pontosnews.gr
Τετάρτη, 24/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ευρωκοινοβούλιο: Η (αναμενόμενη) άνοδος της ακροδεξιάς θα καθορίσει την επόμενη πενταετία

Τι καταδεικνύουν τα πρώτα στοιχεία για τα αποτελέσματα στις ευρωπαϊκές χώρες

9/06/2024 - 11:39μμ
Η εξωτερική όψη του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, εντός του οποίου μεταδίδονται σε ζωντανό χρόνο τα αποτελέσματα από όλες τις χώρες (φωτ.: EPA/Olivier Hoslet)

Η εξωτερική όψη του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, εντός του οποίου μεταδίδονται σε ζωντανό χρόνο τα αποτελέσματα από όλες τις χώρες (φωτ.: EPA/Olivier Hoslet)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Από το Βίλνιους έως τη Λισαβόνα, δεκάδες εκατομμύρια ψηφοφόροι ψήφισαν σήμερα για την ανανέωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου η αναμενόμενη άνοδος της ακροδεξιάς ενδέχεται να καθορίσει την πολιτική πορεία της επόμενης πενταετίας σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ψηφοφορία για την εκλογή 720 ευρωβουλευτών διεξάγεται εν μέσω ανησυχιών που συνδέονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον οποίο άρχισε η Ρωσία, και με τις μεγάλες προκλήσεις για την Ευρώπη, απέναντι στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι πολίτες 21 από τις 27 χώρες της ΕΕ, εκ των οποίων η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία, ψηφίζουν την τελευταία ημέρα του εκλογικού μαραθωνίου που άρχισε την Πέμπτη στην Ολλανδία. Συνολικά, περισσότεροι από 360 εκατομμύρια πολίτες κλήθηκαν στις κάλπες.

Τα αποτελέσματα αναμένονται αργά το βράδυ. Στην Αυστρία, το ακροδεξιό κόμμα FPÖ λαμβάνει το 27% των ψήφων και αναδεικνύεται η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στη χώρα, σύμφωνα με τα exit poll που έγιναν γνωστά αργά το απόγευμα.

Χάνουν ποσοστό τα κυβερνώντα κόμματα

«Η πρόκληση είναι το μέγεθος», υπογράμμισε η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν, δύο ημέρες μετά την επίθεση που δέχθηκε στην Κοπεγχάγη, επικαλουμένη κυρίως και την «ασφάλεια και την προστασία με τον πόλεμο στην Ευρώπη», «την κλιματική αλλαγή», «την πίεση στα σύνορα της Ευρώπης» και την επιρροή των «κολοσσών της τεχνολογίας».

Παρότι οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν μια ώθηση της ακροδεξιάς σε αρκετές χώρες, ο παρών «μεγάλος συνασπισμός» δεξιάς, σοσιαλιστών, φιλελευθέρων, που σφυρηλατεί τους συμβιβασμούς στο Ευρωκοινοβούλιο, αναμένεται να διατηρήσει την πλειοψηφία. Ωστόσο μπορεί το περιθώριο ελιγμών του να μειωθεί, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να βρει πρόσθετες δυνάμεις και να αρχίσει εντατικές διαπραγματεύσεις τις ερχόμενες εβδομάδες.

Οι Ολλανδοί, οι πρώτοι που ψήφισαν την Πέμπτη, επιβεβαίωσαν μια άνοδο του ακροδεξιού κόμματος του Χέερτ Βίλντερς, παρά το γεγονός ότι το κόμμα αυτό αναμένεται να περιοριστεί στη δεύτερη θέση πίσω από τον συνασπισμό σοσιαλδημοκρατικών και οικολόγων, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Παραμένοντας πολύ επικριτικός απέναντι στις Βρυξέλλες, ο εθνικιστής ηγέτης εντείνει επιπλέον τις επιθέσεις κατά του ΝΑΤΟ, κατηγορώντας το ότι παρασύρει τις χώρες της Συμμαχίας σε μια «παγκόσμια ανάφλεξη».

Η κινητοποίηση του εκλογικού σώματος είναι μια από τις μεγάλες προκλήσεις των εκλογών.

Στην Ισπανία, το ποσοστό συμμετοχής ήταν μειωμένο στις 14:00 το μεσημέρι στο 28,01%, έναντι 34,74% που ήταν στις τελευταίες εκλογές του 2019.

Στη Γερμανία, η ακροδεξιά συσπειρώθηκε πίσω από το AfD και ελαβε τη δευτερη θέση σε ψήφους, παρά τα τελευταία σκάνδαλα στα οποία ενεπλάκη ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος.

Οι Γερμανοί συντηρητικοί του CDU-CSU προηγούνται μακράν, λαμβάνοντας το 30,5% των ψήφων, σύμφωνα με δημοσκόπηση, το κόμμα του σοσιαλδημοκράτη καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, το SPD, βιώνει μια ήττα.

«Πρόοδος ή οπισθοδρόμηση»

Στην Ιταλία, όπου η ψηφοφορία άρχισε το Σάββατο, το μεταφασιστικό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας (FDI) της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι θα μπορούσε να στείλει 22 ευρωβουλευτές στο Ευρωκοινοβούλιο, σε σύγκριση με έξι που έχει σήμερα. Η Μελόνι, η οποία τέθηκε επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος σε αυτές τις εκλογές, επανέλαβε ότι θέλει «να υπερασπιστεί τα σύνορα από την παράτυπη μετανάστευση, να προστατέψει την πραγματική οικονομία, να καταπολεμήσει τον αθέμιτο ανταγωνισμό».

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ, ενθάρρυνε τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες. «Στην ψηφοφορία αυτή αποφασίζεται εάν το μέλλον που χτίζουμε μαζί για την Ευρώπη και την Ισπανία είναι ένα μέλλον προόδου ή ένα μέλλον οπισθοδρόμησης», δήλωσε.

Πρώτη ψηφοφορία για την προεδρία της Κομισιόν

Οι ευρωβουλευτές θα έχουν ως πρώτο καθήκον να επιβεβαιώσουν ή να αναιρέσουν τις επιλογές των ηγετών των χωρών μελών για την προεδρία της Επιτροπής.

Οι 27, που θα συνεδριάσουν στα τέλη Ιουνίου στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, μπορεί να επιλέξουν εκ νέου τον διορισμό της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο θα διεξαχθεί a priori στα μέσα Ιουλίου.

Το 2019, όταν η φον ντερ Λάιεν διορίστηκε σε αυτή τη θέση προς έκπληξη όλων, το Κοινοβούλιο της έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης με πολύ περιορισμένη πλειοψηφία (εννέα ψήφους) περισσότερες από εκείνες που χρειαζόταν για να εκλεγεί.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Φωτ.: (europeancommission/ Instagram)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Qatargate: Καμία ενημέρωση για άρση ασυλίας του Δημήτρη Αβραμόπουλου δεν έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

23/06/2026 - 6:21μμ
(Πηγή: © European Union, 2019 - Source: EP)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Qatargate: Στη Βουλή το αίτημα άρσης ασυλίας του Δημήτρη Αβραμόπουλου

23/06/2026 - 2:43μμ
(Φωτ.: ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ/EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπογιές και συνθήματα στο σπίτι του Νίκου Χαρδαλιά – Πολιτικές αντιδράσεις μετά το περιστατικό

23/06/2026 - 11:38πμ
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, όταν ήταν Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας στην ΕΕ, τον Νοέμβριο 2019 (φωτ.: EPA/OLIVIER HOSLET)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Qatargate: Ένταλμα σύλληψης από τις Βρυξέλλες για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο

22/06/2026 - 6:01μμ
Η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου (με το λευκό πουκάμισο) προσερχόμενη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών με ακόμα δύο άτομα (φωτ.: Δανάη Δαυλοπούλου/ EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου: Καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 20 μηνών με αναστολή

22/06/2026 - 2:58μμ
Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την παρουσίαση της εφαρμογής PosoKanei, Τετάρτη 17 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για την ακρίβεια: Δεν υπάρχουν εύκολες ή μαγικές λύσεις

21/06/2026 - 12:33μμ
Ο Β. Χελένσκι στις Βρυξέλλες, 18/6/2026 (φωτ.: EPA / Olivier Matthys)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βρυξέλλες: Με τον Ζελένσκι συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

18/06/2026 - 8:50μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνταγματική αναθεώρηση: Στέγη, περιουσία και κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο των προτάσεων της ΝΔ

18/06/2026 - 10:31πμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/dimitrisvetsikas1969-1857980/)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Τουρισμός για Όλους 2026-2027»: Αναβαθμισμένο πρόγραμμα με διευρυμένα κριτήρια – Πού δίνεται έμφαση

16/06/2026 - 3:48μμ
Ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης στο Προεδρικό Μέγαρο. Παρασκευή 12 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ορκίστηκαν τα νέα μέλη της κυβέρνησης μετά τον μίνι ανασχηματισμό

12/06/2026 - 1:39μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Αιγάλεω: Διακοπή κυκλοφορίας στην οδό Ορφέως λόγω της πυρκαγιάς σε εργοστάσιο πλαστικών

5 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)

Πέθανε ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Τάκης Γκώνιας σε ηλικία μόλις 54 ετών

33 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Eduardo Lima)

Μουντιάλ 2026: Η Κροατία έκλεισε την πόρτα στον Παναμά

1 ώρα πριν
Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπρεσία της λαογραφίας

24 Ιουνίου: Τ’ Αεννί, τ’ ηλετρουπί’ – Συνηθισμένα και σπαρταριστά έθιμα από το Σταυρίν του Πόντου, όπως τα διέσωσε ο Δ.Κ Παπαδόπουλος

1 ώρα πριν
(Φωτ.: pixabay.com)

ΗΠΑ: Η Γερουσία ενέκρινε ψήφισμα για τον τερματισμό των επιχειρήσεων εναντίον του Ιράν

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA /  Clemens Bilan)

Γερμανία: Ακινητοποιήθηκαν τα τρένα λόγω προβλημάτων στο σύστημα ραδιοεπικοινωνίας

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign