων

24/12/2025 - 6:36μμ
(Πηγή: facebook.com/giannis.demirtzoglou.2025)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης ψάλουν τα κάλαντα: «Η Ρωμιοσύνη στην Πόλη συνεχίζεται»

24/12/2025 - 11:18πμ
(Πηγή: Αρχείο Στρατής Μπαλάσκας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μικρά Ασία: Παραμονές Χριστουγέννων στην Πέργαμο υπήρχε μια γλυκιά αναστάτωση, όλο αρώματα

24/12/2025 - 9:36πμ
Η Σύλβα Ακρίτα στην είσοδο του σπιτιού της (φωτ.: Facebook / Sylva Akrita)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Σύλβα Ακρίτα: Η Μικρασιάτισσα αγωνίστρια που σημάδεψε την κοινωνική πρόνοια και το ΠΑΣΟΚ

24/12/2025 - 8:38πμ
(Φωτ.: Ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Λονδίνο: Η ελληνική πρεσβεία τίμησε τα 70 χρόνια από τα Σεπτεμβριανά

18/12/2025 - 10:58μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI)

Μητσοτάκης: «Όσο πιο πολύ ταλαιπωρούνται οι πολίτες, τόσο οι αγρότες χάνουν το δίκιο τους» – Άνοιξε ξανά ο κόμβος Πύργου

7 λεπτά πριν
(Φωτ.: Facebook/Πολιτιστικός Σύλλογος Παλιννοστούντων Ποντίων Λάρισας «Ο Πόντος»)

Χριστουγεννιάτικη γιορτή με παράδοση και χαμόγελα από τους Παλιννοστούντες Ποντίους Λάρισας

32 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)

Θυμωμένος δηλώνει ο Τραμπ για χτύπημα σε κατοικία του Πούτιν

59 λεπτά πριν
(Φωτ.: Facebook/Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας)

Χριστουγεννιάτικη γιορτή προσφοράς από τη Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας

2 ώρες πριν
Ιρανοί καταναλωτές διαμαρτύρονται για την οικονομική κατάσταση ενώ η αστυνομία στην Τεχεράνη απαντάει με δακρυγόνα (φωτ.: EPA/ STRINGER)

Χαμός στο Ιράν με την υποτίμηση του νομίσματος και την ακρίβεια

2 ώρες πριν
(Φωτ.: paokfc.gr)

Όλο το 2026 δράσεις και εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια του ΠΑΟΚ

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign