pontosnews.gr
Πέμπτη, 2/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Λεφτοκαρυά: Όταν το ιερό δέντρο του Πόντου «έγινε» ψωμί, σαπούνι και καύσιμη ύλη για τους Πόντιους στα Κοτύωρα

Από τα Χρονικά των Κοτυώρων του Ιωακείμ Σαλτσή στα «Χρονικά του Πόντου»

26/07/2024 - 8:12μμ
(Φωτ.: pixabay.com/el/users/myriams-fotos)

(Φωτ.: pixabay.com/el/users/myriams-fotos)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Κάθε φορά που κανείς διαβάζει τα Χρονικά του Πόντου μαγεύεται από τις πληροφορίες που μπορεί να μάθει για την αλησμόνητη πατρίδα. Λεπτομέρειες για την καθημερινότητα των ανθρώπων που έζησαν στα ιερά χώματα του Πόντου αλλά και εκείνων που πήραν το δρόμο της προσφυγιάς για να γλιτώσουν από το μαχαίρι των Τούρκων.

Μια τέτοια αστείρευτη πηγή πληροφοριών αποτελούν τα κείμενα του Ιωακείμ Σαλτσή με τίτλο «Χρονικά Κοτυώρων» που φιλοξενήθηκαν επί πολλά τεύχη στα Χρονικά του Πόντου.

Στα τεύχη που κυκλοφόρησαν τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 1945, ο Σαλτσής γράφει για το τι συνέβαινε στην Ελληνική Κοινότητα των Κοτυώρων λίγο πριν ξεσπάσει ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, ποια ήταν η οικονομική κατάσταση εκείνη την περίοδο αλλά και αργότερα μετά την έναρξη του πολέμου και πώς οι Πόντιοι έβρισκαν τρόπους να ελίσσονται σε διάφορα επίπεδα. Από αυτές τις γραπτές πηγές μαθαίνουμε το ρόλο που έπαιξαν τα λεφτοκάρυα στην επιβίωση των Ελλήνων της περιοχής.

≈

Ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος του 1914-18, βρήκε την Ελληνική Κοινότητα Κοτυώρων πάνω στην άνθησή της: Η προσθήκη, από το 1910, με πρωτοβουλία Ελλήνων και Αρμενίων Κοτυωριτών και του καπνού σε ποιότητα διαλεχτή, κοντά στ’ άλλα ποικίλα προϊόντα της περιοχής, έδωκε νέο γερό ανέβασμα στην οικονομία του τόπου. Το εξαγωγικό και εισαγωγικό εμπόριο, διενεργούμενο αποκλειστικά σχεδόν από Έλληνες και Αρμενίους σε δεύτερη μοίρα, πήρε αποφασιστικά τον δρόμο προς τα άνω. Η συγκοινωνία και επικοινωνία με το εξωτερικό είχε αποκτήσει έντονη πυκνότητα.

Ένας αέρας συγχρονισμού χάιδευε κάθε τομέα της ζωής.

Από το 1911 ήδη, ο τόπος είχε τον μόνο κινηματογράφο του, επιχείρηση ιδιωτική των αδελφών Μακρίδη, σε χτίριο Κοινοτικό, στον αυλόγυρο της Εκκλησίας Αγίου Γεωργίου.

Είνε η συγχρονιστική κ’ εκπολιτιστική μονάδα, που τα μηχανήματά της θα μεταφερθούνε το 1915 στο Σούσεχιρ, για να ηλεκτροφωτίσουν τα Επιτελικά Γραφεία του Στρατηγού Βεχίπ-Πασά…

Στον χορό του πολέμου

Το ξέσπασμα του Παγκόσμιου Πολέμου ήτανε σαν μια βόμβα ριγμένη μέσα σε γιορτή σεμνή!

…Κ’ επακολούθησαν οι επιτάξεις. Καθαρά ανθελληνικές μανιασμένες λάμιες. Και λαφυραγωγόντουσαν επισημότατα τα Ελληνικά κι Αρμενικά-εμπορικά καταστήματα: υφασματοπωλεία, παντοπωλεία, πρατήρια αποικιακών, γυαλοπωλεία, δερματοπωλεία, οικοδομήσιμη ξυλεία κλπ. Και αλλεπάλληλα. Τα λίγα έστω, γερά όμως καταστήματα των Τούρκων «συμπολιτών», καθώς του Χουσεΐν εφέντη, των αδελφών Φουρτουνζαντέ, του Μουχταρζατέ κλπ., μένανε τελείως ασύδοτα.

Μη δεν ήσαν άλλωστε, αυτοί, που με τον Πρόεδρο της Εθνικής Άμυνας (Μουνταφάι Μιλλιέ), τον φανατικό χριστιανομάχο Φουρτουνζαντέ Χατζή Χαρούν, οργάνωναν τον ανελέητο κατατρεγμό;

Και η Ελληνική περιουσία διοχετευόταν, άλλη στες αποθήκες Επιμελητείας Στρατού και άλλη στον απόλυτο, αχόρταγο κατακοπτήρα των δυνατών του τόπου. Αλήθεια! Ναι! Παρολίγο να το ξεχάσομε: Στους Έλληνες έδιναν οι αρμόδιοι αποδείξεις παραλαβής. Ίσως ως σύμβολο για ριζικής εξοντωτική επίταξη… κι αυτής της ζωής μας.

Δύσκολη η οικονομική κατάσταση

Από το 1914 έως το 1922 η οικονομική κατάσταση προχωρεί σε ολόπλευρη επιδείνωση. Το γερμανικό μεγαθήριο αποστράγγισε τη χώρα από τα τρόφιμα. Η επιβίωση γινόταν προβληματική. Όμως παράλληλα δραστηριοποιείται το ελληνικό μυαλό. Που αρνείται να υποταχτεί στην αμηχανία και το αδιέξοδο. Και που οι Κοτυωρίτες, στενότατη έδειξαν σχέση μ’ αυτό σ’ όλο το διάστημα της τραγωδίας του Μεγάλου Πολέμου.

Σκίτσο του Χρήστου Γ. Δημάρχου από την έκδοση «Ο ελληνικός Πόντος – Μορφές και εικόνες ζωής», Αθήνα 1947

Παραγωγή λαδιού, σαπουνιού

Λάδι στην αγορά δεν υπήρχε. Ούτε σαπούνι. Μα υπήρχε το πολύτιμο γέννημα: Το φουντούκι. Γιατί να μην το εκμεταλλευτούν, να το μετατρέψουν σε λάδι, σε σαπούνι;

Την ελαιοπαραγωγή από φουντούκι τη σοφίζεται ένας απλοϊκός συμπατριώτης, ο Γιάννης Λαζκίν. Παραγγέλνει την πρώτη στοιχειωδική πιεστική μηχανή. Κατά τα τέλη του φθινοπώρου του 1916 κάνει την πρώτη δοκιμή. Επιτυχία. Σε λίγο κατασκευάζονται τελειότερες μηχανές.

Ο Μυτιληνιός Αυγουστίδης Γαληνός, κάτοικος από χρόνια, ειδικός σαπουνοπαραγωγός, κατασκευάζει πρώτος σαπούνι.

Σε λίγο οι δυο παραγωγές γενικεύονται.

Ο στρατός χρειαζότανε σαπούνι. Και ο Ρωμιός κινείται. Εισηγείται την ίδρυση κρατικών ελαιοπαραγωγικών εργοστασίων και σαπουνοποιείων, με προσωπικό. Η εισήγηση γίνεται πρόθυμα δεκτή. Σε λίγο στρατεύσιμοι αρκετοί εργάζονται αθόρυβα στην κρατική αυτή παραγωγή, με Διοικητή τον «Νοκτά Κομμαντανή» (Διοικητή Τομέα) και εργοδηγό τεχνίτη τον Γαληνό. Παράλληλα, κάμποσα καταστήματα και σπίτια καταγινόντουσαν με την παραγωγή λαδιού ή σαπουνιού για κατανάλωση στο Κοινό. Έτσι δημιουργήθηκαν και δύο βιοτεχνίες. Και μια καλή κίνηση στο εμπόριο των φουντουκιών. Κ’ ένας βιοπορισμός και μια οικονομική ανακούφιση γενικά.

Η πήττα του πιεσμένου φουντουκιού, όταν έβγαινε σε ανώτερη καθαρή ποιότητα, αντικατάστηνε στα φτωχόσπιτα ένα μέρος από το ψωμί που ήταν λιγοστό.

Σε κατώτερη ποιότητα, χρησιμοποιόταν ως καύσιμη ύλη.

Ήδη από νωρίς, με την έναρξη σχεδόν του πολέμου, η σκληρή φλούδα του φουντουκιού χρησιμοποιήθηκε πλατιά σαν καύσιμη ύλη στα μαγκάλια, δίνοντας υπέροχη φωτιά αντοχής. Είχε αντικαταστήσει επάξια το κάρβουνο. Παρασκευαζόταν, πρώτα, για την απανθράκωση, μέσα σε γκαζοτενεκέδες, με τρύπες γύρω. Με την ευκαιρία της νέας παραγωγής, λύθηκε και το σοβαρό ζήτημα του φωτισμού. Το πετρέλαιο στην αγορά έλειπε από καιρό. Το βρισκόμενο για την ώρα και ελάχιστο ήτανε σε ποσότητα και πανάκριβο. Ο κόσμος υπόφερνε. Με την ελαιοπαραγωγή όμως η ανησυχητική αυτή ανάγκη βολεύτηκε μια χαρά.

Ο υδραυλικός Παναγιώτης Ιακωβίδης κατασκεύασε ύστερα από δοκιμές, την κατάλληλη λάμπα: Ένας σωλήνας σε σχήμα ανάποδο Π ένωνε ένα ντεποζιτάκι με λάμπα τενεκεδένια, όμοια με τες συνηθισμένες. Το λάδι ριχνότανε στο ντεποζιτάκι. Με την πίεση που ασκούσε το αποθηκεμένο αυτό λάδι και λεπτά καθώς ήτανε, αναροφιόταν κανονικά κ’ έδινε φως ικανοποιητικότατο. Εφαρμόστηκε δηλαδή κατά υπόδειξη, η αρχή των «συγκοινωνούντων αγγείων» της Φυσικής.

Εκτός από τα παραπάνω πλεονεκτήματα, διασφαλιζόταν κ’ ένας αριθμός στρατεύσιμοι Έλληνες, με τη νέα οικονομική κίνηση.

Ήδη 9 μήνες πριν πετύχαιναν να μη στρατευτούνε για τα «στρατόπεδα εργασίας» καμια 70ριά Έλληνες στρατεύσιμοι. Δούλεαν σε στρατιωτικό κατάστημα ραφτικής στρατιωτικών εσωρούχων από κάμποτ, επιταγμένο από ελληνικά καταστήματα. Το προσωπικό δεν επαρκούσε. Και για να μπορέσει να σταθεί, μοίραζε μέρος της δουλειάς στα σπίτια, που πρόθυμα ανελάβαιναν τη συμπλήρσωη δίχως αμοιβή…

Πάει κι αυτό!

Μα σε λίγο ο αριθμός των Ελλήνων εργατών ελαιοπαραγωγής και σαπουνοποιΐας περιορίζεται σε 20. Οι λοιποί αντικαταστήνονται με Τούρκους βοηθητικούς. Βέβαια! Άλλον προορισμό είχαν οι Έλληνες. Προοριζόντουσαν για… «τας αιωνίους μονάς»…

Αλήθια! Πότε ο Μολόχ χόρτασε από ανθρωποθυσίες; Έπρεπε να εξοντωθούμε. Χέρ να κιονά ισέ. Οπωσδήποτε…

Ιωακείμ Σαλτσής

• Πηγή: Χρονικά του Πόντου, Έτος Β’, τεύχος 14 (Οκτώβριος 1945, σ. 325) & τεύχος 15-16 (Νοέμβριος-Δεκέμβριος 1945, σ. 361), εκδ. Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί».
• Σημ.: Έχει διατηρηθεί η ορθογραφία του πρωτότυπου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Σαμψούντα σε επιστολικό δελτάριο εποχής (πηγή: Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού)
ΠΟΝΤΟΣ

«Στα σιδερένια βρόχια των συνηθειών» – Η Σαμψούντα του Καρκαβίτσα

2/04/2026 - 9:37μμ
Κατάθεση στεφάνου στο μνημείο για την ΕΟΚΑ, Τετάρτη 1 Απριλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Τεμέτερον - Σύλλογος Ποντίων Αμμοχώστου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Πόντιοι Αμμοχώστου: Συνάντηση με τον Κύπριο ΥΠΕΣ για πολιτογραφήσεις και Μνημείο Γενοκτονίας

2/04/2026 - 7:20μμ
Ο ανασκαφικός χώρος στη Μονή Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στα Κοτύωρα (φωτ.: Anadolu)
ΠΟΝΤΟΣ

Νέες ανασκαφές σε μοναστήρι στον Πόντο – Στόχος άγνωστα ευρήματα και μωσαϊκά

2/04/2026 - 3:08μμ
(Φωτ.: Facebook/Εύξεινος Λέσχη Βοΐου Νεάπολης Κοζάνης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μια συναυλία ελπίδας για τον 25χρονο Πόντιο Δημήτρη Περτσινίδη – Η Εύξεινος Λέσχη Βοΐου στηρίζει τη μάχη του για ζωή

2/04/2026 - 2:40μμ
(Φωτ.: Facebook/Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Κομοτηνής «Ο Εύξεινος Πόντος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Κομοτηνής «Ο Εύξεινος Πόντος» ετοιμάζει μεγάλο ποντιακό γλέντι

2/04/2026 - 12:48μμ
Καταγραφή αντικειμένων για το μουσείο της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας (φωτ.: Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ανοίγουν τα σπίτια, επιστρέφει η μνήμη»: Κειμήλια από την Αργυρούπολη του Πόντου γεμίζουν το νέο μουσείο στη Νάουσα

2/04/2026 - 10:56πμ
Ο Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί με τον δικηγόρο του, Τρίτη 1 Απριλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Eleftheros Parharadis)
ΠΟΝΤΟΣ

Γιαϊλαλί: «Δεν πήγε καλά η ακρόαση για το άσυλο» – Καταγγέλλει «παραλογισμό» μετά τη διαδικασία

1/04/2026 - 11:33μμ
Η Ένωση Ποντίων Ζωγράφου στο Πασαλιμάνι, Κυριακή 29 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Κρήτη Η Μεγάλη Συνάντηση)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Ένωση Ποντίων Ζωγράφου στο Φεστιβάλ «Κρήτη: Η Μεγάλη Συνάντηση» – Δυναμική παρουσία στο Πασαλιμάνι

1/04/2026 - 10:31μμ
Από το φινάλε της παράστασης «Προξενείας τη Γιωρίκα» που παρουσιάστηκε από τον Ποντιακό Μορφωτικό Σύλλογο Αγίου Δημήτριου - Ρυακίου στο 1ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου (φωτ.: Facebook / Katerina Bili)
ΠΟΝΤΟΣ

«Να γίνει θεσμός»: Νέοι δίνουν φωνή στο ποντιακό θέατρο – Έρχεται το 2ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ της ΠΟΕ

1/04/2026 - 4:55μμ
(Φωτ.: Facebook/Χορευτικός Όμιλος Ποντίων «Σέρρα»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέο διοικητικό συμβούλιο για τον Χορευτικό Όμιλο Ποντίων «Σέρρα»

1/04/2026 - 11:24πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Έχασε δικό του παιχνίδι στη Σόφια ο Παναθηναϊκός

15 λεπτά πριν
Η Σαμψούντα σε επιστολικό δελτάριο εποχής (πηγή: Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού)

«Στα σιδερένια βρόχια των συνηθειών» – Η Σαμψούντα του Καρκαβίτσα

40 λεπτά πριν
Η δικηγόρος  συγγενών των θυμάτων των Τεμπών Ζωή Κωνσταντοπούλου έξω από το Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας του συγκροτήματος «ΓΑΙΟΠΟΛΙΣ» (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Νίκος  Χατζηπολίτης)

Επ’ αόριστον αναβολή στη δίκη για το βιντεοληπτικό υλικό των Τεμπών – Δεκτή η δήλωση αποχής της προέδρου του δικαστηρίου

1 ώρα πριν
Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Ιβέτ Κούπερ (2η από δεξιά) προβαίνει στις εναρκτήριες δηλώσεις της, πριν από την τηλεδιάσκεψη με τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών που συνυπογράφουν για την ασφάλεια των Στενών του Ορμούζ, στο Λονδίνο (φωτ.: EPA/TOLGA AKMEN / POOL)

Στενά του Ορμούζ: «Πολεμικό» κλίμα στον ΟΗΕ και αίτημα για χρήση βίας – Κίνα, Ρωσία και Γαλλία αντίθετες στο ψήφισμα του Μπαχρέιν

2 ώρες πριν
(Πηγή: Radu Oltean / Wikimedia Commons)

Ρουμανία: Αίσιο τέλος στο θρίλερ της κλοπής εθνικού θησαυρού – Βρέθηκε το χρυσό κράνος του Κοτοφενέστι

3 ώρες πριν
Κατάθεση στεφάνου στο μνημείο για την ΕΟΚΑ, Τετάρτη 1 Απριλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Τεμέτερον - Σύλλογος Ποντίων Αμμοχώστου)

Πόντιοι Αμμοχώστου: Συνάντηση με τον Κύπριο ΥΠΕΣ για πολιτογραφήσεις και Μνημείο Γενοκτονίας

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign